Élménytúra az első magyar DAD Blue Cat rendszer tulajdonosnál

Kék macskák belföldön

2022. április 16., szombat, 19:40

DAD audio hifi erősítő hangfal DAC lemezjátszó high end Blue Cat sztereó erősítő high end hifi high end hangfal high end erősítő Danish Audio Design

Márciusban ellátogattunk Dániába, a Danish Audio Design székhelyére és betekinthettünk a fiatalnak számító cég kulisszái mögé. Alexander Schmidt európai értékesítési menedzsernek és a magyar tulajdonos jóindulatának köszönhetően most újabb lehetőséget kaptunk. Meghallgattuk az első magyarországi felhasználóhoz érkező DAD szettet.

DAD Blue Cat hifi rendszerDAD Blue Cat hifi rendszerDAD Blue Cat hifi rendszerDAD Blue Cat hifi rendszerDAD Blue Cat hifi rendszer The Red Diamond hangfalDAD Blue Cat hifi rendszer ROSE DACDAD Blue Cat hifi rendszerDAD Blue Cat hifi rendszer ROSE végerősítőDAD Blue Cat hifi rendszer The Red Diamond hangfalDAD Blue Cat hifi rendszer The Red Diamond hangfalDAD Blue Cat hifi rendszer The Red Diamond hangfalDAD Blue Cat hifi rendszer The Red Diamond hangfalDAD Blue Cat hifi rendszer The Red Diamond hangfalDAD Blue Cat hifi rendszer vinyl lemezjátszó

Miért pont Danish Audio Design?

A tulajdonos (akiről örömmel tudtuk meg, hogy rendszeresen olvas minket, de nevét és lakhelyét privát okból tiszteletben tartjuk) vidéken, egy csinos kertesházban él. Eleinte nem szándékozott DAD hifi rendszert vásárolni. Évek óta jó viszonyt ápolt Alexander Schmidt úrral, akitől már számos hifi komponensét vásárolta. Rajta keresztül szerzett tudomást a túlméretezett hifi rendszereket kreáló "macskás emberről". 2019-ben, a budapesti hifi kiállításon találkozott a dánok egyik zászlóshajó hangfalpárjával, amelyet a darabonként 260 kg tömegű The One végerősítők hajtottak. De az a rendszer túlságosan nagy és drága lett volna, ezért nem került bakancslistára.

DAD Blue Cat hifi rendszer The Red Diamond hangfal

Időközben olvasónk átköltözött egy nagyobb házba, amelyben lehetősége volt dedikált zenehallgató szoba kiépítésére. Schmidt úr közreműködésével lehetősége nyílt arra, hogy saját otthonában kipróbáljon egy alacsonyabb kategóriás, de globálisan még bőven high end szintű hangrendszert. Amikor meglévő környezetében, jól ismert albumjaival hallgatta, világossá vált számára, hogy nem légből kapott a Blue Cat körüli felhajtás. Olvasónk már akkor is rendelkezett minőségi hifi készülékekkel. Évek, évtizedek alatt cserélgette, építette zenehallgató apparátusát. Mint sokan mások, ő is a Telefunken/Videoton korszakban ugrott fejest a hifibe. Végül, a történet végéhez visszaugorva, eladta aktuális eszközeit és megtartotta a DAD-eket.

Megjegyzés: a felhasználó szobája még nem végleges állapotú, többek közt akusztikai elemekkel is bővítve lesz a jövőben.

DAD Blue Cat hifi rendszer ROSE DAC

Konfiguráció

A hifi rendszer agyát egy harminckilós ROSE DAC képezi, mely digitális koaxiális, optikai, AES/EBU és USB csatlakozókon fogadja a digitális jeleket, majd RCA, illetve XLR analóg hangkimeneten küldi tovább. A jelszint vezérlését azonos szériába tartozó ROSE Pre-amplifier végzi, szimmetrikusan csatlakoztatva a THE ROSE sztereó végerősítőhöz.

DAD Blue Cat hifi rendszer ROSE végerősítő

A rendszer lemezjátszót, CD-lejátszót és hálózati lejátszót is tartalmaz. A tulajdonos folyamatosan gyűjtötte (és mai napig gyűjti) a hanglemezeket, de ha valami újat keres, akkor a Lumin U1 segítségével milliónyi zene közül böngészhet a streaming szolgáltatók könyvtáraiban.

