Élménytúra a müncheni HIGH END 2016 kiállításon - második rész

Hangok a csillogás mögül

2016. május 8., vasárnap, 23:45

High End High End 2016 High End München High End kiállítás hifi kiállítás kiállítás hifi hangfal erősítő fejhallgató DAC beszámoló

Tegnapi cikkünkben a HIGH END 2016 csarnokaiból főleg olyan kiállítókat, márkákat fotóztunk és hallgattunk, melyek zöme itthon is jól ismert. Most kicsit kiadósabb csokorba foglalva, a legmerészebb megoldásokat is összeszedtük így illusztrálva, hogy mi mindennel találkoztunk még a rendezvényen.

A HIGH END kiállítás utolsó órái mindig a legnehezebbek. Amikor még jó pár cég szobájába be szeretnénk térni, de hallóidegeink, dobhártyánk már enyhe sajgással, fájással jelzi, hogy ideje lenne leállni a zenehallgatással és elindulni haza. Ennek ellenére ahova volt időnk, oda ellátogattunk, hogy megtapasztaljuk a neves gyártók törekvéseit. Csak hogy egy pillanatra érzékelhessük saját bőrünkön a mérnöki remekművek által generált impulzusokat, vagy, hogy ízelítőt nyerjünk abból, amit hamarosan odahaza is tesztre kapunk (vagy éppen nem kapunk) majd.

Az első részben kitértünk rá, hogy milyen tökéletlenségek terelik erősen szubjektív irányba a HIGH END falai közt elhangzó, megszólaló hanghullámokat. Most, hogy még sok-sok szobán végigsétáltunk, újfent határozottan állíthatjuk, hogy a HIGH END szubjektív titulus. Sokfélék vagyunk, ezért mindenkinek kicsit más az elképzelése arról, hogy milyen az ideális sztereó vagy házimozi rendszer.

A kiállítás végén csak egyvalami alapján mérlegeltünk; hogy az adott összeállítás képes-e bent tartani minket a szobában, vagy nem. Érezzük azt a bizonyos pluszt, és szívesen ülnénk még a hangfalak előtt, akár egész nap? Vagy már az első trombitaszó után csalódottan sarkon fordulnánk? E két véglet között szökdécselve haladtak az utolsó órák. Bizonyos kiállítók nem is próbálták palástolni a kedvezőtlen szobaakusztikai adottságokat, helyette közepes, sőt, halk jelszinten járatták rendszereiket. Ezek a szobák egyfajta felüdülést jelentettek. Az ilyen környezetben jellemzően kevesebben ültek, de ők ráérősebben, tovább hallgatták a zenét. Most pedig térjünk a lényegre és lássuk, mi mindent tartogatott még nekünk a HIGH END 2016!

HIGH END 2016 DALI

A DALI szobájában újdonságokkal nem találkoztunk, eltekintve attól a már megszokott ténytől, hogy a dánok minden évben kitalálnak valamilyen leleményes bohózatot. Az egyik falat egy teljes méretű plakát borította, amely valójában egy műszaki rajz volt, rajta félbehagyott DALI hangfal skiccekkel. A félig gyűrött papír poszteren kiürült kávéscsészék és rágógumik meredeztek. A némileg illusztratív "műalkotást" még pohárnyomokkal is dekorálták, és ez az egyszerű, de vicces motívum tökéletesen sugallta a dánok lelkesedését, illetve a tényt, hogy a jellegzetes mélyvörös membránnal felvértezett hangsugárzókat is emberek készítik embereknek. Egyébként Lars Moller, a DALI termékmenedzsere fülünkbe súgta, hogy hamarosan új zászlóshajóval fog bővülni a cég kínálata. Olyan hangsugárzón dolgoznak már hosszú ideje, amely méltó utódja lesz a MEGALINE szériának. Pontos dátumot még nem tudunk, de kíváncsian várjuk a skandináv erőművet.

