Bluetooth audiofil minőségben?

2016. november 7., hétfő, 14:50

AstellKern Astell&Kern audio hifi Bluetooth Bluetooth vevő Bluetooth adapter

Úgy tűnik, a vezeték nélküli hangjel átvitel ötletét nem vetették el az Astell&Kern mérnökei, így aztán ők is elkészítették Bluetooth vevőjüket. Az AK XB10 minden eddigire rátesz egy lapáttal.

Astell&Kern AK XB10 Bluetooth adapterAstell&Kern AK XB10 Bluetooth adapterAstell&Kern AK XB10 Bluetooth adapterAstell&Kern AK XB10 Bluetooth adapterAstell&Kern AK XB10 Bluetooth adapterAstell&Kern AK XB10 Bluetooth adapterAstell&Kern AK XB10 Bluetooth adapterAstell&Kern AK XB10 Bluetooth adapterAstell&Kern AK XB10 Bluetooth adapterAstell&Kern AK XB10 Bluetooth adapterAstell&Kern AK XB10 Bluetooth adapter

Korábban is teszteltünk már az átlagosnál jobb Bluetooth vevő eszközöket (pl. QED uPlay Puck vagy Arcam miniBlink), melyekkel bebizonyosodott, hogy a vezeték nélküli jelátvitel nem feltétlenül teszi élvezhetetlenné az eredményt. Más kérdés, hogy az általunk eddig kipróbált eszközök esetében, kisebb nagyobb motívumokban még mindig hallottuk a tömörítés mellékhatását. Az Astell&Kern mérnökei addig ügyeskedtek, míg elmondásuk szerint drámai hangminőség javulást értek el. Ebben nagy mértékben szerepet játszik az aptX HD kodek megléte, mely a mezei Bluetooth és normál aptX változatokhoz képest képes natív 24 bites jelátvitelre. A standard folyam 3-400 kb/s rátájához képest 576 kb/s adatmennyiséget képes átengedni az új szabvány, ugyanakkor az XB10 a minőségi jelerősítést is megoldja.

Astell&Kern AK XB10 Bluetooth adapter

Erős jelszintjének köszönhetően combos hajtást igénylő fejhallgatókat is ráköthetünk a fekete, kb. teasütemény nagyságú eszközre. Mi több, a manapság még ritkának számító, 2,5 mm-es szimmetrikus kimenettel is ellátták, melyhez egyre több felsőkategóriás, hallójáratba illeszkedő fülhallgatót is ráköthetünk (ilyen az AK T8iE MkII is, melyről hamarosan részletes cikket írunk).

Astell&Kern AK XB10 Bluetooth adapter

No de mire jó az XB10? Értelemszerűen a telefonunktól segít úgymond megszabadítani minket, másképp mondva a telefonunk és a fejhallgatónk vagy hifi rendszerünk közti kapcsolatot hivatott kényelmesebbé tenni. Mikrofont is tartalmaz, így telefonbeszélgetéseinket vagy Skype hívásainkat is lebonyolíthatjuk rajta keresztül, ha épp nincs kéznél mobileszközünk.

Astell&Kern AK XB10 Bluetooth adapter

Beépített akkumulátorának köszönhetően nem csak otthoni környezetben vagy számítógép közelben, hanem utazás vagy sportolás alkalmával is kamatoztatható a tudása. Kapunk is mellé egy ruhacsipeszt, amellyel táskára vagy ruhára illeszthető a mindössze 23 grammos készülék. Maximális hatóköre 10 méter, beépített akkumulátora pedig egy feltöltéssel kb. 5 órányi folyamatos üzemidőt ígér.

Astell&Kern AK XB10 Bluetooth adapter

Mindezek után csak egy kérdés marad: milyen forráseszközök támogatják az aptX HD szabványt? Jelenleg a lista meglehetősen csonka, még a kodek hivatalos felületén is mindössze az LG G5 okostelefon szerepel. Nem szabad elfelejteni persze, hogy az aptX HD még nagyon friss, vélhetőleg hónapokon belül egyre több Androidos eszközbe bekerül majd (az Apple készülékei tudomásunk, és a Qualcomm adatbázisa szerint nem támogatják egyelőre). Az Astell&Kern XB10 hamarosan itthon is kipróbálható és megvásárolható lesz, várható áráról nincs tudomásunk.

www.kacsa-audio.hu

www.astellnkern.com

Astell&Kern AK XB10 Bluetooth adapter

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.