PSB Imagine XB állványos hangfal teszt

2020. március 24., kedd, 06:05

PSB audio hifi hangfal PSB Imagine PSB hangfal hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt PSB hangfal teszt

Az eddig megismert PSB hangsugárzóktól természetességet, hihetetlen erőt és odaadást kaptunk. Nem holmi flanccal, díszítőelemmel vagy bármely divatnak behódolva próbálnak vásárlókat megnyerni maguknak, hanem azzal, hogy egyszerűen, a maguk valójában zenélnek. Nézzük meg, hogy az eddigi tapasztalataink érvényesek-e az Imagine XB állványos hangfalra is!

PSB Imagine XB hangfalPSB Imagine XB hangfalPSB Imagine XB hangfalPSB Imagine XB hangfalPSB Imagine XB hangfalPSB Imagine XB hangfalPSB Imagine XB hangfalPSB Imagine XB hangfal középsugárzóPSB Imagine XB hangfal középsugárzóPSB Imagine XB hangfal középsugárzóPSB Imagine XB hangfal középsugárzóPSB Imagine XB hangfal magassugárzóPSB Imagine XB hangfal magassugárzóPSB Imagine XB hangfal hátlapPSB Imagine XB hangfal csatlakozóPSB Imagine XB hangfal csatlakozó PSB Imagine XB hangfal keresztváltó PSB Imagine XB hangfal keresztváltó

Az Imagine XB a kanadai PSB hangsugárzó specialista középső sorozatának legkisebb, és egyetlen állványos doboza. A legnagyobbat, az X2T-t már megismertük korábban, általa pedig a részletek és a finomságok mellett olyan energiát kaptunk, hogy az majdnem kivitt minket a szobából. Az Imagine XB parányi doboz, a gyártó állítása szerint azonban bőven elegendő kisebb helyiségek hangosításához, esetleg mélynyomóval kombinálva is használhatjuk, társaival együtt pedig komplett házimozi szett is létrehozható. Számos tervezési innovációt vettek át a nagyobb Imagine sorozatból, így elérve azt, hogy a hangszereket kiegyensúlyozottan tolmácsolják, tehát soha ne törjön meg a lendület.

PSB Imagine XB hangfal

A hangsugárzó most is hozza a természet adta filozófiát, tehát egy olyan hangdobozt alkottak meg, ami zenei, az elhelyezésével nem lehet gondunk, visszafogott stílusával pedig bármilyen enteriőrben jól érzi majd magát. Igen, a PSB Imagine XB tulajdonképpen visszafogottabb már nem is nagyon lehetne. Az MDF doboztest fekete, más színben nem is kapható. Csupán a 133 mm-es sárga színű, agyag és kerámia keverékével erősített polipropilén membrán lóg ki a képből, ami gumi peremet, fém fáziskúpot, hátulról pedig dupla mágneses támogatást kapott.

PSB Imagine XB hangfal középsugárzó

Fölötte helyezkedik el a 25 mm-es, neodímium mágneses, ferrofluid hűtésű titán dóm magassugárzó, előle pedig nem hiányzik most sem a cég emblémája kis keretben, ami a hang terjedését ezúttal is pozitívan befolyásolja. A hangszórókat műanyagba integrálták a stabilitás érdekében, a hangsugárzó többi része pedig a már említett MDF. A PSB úgy látszik, nem szereti a csavarokat, a ragasztót viszont annál inkább. Nekik bevált, minket pedig nem zavar, hogy nem töri meg semmi az előlapi síkot, csupán a középső függőleges vájat.

PSB Imagine XB hangfal magassugárzó

A basszreflex port hátra került, bele elég mély csövet helyeztek, alá pedig szimpla, aranyozott csatlakozókat. A 170x302x271 mm-es termethez darabonként 5,6 kg-os súly jár, azonban ebben az esetben is el kell mondanunk, hogy annyira stabilan sikerült az összeszerelés, hogy jóval többnek érezzük a tömegét.

PSB Imagine XB hangfal hátlap

Az impedanciája 8 Ohm, az érzékenysége 89 dB, frekvencia-átvitele pedig 55 Hz-23 kHz közötti. Mindehhez jön még a maximálisan 150 wattos terhelhetőség, a keresztezési pontot pedig 1800 Hz-re állították be a tervezők. A bő 9 liter űrtartalmú dobozok tehát kerülnek minden sallangot, ugyanakkor pont ezáltal válnak stílusossá. Miután a kevlár lassan kimegy a divatból, a sárga membrán lassan egyéni lesz, a kizárólag fekete doboztesttel pedig egyből megkülönböztethetők lesznek a PSB Imagine X sorozatának darabjai.

