Audyssey kalibrálás, profi módon

2014. augusztus 4., hétfő, 16:40

Audyssey audio házimozi kalibrálás kalibráló mikrofon házimozi erősítő házimozi kalibrálás hangfal kalibrálás házimozi beállítás hangfal beállítás Audyssey kalibrálás Audyssey Pro

Mit tegyünk, ha megvettük és beüzemeltük drága házimozi erősítőnket, de úgy érezzük, nem szól olyan jól, ahogy azt elvárnánk? Cseréljük le azonnal, vagy vegyünk új hangfalakat is, esetleg alakítsuk át a szobánkat, hogy jobb legyen az akusztikája? Ezek mind segíthetnek, de lehet, hogy olcsóbban és egyszerűbben is megoldható a probléma, a megfelelő beállítások hiányoznak! Az Audyssey már évek óta jelen van rengeteg házimozi erősítőben, és segít, hogy a rendszer hangja akkor is élvezetes legyen, ha a szoba akusztikája ezt megnehezíti. Az akusztikai korrekcióról híres cég legnagyobb dobása, az Audyssey MultEQ Pro viszont eddig nem volt jelen a piacon, ez ugyanis már nem egy automata rendszer, hanem bonyolult installációs munkát igénylő szolgáltatás, ami nagyságrendekkel pontosabb kalibrálást tesz lehetővé.

A Home Movie, Magyarországon egyedüliként megszerezte a kalibráláshoz szükséges jogokat és felszerelést, így mostantól már hazánkban is elérhetővé vált az Audyssey Pro.

Audyssey MultEQ Pro kalibráló szettAudyssey MultEQ Pro kalibráló szettAudyssey MultEQ Pro kalibráló mikrofon - Home MovieAudyssey MultEQ Pro kalibrálás - mélyládaAudyssey MultEQ Pro kalibrálás - centersugárzóAudyssey beállítás házimozi erősítőbenAudyssey 2EQ logóAudyssey MultEQ XT32 logó

Mi is az Audyssey szobaakusztikai kalibrálás?

A nem megfelelő szobaakusztika, mint probléma, kezdetektől jelen van a hifi világban. Minden szoba más, ezért a zene mindenhol máshogy szól és ez a megállapítás még csak a jéghegy csúcsa. Az igényesebb zenerajongók persze megtanulták, hogy egy jól elhelyezett könyvespolccal, szőnyeggel, vastag függönnyel és persze a hangdobozok ügyes pozícionálásával hogyan tudják a hangot az ideálishoz közelíteni, miközben az otthonuk sem válik lakhatatlanná. A házimozik elterjedésével azonban ezek a problémák hatványozottan nehezebben kezelhetőek. Elsőként a balansz 5.1-es értelmezésével, a különböző csatornák jelszint-arány összehangolásával, majd a késleltetések kézi beállításával igyekeztek a gyártók megoldani a gondokat, de ez igazából nagyon messze volt attól, ami a legtöbb otthonban szükséges. A kétezres évek elején aztán megjelentek az első Audyssey önbemérő rendszerrel ellátott házimozi erősítők és a helyzet rengeteget javult. Egyrészt sokkal egyszerűbbé vált a beüzemelés, másrészt a házimozik élvezeti értéke is jobb lett, legalábbis a legtöbb esetben.

Audyssey beállítás házimozi erősítőben

Akár tetszik, akár nem, még a szívünknek legkedvesebb erősítő, vagy hangfalak sem tökéletesek. Egyrészt, mert a tökéletesség csupán egy álom, amit a valóság milliónyi apró körülménye tesz elérhetetlenné. Másrészt pedig, még ha tökéletes is lenne a rendszerünk és a szobánk nem rontana egy cseppet sem a hangon, akkor sem biztos, hogy élveznénk, amit hallunk, mert mi nem mérőmikrofonok vagyunk, hanem élő emberek, szívvel, lélekkel és persze egyéni ízléssel.

Amit az Audyssey csinál, az nem más, mint hogy a szobánkban felállított rendszerünk hangját igyekszik a körülményekhez képest a legjobbá tenni. Megküzdve a hol feltorlódó, hol kioltódó mélyhangokkal, a különböző mértékben visszaverődő közép- és magashangokkal. Gondoskodik róla, hogy ott, ahol a rendszert hallgatni fogjuk, a különböző hangszórók egyformán érvényesüljenek és a hangjuk egyszerre érkezzen a hallgatási pontba. A feladat összetettségéről talán az is elárul valamit, hogy a technológia alapjait nem végzős egyetemisták és nem is nagy cégek által megbízott kutatócsapat fektette le, hanem a mozi hangzás legrangosabb szakértői. A cég alapítói és a technológia kidolgozói között ott találjuk Chris Kyriakakist, és Tomlinson Holman professzor urakat! Ha az utóbbi név ismerősen cseng, akkor annak oka a THX! Bizony, a mozi hang nagy úttörője, a THX hivatalos névadója alapozta meg az Audyssey technológiát és magát a céget is.

