Polk Audio T50 házimozi hangfalszett teszt

2016. április 14., csütörtök, 18:55

Polk Audio audio hifi házimozi hangfal hangfalszett hifi hangfal Polk hangfal házimozi hangfalszett hangfal teszt hangfalszett teszt házimozi teszt Polk Audio hangfal házimozi hangfalszett teszt Polk Audio hangfal teszt

Nagyon sok olcsó, és sok nagyon hasonló hangfalszett sorakozik ma a gyártók kínálatában, amik közül nem könnyű választani. Ha csak, nem találkozunk a Polk Audio T50 családdal, ami nem áll be a sorba, hanem merészen különbözik legtöbb kihívójától.

Polk Audio T50 házimozi hangfalszettPolk Audio T50 házimozi hangfalszettPolk Audio T50 házimozi hangfalszettPolk Audio T50 hangfalPolk Audio T50 hangfalPolk Audio T50 hangfalPolk Audio T50 magassugárzóPolk Audio T50 hangfal hátlapPolk Audio T50 hangfal csatlakozóPolk Audio T15 hangfalPolk Audio T15 hangfalPolk Audio T15 hangfalPolk Audio T15 hangfal hátlapPolk Audio T15 hangfal hátlapPolk Audio T30 centersugárzóPolk Audio T30 centersugárzóPolk Audio T30 centersugárzóPolk Audio T50 hangfal

Tehát olcsó hangfalak vannak bőségesen. Most nem azokra a kis műanyag mütyürkékre gondolunk, amiket egy-egy olcsó, Blu-ray lejátszós házimozi bögreszett dobozában találunk. Rendes, MDF dobozos hangfalakról van most szó, álló frontsugárzókkal. Szeretjük őket és ezzel nem csak mi vagyunk így, hiszen Kedves Olvasóink is gyakrabban kérdeznek hagyományos házimozi hangfalszettekről, mint a szuper pici vagy karcsú megoldásokról.

Ám a szokványos méretű hangfalak piaca sem egységes, hiszen az elmúlt években egyre több olyan modellel volt dolgunk, ami az oldallapba szerelt mélysugárzóval igyekszik nagyot villantani. A jobb mélytartományt ígérő trükk egyes gyártóknak annyira bejött, hogy már aktív mélyládát kiváltó megoldásként hirdetik, amivel mi egyáltalán nem tudunk egyetérteni. Ilyen körülmények között üdítő változatosság a Polk Audio T50, ami nem csak az egyre gyakoribb, oldalra szerelt mélysugárzót mellőzi, de a basszreflex csövet is! A T50 ugyanis passzív radiátorokkal segíti a mélyhangok leadását, ami bizony ritkaság.

Polk Audio T50 hangfal

A passzív radiátor, vagyis a tekercs nélküli membránok használatának gazdag hagyományai vannak, mostanság mégis ritkán találkozunk vele. Talán az egyszerű műanyag reflexcsövek olcsósága csábította el a gyártókat, talán az, hogy a vásárlók megszokták, és gondolatban már a jó mélyhangok ígéreteként tekintik ezeket a "légzőnyílásokat" a hangfalak elején, hátulján, vagy épp a talpán elhelyezve. Persze az is lehet, hogy az elmúlt évtizedekben olyan rutinos lett az iparág, hogy már gyerekjáték egy jó reflexcsövet megtervezni. Bár kivitelezni mégsem annyira gyerekjáték, hiszen még ma is találkozunk silány csövekkel.

T50, T30, T15

A Polk Audio T50 álló hangfalak tehát eldobták a reflexcsöveket, hogy két passzív membrán álljon azok helyébe. Igen, az előlapon sorakozó, 4 db hangszóróból kettő passzív. Vagyis kétutas aktív részt, és azt kiegészítendő, további két passzív membránt kapunk. A szokatlan elrendezést leszámítva átlagos, becsülettel összerakott hangfalakkal állunk szemben. A fólia burkolat megfelelő minőségű, még rostély nélkül is kielégítik az átlag hifista elvárásait. A hátlap sem tartogat meglepetéseket. A csatlakozók a szokásos szorító csavarok, amiket saruval és banándugóval is használhatunk. Az oldallapok és a hátlap illesztése a kilencvenes évek hangdobozait idézi. A stabilitást adó, szélesített talp pedig gyárilag felkerült rájuk, nem a felhasználó dolga az összeszerelés.