HIGH END 2016 Voxativ

A természetességre való törekvés nem minden gyártó filozófiába férkőzött be, és ez kicsit igaz volt a Voxativ cég esetében. Az említett manufaktúra fából készített, szélessávú hangszórókat biggyesztett markánsan formázott típusaiba. Az egyik "doboz" láttán még a lélegzetünk is elakadt, de hogy a szépségétől vagy a furcsaságától kerültünk mentális zsákutcába? Ezt mindenki maga eldöntheti, nekünk egy televízióval keresztezett denevér jutott róla eszünkbe.

HIGH END 2016 lemezjátszó

Szép nagy lemezjátszó. Esetleg ha az egészet rá hegesztenék egy Tigris tankra, akkor még nehezebb lehetne.

HIGH END 2016 Heed Audio

Bár a magyar HEED Audio hivatalosan nem állított ki, így is sikerült egy CD-játszóját lencsevégre kapnunk.

HIGH END 2016 daudio

A daudio megpróbált elkápráztatni, de ez nagyon nem sikerült nekik.

HIGH END 2016 Martin Logan

A Martin Logan szobájában fantasztikus hang várta azt, aki a megfelelő (középső, 1 db) ülőkére tette le magát.

HIGH END 2016 PMC

A PMC

HIGH END 2016 TEAC

A TEAC dögös megjelenésű, apró rendszerekkel izgatta az irodai zenehallgatás iránt érdeklődők fantáziáját.

HIGH END 2016 DS Master 1

Látható és hallható volt a kiállításon a DS Master 1 optikai hangszedő is. Sajnos a kiállításra jellemző zaj és nyüzsgés miatt, nem tudtuk úgy meghallgatni, hogy akár egy fél mondattal is nyilatkozhassunk a hangjáról.

HIGH END 2016 Western Electric

Western Electric 11A Horn System: több mint 90 éves, de így is vidáman muzsikál.

HIGH END 2016 Onkyo

Így ad el egy német kereskedő a német ügyfélnek?

HIGH END 2016 Genelec

Szigorúak leszünk! A Genelec rendszere ütősen szólt, de nem sok köze volt a zeneiséghez.

HIGH END 2016 Raidho

Azt nem merjük kijelenteni, hogy ez a mágnes rendszer tényleg jobb hangzáshoz segíti a hangfalat, de az biztos, hogy eszelősen jól néz ki az alkatrész! (ha csak ennyi volt a cél, már sikerrel jért a gyártó)

HIGH END 2016 EAR Yoshino

Az EAR Yoshino szobájában sajnos az idén nem sikerült olyan kellemes hangzású rendszert összerakni, mint egy évvel ezelőtt.

HIGH END 2016 LEEDH

A LEEDH szobájában hosszú percekre ott ragadtunk. Itt tetszetős, izgalmas hang, szokatlan műszaki megoldások és okosan válogatott demófelvételek sora sűrűsödött össze egyetlen szobában.

HIGH END 2016 AURALiC

Az AURALiC idén az új ALTAIR-t helyezte a bemutató középpontjába. Érdemes megjegyezni, hogy az idei kiállításon az MQA mellett a roon ready volt alighanem a második legtöbb helyen felbukkanó tábla. Igen, az AURALiC újdonsága is roon kompatibilis lesz. Valamint a hírek szerint ez a modell már alapból MQA kompatibilisként fog a boltokba kerülni.

HIGH END 2016 CYRUS

A Cyrus dizájnja egy grammot nem változott az elmúlt évtizedek alatt.

HIGH END 2016 Nagra

"Nem érdekel, hogy mennyire jó. Gyönyörű, ezért birtokolni akarom!"

HIGH END 2016 Silenzio

Túltolták a biciklit? Mikor lett a kábel státuszszimbólum?

HIGH END 2016 Boenicke Audio

Egy évvel ezelőtt a Boenicke Audio W8 hangfalai minden erejüket bevetve igyekeztek megtölteni a szobát hanggal. Az idei kiállításon a W11-nek mindez gyerekjáték volt. Végre nem csak elismerésre méltó, de élvezhető is volt a produkció.

HIGH END 2016

Az előtérben sorakozó tárgyalókból talán sejthető, hogy a kiállítás egyik legfontosabb célja a gyártók és forgalmazók közötti kapcsolattartás. Igen, ez néha kicsit meg is előzi a vásárlókat...