PSB Imagine XB hangfal középsugárzó

A gyártó kerüli a nagy szavakat a termék bemutatása során, szinte már szabadkozik, ugyanakkor bele kell gondolnunk abba, hogy Kanadában elég nagy szobák vannak, amelyek hangosítására az Imagine XB valóban nem lehet elég. Mi viszont most azt néztük meg, hogy 20 m2-en hogyan is teljesít.

PSB Imagine XB hangfal csatlakozó

A PSB eddig megismert hangfalai esetében arra már rájöttünk, hogy a tervezők nagyon szeretik a stabil, szinte meglepően erőteljes mélyhangokat. Az Imagine XB esetében sincs ez másképp, elsőként itt is az alsó tartomány taglózott le minket. Ekkora dobozból és membránfelületből szinte csoda ilyen hangokat kicsalni, de valahogyan mégis sikerült megoldaniuk. Biztosan nagy szerepe van ebben a csavarok elhagyásának és a ragasztó alkalmazásának, valamint a megfelelő merevségnek. Ehhez tartozik még a jó minőségű keresztváltó, valamint a belső megfelelő kitömése.

 PSB Imagine XB hangfal keresztváltó

A hangsugárzókat először egymástól elég közel helyeztük el, a hangerő sem volt nagy, mégis odavágott rendesen. Éreztette, hogy bizony ennyi nem elég neki, bár már ekkor nagyon kerek és meleg hangokkal töltötte meg az egész szobát. Mi sem volt természetesebb, hogy állványra tegyük őket, a távolságot növeljük bő két-három méterre, és a hangerőn is toljunk egy kicsit.

 PSB Imagine XB hangfal keresztváltó

A Cranberries dalaival kezdtünk, a zenészek pedig azonnal belecsaptak a húrokba, és nem is akárhogyan. A PSB nem akar stadiont varázsolni nekünk továbbra sem ebből a méretből, inkább egy összeforrott garázszenekart mutatott be, de így a melankólia mellett az alternatív zene súlya és sokszor direkt nyersessége is akadály nélkül átjött. Dolores hangja el-el csuklott, ahogyan azt ismerjük tőle, tehát a lendületesség nem okozott kárt az együttes előadásban, mindent a helyére pakolt a kis hangdoboz, nem is túlzunk, ha azt állítjuk, hogy méretén felül teljesített. Bőven. A kétméteres távolságot akár tovább is növelhettük volna, hiszen bírta szuflával, de a PSB által megálmodott természetes, és farönk masszvitású előadás ebben a térben maradt meg teljesen. Valóban természetes és nagyon stabil a megszólalása, a hozzáállása pedig a prezentációhoz kizökkenthetetlen. A bejáratás alatt azért bánjunk csínján a hangerővel, hiszen akkor még hajlamos némi töredezésre a színpad, de a későbbiekben ez teljesen eltűnik.

PSB Imagine XB hangfal csatlakozó

A PSB Imagine XB nem igényel hatalmas erősítőt maga mögé, továbbá hangerőt sem kell alá pakolnunk, mert halkan is teljes, öblös és meghatározó a jelenléte, a szétáradó tere pedig példaértékű. Továbbra sem háromdimenziós, a cég ugyanis megtartotta enyhén monogám, zenei megközelítését, de tőlük akár négy méterre is teljes testünkben éreztük a hatását. A Cranberriest követően váltogattuk az albumokat, zenéket, így került terítékre Mark Knopfler, Prince, Petrucciani és Chopin egy-egy lemeze, és minden esetben kaptunk egy olyan előadást, ami betonbiztos, kizökkenthetetlen, igazi jelenérzettel bíró. Ez a PSB is mélytónusú valamennyire, ami okozhat néhány ember számára hiányérzetet a magashangok terén, pedig bizony azok is ott vannak, ráadásul hiánytalanul. Egyedül az igényel megszokást, hogy a cégnek ez a filozófiája, a természet pedig Kanadában nem óceánt vagy mezőt jelent, hanem fákkal tele erdőt. Innentől ez pedig már tényleg a saját ízlésünk kérdése.

PSB Imagine XB hangfal

A PSB középső, Imagine X szériájának egyetlen állványos hangdoboza, az Imagine XB üt, mint egy pöröly. Gyártója ugyan ajánl hozzá mélynyomót, amit mi nem igazán értünk, de a telhetetlenek természetesen élhetnek a lehetőséggel. Kellő részletességgel bír, a tere kézzelfogható, zeneisége pedig megkérdőjelezhetetlen. A stílusát szokni kell, a magashangok eleinte hiányosnak tűnhetnek, de idővel rájövünk, hogy mindent megmutat, ami a felvételen van. Aki egy barátságos, nem feltűnő hangsugárzót keres, ami nem foglal sok helyet, a szobát viszont nagyvolumenű hanggal, pontosabban zenével tölti meg, mindenképpen ajánlott megismerkednie vele. Karaktere könnyen megszerethető, és hosszútávon együtt lehet élni vele.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.