Polk Audio T30 centersugárzó

A T30 centersugárzó átlagos méretű és kialakítású, a T15 háttérsugárzó pedig szokatlan módon, bemart akasztó lukat kapott. Mivel ezeknek a hangfalaknak a reflexcsöve elöl lett kivezetve, a hátlapba mart akasztót nem illetjük kritikával, mert az nem fog gondot okozni. Bár azt gondoljuk, hogy a legtöbben majd falra akasztják őket, tudjuk, hogy néhányan majd a könyvespolc tetején, vagy épp a könyvek között szorítanak majd helyet a kis dobozkáknak. Ez utóbbira persze senkit nem bíztatunk.

Polk Audio T15 hangfal hátlap

Ránézésre a hangszórókészlet is szokványos. A magassugárzók 2,5 és 2 cm-es selyem dómok. A mélyközép sugárzó 16 centiméteres, kompozit membrános, klasszikus, domború porsapkával. A T50 érdekessége a már korábban is említett passzív radiátoros megoldás, ami reflexcső helyett 2 db, a mélyközép sugárzóval azonos méretű membránt használ. A center és a hátterek nagyobbik hangszórója 13 centiméteres.

Polk Audio T50 magassugárzó

Vagyis a műszaki tartalom nagyja nem akar különlegesnek tűnni. Persze nem is várjuk, hogy csodákkal kecsegtessen a készlet, különösen ebben az árkategóriában. Nekünk az is elég, ha jó tervezés és kellőképpen pontos gyártás áll az alkatrészek mögött.

Hang?

A teszt alatt természetesen sorra vettünk számos akciódús filmet, jó néhány sokcsatornás koncert lemezt és sok-sok zenét.

Polk Audio T50 házimozi hangfalszett

Akciófilmekkel a Polk Audio hangfalszett más volt, mint amit mostanság megszoktunk. Nyitott, közvetlen és könnyed, amit sokunk nagyon nagyra értékel. A szettnek esze ágában sem volt agresszívvé, rámenőssé válni, amiért szintén jár egy kis vállveregetés. A Drive alatt kellemes volt, a Tron Legacy alatt pedig a filmet újszerűen adta elő a rendszer, határozottan az előtérbe helyezve a színészi játék apró nüanszait. Egyértelmű, hogy a ma annyira elterjedt, mélyekre kihegyezett karakter helyett egy könnyed, barátságos hangfalszettel álltunk szemben. No de a házimozinak amúgy is elengedhetetlen része egy jó aktív mélyláda, így ez cseppet sem zavart. A párbeszédek kiemelkedően jók és érthetőek voltak. A centersugárzó nagyon jó arányban állt a front hangdobozokkal és ez még inkább hangsúlyossá tette a rendszer karakterét.

Polk Audio T30 centersugárzó

A hang remekül megtöltötte a teret és nem csak egy szűk területen volt élvezhető. Akciófilmekkel a falat rengető erő helyett a részletek felé terelte a hangsúlyt. Olyan filmekkel, ahol a párbeszéd amúgy is hangsúlyos elem, a Polkok elemükben voltak, ami a fentebb leírtak után, talán nem is meglepő. Ugyanakkor a már ezerszer hallott akciójelenetekben is átrendezte a súlypontokat. Az előtérbe került párbeszédek hangsúlyosabbá tették a színészi játékot, többet megmutatva annak részleteiből, mint amit egy ilyen árú rendszertől megszokhattunk. Így ez a hangfalszett a vígjátékok, tévésorozatok kedvelőinek is igazi ajándék lehet.

Persze koncertekkel is megkóstoltuk, bár azok többnyire csak a komolyabb, drágább összeállításokban találnak igazán magukra. A Polk csapat azonban itt is nagyon jól szerepelt. Persze nem szólt úgy, mint a kétszer vagy háromszor drágábbak, de saját ársávjának alighanem egyik legjobbja, ha zenéről van szó. Itt azonban még egyszer szeretnénk kihangsúlyozni, hogy ez csak adott árkategórián belül érvényes.