(Arról most csendben feledkezzünk meg, hogy a THX a Lucasfilm termékeként született, így a név eredetét sokan George Lucas 1971-es filmjével, a THX 1138-al kapcsolják össze!)

Az Audyssey másik fontos szolgáltatása, hogy képes a hangerőt figyelembe véve szabályozni dinamikát, ezzel nagyobb hangerőnél megelőzve a torzítást, kisebb hangerő mellett pedig biztosítva azt, hogy egyetlen apró hang se sikkadjon el.

Az Audyssey által kínált megoldások ma négy típusra oszthatóak

A legegyszerűbb a 2EQ nevet viseli és csak a fő csatornákra készít egy egyszerűbb szűrési mintát, a mélysugárzót kihagyja a mérésekből.

A MultEQ ami ma a legtöbb elérhető árú erősítőben megtalálható, már a mélyládákat is méri és kalibrálja.

A MultEQ XT az előbbieknél nagyobb felbontású szűrőt használ és az ezzel ellátott erősítők többsége már alkalmas a MultEQ Pro kalibrálásra is. Ez már a nagy, vagy összetett formájú, egymásba nyíló szobákat is hatékonyan kezeli.

Audyssey MultEQ XT32 logó

A legújabb és legfejlettebb rendszer, a MultEQ XT32 pedig, már több mint tízezer ponton képes beavatkozni a hangba!

Persze van egy ötödik szint is. Ez nem más, mint a MultEQ Pro, ami az XT vagy XT32 rendszerek továbbfejlesztésével hozható létre, utólagosan installálva. Ez az a szolgáltatás, amit a Home Movie kínál mostantól Magyaroszágon.

A MultEQ Pro nem olyan, mint az erősítőkbe épített automatikus kalibrálás!

Tartozék Audyssey mikrofon házimozi erősítőkhözAlapvetően jó dolog, hogy ma már szinte minden házimozi erősítőben van egy alap szobaakusztikai kalibrációs rendszer és ehhez még mikrofont is adnak, de ezektől csodát várnunk nem szabad! Tapasztaltunk már olyat is, hogy egy csatolt légterekkel terhelt szobában, olcsó erősítővel, a kalibrált hang nem volt jobb a kalibrálatlannál. Ráadásul a legtöbb erősítőhöz mellékelt mikrofon, (amit a legtöbb vásárló majd csak egyetlen alkalommal használ) is egy viszonylag egyszerű fajta.

A MultEQ Pro már mikrofonból is nagyságrendekkel komolyabbat használ, de ez önmagában még nem lenne elég. A mérések és a számítások is összetettebbek, ráadásul egyéni kéréseinket is elmondhatjuk a kalibrálást végző szakembernek, aki ezeket figyelembe véve fogja létrehozni a profilokat. Ez nem olyan, mint az automata rendszer, ami pár perc hangos csipogás/csujjogás után közli, hogy készen is van. Itt több órán át tartó mérésekre, pontos keresztezési frekvencia beállításokra, és egyéni igényekre épül a végső szűrő profil és az azzal elért, jobb hangzás. Vagyis itt biztosak lehetünk abban, hogy a végeredmény jobb lesz és nekünk is jobban fog tetszeni!

Mit is kapunk egy Audyssey Pro kalibrálástól?

Az Audyssey MultiEQ Pro akár 32 mérőpozíciót is rögzíthet, ami sokkal részletesebb képet ad a szoba tényleges akusztikájáról. Ezáltal a létrehozott korrekciós profil is pontosabb, a hangzás pedig jobb és élvezetesebb. A Pro rendszer figyelembe veszi a szoba nagyságát, annak térfogatát. Ez alapján módosítja például a magashangok arányát is.

Audyssey MultEQ Pro kalibráló mikrofon - Home Movie

A méréseket végző szakemberrel megbeszélhetjük, hogy milyen egyedi elvárásaink vannak a rendszerrel szemben. Vagyis a létrehozott korrekciós profilok nem csak a szoba akusztikájához, de hozzánk is igazodnak! Akár konkrét csatornánként is kérhetünk eltérő frekvenciagörbét, ami akkor lehet érdekes, ha a centert vagy éppen a sztereó csatornákat szeretnénk másnak hallani, mint ahogyan azt a szoftver jónak ítéli. Hogy ennek mi értelme, azt ne kérdezzék, nem tudjuk rá a választ, de ilyen meglepő igények is felmerülnek. A mérések utáni számításokat nem az erősítő, hanem egy számítógép végzi. Ez meggyorsítja a munkát, ami ennek ellenére, akár nyolc órát is igénybe vehet. Ha ugyanezeket a kalkulációkat az erősítőnek kellene elvégeznie, és a rengeteg finomhangolást egy képernyőmenün kellene kezelni, akkor talán napokig is eltartana a munka. Az erősítő és a számítógép közötti kapcsolat a legtöbb esetben RS232 csatlakozáson keresztül történik, de néhány modell már képes WiFi-n is kapcsolódni a beállításokat vezénylő notebookra.

