Dolby Atmos bemutató az Onkyo-val, Münchenben

2014. július 24., csütörtök, 07:10

Onkyo Dolby Atmos Audio házimozi hangfal erősítő Dolby Atmos házimozi erősítő házimozi hangfalszett Onkyo Dolby Atmos Dolby Atmos házimozi Dolby Atmos erősítő Dolby Atmos hangfal

Az Onkyo hazai képviseletének az Aida Audio-nak meghívására ellátogattunk Münchenbe, hogy élőben is megnézzük és meghallgassuk az Onkyo legújabb Dolby Atmos kompatibilis termékeit.

Onkyo Dolby Atmos bemutató MünchenbenOnkyo Dolby Atmos bemutató MünchenbenOnkyo Dolby Atmos bemutató MünchenbenOnkyo Dolby Atmos bemutató MünchenbenOnkyo Dolby Atmos bemutató MünchenbenOnkyo Dolby Atmos bemutató MünchenbenOnkyo Dolby Atmos bemutató MünchenbenOnkyo SKH-410 Dolby Atmos hangfal magassági hangsugárzóOnkyo SKH-410 Dolby Atmos hangfal magassági hangsugárzóOnkyo Dolby Atmos házimozi rendszerOnkyo Dolby Atmos házimozi rendszerOnkyo Dolby Atmos házimozi erősítő belsejeOnkyo Dolby Atmos házimozi erősítő belsejeOnkyo Dolby Atmos házimozi erősítő belsejeOnkyo Dolby Atmos házimozi erősítő belsejeOnkyo Dolby Atmos házimozi erősítő belsejeOnkyo Dolby Atmos házimozi rendszerOnkxo SKF-693 Dolby Atmos hangfalOnkxo SKF-693 Dolby Atmos hangfal hátfalOnkxo SKS-HT678 Dolby Atmos házimozi hangfalszettOnkyo HT-S7705 Dolby Atmos hézimozi rendszerOnkyo PR-SC5530 Dolby Atmos házimozi processzorOnkyo PR-SC5530 Dolby Atmos házimozi processzorOnkyo PR-SC5530 Dolby Atmos házimozi processzorOnkyo PR-SC5530 Dolby Atmos házimozi processzor hátlapOnkyo PR-SC5530 Dolby Atmos házimozi processzor belsejeOnkyo TX-NR3030 Dolby Atmos házimozi erősítőOnkyo TX-NR3030 Dolby Atmos házimozi erősítőOnkyo TX-NR3030 Dolby Atmos házimozi erősítőOnkyo TX-NR3030 Dolby Atmos házimozi erősítőOnkyo TX-NR3030 Dolby Atmos házimozi erősítő hátlapOnkyo TX-NR3030 Dolby Atmos házimozi erősítőOnkyo TX-NR3030 Dolby Atmos házimozi erősítő belsőOnkyo TX-NR1030 Dolby Atmos házimozi erősítőOnkyo TX-NR1030 Dolby Atmos házimozi erősítőOnkyo TX-NR1030 Dolby Atmos házimozi erősítőOnkyo TX-NR1030 Dolby Atmos házimozi erősítőOnkyo TX-NR1030 Dolby Atmos házimozi erősítő hátlapOnkyo TX-NR1030 Dolby Atmos házimozi erősítőOnkyo Dolby Atmos házimozi erősítő távvezérlőDolby Atmos 5.1.2Dolby Atmos 5.1.4Dolby Atmos 5.1.4 falbasüllyesztett hangfalak nélkülDolby Atmos 7.1.2Dolby Atmos 7.1.4Dolby Atmos mozi

Az Onkyo-ról legtöbbeknek alighanem elsőként a házimozi erősítők jutnak eszébe, bár a gyártó bőségesen kínál klasszikus és kompakt sztereó rendszereket is. A japán cég azonban az elmúlt két évtizedben nagy hatással volt a házimozi világára. Onkyo termék volt a világ első THX minősítésű házimozi erősítője, a TX-SV919THX és az első 5.1-es THX minősített erősítő is 1996-ban. Majd jött az első THX Select-es modell, az első erősítővel egybe épített DVD-lejátszó, és már 2001-ben megérkezett az első Ethernet csatlakozós, NetTune szolgáltatásos termék, jóval az online rádiózás forradalma előtt.

Az Onkyo persze 2014-ben is igyekszik kitűnni a tömegből. Amire csúcskategóriás erősítőket éppen úgy felhasznál, mint bomba árú házimozi készleteket. No de ne szaladjunk előre, előbb szóljunk pár szót az Atmos rendszerről!

