JBL Synthesis - Házimozi bódulat

2016. december 9., péntek, 22:55

JBL Synthesis audio házimozi moziszoba házimoziszoba projektor házimozi projektor high end JBL Synthesis SIM2 projektor high end házimozi

Beszélhetünk wattokról, hangnyomásszintről, vagy árakról, de igazából minden adat jelentéktelenné válik, amikor a filmőrült felhasználó olyan szónikus tájfun hatása alá kerül, amilyet mi is átélhettünk ebben a frissen megvalósított moziszobában.

JBL Synthesis házimoziszobaJBL Synthesis házimoziszobaJBL Synthesis házimoziszobaJBL Synthesis házimozi hangfalakJBL Synthesis házimozi processzorSIM2 SIRIO házimozi projektorJBL Synthesis házimoziszoba építése

A térválasztó tényező

A cikkünk tárgyát képező installáció kialakítását megalapozta, hogy a megrendelő ragaszkodott az extrém nagy hangnyomásszint megvalósításához. Nem a multiplexekben tapasztalható dübörgésre kell gondolni, annál ugyanis jóval többet kívánt az ügyfél. Elsöprő élményre vágyott, tiszta és dinamikus részletekkel, ami garantáltan megrezgeti szervezetének valamennyi sejtjét. Az USA-ban fejlesztett JBL Synthesis házimozi rendszerekkel nem jelent kihívást a fenti igény kielégítése, azonban az irdatlan teljesítményt nem lehet kompromisszumok nélkül élvezni. Ahhoz, hogy az álom valóra váljon, számolni kellett annak tényével, hogy ez nem egy, a puszta közepén felhúzott magányos létesítmény, hanem egy szomszédsággal övezett családi ház eddig kihasználatlan helyisége volt.

JBL Synthesis házimoziszoba

A rendszerkomponensek biztosítását és a komplett moziszoba építés menedzselését végző Házimozi Stúdió szakemberei, hangszigetelésben jártas céggel együttműködve oldották meg a feladatot. Így a család többi tagja nem szenved instant agyinfarktust, ahányszor a büszke tulajdonos elindít bármilyen zenét vagy filmet. Eredményül, mikor a szoba közepén állva, kigúvadt szemgolyóval folyamatos 100 dB körüli értéket olvastunk a mérőműszer kijelzőjén (ez rendkívül hangosnak számít, a szimfonikus zenekarokban vagy a diszkókban hasonló értéket kapunk), mely a 2 darab hangszigetelt ajtó másik oldalán tartózkodva 40-45 dB környékére csökkent (ami egy átlagos iroda vagy vendéglő szintjének felel meg). Ez a tényező jelentette a komplett projekt gerincét, lényegében a terem belsejében épült fel egy második szoba, teljes egészében elcsatolt, gumibakos felfüggesztéssel. Macerás munka, cserébe a ház többi pontján senki nem érzékelt semmit, amikor odalent James Bondra rárobbantanak egy komplett lőszerraktárt.

JBL Synthesis házimoziszoba építése

Mozis adottságok

A szemmel látható technika mindössze a három frontsugárzó, két mélyláda és a fix keretes házimozi vetítővászon. Minden más (kábelezés, háttérsugárzók) a falat borító hangáteresztő kárpit mögé, illetve (projektor, forráseszközök, erősítők) a szoba mögötti gépházba került. Így ha (ritka alkalomnak számító) csendes jelenetre kerül sor, akkor a nesztelenséget nem töri meg a vetítő és a nagy teljesítményű végerősítők ventillátorainak zúgása. Az oldalfal mentén hangelnyelő panelek sorakoznak, kiegészítve a mennyezeten is látható, matt fekete diffúzor elemekkel.

JBL Synthesis házimozi hangfalak

A fotók nem teljesen tükrözik a szoba igazi hangulatát, a valóságban ugyanis mindössze a mennyezeti spot LED lámpák világítják meg az ülőgarnitúrát és annak környékét. Így a duplán beépített, különlegesen vastag, hangszigetelt ajtókon betoppanva sokkal inkább átjön a futurisztikus klubhelyiség érzete, illetve maga a tény, hogy privát mozizásra optimális környezetben tartózkodunk. A komfortos jelenlétben nagy szerepet játszik a puha padlószőnyeg is, mely egyszerre simogatja és masszírozza talpunkat. A letisztult összkép a tulajdonos igényei szerint valósult meg, a fotókon látható ülőgarnitúra még nem végleges (látogatásunkkor a pohártartóval, elektromos láb- és gerinctámasszal ellátott házimozi fotelek még gyártási fázisban voltak).

