KEF gyárlátogatás

2018. szeptember 13., csütörtök, 13:55

KEF audio hifi hangfal hangszóró gyárlátogatás beszámoló hangfal gyár hangfal gyártás KEF hangfal

Néhány nappal ezelőtt Angliába szóló repülőjegy landolt szerkesztőségünk postaládájában, kisvártatva már Maidstone városában, a KEF gyár kapuját léphettük át. Szemtanúi lehettünk annak, hogy miként tartja a lépést egy világszínvonalúnak bátran nevezhető hangfalgyártó!

KEF hangfalgyár MaidstoneKEF hangfalgyár MaidstoneKEF hangfalak a Maidstone-i gyárbanKEF hangfalak a Maidstone-i gyárbanKEF Blade hangfal a Maidstone-i gyárbanKEF hangfalgyár Maidstone-banKEF hangfalgyár Maidstone-banKEF hangfalgyár Maidstone-ban - süketszobaKEF hangfalgyár Maidstone-ban - süketszobaKEF hangfalgyár Maidstone-banKEF hangfalgyár Maidstone-banKEF hangfalgyár Maidstone-banKEF hangfalgyár Maidstone-banKEF hangfalgyár Maidstone-banKEF hangfalgyár Maidstone-banKEF hangfalgyár Maidstone-banKEF hangfalgyár Maidstone-banKEF hangfalgyár Maidstone-banKEF hangfalgyár Maidstone-banKEF hangfalgyár Maidstone-banKEF hangfalgyár Maidstone-banKEF hangfalgyár Maidstone-banKEF múzeum Maidstone-banKEF múzeum Maidstone-banKEF múzeum Maidstone-banKEF múzeum Maidstone-banKEF R szériás hangfalakKEF R szériás hangfalakKEF R7 hangfalKEF R7 hangszóróKEF R11 hangszóróKEF R11 hangfal hátlapKEF R3 hangfalKEF R2 centersugárzóKEF R8a Atmos hangsugárzóKEF R8a Atmos hangsugárzó

Kik is a KEF?

Akik régóta mozognak a hifi világában, vagy visszatérő olvasóink, azoknak bizonyára nem kell bemutatni a KEF-et. Akik először találkoznak velük, azok számára talán elég annyit tudni, hogy több mint 50 éves cég, akik a kezdettől fogva a legjobb hangreprodukcióra törekednek. Mérnökcsapatukban kiemelkedő, minőség iránt elkötelezett tehetségek is dolgoznak, fennállásuk óta számos mérföldkőhöz elértek és relatív szerteágazó termékkínálattal szolgálják ki a zenék és filmek megszállottjait.

KEF hangfalgyár Maidstone

Hogy kicsit számokkal is dobálózzunk, ma több mint 60 országban értékesítik a KEF hangsugárzóit, melyekből már több mint 1 millió darab talált gazdára. 150 fölötti saját szabadalmat birtokolnak és kétszer a Queen’s Award díjat is bezsebelhették, 300 egyéb hivatalos szakmai elismeréssel egyetemben.

KEF hangfalak a Maidstone-i gyárban

A KEF nevet ma a GP (Gold Peak Group) márkacsoport tagjaként jegyzik. Más angol hifi márkákhoz hasonlóan a KEF megfizethető(bb) termékei is Távol Keleten, egész konkrétan a kínai Hui Zhou-ban található gyárban készülnek. A Maidstone-i üzemben lát napvilágot a zászlóshajó Reference sorozat és a fölötte lévő modellek (Blade és Muon). Ugyanitt működik a KEF kutatási és fejlesztési intézete is.

KEF hangfalgyár Maidstone-ban

A munka fele számítógépen

A KEF tudománya nem csak az óvatos összeszerelésben és a nehéz dobozok tologatásában rejlik, hanem a színfalak mögötti kutatómunkában is. Utóbbit néhány percre megtekinthettük, a cég egyik munkatársa nagy vonalakban vázolta nekünk, hogyan is néz ki egy hangfal születése. Mint kiderült, a kutatás/fejlesztési tevékenysége a GP egyéb területeit is fedi, de a fókuszt mindig elsősorban az akusztikára és az ahhoz kapcsolódó iparra terelik. A mérnökök egyik fele az irodában ülve, megtervezi 3D CAD szoftverben a hangszórókat, hangdobozt, kitérve azok minden egyes alkotóelemére (mágnes, pille, kosár, perem, merevítések stb.). A másik oldalról az akusztikai mérnök vezényel, és ami mindezt persze megnehezíti, hogy az eredménynek gyárthatóvá kell válnia.

KEF hangfalgyár Maidstone-ban

Régen a tervezőknek még kétdimenzióban kellett vázolni elképzeléseiket és 2-3 hónapig is eltarthatott, míg a prototípust kézhez kapták. Ma, a 3D-s nyomtatás korában teljesen funkcionális, robusztus alkatrészek hozhatók létre sokkal rövidebb idő alatt. Így sokkal könnyebb a tesztelés is. Ez adott zöld lámpát a Blade projektnek is, ha megfigyeljük a hangfal "dobozának" belső szerkezetét, merevítését, akkor érthetővé válik a modern technológia által biztosított rugalmasság.

