TEAC NT-505 USB DAC és hálózati zenejátszó teszt

Tovább a hangokhoz

2018. július 16., hétfő, 12:15

TEAC audio hifi DAC lejátszó médialejátszó médiajátszó USB DAC DSD DAC fejhallgató erősítő hálózati médialejátszó hálózati zenelejátszó TEAC hifi lejátszó teszt DAC teszt hálózati lejátszó teszt USB DAC teszt

Két éve vendégeskedett nálunk a Kiváló Termék cédulával díjazott TEAC NT-503, melynek frissített, továbbfejlesztett változata az NT-505. Eltöltöttünk vele egy kis időt, hogy kiderítsük, mit képes ma nyújtani a cég, ha a méretet, funkciót és minőséget egyaránt maximumra kell emelniük?

TEAC NT-505 hálózati zenelejátszó és USB DACTEAC NT-505 hálózati zenelejátszó és USB DACTEAC NT-505 hálózati zenelejátszó és USB DACTEAC NT-505 hálózati zenelejátszó és USB DACTEAC NT-505 hálózati zenelejátszó és USB DACTEAC NT-505 hálózati zenelejátszó és USB DACTEAC NT-505 hálózati zenelejátszó és USB DACTEAC NT-505 hálózati zenelejátszó és USB DACTEAC NT-505 USB DAC hátlapTEAC NT-505 USB DAC hátlapTEAC NT-505 USB DAC hátlapTEAC NT-505 USB DAC hátlapTEAC NT-505 App

Egyetlen eszköz, ami mindenre képes?

A TEAC NT-505 sok csatlakozóját, széleskörű funkcióit és árcéduláját (kb. 600 000 Ft) látva azt gondolnánk, hogy rábízhatunk minden munkát, ami egy kulcsrakész és jó hangú hifi rendszerhez szükséges. Hozzáértőbbek viszont bizonyára tudják, hogy az NT-505 valódi szerepe, hogy egy hifi rendszer központjaként használjuk. Önmagában képes ellátni egy előerősítő, D/A konverter és hálózati zenejátszó feladatát. Minden másra (forráseszköz, végerősítő, hangfalak) még szükségünk lehet ahhoz, hogy az eredmény hang legyen, azonban amire a terméket kitalálták, abban maradéktalanul, kimagasló minőségben kell teljesítenie.

TEAC NT-505 USB DAC hátlap

Kapunk tehát DAC funkciót, amelyhez a hátlapon egy optikai, egy koaxiális és egy USB B típusú aljzaton juthatunk el, továbbá egy előlapi, kombinált optikai/koaxiális 3,5 mm-es Jack aljzat is segítségünkre lesz. A készülék hálózati tulajdonságait kizárólag RJ/45 kábellel kamatoztathatjuk, (szerencsére) beépített WiFi adapterrel nem rendelkezik. Kínál viszont aptX HD Bluetooth vevőt arra az esetre, ha mindenképpen vezeték nélkül szeretnénk megoldani a forráseszköz és a DAC közti jelátvitelt.

TEAC NT-505 hálózati zenelejátszó és USB DAC

RCA, XLR és előlapi fejhallgató kimenetek közül válogathatunk, így az NT-505 sokfajta rendszerbe beilleszthető - mindegy hogy aktív hangfallal, végerősítővel vagy fülessel rendelkezünk, ezek bármelyikét kiszolgálhatja. Hálózati funkciói nem merülnek ki pusztán abban, hogy okostelefon vagy tablet használatával vezérelhetjük, magába foglal TIDAL és Qobuz klienseket is, valamint fel lett készítve a Roon-ra (számítógépről futtatható, igényes zenejátszó felület, amely a hálózaton keresztül katalogizálja zenéinket). Dióhéjban ezekre képes az NT-505.

TEAC NT-505 App

Miben lett jobb?

Az előző generációs NT-503-ban lévő két AK4490 DAC helyett már AK4497 chipek dolgoznak az NT-505-ben. Így a mintavételezése kétszer magasabb, DSD esetében 22,5 MHz, PCM-nél pedig 768 kHz (valójában egy RDOT-NEO algoritmussal felskálázásra is képes az eszköz, de csak akkor, ha a felhasználó is szeretné), továbbá a PCM szűrők kiegészültek egy ötödik, ún. Low Dispersion móddal. Szintén újdonság, hogy az NT-505 USB D/A konvertere a TEAC saját fejlesztésű Bulk Pet jelátvitelét alkalmazza (stabilizálja a számítógép felől érkező adatfolyamot, ezáltal tovább javítva a hangot), valamint az MQA dekóder megléte.

