Monitor Audio Platinum PL300 II high end hangfal teszt

2020. március 30., hétfő, 10:50

Monitor Audio audio hifi hangfal hangszóró high end hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Monitor Audio hangfal high end hangfal Monitor Audio hangfal teszt high end hangfal teszt

A Monitor Audio szériái közül a legmagasabb szintet a Platinum sorozat tagjai képviselik. Mivel volt alkalmunk kisebb - Gold, Silver, Bronze - modelleket is tesztelni, kijelenthetjük, hogy az egyes szériák közötti különbségek markánsak és egyértelműek: ahogy a sorban egyre magasabb kategóriás - és egyre drágább - hangdobozok következnek, úgy érhető tetten a feljebblépés hangminőség tekintetében is. Vajon e különbség megmutatkozik a legfelsőbb szinten is? És mit nyújt vajon a negyedik generációs Platinum az új, ötödik generációs Gold széria legnagyobbjához képest?

Monitor Audio Platinum PL300 II hangfalMonitor Audio Platinum PL300 II hangfal hátlapMonitor Audio Platinum PL300 II hangfalMonitor Audio Platinum PL300 II hangfalMonitor Audio Platinum PL300 II hangfalMonitor Audio Platinum PL300 II hangfalMonitor Audio Platinum PL300 II hangfal magassugárzMonitor Audio Platinum PL300 II hangfal magassugárzóMonitor Audio Platinum PL300 II hangfalMonitor Audio Platinum PL300 II hangfalMonitor Audio Platinum PL300 II hangfalMonitor Audio Platinum PL300 II hangfalMonitor Audio Platinum PL300 II hangfalMonitor Audio Platinum PL300 II hangfalMonitor Audio Platinum PL300 II hangfal csatlakozóMonitor Audio Platinum PL300 II hangfal tüskeMonitor Audio Platinum PL300 II hangfal tüskeMonitor Audio Platinum PL300 II hangfal

Bevezetés

A Monitor Audio Platinum PL300 II-t az Extreme Audio bemutató szobájában hallgattuk meg. Az alkalmat az a szerencsés körülmény adta, hogy épp rendelkezésre állt a Musical Fidelity legnagyobb, Nu-Vista 800 sztereó erősítője is - így a két eszközt egyszerre tudtuk meghallgatni. De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk előbb, hogy mit kínál a Platinum széria középső álló modellje!

Monitor Audio Platinum PL300 II hangfal

A PL300 II háromutas kialakítású, tiszteletet parancsoló méretekkel és megjelenéssel bír. Magassága kis híján 112 centiméter, amihez impresszív, körülbelül 43 centiméteres szélesség és 52 cm körüli mélység társul - 54,5 kilogrammos tömeg mellett. Teljes előlapja valódi, Inglestone bőrborítást kapott, ami egyrészt magam minőségű anyag, másrészt így - legalábbis e részén - nem kell aggódnunk a portörlés okozta mikro karcolások, sérülések miatt.

Monitor Audio Platinum PL300 II hangfal

A hangdobozok összesen két 203 mm-es RDT II mély-, egy 100 mm-es szintén RDT II közép- és egy MPD rendszerű szalag magassugárzóval szólaltatják meg a zenét. Frekvencia-átvitele 28 Hz-től 100 kHz-ig (!) terjed, ami bizony impresszív, remek felharmonikusokkal és határozott, erőteljes mélytartománnyal kecsegtet.

Monitor Audio Platinum PL300 II hangfal

Érzékenysége 90 dB, így meghajtása talán kisebb teljesítményű erősítők számára sem jelenthet problémát, ugyanakkor természetesen igényli, hogy ilyen téren is kiszolgáljuk. Természetesen nem köthetünk rá bármilyen kis teljesítményű erősítőt: a gyártó ajánlása szerint legalább csatornánként 100 W teljesítménnyel kell rendelkeznie, ami a Platinum PL300 II-t is meghajtani képes.

Monitor Audio Platinum PL300 II hangfal hátlap

A hátoldalra tekintve vízszintes sorban elrendezett, banándugókat is befogadó, aranyozott, és kettős erősítést is lehetővé tévő aljzatokat találunk, valamint két darab HiVe II típusú basszreflex nyílást. Bár egy ilyen méretű és kategóriájú hangsugárzó esetében evidensnek tűnik, hogy az elhelyezését gondosan kell megválasztanunk, a hátsó reflexnyílást látva azonban világossá válik, hogy ideálisan akár néhány méteres távolság is szerencsés lehet a fal, sarok, vagy oldalfal és a PL300 II között, hogy az állóhullámok és visszaverődések ne zavarják meg a zenei élményt. Mivel a lehallgató szoba méretei ilyen elhelyezést nem tettek lehetővé, basszuscsapdákkal csillapították, ami a végeredmény szempontjából gyakorlatilag ugyanolyan jó, mint a távolabbi elhelyezés. Persze műszeresen mérhető különbségek nyilván adódnak, ugyanakkor fülünkkel nehezen lenne érzékelhető a változás.

