TEAC UD-503 USB DAC teszt

2016. december 16., péntek, 13:30

TEAC audio DAC DSD DA konverter USB DAC DSD DAC hifi DAC TEAC DAC TEAC hifi DAC teszt USB DAC teszt DSD DAC teszt hifi DAC teszt TEAC hifi teszt TEAC DAC teszt

Korábban már teszteltük a TEAC NT-503-at, de kíváncsiak voltunk, hogy mit tud nyújtani a hálózati funkcióktól megfosztott társa, a TEAC UD-503? Lássuk, halljuk!

TEAC UD-503 USB DACTEAC UD-503 USB DACTEAC UD-503 USB DACTEAC UD-503 USB DAC talpTEAC UD-503 USB DAC talpTEAC UD-503 USB DAC talpTEAC UD-503 USB DACTEAC UD-503 USB DACTEAC UD-503 USB DAC hátlapTEAC UD-503 USB DAC belsőTEAC UD-503 USB DAC belső AK4490TEAC UD-503 USB DAC távirányítóTEAC UD-503 USB DACTEAC UD-503 USB DAC és HA-P90SD-RTEAC UD-503 USB DAC és HA-P90SD-R

Felhozatal

Korábbi cikkünkben leírtuk, hogy milyen a TEAC NT-503 felépítése, ezért most csak röviden felsoroljuk, hogy az UD-503 belsejében mit találunk:

Csatornánként egy AKM Verita AK4490 DAC chip DSD esetén legfeljebb 11,2 MHz (1 bit), PCM esetén pedig 384 kHz (32 bit) mintavételezést támogat natívan.

TEAC UD-503 USB DAC belső AK4490

Duál mono felépítés a toroid trafós tápegységtől kezdve a kimeneti fokozatokig, valamint szeparált, aktív földelésű digitális és analóg szekció.

Előerősítő és teljesen szimmetrikus fejhallgató erősítő is egyben, így közvetlenül végfokra, vagy aktív hangfalakra köthető, valamint egyszerre két fejhallgatóval is megbirkózik, vagy egy szimmetrikus felépítésűvel.

TEAC UD-503 USB DAC talp

Aszinkron USB kapcsolat két dedikált, 44,1 kHz illetve 48 kHz, nagy pontosságú, alacsony fáziszajú kristály oszcillátorral, emellett külső, 10 MHz-es órajel generátorra is köthető a még nagyobb pontosságért.

PCM és DSD felkonvertálási lehetőségek, melyekkel a szokásos CD felbontású felvételek is DSD formátumra alakíthatók, valamint négyféle PCM és kétféle DSD szűrő is a rendelkezésünkre áll.

TEAC UD-503 USB DAC belső

A TEAC saját fejlesztésű HCLD (High Current Line Driver = erősáramú vonalszintű meghajtó) puffererősítő áramkörei biztosítják a megfelelő jelerősséget és illesztést az analóg kimeneteken, a zenei jelek dinamikájának megőrzéséért.

Nagy pontosságú, 256 szintű TEAC QVCS (Quad Volume Control System) hangerő szabályozó áramkör 0,5 dB-es pontossággal.

Három, tüskés lábon álló acél készülékház 8 mm vastag alumínium oldallapokkal és 4 lépésben szabályozható fényerőjű, nagy karakteres OLED kijelzővel.

TEAC UD-503 USB DAC talp

A három digitális bemenet (USB-B, koaxiális, optikai) mellett van egy pár analóg, amire lemezjátszót is köthetünk, viszont ebben az esetben le kell mondanunk a digitális szekció nagy pontosságú hangerő állítási lehetőségéről. Ezt mi nem tekintjük hátránynak, hanem inkább előnynek, hiszen így ténylegesen egy központi eszközzel kezelhetjük az összes forrásunk hangerejét. Minket leginkább az USB bemenet képességei és hangja érdekelt, hiszen ezen a bemeneten tudjuk maximálisan kihasználni az UD-503 képességeit.