Dolby Atmos logó

- Mi is a Dolby Atmos?

A Dolby Atmos egy új filmhang kódolási rendszer, ami egyszerre teszi elérhetővé a magassági információk megjelenését és a hagyományos, otthoni házimozik pontosabb térleképezését.

 

- Vehetünk új hangfalakat!?

A magassági csatorna megjelenése sokak számára már nem tűnik újdonságnak. Az elmúlt években lehetett tudni, hogy ez lesz a mozi fejlődésének következő lépcsőfoka. Azoknak, akik ezt várták, az Atmos terjedése egyértelműen jó hír. Azoknak pedig, akik a magassági csatornával kapcsolatosan szkeptikusak, vagy esetleg azt mondják, hogy az Atmos csak arra, jó, hogy újabb hangfalakat kelljen otthon felszerelni, azt tudjuk ajánlani, hogy előbb hallgassák meg, mit is tud a technika. Nem leplezzük, hogy bennünk is volt egy adag szkepszis, mielőtt hallottuk volna, de ez mostanra elmúlt. Határozottan állítjuk, hogy a magassági csatorna jót tesz a hangzásnak!

Onkyo SKH-410 Dolby Atmos hangfal magassági hangsugárzó

 

- Ha nem akarok új hangfalakat venni, akkor nincs szükségem a Dolby Atmosra!?

De bizony, akkor is érdemes lehet Atmos-ra váltani, ha nem szerelünk fel újabb hangfalakat! Bár ennek előnye csak olyan filmeknél érvényesül majd, amik így is vannak keverve és rögzítve. Az Atmos ugyanis hatalmas változást hoz abban, ahogyan a szobánkban szétpakolt hangdobozok között megoszlanak a hangok. Korábban, ha vettünk egy házimozi rendszert, az egyik első dolog, amit a leírásban találtunk, egy rajz volt arról, hogyan is ajánlott elhelyeznünk a hangfalakat. A gond többnyire azzal kezdődött, hogy ott, ahol a háttérsugárzóknak kellene lenniük, gyakran ajtó, vagy szekrény van, ezért a dobozok máshová kerülnek. Sokszor aszimmetrikus lett az elrendezés. Tehát a hangok nem onnan jöttek, ahonnan kellett volna nekik. Így pedig az egész térélmény leromlott.

A Dolby Atmos a hangcsatornák hagyományos rendszerét megváltoztatja. Ezentúl nem csatornákhoz (például bal hátsó) kötik a hangokat, hanem a hangokhoz társítanak elhelyezkedési információt. Így az erősítőnk a szobánkban elhelyezett hangszórók tényleges pozíciójához igazíthatja a hangzást.

Vagyis, eddig fel volt véve külön a 6-8 csatorna, amik fixen kapcsolódtak egy-egy hangfalhoz. A mi feladatunk volt arról gondoskodni, hogy a dobozok pontos elhelyezése által a hangok tényleg a nekik szánt helyről érkezzenek. Most azonban minden a térben mozgó hang, egy önálló objektummá válik. A Blu-ray lemezen a hang, és annak térbeli helye lesz rögzítve. Az erősítő pedig tudni fogja, hogy ténylegesen hol vannak a hangfalaink, így a hang is a megfelelő irányba, a megfelelő hangszórókba kerülhet. Tehát az Atmos rendszer bizonyos esetekben akkor is képes lesz az eddigieknél pontosabb térhangzást adni, ha mi változatlanul egy 5.1 hangfalszettet használunk.

Persze az Atmos-ban a hangoknak nem csak síkbeli, kétdimenziós helyzetük rögzített, mint eddig, hanem a magasságuk is, ami új élménnyel gazdagítja a házimozizást. A Münchenben bemutatott 5.1.2-es rendszer, amiben csupán 2 db hangdobozka gondoskodott a magassági hangokról, határozottan jól szólt. Pedig nem is mennyezetre szerelt hangszórók adták a magassági hangot, hanem a front hangdobozok tetejére helyezett, kiegészítő Atmos sugárzók.

Onkyo Dolby Atmos bemutató Münchenben

Itt újabb elismerést érdemel a Dolby, mivel nem írja elő, hogy azonnal szereljünk fel 4 db hangszórót a mennyezetre, vagy mennyezetbe! A magassági hangokat előcsalogathatjuk profi módon, mint egy valódi moziban, de használhatunk az álló, vagy állványos hangfalak tetejére illeszteett, a plafon felé irányított hangdobozkákat is. Ezek utólag is könnyen felszerelhetőek, olcsók és a mennyezetről visszavert hanggal is egészen jó hatást érnek el. A harmadik dimenzió életre keltéséhez használhatunk 2, vagy 4 db hangdobozt, csak elöl, vagy elöl és hátul is elhelyezve azokat. Tehát nem szükséges mindenképpen 4 db újat a plafonra szerelnünk!