Audyssey MultEQ Pro kalibrálás - mélyláda

Mélyláda mérése Audyssey MultEQ Pro kalibrálás előtt és után

 

Mód van a mélysugárzók szokásos beállításai mellett, a keresztezési frekvencia pontosabb meghatározására. A szokásos, egy profil helyett három hozható létre, így különböző célokra külön beállításokat használhatunk. Azok, akik igazán kíváncsiak a mérések eredményére, nem csak meghallgathatják, de akár meg is nézhetik különböző diagramokon, hogy a mérés előtt és után, hogyan változott a hang frekvenciamenete.

Az Audyssey Pro ráadásul az olyan házimozi szettekkel is képes jó eredményeket elérni, amikben több mélysugárzó üzemel. A subwooferek jelentőségéről az Audyssey alapítói is sok fórumon szóltak már, ezért nem is csoda, hogy a mérések is ezzel a csatornával kezdődnek, illetve a beállítások legutolsó lépése is a mélyhangok ellenőrzése. Ez utóbbi, már egy külön hangnyomásmérővel történik, ahogyan azt a cég egyik alapítója, Chris Kyriakakis professzor is ajánlja!

Természetesen a többi csatorna is alapos vizsgálaton esik át, mind a frekvenciamenet, mind az időzítés problémáit vizsgálva.

Audyssey MultEQ Pro kalibrálás - centersugárzó

Centersugárzó mérése Audyssey MultEQ Pro kalibrálás előtt és után

 

A teljes kalibrálási munka ? ahogy már említettük - akár nyolc órát is igénybe vehet, ami persze függ a helyiség méretétől, akusztikai sajátosságaitól és az adott erősítő tudásától is. Egyeseknek talán érdekes adat, hogy a kalibrációs fájl már 12 mért pozíció mellett is nagyobb, mint 20 MB!

A sok mérés, számítás, programozás és ismételt mérés után a végső ítéletet mindenképpen a megrendelőnek kell meghoznia. A munka akkor van készen, ha a műszeres tesztek után a tulajdonos füleinek is tetsző eredmény született. Ha ez megtörtént, akkor következik a kalibrációs profilok mentése, és miután a Home Movie munkatársa távozott, már élvezhetjük is a mozit!

Mi kell egy professzionális kalibráláshoz?

Az első és legfontosabb, hogy az Audyssey MultiEQ Pro kalibrálást csak az ezzel kompatibilis, MultEQ XT és MultEQ XT32 rendszerekkel lehet megvalósítani! Vagyis az egyszerűbb és olcsóbb házimozi erősítőkre nem lehet feltölteni a profi mérés és beállítás eredményeit! A kompatibilis típusok listáját megtalálhatjuk az Audyssey honlapján, illetve a Home Movie munkatársai is szívesen megválaszolják, hogy adott készülék kalibrálható-e ilyen módon, vagy sem.

A következő, az Audyssey MultyEQ Pro licensz megvásárlása. Erre a készülék MAC címe alapján adódik lehetőség és az aktivált szolgáltatás innentől a készülékhez tartozik. Vagyis ha erősítőnket később eladjuk, akkor ezt a funkciót az új tulajdonos is élvezheti. Illetve ha új erősítőt veszünk, és azt szeretnénk kalibráltatni, akkor előbb arra is meg kell vásárolnunk az aktiválást.

Audyssey MultEQ Pro kalibráló szett

A méréseket csak az Audyssey által bevizsgált és sorszámozott (kalibrált) mérőszettel lehet elvégezni! A mikrofon és a jelerősítő is egyedileg bemért darabok, a gyári bevizsgálásuk eredményeit pedig az Audyssey Pro szoftver figyelembe veszi, ezzel még pontosabbá téve az otthonunkban végzett méréseket!

Mindezekből kiderül, miért fontos, hogy kellő időt szánjunk a műveletre.

Mi a különbség?

Technikai értelemben egyértelműen jobb lesz a hang. Szubjektíven leggyakrabban a kinyílt színpadi teret, a pontosabban illeszkedő háttérhangokat szokták elsőként emlegetni. Persze fontos az is, hogy az így hangolt rendszer minden hangerőn képes egyenletes teljesítményt és szinte azonos szintű élményt nyújtani. A mélynyomók is jobban dolgoznak egy beállított rendszerben, ami nem azt jelenti, hogy erősebbek, hanem azt, hogy pontosabb, megfogottabb hangzással képesek minket kényeztetni, kedvenc fotelunkban ülve. Aki szeretné élőben is megtapasztalni a különbséget, az látogasson el a Home Movie-ba, hallgassa meg a bemutató helyiségben, hogy milyen is az ott üzemelő rendszer Audyssey MultEQ Pro kalibrálással!

Iránytű

Magyarországi installátor:

Home Movie Bt.

+36-1-2566478

1171 Budapest, Óvónő u. 23.

www.homemovie.hu

Ár (a cikk megjelenésekor): 35 000 Ft-tól

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.