Mivel kábelezzünk belépő kategóriás házimozi rendszert?

2023. február 23., csütörtök, 16:20

KáCsa KáCsa Audió audio házimozi kábel hangfalkábel audio kábel HDMI kábel digitális kábel házimozi kábel

Korábban arról beszélgettünk a KáCsa Audió munkatársaival, hogy mely kábeleiket választják azok, akik jó hangú, de még megfizethető sztereó hangrendszert szeretnének beüzemelni. De mi a helyzet akkor, ha valaki többcsatornás, akár Dolby Atmos hangsugárzókat és mélysugárzókat is tartalmazó házimozi rendszert hallgatna? Összegyűjtöttünk néhány szempontot, ami segítség lehet a korlátozott költségből építkezők számára.

KáCsa belépő kategóriás házimozi kábelezésKáCsa KC220 hangfalkábelKáCsa KCE-40 hangfalkábelKáCsa KCE-40 hangfalkábelKáCsa KCE-40 hangfalkábelKáCsa KCE-LS15 hangfalkábelKáCsa KCE-LS25 hangfalkábelKáCsa HDMI kábelKáCsa KCE-HH HDMI kábel

Mi számít belépőszintű házimozinak?

Nincsen szigorúan kőbe vésve, hogy mi nevezhető induló kategóriának, tudva azt, hogy az ár böngésző oldalak már százezer forint körül kapható (bögre) szetteket is felhoznak. Mi szubjektíven azokat a hangsugárzó összeállításokat nevezzük belépőszintűnek, amelyek az általunk ténylegesen kipróbáltak közül a legolcsóbbak. Ide sorolható a kompakt méretű Focal Sib Evo Dolby Atmos 5.1.2, a hagyományos irányt és lendületességet képviselő DALI SPEKTOR szett, vagy a Polk Audio T50 házimozi hangfalszett (és bármilyen szettről legyen szó, azt mindig érdemes különálló mélyládával kiegészíteni). Egy ilyen belépőszintű, térhatású hangrendszer attól függően, hogy hány hozzáadott mélyládát és magassági (Dolby Atmos, DTS:X hangsávokat megszólaltató) háttérsugárzót tartalmaz, általában 300 000-600 000 forint közötti összegtől indul. Ehhez jön még erősítő, esetleg forráskészülék és ha nincs, akkor valamilyen képmegjelenítő. A végösszeg pontosan nem megállapítható, logikusan a vásárló igényeitől és a helyiség fizikai adottságaitól függ.

KáCsa KCE-LS15 hangfalkábel

Frontsugárzók és center hangfal

Általános javaslat, hogy a két első (jobb és bal oldali), továbbá a centersugárzó is ugyanattól a gyártótól, ugyanabból a szériából származzon. A center hangsáv rengeteg effektust tartalmaz a kritikus beszédhangokon kívül, ezért jó, ha karakterben minél jobban összesimul a jobb és bal frontsugárzókkal. Érdemes ezt a három hangfalat ugyanolyan kábellel csatlakoztatni az erősítőhöz, hogy hangjuk minél hasonlóbb legyen. (Teljesen egyforma csak azonos hangdobozokból álló, úgynevezett LCR trióval lesz.) Egyszerű rendszerekhez már a KáCsa KCE-LS15 (kb. 800 Ft/m, 2x1,5 négyzetmilliméter sodort OFC réz vezetővel) is megfelelő választás, de aki megengedhet magának drágább alternatívát, annak több felbontást és jobb dinamikát fog nyújtani a KCE-T40 hangfalkábel. Utóbbi különböző vastagságú rézszálakkal és szélesített elválasztóval, valamint nagyobb vezető keresztmetszettel (2x4 négyzetmilliméter) eredményez jobb hangminőséget.

KáCsa KCE-40 hangfalkábel

Háttérsugárzók, Dolby Atmos hangszórók

Egy házimozi rendszer háttérsugárzóinak szerepe az atmoszféra teremtés, háromdimenziós hangmező létrehozása. E csatornák frekvencia-tartománya szűkebb, általában csak 80 Hz-től felfelé kell megszólaltatniuk a hangokat. 10 méteres hosszúság alatt a fentebb említett KCE-LS15 még bőven jó választás egyszerűbb szettekhez, de nagyobb távolság esetén a kisebb információveszteség érdekében inkább a KCE-LS25 (kb. 1 300 Ft/m) javasolt.