Dolby Atmos 5.1.4 falbasüllyesztett hangfalak nélkül

 

- Ha ez ennyire jó, akkor miért kellett eddig várni a bevezetésével?

A Dolby és a DTS korábbi rendszerei a sztereó hangfeldolgozás hagyományaiból indultak ki. Évtizedek óta, a zenei hangfelvételek készítésekor, stúdiómunka során még rengeteg hangsáv van jelen. Egyenként, vagy csoportonként, de szinte minden esetben, kettőnél több mikrofonnal rögzítik a különböző énnek és hangszer hangokat, illetve külön az elektronikus hangszereket. Az eladott hanglemezre azonban csak az ezekből kikevert, jobb és bal csatorna kerül fel, mert a vásárló számára ennek a lejátszása a legegyszerűbb és legolcsóbb. Az első igazán sikeres házimozi hangformátumok is ezt a módszert vették át, csupán a csatornák számát növelték 2-ről 6-ra (5.1) majd 8-ra (7.1). Így a stúdiómunkának sem kellett gyökeresen átalakulnia, egyik napról a másikra és eleinte a vásárlóknak sem kellett vagyonokat fizetniük egy-egy házimozi erősítőért. Ha jobban belegondolunk, a DVD megjelenése idején, a házimozi erősítők dekóderei alig csináltak többet, mint egy sztereó DAC. A jelszint beállítás a balance potméterének újkori megfelelője volt, a távolság beállítás pedig minimális késleltetést jelentett csupán. Akkoriban a forradalmi újítás inkább az volt, hogy egy CD méretű lemezre felfért a VHS-nél sokkal jobb kép és rengeteg hangcsatorna is.

Onkyo Dolby Atmos bemutató Münchenben

Mostanra váltak elérhető árúvá azok a digitális hangprocesszorok, amik képesek egyszerre több csatornát, a hozzájuk tartozó elhelyezkedési információ alapján rákeverni az alapként használt hangra. Ez akár 32 bejövő csatorna azonnali feldolgozását jelenti, a mi egyedi beállításaink (szoba sajátosságai és hangdobozok elhelyezkedése) alapján, akár 7.2.4, vagyis 10 db kimenő csatornára. Az imént felsorolt számok pedig a jövőben növekedhetnek, vagyis ha szeretnénk, a jövőben felszerelhetünk még több hangdobozt, a filmstúdiók pedig még több egyedi lövéshangot, űrhajót, sárkányt, nyílvesszőt vagy akár esőcseppet sűríthetnek a filmek hanganyagába, ezzel még életszerűbbé téve az élményt.

 

- Az Onkyo 2014-es Dolby Atmos termékei

Az Onkyo már most elég szép, kerek kínálattal állt elénk. Nem csak Atmos kompatibilis erősítők vannak a palettán, de komplett hangfalszettek, házimozi készletek erősítővel és hangdobozokkal, illetve kiegészítő, magassági hangdobozkák is kerültek a választékba.

Onkyo TX-NR3030 Dolby Atmos házimozi erősítő

Az Atmos flotta zászlóshajója a TX-NR3030 lesz a maga 11.2-es erősítésével és THX Select2 Plus minősítésével. Ez a modell csatornánként akár 230 watt leadására is képes. A 11 csatorna pedig szabadon konfigurálható, így akár 7.2.4, vagy 9.2.2 kiosztásban is felépíthetjük belőle a rendszerünket. A HDMI 2.0, a beépített WiFi ebben a géposztályban nem meglepő, a HDCP 2.2-es tartalomvédelem támogatása pedig még hasznos lesz a jövőbeni fejlesztések alkalmával.

Onkyo TX-NR3030 Dolby Atmos házimozi erősítő

A szerkezet 3 db külön transzformátort használ a különböző elektronikai csoportok táplálására. Mivel csúcskategóriás modellről van szó, HDMI kimenetekből is a megszokottnál többet, 3 db-ot kapunk, így juthat egy a tévének, egy a vetítőnek és egy a második zónának is.

Onkyo TX-NR1030 Dolby Atmos házimozi erősítő

A TX-NR1030 a nagyobb testvéréhez hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Ez is THX Select2 Plus minősített, ez is 230 wattos végfokokat kapott, de már csupán 9.2 csatornás.

