Házimozi és térgörbület

Vendégségben

2015. június 18., csütörtök, 17:25

DREAMCINEMA házimozi projektor hangfalszett házimoziszoba moziszoba házimozi projektor 4K projektor Paradigm hangfal házimozi hangfalszett high end házimozi

A DREAMCINEMA jóvoltából, ismét egy érdekes moziszobát látogattunk meg, ezúttal az ország keleti régiójában, egy szokatlan, kör alakú ház legalsó szintjén.

MoziszobaMoziszobaMoziszobaMoziszobaMoziszobaMoziszobaMoziszobaMoziszobaMoziszobaMoziszobaMoziszobaMoziszobaMoziszobaMoziszobaMoziszobaMoziszobaMoziszobaMoziszobaMoziszoba Anthem ARCMoziszoba 3DMoziszobaMoziszoba - Sony projektorMoziszoba - Sony projektorMoziszobaMoziszoba - Vicoustic akusztikai panelekMoziszobaMoziszobaMoziszobaMoziszoba - Paradigm háttérsugárzókMoziszoba - Paradigm háttérsugárzókMoziszobaMoziszobaMoziszobaMoziszoba - építés előtt

Mennyire fontos dolog egy jó moziszoba? Ezen a kérdésen is elgondolkodhattunk, miközben a fővárost magunk mögött hagytuk egy hűvös tavaszi reggelen. A szoba, amit meglátogatni készültünk, olyan megrendelőnek épült, aki a szabadtéri sportolás híve, akinek a hétköznapjait nem a technika iránti vonzalom tölti meg tartalommal. Már állt a ház, amikor elhatározta, hogy komoly mozit is szeretne. A kör alakú épületben volt egy kihasználatlan, szabad szoba, így végül az abból leválasztott tér lett a mozié, a fennmaradó rész pedig fitneszteremként funkcionál. Látva a házat és annak környezetét, joggal gondolhatjuk, hogy a megrendelő akkor is teljesnek nevezhetné az életét, ha a szabadidejét is az ég alatt töltené, kedvenc hobbijával. Mégis, amikor megérkeztünk, nyitott lemez tokok és tekintélyes filmgyűjtemény jelezte, hogy a szoba napi használatban van. A filmek élvezete nem csak a mozimániások kiváltsága.

Moziszoba

Egy ház, aminek a falai körbe futnak

Moziszobát sokféle helyiségben fel lehet építeni. Jó példa erre a most bemutatott rendszer, ami egy kör alakú ház, íves falú pincéjében lett berendezve.

Amikor házimoziról beszélünk, többnyire a reklámokban bemutatott, téglalap alaprajzú szobákra gondolunk, egyenes falakkal, átlagos mennyezettel. Ám amikor valódi moziszoba építése a feladat, gyakran egy megmaradt, eredetileg más célra szánt helyiséget kell berendezni. Valami ilyesmi volt a helyzet akkor is, amikor a DREAMCINEMA csapat hozzáfogott a munkához.

Moziszoba - építés előtt

A most bemutatott szoba csupán egy, a ház számos teréből. A megrendelő nem is szánt neki mindent megelőző főszerepet. Éppen ezért a költségvetés is szigorúan megszabott volt. Ilyenkor pedig még fontosabb a hozzáértő tervezés!

Moziszoba Anthem ARC

A szoba ívei önmagukban nem okoznak gondot. Kisebb kihívást csak az jelent, hogy a háttércsatornák közül az egyik egy ajtónyival messzebb van a fotelektől, mint a másik, de ezt az Anthem remekül működő önbemérő rendszere, az ARC 2, korrigálta. A szobával kapcsolatos egyik legnagyobb feladat a falak akusztikai kezelése volt. Vagyis a kemény beton felületeket meg kellett szelídíteni, ezért elsőként dupla gipszkarton és csillapító réteg került rájuk.

Moziszoba - Vicoustic akusztikai panelek

Az így létrejött szendvics szerkezet, jó alapot adott a szoba későbbi akusztikai hangolásához, amihez a DREAMCINEMA a Visonic Vicoustic termékeit használta. Így a falakon és a mennyezeten találkozhatunk a Cinema Round Premium és Wavewood elnyelőkkel illetve Multifuser DC2 diffúzorokkal. Ugyan nem olcsó eszközök, de a minőségnek ára van. Nem véletlen, hogy még a HIGH END kiállításon is több szobában találkozhattunk ezekkel a panelekkel! No és persze az sem utolsó szempont, hogy a Cinema Round Premium és a Wavewood kifejezetten szépek! Maga a helyiség a meghallgatások alatt jól szerepelt, semmilyen zavaró kioltást, vagy kiemelést nem tapasztaltunk. Az akusztikai hangolás tehát jó lett.

