Pro-Ject MaiA integrált sztereó erősítő teszt

Kis eszköz, nagy extrával

2015. január 8., csütörtök, 17:20

Pro-Ject Box Design audio hifi Bluetooth DAC aptX Pro-Ject Box hifi erősítő sztereó erősítő hifi teszt erősítő teszt Pro-Ject hifi hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt Pro-Ject erősítő teszt

A miniatűr hifi komponensekre szakosodott Pro-Ject kínálatában nemrég megjelent egy extrákkal felvértezett sztereó erősítő, melynek fő érdekessége, hogy alig nagyobb egy Blu-ray lemeztoknál. Kipróbáltuk ezt a szemtelenül pöttöm készüléket...

Minek a mini erősítő?

Nem csak a mobiltelefonok, televíziók és hangfalak karcsúsodnak, hanem az erősítők is. Utóbbi különösen az elmúlt 1-2 évben figyelhető meg. A D osztályú áramkörök energia fogyasztási és hatékonysági szempontból utolérhetetlenek, persze a hangminőség sokszor köszönőviszonyban sincsen a hifivel. Emlékezzünk csak vissza az utóbbi tíz évre, ahogy a nagyáruházak polcain szép lassan egyeduralkodóvá nőtték ki magukat a különböző távol-keleti gyártók kompakt "bögreszettjei"! Egyes cégek azonban láttak, sőt, mai napig látnak fantáziát a D osztályban. Mindössze tudni kell jókor, jó helyen, jó alkatrészekkel és jó hangsugárzóval alkalmazni.

Pro-Ject MaiA sztereó erősítőPro-Ject MaiA sztereó erősítőPro-Ject MaiA sztereó erősítő belsőPro-Ject MaiA sztereó erősítő hátlapPro-Ject MaiA sztereó erősítő belsőPro-Ject MaiA sztereó erősítő belsőPro-Ject MaiA sztereó erősítő belsőPro-Ject MaiA sztereó erősítő

Egy dolgot nem szabad figyelmen kívül hagynunk: nem minden felhasználó maximalista audiofil. Sokaknak a laptop hangszórója, vagy a televízió szörcsögő párbeszédhangja jelentik a referenciát. Ezekhez képest egy olyan, termék, mint a MaiA, valóságos mérföldkőnek nevezhető, és objektíven is annak számít. Tehát mai tesztalanyunk nem a lemezgyűjtögető hifisták kincse, hanem azoké, akik egyfajta minimalizmussal, stílusosan szeretnék megoldani, hogy a számítógépet, a játékkonzolt, a televíziót és a médialejátszót egyetlen, minél apróbb, de valahol mégiscsak hifi komponens érzetét keltő eszközzel kihangosíthassák.

A Pro-Ject MaiA, kategóriájának mintaképe, arcátlanul parányi fizikai mérete ellenére, annyi csatlakozót találunk rajta, ami a legtöbb felhasználó számára elég kell, hogy legyen. Négy analóg, és négy digitális forráseszközt köthetünk rá. Még egy kilencedik bemenet is rendelkezésünkre áll a beépített Bluetooth vevő által, amire rácsatlakozhatunk mobileszközünkkel, így vezeték nélkül közvetítve digitális hanganyagainkat. Kilenc bemenet! Ez az adat önmagában jónak számít, az már csak hab a tortán, hogy ez a dobozka egyben erősítő is.

Apró méret, apró kompromisszumok?

A kis méret számos előnnyel jár, ráadásul a MaiA magassága is alig négy centiméter, így aztán félig a monitorunk alá is becsúsztathatjuk, gond nélkül meglapul az íróasztal sarkán. Az egyetlen tényező, amit a tervezők részéről még egy kis átgondolást igényelt volna, a banándugót befogadó hangfalterminál. Azok minőségére rossz szavunk nem lehet, csak túl közel került egymáshoz a jobb és baloldali kimenet, ezért egy 2,5 mm2 keresztmetszetű, blankolt kábel befűzés?e? türelmet és ügyességet igénylő folyamat, mert jobbára csak ujjbeggyel férhettünk hozzá a kábelszorító fejekhez.

Pro-Ject MaiA sztereó erősítő hátlap

Egyesek számára okozhat szájhúzást a laptoptöltő nagyságú, külső tápegység, mi ennek tényét (arra alapozva, hogy ideális esetben az legyen elkülönítve az erősítő áramkörtől) pozitívumként könyveltük el. Ezzel együtt is zavarba ejtően kevés helyre lesz szükség. Egészen mókás látványt nyújtott tesztkonfigurációnk, az állványon nyugvó, hagyományos méretű Jamo C 603 hangfalakkal és a középen szerényen álldogáló MaiA-val. Persze egy televízió vagy számítógép mellé választhatunk kisebb hangsugárzókat is 10, vagy 13 cm-es mélyközép hangszóróval, ezt követően még mindig frissíthetünk 2.1 konfigurációra, egy ízlés szerint választott aktív mélyládával. Ha megfelelő hangfalakat választunk mellé, akkor kifejezetten aranyos rendszer is építhető a MaiA köré. Egyébként a készülékhez egy általános utasításokra képes, aprócska műanyag távvezérlő is jár.