Onkyo Dolby Atmos bemutató Münchenben

A PR-SC5530 nagyjából a 3030 végfokok nélküli kivitelének tekinthető. Tehát ez nem egy hagyományos házimozi erősítő, hanem egy házimozi előerősítő. Hozzá tetszés szerint választhatunk végerősítőket.

A TX-NR838 egy hagyományosabb, 7.2-es kivitelű házimozi erősítő, THX Select2 plecsnivel és csatornánként 215 watt kimenettel. Ez a modell gyárilag még nincsen feltöltve a Dolby Atmos szoftverrel, azt csak firmware frissítés után élvezhetjük.

A TX-NR737 a 838-hoz hasonló, THX Select2 minősített típus, csatornánkénti 185 watt kimenettel.

A TX-NR636 egy már egyszerűbb modell, csatornánként 175 watt kimenő teljesítménnyel, és utólagos Atmos firmware frissítési lehetőséggel.

A 838, 737 és 636 számú modellekhez szükséges Atmos-kompatibilis firmware előreláthatólag szeptemberben érkezik. Nem lepne meg, ha a berlini IFA megnyitójára időzítenék ezeknek az elérhetővé tételét, bár a hírek szerint a nagy Atmos bemutatók mellett a kiállításra, kisebb termékekkel is készül a japán gyártó. Ezekről konkrétumokkal még nem szolgálhatunk.

Az Onkyo kínálatában az idén is lesznek hangfalakat és erősítőt is tartalmazó házimozi készletek. Ezek közt a legnagyobb a HT-S9705THX, ami egy komplett 5.1-es szett. Ez igény szerint kiegészíthető Atmos sugárzókkal, mint amilyenek az Onkyo új SKH-410 hangdobozkái.

Onkyo HT-S7705 Dolby Atmos hézimozi rendszer

A HT-S7705 egy olcsóbb összeállítás, ami már Atmos-képes front hangdobozokkal van ellátva. Az ebben kínált 5.1.2 kiosztású Atmos hangszórókészlet amúgy önállóan is megvásárolható, ennek a típusa SKS-HT678.

Onkxo SKF-693 Dolby Atmos hangfal

 

- Végül, néhány apró érdekesség

- Magyarországon jelenleg nincs Atmos magassági csatornával felszerelt mozi, így ezt a formátumot hamarabb hallgathatjuk meg high end házimozi kereskedők bemutatótermeiben, mint hatalmas multiplexekben.

Dolby Atmos mozi

- Az idei évben alapszolgáltatássá vált az Onkyo erősítőiben a HMDI 2.0, ami akár 60 fps frissítéssel is képes, 4K felbontású kép továbbítására.

- A legtöbb mai Dolby TrueHD kompatibilis Blu-ray lejátszó alkalmas a Dolby Atmos lejátszására, mivel a Dolby már a kezdetektől fenntartotta az önálló hangcsatornák mellett a kiegészítő információk számára is a helyet.

- Bár a bemutató előtt szerkesztőségünk több tagjának is voltak kétségei a magassági csatornák szükségességéről, a hallottak alapján most azt gondoljuk, hogy ez egy jó fejlesztési irány. Különös tekintettel arra, hogy egy átlagos lakásban, a frontsugárzók tetejére letett, olcsó hangszórókkal is meglepően jó hangzást kaphatunk.

-Az idei év egy apró, de értékes fejlesztést is hozott az Onkyo házimozi elektronikái számára, ez pedig egy védelmi áramkör. Sajnos nem titkolhatjuk, hogy az elmúlt években a házimozi erősítők HDMI elektronikái egyre sérülékenyebbé váltak. Az ebből fakadó meghibásodások elhárítására pedig, az Onkyo a 2014-es modellekbe egy új védelmi áramkört szerel be, ami megóvja a legérzékenyebb alkatrészeket. Örömmel vettük ezt a korrigálást, de ezzel együtt is, arra kér a gyártó (és mi is) minden felhasználót, hogy (a nagyobb biztonság és a garanciális viták elkerülése érdekében) MINDIG áramtalanítsa az erősítőt, mielőtt a HDMI aljzathoz csatlakoztatna, vagy onnan leválasztana bármilyen készüléket! Az igazat megvallva, elég sok megbolondult és meghibásodott HDMI csatlakozójú erősítőt és lejátszót láttunk az elmúlt pár évben ahhoz, hogy ezt a tanácsot nagyon is komolyan vegyük!

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.