TEAC UD-503 USB DAC hátlap

Tesztkörnyezet

Forráseszköznek használtuk a Solidrun Cubox-i zenekockánkat Voyage MuBox szoftverrel, UPnP kiegészítéssel Raspberry Pi 2 többféle zenei OP rendszerrel (pl. Volumio, MoOde, RuneAudio, Archphile, stb.), egy HTPC-t melyen Ubuntu Server alapokon Kodi futott. A Cubox-i és Raspberry táplálását egy iFi iPower-re bíztuk és AudioQuest Carbon USB kábellel kötöttük be. A HTPC esetében többféle felállásban is kipróbáltuk a jelutat: közvetlenül USB-vel, alaplapi optikai csatlakozón keresztül, vagy a HDMI-n a TV-ig utazó jelből szintén optikán kivezetve az UD-503 bemenetére. Használtunk még egy Windows 10-es asztali PC-t, mely Foobar2000 segítségével zenélt, hogy fejhallgatóval is kipróbálhassuk, valamint az optikai bemenetre egy Google Chromecast Audio-t is bekötöttünk. A műsortár minden esetben egy Synology NAS volt, melyet többféle módon értek el az előbbi eszközök vezetékes vagy vezeték nélküli módon. UPnP esetén az adatbázis kezelést a MinimServer végezte és Bubble UPnP segítségével vezéreltük a lejátszást mobil eszközeinkről. Az UD-503 után NAD C 375BEE és Norma Revo IPA-140 erősítőt használtunk a tesztidőszak alatt Nordost Heimdall 2 RCA, valamint QED Reference RCA és XLR összekötő kábelekkel. Focal Electra 906 és ELAC BS 403 dobozainkat szokásosan Nordost Heimdall 2 hangfalkábelekkel hajtottuk, az erősítők és a DAC táplálásához rendre IsoTek Evo3 Optimum és Furutech kábeleket kötöttünk be.

TEAC UD-503 USB DAC és HA-P90SD-R

Meghallgattuk!

Miután megkaptuk az UD-503-at tesztelésre, egyből éreztük, hogy nem hiába dolgoztak annyit a TEAC szakemberei, hogy jól szóljon. Először bekapcsolva is hallottuk, hogy jó, nagyon jó. Lazán, erőlködés nélkül zenélt már a kezdetektől fogva, és ahogy egyre több időt töltöttünk a hangját hallgatva, egyre tűntek elő azok az erények, amit az NT-503-nál is tapasztaltunk fejhallgatóval a fejünkön. Szellős, tágas és mély tér, kellemes mennyiségű, nem fárasztó részletek és mindig fegyelmezett, feszes hangszerhangok. Nem kendőzi el a különbségeket, korrektül elénk tárja a forráskészülékek, vagy csak az OP rendszerek karakterét, de nem vágja a fejünkhöz büntetően, hanem csak tényszerűen közli velünk, hogy valami megváltozott. Dinamikussága lenyűgözött bennünket, ahogy a stabilitása is. Már a NAD C 375BEE erősítővel is remekelt, de a Norma Revo IPA-140 referencia erősítőnkkel mutatta meg igazán azokat a finomságokat a hangjában, ami miatt elismerésünket kivívta. A Normával tökéletes párosnak bizonyult és meg is lepődtünk, hogy egy ennyire drága erősítőt is tisztességesen kiszolgált. Az olcsóbb DAC-ok esetében az optikai csatlakozó sokszor erősen kompromisszumos produkciót nyújt, de az UD-503 esetében ezt elfelejthetjük. A zenei felvételek mellett több filmet is megnéztünk sztereóban és nagyon tetszett nekünk, ahogy az UD-503 profi módon lekezelte a feladatot. Mesterien bánt a dinamikaarányokkal és energikussága révén nagyon élvezhetően adta vissza az akciójelenetek sodrását. A Focal Electra 906 ugyan nem kis doboz, de álló hangfalakat megszégyenítő módon mozgatta meg alattunk a fotelt több alkalommal is és döbbenten néztünk magunk elé, hogy ez miként lehetséges ekkora hangszórómérettel.

TEAC UD-503 USB DAC

Végszó

Az előszóban feltett kérdésre (TEAC NT-503 vs. UD-503) tehát gyorsan rávághatjuk a választ: ugyanazt tudja mindkettő hangban, az UD-503 esetében hálózati funkciók nélkül, de ennek megfelelően kedvezőbb áron. Meglévő digitális futómű, streamer, hálózatos zenelejátszó mellé ugyanis már csak egy jó DAC-ra van szükségünk és ez az! A kipróbálások során beigazolódott számunkra, hogy ebben az esetben tényleg igaz az árkategórián túlmutató hangminőség, nem csak marketingfogás. Részünkről a TEAC UD-503 ajánlott vétel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.