Fyne Audio - 200 év tapasztalatával újrakezdeni

2018. május 22., kedd, 13:00

Fyne Audio audio hifi hangfal hangszóró high end hifi hangfal Fyne Audio hangfal high end hangfal

A Fyne Audio mindössze egyéves, ám a hétfős alapító gárda már így is több mint 200 év szakmai tapasztalattal büszkélkedhet! Vagyis egytől egyig a hangfalépítés veteránjai, akik sikeres, nagy brit gyárakban szívták magukba a szakma minden apró trükkjét.

Fyne Audio hangfalakFyne Audio hangfalakFyne Audio hangszórókFyne Audio F502 hangfalFyne Audio F502 hangfalFyne Audio F500 hangfalFyne Audio F500 hangfalFyne Audio F500 hangfal hangszóróFyne Audio F500 hangfal hangszóróFyne Audio F500 hangfal belsőFyne Audio BassTrax TractrixFyne Audio BassTrax TractrixFyne Audio FyneFluteFyne Audio IsoFlareIsoFlareFyne Audio F-1 hangfalFyne Audio F-1 hangfalFyne Audio F-1 hangfalFyne Audio F-1 hangfalFyne Audio F-1 hangfal talp

A Fyne Audio születése, ha úgy tetszik, a szakma nagyjainak válasza korunk változó hifi világára. Arra a világra, amiben sok gyártó márkanévvé zsugorodik és jó nevű európai üzemek feladatát veszik át távol-keleti gyárak. Egy csapat szembefordult ezzel a trenddel, hogy megvédje a helyi tudást és munkahelyeket, megvédje a skót hangfalgyártást. Így nem csak a hifi iránt elkötelezett befektetőket, de még a skót államot is maguk mögé állították az új gyár alapításában.

A Fyne Audio ma még új, de látva a tempót, ahogy egyetlen év leforgása alatt felépítették a kínálatot, még nekünk is leesik az állunk. Pedig láttuk, hogy milyen nagy nevek állnak a cég mögött. Ha Tim Lount vagy Dr Paul Mills neve ismerősen cseng, az nem véletlen. Mégis megdöbbentő, hogy az elmúlt 12 hónapban a cég bemutatott egy valóban lélegzetelállító 22000 eurós csúcsmodellt, egy hét tagból álló belépő szériát, öt modellt számláló, igényes középkategóriás családot, három aktív mélysugárzót és nemrég két, komoly audiofil igényekre hangolt, álló hangfalat is. Mindezt úgy, hogy létrehozták a cég skóciai gyártóbázisát, kiépítették a beszállítói kapcsolatokat és a működéshez szükséges háttér infrastruktúrát. Mindeközben pedig, a gyártásba kerülő hangfalak sorra gyűjtik a díjakat és öt csillagos teszteredményeket.

Fyne Audio hangszórók

Ismerős megoldások és új fejlesztések

A Fyne Audio csapata komoly szakmai előélettel rendelkezik, ezért merészek voltak, és a hangfalaikban csakis saját tervezésű hangszórókat használnak. Vagyis nem csak a kész termékeket, de annak fő építőelemeit is maguk tervezik és gyártják.

Fyne Audio IsoFlare

IsoFlare

A Fyne Audio által használt hangfalépítési stratégia egyik látványos alapeleme az IsoFlare hangszóró elrendezés, ami az egykor a Tannoy által sikerre vitt, és azóta számos gyártó által alkalmazott koaxiális, avagy kettős koncentrikus felépítést használja. Ebben az elrendezésben a magassugárzó a közép- vagy mélyközép hangszóróval közös tengelyen van, az mögött kap helyet, és annak közepén, a vasmagban nyitott tölcséren át sugároz. Az eredmény egy "pontszerű" forrás, amiben a hangok a magastól a középtartományon át, akár a mély hangokig, látszólag egyetlen pontból érkeznek. Így azok a hangszerek vagy énekhangok, amit esetleg átnyúlnak a keresztezési frekvencia mindkét oldalára, nincsenek kettészakítva. Az ilyen elrendezésű hangszórók és az ezekkel szerelt hangfalak gyártása ugyan költséges, ám megéri, hiszen komoly rajongótárboruk van, mind az otthoni hifi, mind a stúdiók világában.

Fyne Audio F500 hangfal hangszóró

A skót gyár műhelyében készülő IsoFlare hangszórók almínium kosarakra épülnek, és saját fejlesztésű papír membránokat használnak. A beépített, titán membrános magassugárzók neodímium mágneseket, egyedi tervezésű, levegőztetett hátsó kamrát és hullámirányított kimenő "tölcsért" kaptak.

Fyne Audio F500 hangfal belső

BassTrax Tractrix

Az F500 és a hamarosan megjelenő F700 család, illetve a legnagyobb Fyne Audio modell, az F1-10 talpában is egy-egy szabadalmazott, kúpos BassTrax Tractrix reflex rendszer dolgozik.