Moziszoba

A technika

Bármennyire is fontos a helyiség, tudjuk, hogy a legtöbben a beépített elektronikára kíváncsiak!

Moziszoba - Sony projektor

A képről egy Sony VPL-HW55ESB projektor gondoskodik, amihez a tartozék kettő 2 db mellé további 10 db 3D szemüveget vásároltak, hogy mindenki élvezhesse a térhatást.

Az akusztikailag transzparens GrandView vászon egyedi gyártású, 280x157 cm-es, fix keretes. Ez egy szokatlan megoldással, kézi maszkoló mechanikával lett felszerelve! Tehát a maszkoló elemeket egy roló segítségével kell pozícióba húznunk! A megfelelő pontokon a szerkezet halk kattanással megállítható, így nem találomra kell beállítani a képarányt. A szokatlan megoldás természetesen olcsóbb a távvezérelt, automatizált motoros rendszereknél, de mégis sokkal jobb, mint egy maszkolatlanul hagyott vászon.

Moziszoba

A lejátszók a Dune HD Base 3D és a Sony BDP-S6200B típusai, de a hátsó falba süllyesztett szekrényben bőséges hely van a későbbi bővítéshez is. A jelfeldolgozásról és erősítésről az Anthem MRX-710 házimozi erősítő gondoskodik a maga 7 x 120 watt teljesítményével. Itt gyorsan megjegyezzük, hogy manapság nem szabad egy erősítőt, pusztán a leírt wattok alapján megítélni! No de ezt már ezerszer leírtuk!

A vászon mögött, a front és center szerepkörben 3 db Paradigm AMS LCR dolgozik. Ezek a süllyesztett modellek alumínium öntvény dobozolást és teljes alumínium keretet használnak. Vagyis nem pusztán a falra vágott lukba bedobott hangszórók, hanem komolyan megépített hangdobozok, amik a teljes keretükkel a gipszkartonba kapaszkodnak. Az 5 hangszórós, két és félutas kialakítású dobozokban "ásványi anyaggal töltött polipropilén" mély/középsugárzók szorgoskodnak, a magasakról pedig S-PAL dóm gondoskodik.

Moziszoba - Paradigm háttérsugárzók

A háttér hangjait 4 db Paradigm Monitor Surround 3 doboz adja. A falra szerelt, kétutas, 4 hangszórós modellek klasszikus testvéreit, a Monitor 9 és Monitor Mini típusokat pár éve mi is teszteltük és a hallottakért akkor valósággal rajongtunk! A hátterek, a fronthoz hasonlóan, S-PAL magassugárzókat használnak, sőt itt még a mély/közép is S-PAL membrános hangszórókból érkezik.

A falra és falba épített hangszórók mellett 2 db aktív MartinLogan Dynamo 1000 típusú mélysugárzó is van a szobában, baloldalon elöl és jobboldalon hátul, ahogy a nagykönyvben meg vagyon írva. Ezek a nevükből sejthető módon, 1000 wattosak, ami a szoba méretéhez, bőven elegendő. Ezt nem pusztán a számok, de a teszt alatt hallottak is igazolták. Stabil, magabiztos mélytartományt kaptunk!

Persze ha elektronikákról és hangfalakról beszélünk, akkor a kábeleket is meg kell említeni. Ebben a rendszerben a HDMI és RCA kábelek az AudioQuest Chocolate termékei.

Moziszoba

A helyiség külön szellőztetést és csendes, Daikin inverteres légkondicionálást kapott. A fűtés is figyelemre méltó, hiszen a teljesen síkfelületű radiátorok mindegyike egyedi festésű, így azok, falon függő képeknek tűnnek. Ám az igazi kényelemről a 12 db, egyedileg gyártatott, kontrasztvarrással és pohártartóval ellátott mozifotel gondoskodik. Itt külön kiemeljük, hogy az ülőalkalmatosságokat, egy, a DREAMCINEMA-val együttműködő hazai gyártó készítette! Ezért aztán különösen jól esik leírni, hogy a fotelek kifejezetten kényelmesek.

Ahogyan az ma már szinte természetes, ez a házimozi rendszer is iPad-ről vagy iPhone-ról vezérelhető.

