PSB Imagine X2T álló hangfal teszt

2019. november 4., hétfő, 20:40

PSB audio hifi hangfal PSB Imagine PSB hangfal hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt PSB hangfal teszt

PSB hangsugárzókkal sajnálatos módon legutóbb körülbelül öt éve foglalkoztunk, pedig a kanadai illetőségű cég termékei annak idején is elég közel tudtak férkőzni a szívünkhöz. Szerencsére újból kedvezőbb szelek fújnak, így sikerült megkaparintanunk az Imagine X2T álló hangdobozt, ami nyitásnak elég erős, hiszen nem a cég legkisebb és legolcsóbb termékéről van szó.

PSB Imagine X2T hangfalPSB Imagine X2T hangfalPSB Imagine X2T hangfalPSB Imagine X2T hangfalPSB Imagine X2T hangfalPSB Imagine X2T hangfal hangszórókPSB Imagine X2T hangfal hangszórókPSB Imagine X2T hangfal középsugárzóPSB Imagine X2T hangfal magassugárzóPSB Imagine X2T hangfal magassugárzóPSB Imagine X2T hangfal magassugárzóPSB Imagine X2T hangfal mélysugárzóPSB Imagine X2T hangfal mélysugárzóPSB Imagine X2T hangfal basszreflexPSB Imagine X2T hangfal csatlakozóPSB Imagine X2T hangfal csatlakozó

A Paul és Sue Barton alapította cég 1972-ben jött létre, a fő dizájner pedig a mai napig a páros férfi tagja. Védjegyük már a kezdetekben is a naturális és nyílt kanadai hangkép volt, amit maga a természet inspirált, szerencsére ez a mai napig nem változott. A PSB a kor szellemének megfelelve fejhallgatókat, kültéri és falba építhető hangszórókat is gyárt, de a mi nagy örömünkre nem feledkeztek meg a "hétköznapi" hangsugárzókról sem. Csupán három sorozatuk létezik, mégis sikerül lefedniük minden igényt a belépő kategóriától egészen a high end alsó határáig.

PSB Imagine X2T hangfal hangszórók

Mi most az audiofil szekciót célozzuk meg az Imagine széria nagyobb álló hangdobozával, az X2T-vel, ami már a méretét tekintve is tekintélyt parancsoló, külsejében pedig egyesíti a divatot és a klasszikus értékeket. A gyártó sokat merített a sorozat korábbi, T2 típusából, ami nem lehet hátrány, hiszen az közel háromszor drágább mostani vendégünknél. Az X2T kizárólag fekete színben kapható, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tudna illeszkedni bármilyen enteriőrbe. Előlapján sok szabad felületet nem találunk, ez köszönhető annak, hogy valódi háromutas konstrukcióval állunk szemben, amihez hozzátartozik a hangszórók sokasága.

PSB Imagine X2T hangfal középsugárzó

Felül 133 mm-es, szálerősített polipropilén membrános középsugárzó foglal helyet egy zárt kamrában. A hangszóró színe fekete, a kialakítása pedig dupla mágneses. Alá került a 25 mm-es titán dóm magassugárzó, ami ferrofluid hűtésű, neodímium mágneses, a védelméül pedig a cég logóját is demonstráló védő betét került elé, ami a hangok terjedését természetesen nem gátolja.

PSB Imagine X2T hangfal magassugárzó

A mélyszekciót kettő darab 165 mm-es, agyag és kerámia erősítésű polipropilén membrános hangszóró jelenti, amelyekhez szintén gumiperemet és dupla mágnest használtak. Mind a kettő kapott egy-egy reflexnyílást, ami jelen esetben is az erőteljesebb basszust segíti elő. A hangszórók ebben az esetben már sárgák, ami tulajdonképpen az egyetlen látványelem, a doboz egész előlapján, pontosan középen, függőlegesen végigfutó vájat mellett.

PSB Imagine X2T hangfal mélysugárzó

A megfelelő stabilitásért négy darab talp felel, amik oldalirányban kinyúlnak, semmit sem bízva a véletlenre. Opcióként tüskéket is találunk a csomagban, a hangdobozok meghálálják azt a plusz fáradalmat, amíg beillesztjük őket. Van is rájuk szükség, hiszen az 54,7 literes dobozok darabonkénti súlya 23,6 kg, a terhelhetőségük pedig 200 W. Érzékenységük lakószobában mérve 90 dB, ami átlagosnak mondható, a névleges impedancia 8 Ohm, a frekvencia-átvitel pedig 30 Hz-20 kHz közötti. A 227 mm-es szélességhez és 1036 mm-es magassághoz 446 mm-es mélység jár, a doboz hátlapján pedig lent helyezkedik el az aranyozott csatlakozóterminál, ami, opciót ad a dupla kábelezésnek.

PSB Imagine X2T hangfal csatlakozó

Amint azt írtuk, a PSB Imagine X2T egy valódi háromutas darab, ami zenehallgatásra a ideális lehet, amennyiben ki tudták küszöbölni az ilyen rendszerekre sok esetben jellemző színezést és elmosódást, esetleg túldimenzionáltságot. A PSB bátran állítja azt, hogy ezeket a negatívumokat nem tapasztaljuk majd. Ennek megvalósítása érdekében nem helyeztük fel a termék dobozában külön elhelyezett hangszóróvédő szövetet, ami ugyan passzol hozzá, látszólag minőségileg kidolgozott darab, de hagyjuk meg arra az esetre, amikor csak dekorelemként üzemel hangdobozunk. Hallgatás közben, ha azt nem csukott szemmel tesszük, a fekete és sárga kombináció jól mutat, elsősorban klasszikus jegyeket idéz, a szatén, enyhén ívelt előlapon egyetlen csavart sem találunk, ezeket ügyesen sikerült elrejteni a tervezőknek.

