HIGH END 2012 Harmadik rész

2012. május 9., szerda, 11:55

High End Show 2012 high end hifi sztereó erősítő CD lejátszó DA konverter hangfal kiállítás

Egy valódi kuriózummal indítjuk beszámoló sorozatunk befejező részét, melynek neve: Isophon Berlina RC 11. Magassága 202 centi, súlya 152 kg, tehát több mint 1000 euróért adják kilóját. A 20 mm-es magas- és az 50 mm-es középsugárzó membránja gyémántból készült, a többiek anyaga kerámia. A gyönyörű külsejű, kivitelű és tökéletes hangú óriások elé meglepően kedvező áron kapható Trigon elektronikákat kötöttek. A 650 wattos Monolog végfokok csupán 5000 euróba (USA-ban 9500 dollárba) kerülnek, ami high-end viszonylatban, pláne a hangfalakhoz képest, szinte piti összeg.

??A Pro-Ject Audio Systems nem fukarkodott a látnivalóval, egy dobogóra kéttucatnyi lemezjátszót pakoltak ki, de a stand más területeire is jutott néhány. Kiegészítőkből annyifélét kínálnak, hogy meg sem próbáljuk felsorolni. Meghallgatni csak szakmai kiselőadásokat tudtunk, ami legalább annyira hasznos volt, mint a muzsika élvezete.

Vadonatúj modelleket mutattak be a Hegel standján, a CDP2A lejátszó már kapható, míg a H300 erősítő csak augusztusban kerül a boltokba. System Audio Mantra 70 hangdobozokkal szólaltatták meg az említett párost. Ezeken kívül nézegetni és ? óvatosan ? tapogatni is lehetett a többi Hegel elektronikát, például a HD11 DA konvertert.

Dánia valóságos hifi és high-end nagyhatalom, ezt már régóta tudjuk. Magyarországon frissnek számít a GamuT márka, egy CD-játszó és erősítő párosuk, valamint az M3 hangdobozok már jártak is szerkesztőségünkben és hamarosan bemutatjuk honlapunkon. Ezekkel is találkoztunk a kiállításon, valamint a 167 centi magas, 80 cm mélységű és 185 kilogrammos El Superiores S9 (73 000 euró/pár) hangfalakkal, melyek abban a helyiségben, az elhelyezés és a kis légtér miatt nem voltak képesek tudásuk javát megmutatni.

??Burmester - Nagy név a high-endben, készülékeik és hangdobozaik összetéveszthetetlen kinézetűek és a hangjuk is kivételesen jó. Ottjártunkkor teljesen emberi léptékű rendszerrel találtuk magunkat szemben, még a MacBookot is odaillővé varázsolta az állvány, amelyre helyezték.

?Nubert - Németország egyik legkedveltebb hangfalmárkája, csak direkt értékesítésből lehet hozzájutni, ezért az áraik különösen versenyképesek. Nem kimondottan high-end kategóriás termékeket gyártanak és árulnak, de a hangjuk alapján megérdemelték, hogy itt lehettek. Mozgóképet is mellékeltek a hanghoz, valamint centersugárzót és egyebeket, amik a surround koncertfilmekhez kellenek. Onkyo TX-NR5009 rádióerősítőt vetettek be processzorként, a végfokok Musical Fidelity gyártmányúak voltak.

?Annyi hangszórót pakoltak a NOLA Grand Reference VI hangtornyokba, hogy megszámolni is fárasztó volt. Oldalanként 2 darab 213 centi magas egységből állnak, a közép és magassugárzókat magába foglaló szekrény 136 kiló, az elején látható mind a 23 db hangszóró. A 180 kilós szubmonstrumba 4 db 30 centis mélysugárzót építettek. Nem szólt rosszul a rendszer, de kicsit szkeptikusan az jutott eszünkbe, hogy megette a fene, ha a jó hanghoz 635 kiló bútor kell 54 db membránnal és akkor még nem beszéltünk a meghajtásához szükséges erőművekről.

Ha kábel, akkor az Audioquest az elsők között jut az ember eszébe. Nem az ABC-ben elfoglalt helyük és nem is valami nyomulós marketing okán, hanem kiváló kép és hangminőségük és a példaértékű kivitelezés miatt. Bemutatójukon megismerkedtünk a legújabb HDMI, USB, LAN és Jack/RCA kábelekkel, valamint a hangminőségre gyakorolt hatásukkal, amit kétféle sztereó rendszeren demonstráltak. AKG K 242 HD fejhallgatóval lehetett kipróbálni egy igazi csemegét, a DragonFly USB DAC-ot. Élvezet volt látni a digitális kábelekkel kapcsolatban hitetlenek megdöbbent arckifejezéseit.

?A Naim lejátszókat, erősítőket és egyebeket Focal Scala Utopia hangfalakkal párosították, a végeredmény kitűnőre sikeredett, pedig a kopár falak láttán leülni sem volt bizalmunk. Ezek annyira jók, hogy még az akusztikára is fittyet hánytak.

?Őszintén bevalljuk, az ABSOLARE nevet itt ismertük meg, de egyhamar nem felejtjük el, mert a csodálatos kivitelhez máltó hangot hallottunk demószobájukban.

Az észtországi Tallinból származó Estelon X Diamond nem hétköznapi darab, ez vonatkozik a kinézetére és az előállításához felhasznált anyagokra, alkotóelemekre is. Ezek alapján vettük fel a meghallgatandók listájára. Jövőre is megtesszük, ha lesz rá módunk, de nem azért, mert lenyűgözött minket a hangja, hanem adunk egy második esélyt, hogy bebizonyítsa, nem véletlenül kerül 65000 dollárba.

Ismét közös teremben fogadták a látogatókat az Arcam elektronikák és a KEF hangdobozok. Zászlóshajójuk a Muon csak magányosan, párja nélkül álldogált kordonnal körülvett dobogóján, viszont a Blade hangjából kaptunk némi ízelítőt. Az új R széria tagjai, a csúcsmodellhez hasonlóan, csak vizuális élvezetet nyújtottak, viszont nem is akármilyen színvonalon.

Egy tekintélyes területű standon vehettük szemügyre az Ayon csöves erősítőinek és CD-játszóinak választékát, illetve annak egy kis szeletét és az Audium hangfalakat. Ezek a karcsú dobozok egyetlen 3 vagy 4 colos szélessávú hangszórót engednek láttatni, viszont a belsejükben (egyes modellekben aktív) szubbasszus sugárzó rejtőzik, ami semmissé teszi a technológia fő hátrányát, a pici membránból fakadó mélyhanghiányt. Sajnos meghallgatásra nem teremtettek módot.

Összefoglalva a látottakat és hallottakat: ismét nagyszerű rendezvényt hoztak össze a németek. Máris számoljuk a napokat, ami a HIGH END 2013 nyitásáig hátravan. Ha minden jól megy még több időt fogunk eltölteni a csodálatraméltó készülékek között és még több, részletesebb tudósítással fogunk szolgálni Kedves Olvasóinknak.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.