Érdekességkét megemlítjük, hogy CG-10M néven külső, ún. mester órajel generátort is készít a TEAC (kb. 540 000 Ft) arra az esetre, hogy ha valaki végletekig szeretné fokozni a DAC hangminőségét. Az UD-503 és NT-503 készülékekkel is kompatibilis kiegészítőt sajnos még nem tudtuk tesztre megkaparintani (ami Magyarországra érkezett eddig belőle, azt azonnal eladták), egyelőre csak reméljük, hogy a jövőben ki tudjuk majd próbálni.

TEAC NT-505 USB DAC hátlap

Miben nyújthatna többet?

Csak elhanyagolható apróságokban. Az előlapi USB-A kapu továbbra is csak mobil adathordozót (pendrive) képes fogadni, szemben más gyártók lejátszóival, amelyek iOS mobileszköz csatlakoztatását követően dokkolóként viselkednek. Így is rengeteg bemeneti lehetőséget nyújt az NT-505, tehát a dokkoló funkció hiánya nem olyan égető, de azért örültünk volna neki. Az előlapi, 3,5 mm-es Jack csatlakozót kicsit méltatlannak gondoljuk arra alapozva, hogy a nálunk vendégeskedő audiofil fejhallgatók jelentős hányada 6,3 mm-es Jack csatlakozóval rendelkezik (és akkor még nem említettük a szárnyát bontogató 4,4 mm-es Pentaconn dugót vagy a 4-tűs XLR-t). Tény, hogy így is bármilyen fülest kiszolgálhat az eszköz, de ehhez esetenként adapter beiktatására lesz szükség.

TEAC NT-505 hálózati zenelejátszó és USB DAC

Egekig dicsértük az NT-503 tesztelésekor használt applikációt. Azóta e cikk írója Android rendszerű okostelefonra váltott, ami rossz döntésnek bizonyult: a TEAC által meghirdetett, ingyenes HR Streamer ugyanis nem volt fent a Google Play áruházban, helyette csak HR Player-t tudtunk letölteni, ami mindössze telefonos zenejátszóként működött. Bosszankodásunkat elengedve elővettük az előd tesztelésekor használt régi iPhone-t, és letöltöttük az arra szánt TEAC appot.

Használat

Nézzék el nekünk, hogy nem részletezzük most annyira a termék küllemét (megtettük az NT-503 tesztelésekor és azóta a külső nem változott számottevően), dióhéjban viszont megérdemel néhány szót. A kezelőszervek, a kijelző és a minőségérzet elsőrangúak. A potméter érzi, ha gyorsan/lassan forgatjuk, a menü primitív, de logikus, a kis fekete ablak szűkszavú, mégis kellően informatív.

TEAC NT-505 USB DAC hátlap

Az eszköz még nagyon új, ami elsősorban szoftveres támogatottságán mutatkozott meg. A gyártó honlapján például (mikor néhány hete megkaptuk a készüléket) még nem szerepelt az NT-505-höz szolgáló PC-s USB meghajtó program, ezért kénytelenek voltunk letölteni az NT-503 szoftverét. Szerencsére néhány héttel később, mikor a felhasználói kézikönyvből okulva ASIO driver után kutakodtunk, már láttuk, hogy felkerült a ténylegesen NT-505-nek szánt meghajtó program.

Erősen ajánlott a TEAC HR számítógépes zenelejátszó programot letölteni azoknak, akik még nem szoktak hozzá semmilyen más médiajátszó szoftver (pl. JRiver) használatához. Támogatja a DSD-t, azonnali visszajelzést ad és natívan kezeli a különféle mintavételezési frekvenciákat (közben a DAC is automatikusan kapcsol). A TEAC meghajtó programja ugyancsak kulcsfontosságú, épp úgy, mint a Windows rendszerhangjainak kikapcsolása. Miután a HR lejátszó úgymond megtalálta az NT-505 hangját, egy csapásra megváltozott a hangminőség, hiszen a kényszerből letöltött NT-503 driver helyett végre az NT-505-re optimalizált szoftvert hallhattuk, tehát ne tessék összekeverni!