Fyne Audio F-1 hangfal talp

Ez a reflexcső szája alá épített, speciálisan tervezetett ívű kúp a mélyhangok 360 fokos elvezetését szolgálja, olyan módon, hogy a hullámok a lehető legkevesebb alkalommal verődjenek vissza, illetve olyankor is előre meghatározott szögben. A gyártó szerint ez megkönnyíti a hangfalak elhelyezését a szobában, illetve kiszélesíti a reflex rendszer hatékonyságának tartományát, egyenletesebb mélytartományt biztosítva a hangfalnak.

Fyne Audio BassTrax Tractrix

FyneFlute

A membránszélek is számítanak. Jól tudja ezt minden hangfalgyártó, ám a legtöbben csak a középkategóriától felfelé alkalmaznak valamilyen geometriai megoldást a gumi felület rezonanciájának hangolására. A Fyne Audio ezen a téren egy kis extrát nyújt, hiszen legkisebb típusait is FyneFlute nevű gumiperemmel gyártja. Még a legkisebb, 230 eurós árcédulával csábító F300 is megkapta ezt a kezelést!

Fyne Audio FyneFlute

A kínálat

A Fyne Audio kínálata ma már egy befutott gyártóra jellemző, széles spektrumot fed le, a 230 eurós állványos hangfalaktól, a 29500 eurós csúcsmodellig.

A legkisebb család az F300, az apró és kis állványos modelltől, a kétutas, kettő és három hangszórós álló hangfalakon át a center csatornáig, már most is tartalmazza azt, amit egy kisebb házimozi vagy sztereó hangfalszettben a legtöbben keresnek. Ám emellett a széria hamarosan BiPole/Dipole háttér, illetve LCR modellekkel is kiegészül.

Fyne Audio F500 hangfal

A magasabb elvárásokat támasztó, vagy ha úgy tetszik, audiofil vásárlóközönségnek készült F500 család már az IsoFlare hangszórók köré épül. Tehát mindegyik modell koaxiális elrendezésű magassugárzót, alumínium kosarat kapott. Emellett az F500, F501 és F502 megkapta a BassTrax Tractrix reflex portokat is.

Fyne Audio F500 hangfal hangszóró

Szeptembertől lesz kapható a cég következő, álló hangfalakból álló szériája. Az F702 és F703, amelyek az F500 nevű családban is felhasznált technológiákat mind megörökölték. Azt, hogy ezek az új modellek pontosan mi mindent vonultatnak fel, ma még csak sejthetjük. Ám amit már tudunk, az ígéretes. A keresztváltó alkatrészeit különleges hőkezelésnek teszik ki (kriogenikus fagyasztás és visszamelegítés) amivel enyhítik az alkatrészekben lévő, mechanikus feszültségeket. A hangfalak lábai és az íves oldallapok sokat örököltek a csúcsmodellekből. A kisebb modell 8, a nagyobb 10 colos hangszórókat kap. Mindkét típus egy-egy hagyományos és IsoFlareTM hangszórók kombinációját használja.

Fyne Audio F-1 hangfal

A kínálat csúcsán az F1.10 széria áll, ami eredetileg csak egy modellt takart, a gyönyörű F1.10 képében, de hamarosan bővül, a 12 colos hangszórókat használó, F1.12-vel.  

Az új modellekről még nincsenek hivatalos termékképek és a müncheni bemutató alatt is azt a kérést kaptuk, hogy még ne készítsünk fotókat az újdonságokról. Azt azért eláruljuk, hogy a 700-as sorozat gyönyörű, az F1 kísérleti színe pedig ámulatba ejtően szép. Őszintén reméljük, hogy ez utóbbi is gyártásba kerül!

Aki többet is szeretne megtudni a cégről, esetleg szeretné is meghallgatni a fiatal gyártó hangfalait, az készüljön, mert hamarosan megérkezik az első szállítmány az Audio Centrumba!

Fyne Audio F-1 hangfal

Hírünk mellé, apró kiegészítés jár. Ne kerülgessük tovább azt a kérdést, hogy mégis, hol gyűlt össze az a 200 év tapasztalat!

A Fyne Audio csapatának gerincét nagy részben a Tannoy skóciai központjának egykori munkatársai alkotják. Ők azok, akik nem nézték tovább tétlenül azt, ahogyan minden műszaki és kereskedelmi szempontból is fontos modell gyártását és lényegében mindent, ami egy márkát meghatároz, Kínába visz az aktuális tulajdonos. Nem asszisztáltak tovább ahhoz, hogy a Tannoy teljesen kínaivá váljon, hogy a skóciai gyárban már ne készüljön más, csak néhány, fél évszázados nosztalgiamodell. Ehelyett egy új céget, új gyárat alapítottak, ahol a tapasztalt munkatársak továbbra is kamatoztathatják nehéz munkával megszerzett tudásukat. Céljuk, hogy Skóciában továbbra is készüljenek hangfalak, amik a világ élvonalába tartoznak, mind hangjuk, mind gyártástechnológia szempontjából.

www.fyneaudio.com

www.audiocentrum.hu

Fyne Audio hangfalak

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.