JBL Synthesis házimoziszoba

Hangot neki!

Hangkeltés céljából a JBL Synthesis Project Array szett plusz háttérsugárzókkal és extra végerősítőkkel bővített változata tett szolgálatot. E komplett házimozi rendszer komponensei vizuálisan, egyenként is sugallják a bennük lévő erőt, de amit egymással összeadódva produkálnak, nehezen szóba önthető. Különösen annak tudatában, hogy a diffúzorok segítenek a szobában lévő energia megragadásában, ugyanakkor a szobaakusztika korrektor minden hertzet uralva, egységes hangmezőt kovácsol. A jelszint fokozatos emelése felért egy fizikai esettanulmánnyal. Közepes hangerővel is vibrált a levegő a Mad Max: Fury Road címjelenetének agresszív dobbanásaitól, erősebb fokozatra váltva pedig már tüdőnkben és gyomrunkban is tapasztaltuk a V8-as motor bömbölését. A film ilyen értelemben új erőre kapott, de az élmény fontos alkotórésze volt a SIM2 házimozi projektor által generált, gondosan suvickolt pixeláradat is.

SIM2 SIRIO házimozi projektor

A digitálisan kordában tartott, ugyanakkor gazdag árnyalatokra épített képi világtól a legtöbb néző retinája automatikusan átvált robotpilóta üzemmódba. Innen kezdve nehéz a vásznon kívül máshova emelni tekintetünket, és voltaképpen ez a mozi élmény kulcseleme. A 2 Guns autórobbantós fejezetében látható és hallható, mondhatni költséges detonáció szokatlan energiamennyiséggel rázta meg alattunk a fotelt és belső szerveinket. Ugyanezt a rendszert több helyen hallottuk szólni korábban, de a hangszigetelt és akusztikailag tökéletest megközelítőre csiszolgatott szoba által szilárdabb, keményebb, feszesebb lett minden basszus. Természetesen ugyanezek elmondhatóak a frekvenciatartomány többi részére is. Ottlétünk alatt egy pillanatra sem tűnt erőltetettnek vagy dinamikailag laposnak a rendszer karaktere, ez persze egy ilyen kaliberű konfigurációtól el is várható.

JBL Synthesis házimozi processzor

Kulcsszó: kivitelezés

Nem kérdés, hogy mi is elfogadnánk-e otthonra egy ilyen összeállítást, persze a hangszigeteléssel együtt. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a szoba mögött rejlő temérdek munkaórát és szervezési folyamatot. A szőnyegtől kezdve az optikailag semleges dupla vetítőablakon át a rádiójel-vezérelt világításig, minden apró részletet biztosítania kellett a kivitelezőnek, a komponensek üzembiztos, ugyanakkor biztonságos elhelyezéséről nem is beszélve. Aki kíváncsi rá, hogy milyen ez az installáció, hogyan és mivel lehet fokozni, annak javasoljuk, hogy látogassa meg a Házimozi Stúdió bemutatótermét, melyben nemrégiben elkészült a Grand Theatre demószoba. Utóbbi rátesz még pár lapáttal a fentebb taglalt helyiségre, még nagyobb teljesítményt, fejlettebb technikát és kifinomultabb dizájnelemeket tartalmaz. De az már egy következő cikk témája lesz...

Iránytű

Rendszereszkzök:

Hangrendszer: JBL Synthesis Project Array 7.2, elemei:

- 2 db 1400 Array álló hangfal

- 1 db 880 Array centersugárzó

- 6 db S4Ai háttérsugárzó

- 2 db 1500 Array aktív mélyláda

- SDP-45 házimozi processzor

- JBL Synthesis házimozi végerősítő

- SDEC-4500P szobaakusztika korrekt

Forráseszközök: Arcam UDP-411, Apple TV, Set-top box

Projektor: SIM2 SIRIO

Vetítővászon: 150 colos képátlójú, fix keretes rögzített vászon

Kivitelezés:

Házimozi Stúdió

+36-70-3330099

2045 Törökbálint, Kastély u. 20.

www.hazimozistudio.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.