Míg az NT-503-nál határozottan dicsértük a vezérlésre szolgáló, iOS/Android mobileszközökre letölthető applikációt, addig a mostani segédalkalmazás próbára tette tűrőképességünket. Igaz, hogy az eszközbe dugott pendrive tartalmát azonnal böngészni tudtuk, de ha a jelszintet (hangerőt) állítani akartuk, akkor elkezdett a jel össze-vissza ugrálni egészen addig, amíg felül nem bíráltuk a potméterrel a vezérlést. A korábbi applikációhoz képest fapadosabb lett az új dizájnja, a hálózati kliensek tekintetében továbbra is praktikus, de mi a szoftverfrissítésen kívül nem szívesen használtuk. Reméljük, feljavítják a jövőben.

TEAC NT-505 hálózati zenelejátszó és USB DAC

Hangminőség

Hogy ne a standard fekete vezetéket használjuk, AudoQuest NRG Y tápkábelt kapott az NT-505, a számítógépes kapcsolathoz pedig 1,5 méteres AudioQuest Coffee volt segítségünkre. Utóbbi egyértelműen feltornászta az USB DAC teljesítményét arra a szintre, amit ettől a kategóriától elvárhatunk, általa jobban elkülönültek a hangszerek, mozgalmasabb és mélyebb lett a színpad. A meghallgatásokat Sennheiser HD 800 S fejhallgatóval végeztük.

Az ASIO meghajtó program telepítéséig szájhúzva ücsörögtünk, mert az RCA kimenet (arra csatlakoztattuk a nemrégiben tesztelt Beyerdynamic A2 fejhallgató erősítőt) levegősebb, természetesebb és tisztább hangot adott, mint az előlapi 3,5 mm-es Jack. A megfelelő szoftveres lépések megtétele után viszont eltűnt a korábbi felesleges réteg, a zavaró digitális fedettség, és megjelent az az extra közvetlenség, áttetszőség, amiben titokban már az első pillanatban reménykedtünk.

Finom és aprólékos ábrázolást kaptunk, könnyed és természetes dinamikával. Az NT-505 saját hangját nem tudtuk megtalálni, nagyon enyhe digitális elszíneződésekkel találkoztunk csupán, amikor a szűrő módok közt váltogattunk (ezért inkább nem használtuk azokat). Unalomig ismert Marcus Miller és Massive Attack számainkban megjelentek azok az intim részletek, amelyek magától értetődővé és áramlóvá tették a zenét. A Muse - New Born c. számában ahogy Bellamy énekhangja megszólalt, olyan érzésünk támadt, mintha mi ültünk volna a stúdióban. Dermedt csendből bontakozott ki az ének. A csúcspont felé közeledve a karcos gitár és a durva basszus kíséret ráébresztettek minket arra, hogy ez a régi rockmorzsa nem éppen a mi fejhallgatónkhoz készült, ahhoz túl sovány és száraz volt. Ezzel csak arra szeretnénk rámutatni, hogy az úgymond rossz hangú felvételek nem fognak jobban szólni csak azért, mert elköltünk 1 millió (vagy több) forintot hangrendszerre. A TEAC NT-505 kimért és fegyelmezett, nem érdekli semmi más azon kívül, hogy pontosan és tisztán szóljon, figyelmünket ügyesen a zenéhez szegezi. Közben az élmény nem mentesül az érzelmektől, sok esetben (pl. Hans Zimmer - Interstellar filmzenéjét hallgatva) a libabőr is garantált.

Másfelől a legtöbb zenében temérdek részlet közül csemegézhettünk. Határozottan és egyértelműen elhatárolta egymástól a különböző hangszeres szekciókat a rendszer, ezért a Berlini Filharmonikusok ázsiai turnéválogatását (fantasztikus kiadás, klasszikus zene gyűjtőknek kötelező, nemrég került forgalomba, megvásárolható 96/24-ben is) fülelve szinte fürödtünk a hangokban. Ami azt illeti, szimfonikus és jazz műfajokkal, ill. énekhangokkal mutatta meg leginkább a tudását, ekkor még azt is beláttuk, hogy érdemes volt újabbra cserélni a DAC-okat.

Végszó

A TEAC NT-505 kiforrott és sokoldalú eszköz és amennyiben megfelelő körítést kap, figyelmesen válogatjuk össze a kábelezést, rendesen állítjuk be számítógépünket, szégyenérzet nélkül, vérbeli high end rendszert építhetünk belőle. A mobil applikáció még javításokra szorul, és az árral nem mindenki fog tudni megbirkózni, ezért nem akaszthatunk a nyakába Kiváló Termék cédulát, de a hangja és funkcionalitása miatt így is biztos, hogy lesznek, akik szívesen nevezik majd ki csúcskategóriás hifi rendszerük szívének.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.