HIGH END 2016 Pro-Ject

Negyed század telt el a Pro-Ject alapítása óta. Persze, hogy egy kis ünneplésre is sor került a kiállításon.

HIGH END 2016 Indiana Line

Az Indiana Line szobájában főleg a DJ 310 hangfal (jobb alsó sarokban) hívta fel magára figyelmünket. A retró stílusú, háromutas  hangdoboz kistestvéréről (DJ 308) hamarosan tesztet is olvashatnak honlapunk hasábjain.

HIGH END 2016 Credo

A Credo bemutatójától lerobbant a hallgatóság feje. Szép dolog az erő, különösen, ha azt sikerül számottevő torzítás nélkül továbbítani és mi a Daft Punkkal demózást sem ellenezzük, de ez nagyon sok volt.

HIGH END 2016 Kharma

Na így kell bemutatni, itt végre együtt volt minden! Volt méltó, stílusos berendezés, korrekt akusztika és persze olyan hang, ami miatt az ember szívesen ott marad egy pár percre, élvezni a zenét.

HIGH END 2016 Apertura

Az Apertura szobája nem tudott minket lenyűgözni. A CH Pecision elektronikákkal meghajtott hangfalakat jó volt ott hagyni.

HIGH END 2016 Apertura

Pedig az űrmalacokra emlékeztető Metaxas & Sins elektronikákat szívesen meghallgattuk volna.

HIGH END 2016 ELAC

Az ELAC az elmúlt évben leginkább az Amerikában tervezett, elérhetőbb árú hangfalaival szerepelt a hírekben, de most egy olyan dizájn nagyágyúval rukkoltak elő, amitől leesett az állunk. Nyoma sincs a kieli gyár szigorú vonalainak.

HIGH END 2016 ELAC lemezjátszó

Ez a divat. Divat az évfordulóra kiadott, régimódi lemezjátszó. És divat, hogy a hangfalgyártók kilépnek az elektronikák és források világába, és fordítva.

HIGH END 2016 Cambridge Audio

Angliából egyenesen Münchenbe? Bár a Cambridge Audio csapata tényleg a felhős Londonból érkezett, ez az öreg taxi német rendszámot visel és a kormánya is baloldalon van.

Ez volt tehát dióhéjban a HIGH END 2016, mely részben az emberiség csúcsra törekvésének himnusza, másrészt pedig a zene és a zenei közlésmód tengernyi tolmácsolási opcióját feltáró esemény volt számunkra. Ismerve a hazai hifi fogalmazókat, bemutatótermeket és szaküzleteket, határozottan és megkönnyebbülten állíthatjuk, hogy ha valaki egy csúcskategóriás rendszert szeretne otthonra, akkor jár a legjobban, ha a Magyarországon megvásárolható kínálatból válogat. Ugyanis rengeteg márka kapható nálunk, és a forgalmazók zöme lehetőséget nyújt ezek személyes megismerésére, kipróbálására, nyugodt körülmények között.

A rendezvény egyértelműen mutatta, hogy a kisebb és nagyobb hifi gyártók egyaránt fejlődnek, az eddiginél gyorsabb iramban. Jó pár népszerű márka új szériákat, új csúcsmodelleket mutatott be. Ez alatt nem pusztán termékpaletta frissítésre, hanem tényleges mérnöki eredményességre, előrelépésekre gondolunk, mindez egyébként is megtörténik a gyártók életében, de 2016-ban sűrűbb, még inkább kiélezett lett a mezőny.

A HIGH END 2016 falain belül és kívül is értesültünk olyan újdonságokról melyekre külön cikkek, hírek formájában térünk vissza az AV-Online hasábjain. Az iparág dübörög, ráadásul számunkra egyfaja büszkeséget jelent, hogy mi, magyarok is benne vagyunk valamilyen szinten, többek közt a Kácsa Audió és az Audio Hungary személyében, és pozitív visszajelzéseket zsebelünk be.

A HIGH END 2016 kiállítás beszámoló első része IDE KATTINTVA olvasható.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.