A meghallgatás

Mielőtt a hang- és képminőség felé fordulhatott volna a figyelmünk, körbejártunk és megnéztük a szoba kivitelezését. Bár a cikk elején említettük, hogy ez szigorúan szabott költségvetéssel épült, a beépített, később csak nehézkesen és drágán cserélhető dolgok, mint a szőnyeg, a dobogó vagy az akusztikai hangolás, mind remekül kivitelezettek. Látszik, hogy ha a tulajdonos később fejleszteni szeretne, azt ésszerű módon teheti meg. Szintén plusz pont jár azért, hogy a 12 ülőhelyhez kellőképpen széles átjárót hagytak, így nem kell libasorba szorulni.

Moziszoba

Mi szeretjük a DREAMCINEMA által annyira szívesen használt filmes dísztárgyakat is. A szobában álló figurák: rohamosztagos, R2-D2, Yoda vagy a mennyezetről lógó Luke Skywalker Diarama, klassz hangulatfokozó elemek. Persze ezzel nem kell egyetérteni, ez is, mint minden más, egyéni ízlés kérdése!

Moziszoba

A rendszer hangja nem okozott csalódást. A The Book of Eli különböző jeleneteivel hallgatva kemény, dinamikus volt. Számos filmből és koncertből szemezgetve a rendszer hangját határozottnak, erőteljesnek ítéljük, ami néha talán már túlzottan is kemény. Mi talán más erősítőt használtunk volna, ha magunknak építünk. Ám a lényeg nem ez, hanem hogy a megrendelő elégedett.

A képminőség korrekt. A Sony által vetített színek jók, a kontraszt az árat is ismerve szintén jó. A részletgazdagság megfelelő, bár ezen a téren mi szívesen láttunk volna egy kicsit fejlettebb rendszert. Persze, ha a megrendelő azt szeretné, később könnyedén lehet nagyobbra cserélni a projektort is. A beépítés nem lesz akadály, mert itt minden jól hozzáférhető! Vitathatatlan, hogy ebben a szobában a maximalizmus helyett az ár/érték arány volt a fontos, de az is tény, hogy az átgondoltság és a helyes stratégia is lépten-nyomon tetten érhető.

Moziszoba

Tetszett?

Alapvetően, egy jó szobát láttunk és hallottunk, amit mi is elfogadnánk otthonra. Fontos az is, hogy a rendszer, igény esetén könnyen fejleszthető. Az épített és beépített komponensek ezt nem fogják megakadályozni. Van hely játékkonzoloknak, szervernek, és még rengeteg lemeznek. Jó stratégia volt, hogy a szoba, amennyire azt a költségvetés engedte, a legjobb módon lett felépítve, mivel ez hosszú évekre szól.

A szoba egészét nézve, kíváncsiak vagyunk, hogy az elkövetkező években mi minden fog még bekerülni? Vajon 4K lejátszó vagy játékkonzol fog előbb beköltözni? Akárhogy is lesz, a tulajdonos biztosan sok-sok élvezettel teli órát tölt még a szobában. Mi pedig érdeklődve várjuk, legközelebb hová hív a DREAMCINEMA!

Iránytű

Rendszereszközök:

Paradigm AMS LCR frontok és centersugárzó

Paradigm Surround 3 háttérugárzók (4 db)

MartinLogan Dynamo 1000W aktív mélyláda (2 db)

Anthem MRX-710 házimozi erősítő

GrandView alul-felül maszkolós, 16:9-es, 280x157 cm-es fix keretes vászon, akusztikailag transzparens, 1,1 gain felület

Dune HD Base 3D hálózati multimédia lejátszó

Sony BDP-S6200B asztali CD/DVD/BD-lejátszó

Sony VPL-HW55ESB házimozi projektor + 12 db 3D szemüveg

AudioQuest Chocolate HDMI- és analóg (RCA) kábelek

Vicoustic akusztikai panelek (Cinema Round Premium, Multifuser DC2, Wavewood)

Egyedileg dekorált (nyomatott) fűtőtestek

Daikin légkondicionálás

Levegőkeringtetés

Egyedi méretre és kárpitozással gyártott mozi fotelek (12 db)

IP eszközvezérlés

Kivitelezés:

DREAMCINEMA

+36-1-798-4963

+36-30-590-6564

1222 Budapest, Huszár utca 26.

www.dreamcinema.hu

 

Moziszoba 3D

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.