KáCsa KCE-LS25 hangfalkábel

Mennyezeti hangszóró esetén további szempont lehet, hogy a kábel strapabíróbb legyen: jobban bírja a gyűrődést akkor is, ha szűk helyeken kell elvezetni, vagy akár gyengébben szigetelt tereken kell áthaladnia. Sokat kanyargó, falba beépített kábelcsatorna esetén léteznek kimondottan egyedi installációs célra kifejlesztett hangfalkábelek. Különféle szempontoktól függően (rugalmasság, égéssel szembeni ellenállás, kettő vagy négy vezetőszál stb.) számos opció lehetséges. A kedvezőbb ár szem előtt tartásával a KC-220 (2x2 négyzetmilliméteres OFC rézvezető, gyapot szigetelés, henger alakú vastag PVC külső köpeny, kb. 1 300 Ft/m) egy józan opció azoknak, akik belépőszintű, mennyezetbe beépített Dolby Atmos hangszórókat szeretnének beüzemelni.

KáCsa KC220 hangfalkábel

Aktív mélysugárzó

A mélyláda és erősítő csatlakoztatására RCA dugóval szerelt összekötő kábel alkalmazandó. Akinek elég, ha erős és dübörgő, masszív basszusok szólnak és kevésbé fontos a részletesség, dönthet a párezer forintos KCB-100 mellett, melyből 1 és 5 méteres kiszerelés létezik. Az egyszerű, gyártók által csomagolt névtelen fekete kábelekhez képest több vezetőanyagot tartalmaz, műanyag házas dugói aranyozottak. Néhány ezer forint felár ellenében már fémházas csatlakozóval, kézzel szerelt opciók közül lehet válogatni. Nemcsak tartósabbak, hanem a mélyhang dallamosságát, textúráját is jobban átadják. Közéjük tartoznak a KCE, KCO és KCS mélysugárzó kábelek, melyekről itt olvasható egy korábbi, részletes bemutató.

KáCsa HDMI kábel

Projektor, televízió

A KáCsa kínálatának hosszú évek óta meghatározó részei a HDMI kábelek. Egy olcsóbb (KCE) és egy drágább (KCS) széria közül is választhatnak a vásárlók, melyek között a fő különbség, hogy utóbbi ezüstözött réz vezetőt tartalmaz, ezáltal jobb kép és hangminőség érhető el. A készre szerelt "gyári" modellek hosszúságtól és szériától függően, 1-20 méter közötti kiszerelésben, 3 és 60 000 Ft között kaphatók. Amit választás előtt célszerű figyelembe venni, hogy a KCE és KCS széria is csak 5 méterig tud 4K/UHD felbontású képjelet átvinni.

Az 5 méternél hosszabb KCE vagy KCS kábeleken csak 1920x1080 képpontos Full HD felbontású anyag futhat. Aki mindenképpen 4K-ra tart igényt és az áthidalni kívánt hossz meghaladja az 5 métert, annak aktív fejes HDMI kábelek közül kell választania. Utóbbi ugyancsak vásárolható a KáCsa szaküzletében, illetve webáruházában, de a speciális kivitel miatt többszörös felárral kell számolni.

KáCsa KCE-HH HDMI kábel

Kihagytunk valamit?

Szinte biztos, hogy igen, mivel nincs két egyforma házimozi hangrendszer. A fentebb említett eszközökön kívül igénytől függően sok más forráskészülék beilleszthető a láncba, amikhez analóg (RCA) összekötő, digitális koaxiális és optikai kábel kellhet. Most csak a főbb elemekkel foglalkoztunk, amelyekre a működőképes állapot megvalósításához leggyakrabban szükség lehet. További finomhangolási lehetőséget jelent a gyári tápkábelek jobbra cserélése. E kategóriából is kínál belépőszintet a KáCsa Audió. Még egy olcsóbbnak számító kész tápkábel is kerülhet 15-20 000 forint összegbe, ezért változó, hogy alaptudású rendszernél kinek és mennyire fér bele a kiadásaiba, hogy a magasabb minőségű tápellátásra is ügyeljen. A lehetőség adott.

A cikkben felsorolt termékek nagy része a KáCsa Audió munkatársaival történő előzetes egyeztetést követően kipróbálható otthon, saját rendszerben is. Így a végleges állapot előtt összevethetők olcsóbb-drágább kábelek is. Megrendelés esetén a legtöbb kábel egyedi hosszúságban vagy eltérő csatlakozókban is kérhető, erről bővebb tájékoztatást nyújtanak a cég technikus munkatársai.

Iránytű

Forgalmazó:

KáCsa Audió Kft.

+36-1-220-9100

+36-30-884-1234

1164 Budapest, Rádió utca 1.

kacsa-audio.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.