Monitor Audio Platinum PL300 II hangfal csatlakozó

Tesztkörnyezet, tesztzenék

Ilyen kategóriájú eszköz esetében kiemelten fontos, hogy olyan további rendszerelemekkel társítsuk, amelyek képesek kiszolgálni igényeit. Épp emiatt a már említett Musical Fidelity Nu-Vista 800 erősítőt, Luxman DA-06 DAC-ot és futóműnek Roksan Blak CD-lejátszót csatlakoztattunk - természetesen kimagasló minőségű kábelezéssel. Gondoskodtunk a kellően szűrt tápellátásról is, hogy e téren se lehessen probléma a kiszolgálással.

Monitor Audio Platinum PL300 II hangfal

Tesztzenék tekintetében változatosságra törekedtünk, így több stílussal is meghallgattuk a PL300 II-t. Felkerült akusztikus, klasszikus, rock és jazz zene is. Fontosnak tartottuk továbbá, hogy a hangsugárzók - és a lánc - zeneiségét helyezzük előtérbe, így a klasszikusan "hifi boltos", ám korántsem zeneileg koherens anyagok hallgatásától eltekintettünk. Persze így kevesebb lehetőségünk adódott arra, hogy a zongorista hölgy lélegzetvételét keresgéljük, ugyanakkor feltételezhetően otthoni zenehallgatás esetében sem ez a végcél - sokkal inkább talán az, hogy kedvelt zenéinkből megkapjuk azokat a plusz dimenziókat, amik miatt érdemes lehet ilyen árkategóriájú hifi láncot vásárolnunk.

Monitor Audio Platinum PL300 II hangfal tüske

Meghallgatás

Ennek során az első észrevételünk mindenképpen a minden irányba kiterjedt tér megjelenése volt. Saját, referencia láncunkban szintén Monitor Audio hangsugárzókat hallgatunk, nevesül Gold 300-akat. A PL300 II tere viszont még így is egészen meglepő méreteket öltött. Ezen a szinten már alapelvárás, hogy koherens, minden tartományban tiszta, erőteljes és dinamikus megszólalást kapjunk, így ezekre a továbbiakban nem térünk ki bővebben - egyszerűen csak azt mondjuk, hogy ilyen szempontokból tökéletes megszólalást kaptunk.

Monitor Audio Platinum PL300 II hangfal

Zeneiség szempontjából kaptuk talán a legtöbbet az összeállított rendszerből - minden hangszer, minden szólam életteli, folyékony, rengeteg szépen artikulált mikrodinamikát felvonultató összhangban szólalt meg. Különösen dicsérjük az összhangot: a hangkép egyrészt nem tolódott el semmilyen irányba, illetve minden zenemű koherens maradt; a részletező képesség szerencsére nem úgy nyilvánult meg, hogy a zene egészéből elvesztettünk volna bármit.

Monitor Audio Platinum PL300 II hangfal magassugárzó

Természetesen próbára tettük - hiszen ebben a kategóriában már érdemes - a különböző formátumokkal is. 192 kHz/24 bites PCM-ről váltottunk DSD128-ra - értelemszerűen ugyanazt a zeneművet hallgatva. Itt meg is mutatkoztak a DSD formátum kifinomult tulajdonságai a PCM-el szemben: míg a PCM-ben bizony felfedezhettünk némi élt és szúrósságot, ezek a DSD-ben teljesen eltűntek és lényegesen folyékonyabb, "analógosabb" hangot kaptunk. A kísérletet akárhányszor ismételtük, mindig erre a következtetésre jutottunk, így magunkban elkönyveltük, hogy esetünkben - és egy ilyen szintű rendszer esetében - ez az a plusz, amit DSD a PCM formátummal szemben nyújtani tud. Izgalmas lett volna magas minőségű analóg forrással is meghallgatni ugyanezeket a zenéket, de erre sajnos nem volt lehetőségünk. Mindenesetre "bakancslistás" céllá emeltük az analóg és a DSD források összehasonlítását egy ilyen rendszerben, reméljük erre a jövőben lesz is lehetőségünk!

Monitor Audio Platinum PL300 II hangfal

Összegzés

Fentiekből talán kiolvasható, hogy a Monitor Audio Platinum PL300 II-höz hasonló kategóriájú hangsugárzó egyrészt hihetetlen zenei élményt képes nyújtani, ugyanakkor talán a legfontosabb, hogy láncunk további tagjai kellően kiszolgálják igényeit - amik bizony magasak. Lehetnek is, hiszen a PL300 II olyan minőségű hangot képes produkálni, amit a kategóriában csak kevesen. Említést kell tennünk még utolsó kísérletünkről is a meghallgatás során: egy szintén a lehallgató szobában lévő Monitor Audio Gold 300-at kötöttünk át a PL300 II helyére, hiszen a legújabb Gold széria modelljeibe nagyjából egy az egyben átemelték az aktuális Platinum széria megoldásait. A Gold hangsugárzókra váltás után arra jutottunk, hogy bár a Platinum széria tulajdonságaiból nagyon sok megmaradt, a tér összeszűkült - félreértés ne essék még így is hatalmas térben szólaltak meg zenéink - illetve a részletek valamivel kevésbé érzékelhetően jelentek meg. Ugyanakkor a karakter, az élmény nagyon hasonlónak tetszett, így nem mondhatjuk azt, hogy a nagyjából dupla összegbe kerülő PL300 II annyival magasabb szintű megszólalást hozna, mint amennyivel többe kerül. De természetesen ez egyéni ízlés és pénztárca kérdése, mindenképpen többletet kapunk a Platinum széria választásával.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.