Pro-Ject minőség

Korábban teszteltük a Pro-Ject Head Box S USB fejhallgató erősítőt, melynek külső részletei visszaköszönnek a MaiA-ról is. Ez érthető, hiszen egy gyártó ugyanazon szériájáról elmélkedünk, de mik is ezek az ismertetőjegyek? Egyrészt, (ami nekünk tetszett), az előlapi bemeneteket és üzemállapotot jelző LED-ek mindössze mákszemnyi nagyságúak, aminek köszönhetően sötétben nem ég ki fényüktől a felhasználó szeme. Másrészt a potméter is aprócska, mindössze ujjnyi vastagságú, viszont könnyű fogást biztosít és van némi ellentartása.

Pro-Ject MaiA sztereó erősítő belső

A bekötés magától értetődő módon zajlott, egyszer sem kellett felnyitnunk a felhasználói kézikönyvet. Egy apró tanács a termék leendő tulajdonosainak: az elektromos tápkábelt először az erősítőbe kössék be, és csak utána a konnektorba! Ellenkező esetben parányi szikrák fognak előugrani az erősítő csatlakozójából. Még egy észrevétel: ha számítógépről hallgatnak zenét, akkor a PC/laptop elindítása előtt kapcsolják be a MaiA-át! Ha nem így cselekedtünk, olyankor előfordult, hogy a DAC nem kapott időben észhez, és csak a tápkábel ki-be húzásával lehetett működésbe hozni az USB DAC modult. Más furcsasággal, rendellenességgel nem találkoztunk.

Pro-Ject MaiA sztereó erősítő belső

Hangminőség

A Pro-Ject MaiA erősítőt Jamo C 603 és BC Acoustique Reference SR-B2 hangfalakkal kötöttük össze, a jelforrás mindvégig egy USB-n csatlakoztatott számítógép volt. A fejhallgató erősítő kimenetre AKG K 601-ünket csatlakoztattuk, és megállapítottuk, hogy a készülék szinte tökéletesen ugyanazt a karaktert produkálta, mint a Head Box S USB, tehát e téren jól teljesített.

A hangsugárzók hajtásakor persze egészen más törvények léptek életbe, csoda nem történt, a MaiA baráti árcédulájához mérten, nem volt részünk áll leejtő részletekben, sem légies hangszínpadban. Tesztalanyunk kissé tömény, nyesett magas frekvenciákkal reprodukálta a zenét, amihez viszont mintegy kiegyenlítésképpen száraz, jól kivehető közepek és kissé masszív, vaskos basszusok párosultak. Eleinte az egyetlen pozitívum, amit érzékeltünk, hogy a mindössze 2 x 25 W teljesítmény ellenére, meglepően bátran, erősen volt képes hajtani hangsugárzóinkat a Pro-Ject, zsebkönyv nagyságú készüléke. Ebből a középszerű hangból egy modern hangfal nem tud kamatoztatni, a bivalyerős mágnessel hajtott üvegszálas, fáziskúpos membránok egyszerűen túl érzékenyek a MaiA primitív végfokjaira. Akkor mégis, milyen szituációban lehet bánkódás nélkül bevetni a csöppséget?

Pro-Ject MaiA sztereó erősítő belső

A válasz elsőre vicces lehet, mégis van benne igazság: régi, hifi hangfalakkal váratlanul dinamikus és dögös hangot nyerhetünk, egészen döbbenetes hangerővel. Ha nincsen otthon valamilyen kompakt, kétutas monitorsugárzónk, de a padláson porosodik valamilyen háromutas doboz, akkor kössük rá azt az elektronikára! Mi ezt meg is tettük. Egy évtizedekkel ezelőtt, még Angliában gyártott, hatalmas mélyközép membránnal felvértezett, 50 cm magas Mission hangfalpár csatlakoztatása után őszinte csodálkozással figyeltük, amint a ládányi nagyságú dobozokat szinte  megtáncoltatta az elektronika. Ekkor jöttünk rá, hogy a MaiA mellé lehetőleg széles spektrumú, de egyszerű hangszórókészlettel felszerelt hangfal szükséges ahhoz, hogy a D osztály savanyúsága ne legyen feltűnő. Ilyenkor kifejezetten élvezetes hangzásban lesz részünk.

Végítélet

A Pro-Ject MaiA egy tüneményes kis szerkezet, ideális vetélytársa az olyan mini erősítőknek, mint például a nemrég általunk is tesztelt NAD D 3020. A hang, amit nyújt, igazából nem hifi minőségű, de multimédiás feladatokra, videojátékok, filmek, átlagos minőségű felvételek hangosítására egy fiatalos, alkalmi házibulikat preferáló társaság számára teljesen megfelelő lehet. Ezektől függetlenül, nem szabad elfelejtenünk a termék igazi értékét, hogy kis mérete ellenére rendkívül gazdag szolgáltatásokkal büszkélkedhet, mi főleg ezért kedveltük meg.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.