PSB Imagine X2T hangfal

A PSB büszke arra, hogy a termékeik tervezésénél nem csak a süketszobát használják, hanem vendégeket is hívnak meg, hogy felmérjék a közönség igényét, ahhoz igazítva a hangképet. Az Imagine X2T egy elég termetes darab, ehhez jön még a sok hangszóró, ami adott némi sejtetést arra, hogy ez bizony nagyot fog szólni. Nos, nem tévedtünk. Kicsit óvatosan is tettünk be egy kissé populáris jazzt először, és máris elkezdtek tágulni a pupilláink. Nem volt feltekerve az erősítő hangerő potmétere, ami ebben az esetben is a jól bevált Parasound elő-végfok páros volt, és máris az arcunkba, sőt a testünkbe kaptuk a lehengerlő energiát. A hangdobozokat olyan távol helyeztük el egymástól és magunktól is, amennyire csak lehetőségünk volt rá, mégis feszegette a határokat.

PSB Imagine X2T hangfal

Először a mélyszekció terített le minket öblösségével, határozottságával és igazi, roppantul definiált karakterével, semmit nem bízott a véletlenre. Az, hogy mind a két membrán reflexporttal van támogatva, igazán érzékelhető volt, de egyszerűen írhatnánk csak annyit is, hogy igen, a mélyhangoknak így kell szólnia egy jól megépített állódobozból. Ehhez persze nagyban hozzájárult az MDF dobozok merevsége, ami nem engedte azt, hogy a basszus szétkenődjön a levegőben. Végig pontos és kőkemény maradt, a lábdob itt bizony nem csak tücsökzene, hanem mellbevágott, ha az rajta volt a felvételen. Domináns, viszont nem szenvedett hátrányt általa a középtartomány, ahol az ének minden esetben tiszta, érthető volt, a háttér vokál pedig teljesen levált róla. Levált, mégis egységet alkotott. A PSB egyik fő erénye ugyanis az, hogy nem a matematikusoknak, hanem a zeneszeretőknek és hallgatóknak készült, akik nem tesztelgetni akarnak, hanem szórakozni, részt venni egy teljes előadásban. Némi grízt éreztünk a bejáratás elején, ahogyan a később minden elismerésünket elnyerő magassugárzók sem tudták azonnal a formájukat hozni, de a zavaró hatás pár óra után elmúlt, és tökéletesen tudott illeszkedni a basszus által kreált stabil alapokhoz.

PSB Imagine X2T hangfal hangszórók

Az Imagine X2T-től természetesen nem állt távol a bensőséges tálalás sem, ahogyan a finomságok sem kerülték el soha a figyelmét. Halkan is nagyon erőteljesen szólt, amihez szerencsére nem szükséges a nagy erősítő teljesítmény, és ez egy nagy erény. Ahogy növeltük a hangerőt, a hangdobozokban is beindult a boogie, igazi talpalávalót adtak rockon vagy könnyedebb zenéken, de a nagyzenekar vagy opera is teljes nagyságban a szobánkba került. Próbáltuk feszegetni a határait, de nem nagyon tudtuk kihozni a sodrából, az erőteljes és határozott karakter maradt végig, nem omlott össze. Csak azon a szinten hallottunk némi színeződést, ahol a légnyomás már a mi tűréshatárunkat is feszegette, de ezzel még élő előadáson is szembesülünk, számolnunk kell. Azt ezek után talán felesleges leírnunk, hogy metálon igazi koncerthangulat jött a szobánkba, amikor a mélyhangokat ismét csak méltatni tudtuk. Szinte brutális energiát szabadított ránk, a fejünk biccentése a ritmusra ösztönszerűen történt meg.

PSB Imagine X2T hangfal

A PSB Imagine X2T minden szempontból egy profi és határozott elképzelések által megtervezett és megalkotott hangsugárzó. Se termetéből, se hangjából adódóan nem másodhegedűs szerepre szánták, erejét és karakterét nem lehet megkerülni. Finomabb zenéken bensőséges marad, de igazi tudását nagyobb hangerőn tudja megmutatni, akkor viszont teljesen műfajfüggetlenné válik. Normál, vagy nagyobb méretű nappalival rendelkező zeneszeretőknek tudjuk őket tiszta szívből ajánlani, akik kedvenceiket életerősen és életszerűen akarják hallgatni. Nem csoda, hogy a cég a termékeit a weboldalán sokszor kihelyezi a természetbe. Az X2T természetes hangdoboz, ami ösztönszerűen muzsikál. Olyan, mint egy fa, aminek nagyon stabil a törzse, évtizedekre jött létre, de az ágain a rügyeket is megtaláljuk. Mindenképpen számolni kell vele azoknak, akiknek az előadás a mérvadó a hangsugárzó választásakor, nem pedig a dizájn. Itt azonban még az is rendben van.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.