KEF hangfalgyár Maidstone-ban

Nagyágyúk élőben

A KEF összeszerelő üzemén átsétálva apró darabokban láthattuk a készülő hangsugárzókat.

KEF hangfalgyár Maidstone-ban

Minden egyes alkotóelemre gondosan odafigyelnek, minden látványosan nehezebb és masszívabb, mint az olcsóbb szériák esetében (ami érthető is, hiszen az R sorozatban és attól felfelé már autó, ill. lakás összegére jön ki a lehetséges rendszerek értéke).

KEF Blade hangfal a Maidstone-i gyárban

A Blade Uni-Q hangszóróját önálló kamrába építik, a keresztváltót csillapítják, hogy az alkatrészek kevesebb jelzavart okozzanak.

KEF hangfalgyár Maidstone-ban

A belső kábeleket és hangszórókat kézzel kötik, ill. szerelik a dobozokba, ami azt illeti, a munkafolyamatok nagy részét sajátkezűleg végzik.

KEF hangfalgyár Maidstone-ban - süketszoba

A KEF is rendelkezik süketszobával, valamint egy nagyméretű mérő szobával (jóval inkább teremmel), utóbbiban egy falba épített hangszóróval találkoztunk és persze a gyártó valamennyi aktuális szériájával, darabokra szedve, dobozok tetejére kipakolt keresztváltókkal. Mindebből érzékelhető volt, hogy a méricskélés, kísérletezgetés elkerülhetetlen és hosszan tartó folyamata minden egyes felsőkategóriás terméküknek.

KEF hangfalgyár Maidstone-ban

Egy kis nosztalgia

Nem csak a jövőbe mutató jelen, hanem a tanulságos múlt is megnyílt szemeink előtt. Utóbbira a KEF múzeuma nyújtott lehetőséget, benne egészen az 1960-as évektől kezdődő termékpalettával. Megmutatták nekünk pl. az első Coda-t, a KEF 70-es évekbeli legsikeresebb kisméretű hangsugárzóját.

KEF múzeum Maidstone-ban

Láthattuk az első, 1973-ban debütáló Reference sorozatú dobozt is (KEF Reference 104), mely aszimmetrikus felépítésével és versenypálya alakú lapos basszus hangszórójával még köszönőviszonyban se volt a gyártó mai stílusával, mégis kifejezte a cég kezdettől tartó különcségét.

KEF múzeum Maidstone-ban

Kisvártatva már az 1980-as évek második felénél tartottunk, amikor a C35 elsőként prezentálta a Uni-Q rendszerű, koncentrikus hangszórót. A GP csoport tagjaként láthatóan kiszélesítette kínálatát a KEF és megnyitotta kapuit a házimozinak, dedikált center és szatelit hangsugárzóival. Viszont ahogy a mellékelt képeken látható, nem felejtettek el előre/felfelé is koncentrálni.

KEF múzeum Maidstone-ban

Előttünk a jövő

A látogatás során szóba kerültek a KEF aktuális, hamarosan piacra kerülő újdonságai. Ezek közül az egyik egy olyan hangfal család, amelyről egyelőre sajnos nem adhatunk ki információt, mert csak 2019-ben lesz végleges modell.

KEF R szériás hangfalak

A másik az R széria frissítése. Utóbbi látszólag nem változott az előző generációhoz képest, valóban azonban jelentős módosításokat eszközöltek a hangszóró készleten.

KEF R7 hangszóró

Tovább fejlődött a Uni-Q hangszóró (így már a 12. verzióhoz érkeztünk, amelyben az ún. Shadow flare eljárás által csökkentettek a doboztest diffrakcióján. Egy ún. árnyék régiót hoztak létre, hogy a magassugárzónak ne legyen rálátása a doboz széleire), továbbá a basszreflex nyíláson is végeztek finomhangolást. Emellett a mélyhangszóró mágnes rendszerét is áttervezték, hogy az egységesebb mágneses mező meggyőzőbb, hatásosabb basszust keltsen.

KEF R8a Atmos hangsugárzó

Az R sorozat azon kevesek közé tartozik, amely ebben a kategóriában kínál dobozra/polcra helyezhető Dolby Atmos (R8a) magassági háttérsugárzót, egyébiránt egy centersugárzó, egy állványos- és három álló hangfal is beletartozik.

Utólag is köszönjük, hogy az itthoni disztribútor A.I.D.A. Audió Kft. jóvoltából meglátogathattuk az egyik legnagyobb angol hangfalgyártó bázisát és jobban megérthettük a tudástárukat, működési mechanizmusukat!

KEF hangfalgyár Maidstone-ban

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.