Polk Audio T50 hangfal

Sztereó zenéhez fordulva, a szett becsülettel szolgált, ám ezúttal egy kicsit jobban érezhetővé váltak az árával együtt járó korlátjai. Mivel a T50-ek nem akarnak hatalmas mélyekkel letaglózni, így a figyelmünk egyértelműen a közép és felső frekvencia-tartomány felé irányul. A nyitottság, amivel a szobát elárasztja, kellemes, ám egyúttal lehetőséget is ad a szigorú, szőrszálhasogató elemzésre is. Egy kis megfogottság, egy kis pontosság, talán jól jött volna, hogy leváltsa a kissé színezett, édeskés hangot. Persze megint rápillanthatunk az árcédulára és nyugtázhatjuk, hogy még így is remek vétel.

A passzív radiátorok kapcsán érdemes megjegyezni, hogy bár a megoldást egyesek a reflexnyílásénál egyenletesebb frekvenciamenet ígéretének tekintik, mi ezt nem éreztük különlegesen erős érvnek. Nem arról van szó, hogy nem egyenletesebb a T50 alsó tartománya, mint némely hasonló árú hangfalé, hanem arról, hogy ennek a modellnek több okból is más a hangja. Ebben pedig az is benne van, hogy a konkurensek sokszor tudatosan "csalnak" egy szűk frekvencia-tartományban túlzó kiemelést használva, amit persze sokan szeretnek. Vagyis némely reflexes, oldalra szerelt mélysugárzós modell egyes alacsony frekvenciák túlhangsúlyozásával igyekszik a kedvünkben járni. Ez a trükk pedig beválik, hiszen kelendők is az ilyen hangfalszettek. A passzív radiátoros és reflexcsöves rendszer igazi összehasonlító tesztje az lehetett volna, ha a Polk Audio felkínál egy reflexes modellt is, azonos hangszórókészlettel. Vagyis, a T50 mélyei nem kiemelkedően erősek, de kellemesek. Ezt azonban nem tudjuk pusztán a passzív radiátoros megoldás zámlájára írni. A kivitel csupán eredménye a Polk Audio koncepciójának, amiben a műszaki megoldások a megcélzott hangzás elérésének eszközei.

Polk Audio T50 hangfal

Ítélet

A Polk Audio T50 hangfalszett értékelése nehéz dolog. Szerethető, nagyon is az. Viszont a hangja nem szokványos, mélyekben extrán gazdag. Nem azért, mert a passzív radiátor nem annyira jó megoldás, mint egy oldalra épített mélysugárzó, hanem azért, mert a Polk Audio szándékosan olyan típust alkotott, ami nem követi a divatot. Az árához képest remek hangú és jó arányú centersugárzó, a nyitott hangkarakter sokat adnak, ha koncertről, vagy tévésorozatokról van szó, de nem feltétlenül biztosítják azt a megszokott, mozis jelleget, amit más szettek adnának akciófilmekkel. Igaz, egy 5.1 összeállításban, az alacsony frekvenciák reprodukálására amúgy is ott van a mélynyomó.

Ebben az árban minden választás magában hordoz valamiféle kompromisszumot és a hallottak alapján a Polk Audio T50 éppen az a kompromisszum, amit e sorok írója otthon könnyen "eladna". Nem kell egyetérteni, de mindenképpen érdemes meghallgatni a Polk Audio ajánlatát, különösen egy oldalra szerelt mélysugárzós modellel összehasonlítva!

 

Személyes kiegészítés

A házimozira sokan egyhangú masszaként gondolnak, amitől mindenki ugyanazt várja. Pedig ez nem igaz. Ezen sorok írója is keveredett már parázs vitába annak kapcsán, hogy kell-e mozizás közben folyamatosan a fotelt rázó mélyeket és dobhártyát szaggató magasakat küldeni a hallgatóra? Egyértelműen nem. Nyilván megvan ennek is a helye, mind a filmek terén, mind a hallgatók elvárásai között. Ha nincs pénz egy mindentudó, minden műfaji és hallgatói igényt kiszolgáló rendszerre (persze ilyen amúgy sem létezik) akkor választani kell, kompromisszumot kell kötni. Velős mélyhangok, vagy tisztán érthető párbeszédek, amik egy eredeti nyelven hallgatott filmben is jól értelmezhetőek maradnak? Több erő, vagy több pontosság? Transformers vagy The Big Bang Theory (Agymenők)? Mi inkább ez utóbbival töltenénk több időt.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.