DAD Blue Cat hifi rendszer vinyl lemezjátszó

A szemből derékszögű trapéz formájú The Red Diamond hangfalak 2,5 cm-es dóm magassugárzót, 17 cm-es középsugárzót és 38 cm-es mélysugárzót tartalmaznak. A darabonként 85 kg tömegű, egyedi algoritmussal hangolt dobozok karnyújtásnyi távolságból óriásiak, de a hallgatói pozícióból, a viszonylag nagy alapterületű helyiséghez viszonyítva nem domináltak. A gyártó honlapján jelenleg csak fehéren szerepelnek, de kérésre rengeteg egyedi színopció közül lehet válogatni.

DAD Blue Cat hifi rendszer The Red Diamond hangfal

Saját benyomások

Csak pár órát töltöttünk el a rendszer társaságában, ami a mélyebb ismeretekhez talán kevés, de ízelítőnek bőven elég volt. Viszonyítási alapként csak Jan nagyobb (de visszhangosabb) nappalija vésődött memóriánkba, ahhoz képest mindannyiunk számára egyértelműbb volt a magyar úriember szettjének fölénye. Utóbbi több tényezőn múlt: kevésbé visszhangos környezet, óvatosabban megválasztott kábelezés és tisztességes tápszűrés. Ezek együttese meghökkentő felszabadulást és definíció többletet okozott a hangoknak.

DAD Blue Cat hifi rendszer

Rengeteg zenét meghallgattunk, amelyek között régebbi darabok és saját, referencia számaink egyaránt szerepeltek. Deep Purple, Jeanne Lee & Mal Waldron, Riccardo Chailly, Blind Faith... ők, és hozzájuk hasonló előadók szóltak eleinte. Aztán jöttek Stockfisch-Records lemezek, Cassandra Wilson, Dire Straits, Eliane Elias, szinte kötelezően The Dave Brubeck Quartet és társaik.

DAD Blue Cat hifi rendszer The Red Diamond hangfal

A rendszer hangja koherens volt, összefüggő, gyors és élvezetes. Tetszett az egyenes közlésmód, hogy a részletek fedettség nélkül tudtak elhelyezkedni a középpontban. A hangfalak nagyok és háromutas kivitelűek, de a hangszórókat az ülőpozícióból nem lehetett megkülönböztetni. A magas-, közép- és mélyhangok is ugyanabból az irányból, korrekt integrációval jöttek. A hangdobozok oldalán lévő reflexnyílás nem kapott kerekített éleket, ennek ellenére portzajt nem érzékeltünk. A The Red Diamond ebben a szobában olyan feszes és megfogott basszussal szólt, mintha zárt doboz lett volna. Emellett (a mi ízlésünknek legalábbis) pontosabb és irányítottabb volt, mint a Dániában hallottunk. Kalapot emeltünk a terhelhetőség miatt is. Szinte bármeddig tekerhettük a gombot anélkül, hogy a hangnyomásszint fárasztó vagy harsány érzetet okozott volna. Ráadásként kis terhelésen is profi dinamikát kaptunk.

DAD Blue Cat hifi rendszer

Kiegészítés: ahogy korábbi beszámolónkban említettük, a Danish Audio Design bemutatótermében folyamatban van egy dedikált zenehallgató stúdió kiépítése, amely az általunk korábban meglátogatott nappalihoz képest jobb akusztikájú lesz és a komponensek is jobban hozzájuk illő kiszolgálásban (műsor, kiegészítők stb.) fognak részesülni. Egyelőre még nincsen pontos információnk arról, hogy mikorra várható a zenehallgató szoba befejezése, de reméljük, hogy lesz lehetőségünk meglátogatni és újabb beszámolóban bemutatni Kedves Olvasóinknak!

Elérhetőség:

Danish Audio Design International

Diagonalvejen 48, 7323 Give, Denmark

tel: +4530862111

email: jan@dadbluecat.com

weboldal: dadbluecat.com

Sales Manager:

Aleksander Smidt

tel: +36706377701

email: aleksander@dadbluecat.com

A cikk angolul is olvasható a következő oldalon!

If you want to read this article in english language please turn a page!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.