Norma Audio - Találkozás

2014. február 21., péntek, 13:30

Norma audio hifi high end Norma Audio végfok sztereó végfok monó végfok Norma végfok high end végfok

Hazánkba látogatott a Norma Audio vezető mérnöke, Enrico Rossi, hogy bemutassa a gyár elő/végfok összeállítását és ellátogasson két opera előadásra.

Abban tulajdonképpen semmi meglepő nincs, ha egy high-end termékeket gyártó cég valamelyik magas beosztású munkatársa ellátogat a hazai márkaképviseletbe. Enrico Rossi látogatása azonban cseppet sem hétköznapi. Egyrészt, mert Ő nem pusztán kereskedelmi igazgató, hanem a cremonai gyár, vezető mérnöke is! Másrészt az sem mindennapi, hogy egy alig másfélnapos ittléte alatt valaki nem a Halászbástya felé veszi az útját, hanem ellátogat két opera előadásra. Persze a Halászbástyát is megcsodálta 2 héttel ezelőtti látogatása során.

Norma Audio - Enrico Rossi BudapestenNorma Audio és Sonus faber high-end sztereó rendszerNorma Audio - Enrico Rossi Budapesten

Az Audiophile Szalon emeleti bemutató termében, javarészt zenehallgatással töltött idő alatt is sugárzott Enrico szavaiból a muzsika szeretete, amivel minket teljesen le is vett a lábunkról. Ez mégis csak több, mint elkötelezettség, mint szakmaiság. Persze egy kis időt szakítottunk a Norma Revo PA 160 MR és Revo SC-2 kipróbálására is, hiszen ezek most lettek első alkalommal összeállítva a budapesti bemutatóteremben. Meghallgattunk egy kis előadást a Norma készülékekben használt táp-rendszerek előnyeiről. Arról, hogy minden modellben különálló transzformátorok és hatalmas, komplex szűrők rendszere gondoskodik mind az előfok, mind a végfok áramellátásáról. Nézegettünk mérési eredményeket, amik azt igazolják, hogy a Norma Audio termékeiben a tápegységből érkező zajt és ennek felharmonikusait műszerrel érzékelhetetlen szintre sikerült csökkenteni, és hogy a visszacsatolás kezelésére is saját megoldása van a gyártónak. Ennek az eredménye egy gyorsabban reagáló áramforrás, ami stabilabban, tisztábban és dinamikusabban képes kiszolgálni az erősítő áramkörök igényeit.

Csak egy száraz előadás az elektronikáról?

Enrico mérnöki diplomával és lehengerlő tudással rendelkezik, mégsem nyújtotta hosszúra és unalmasra a műszaki tartalom bemutatását. Helyette inkább majd? 30 percet töltött azzal, hogy a CD-lejátszó, az előerősítő és a végerősítők tápjait a megfelelő polaritással kösse be, az amúgy szűrést is végző elosztóba. A fázishelyesen becsatlakoztatott villásdugókat a fülére hagyatkozva elkezdte variálni. Elárulta az álláspontját arról, hogy a fázishelyes bekötést ugyan jó kiindulási pontnak tartja, de szerinte sok esetben nem így kapjuk a legjobb hangzást, ezért érdemes megpróbálni mindegyik beállítást. Sok felhasználó azonban sajnálatos módon nem veszi a fáradságot ezeknek a műveleteknek az elvégzésére. Miután Enrico a tápkábelekkel variálva, a rendszert többször is hosszan hallgatva, megtalálta az ideálisnak ítélt bekötési módot, vendéglátónk gyorsan végigmérte mindegyiket, hová is esik a polaritás. Nos, a Norma mérnöke, csupán a hallására támaszkodva, a két végfokot és a CD-lejátszót azonos polaritással, míg az előerősítőt fordítottal csatlakoztatta és ítélte úgy jobbnak a rendszer hangját. Bizony érdekes dolog ez és érdemes időt szakítani erre, mert nem törvényszerű az eredmény, de nagyon is van rá a szakmai magyarázat! Most azonban nem a szakmai magyarázat volt a lényeg, hanem amit hallottunk. 

Mit hallottunk?

Lebilincselő csodás hangot, de bocsánatát kérve az Olvasónak, ennek részleteit ebben a cikkben most nem taglaljuk. Aki tudni akarja mit hallottunk, azoknak javasoljuk, hogy egyeztessen az Audiophile Szalon munkatársaival, hogy személyesen megtapasztalhassa!

A Norma rendszere ezúttal a Revo CDP-1R CD-lejátszóból, a Revo SC-2 előerősítőből és két darab Revo PA 160 MR végfokból állt. Az SC-2 előfok a tőle elvárható funkciók mellett felszerelhető a DAC-1 REVO sztereó DAC-kal. Ez a modul egy-egy USB, AES/EBU és optikai, valamint két koaxiális S/PDIF bemenettel bővíti a készülék csatlakozókészletét.

Ha valaki házimozit szeretne építeni, annak az MCH-6 modulra lesz szüksége, ami a sztereó előfokot 6 csatornássá bővíti. Egészen pontosan a már meglévő sztereó ágak közül kettő bővül 5.1 csatornásra. Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy a Norma nem digitális jelprocesszort, csupán többcsatornás előfokot kínál. A cremonai gyártó csakis arra koncentrál, amiben képes kimagaslót nyújtani. A rendszer forrásául használható Dolby és DTS jelek dekódolására alkalmas Blu-ray lejátszót pedig könnyű lesz választani az Audiophile Szalon kínálatából.

A Revo PA 160 monó végfokból természetesen két darab is jelen volt a meghallgatáson. A Jobb- és baloldali hangfalak igényeit külön-külön kiszolgáló erőforrások műszaki adatai impozánsak. Az egy-egy végfokban lapuló, 24 db alacsony impedanciájú kondenzátor 70000 ?F kapacitást képvisel. A toroid transzformátor kimenete 2x400 VA, ami erős alap a hangszóró csatlakozókon mérhető 160 W (8 Ohm) teljesítményhez. A 25 kg-os szerkezet mindössze 11 cm magas, ami a sűrű beépítettség mellett annak is köszönhető, hogy a burkolat vastag alumínium, az oldallapokon kifelé fordított hűtőbordákkal. Így a hő a lehető legrövidebb úton tudja elhagyni a berendezést. Ennek köszönhetően nincsenek is a készüléknek igazán forró pontjai, meleg/kézmeleg szinte az egész felületükkel fűtőtték a helyiséget.

Norma Audio és Sonus faber high-end sztereó rendszer

Ottjártunkkor a rendszer a Sonus faber Stradivari hangfalakkal volt szettbe állítva, ami nekünk határozottan tetszett. Valóban kellemes volt mind a színpad, mind a dinamika. Faggattuk is a Norma mérnökét, hogy ők mivel tesztelnek, amire csak annyi választ kapunk, hogy számos gyártó termékeivel. Hosszas beszélgetés után, annyit azért megtudtunk, hogy a Sonus faber hangja neki is nagyon tetszett. A pár órás zenehallgatás és beszélgetés után, végül arra jutottunk, hogy a Rossi úr névjegykártyáján olvasható ?Ing.? (mérnök) titulus mellett még kellene szerepeljen valami rövidítés, ami elárulja, hogy Ő valójában a zenének él. Mi pedig már aznap este böngészni kezdtük a műsorfüzeteket, hátha találunk olyan operát, amivel ismét Budapestre csábíthatjuk Enricót. Addig pedig lelkesen használjuk tovább a Norma Revo IPA-140 integrált erősítőt, tesztjeink egyik referencia készülékét.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.