Musical Fidelity Nu-Vista 800 integrált sztereó erősítő teszt

Nagyvas

2020. március 6., péntek, 16:15

Musical Fidelity audio hifi erősítő hifi erősítő erősítő teszt hifi teszt high end hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt Musical Fidelity erősítő Musical Fidelity teszt high end hifi high end erősítő teszt

A Musical Fidelity kínálatának csúcsát a Nu-Vista széria jelenti, ezen belül is a Nu-Vista 800 a legnagyobb modell. Méreteivel, teljesítményével és árával is messze az átlagos kategória felett helyezkedik el, ennek megfelelően komoly várakozással néztünk a meghallgatása elé. Méltó környezetben vajon a megszólalása is alátámasztja elvárásainkat és a várt minőséget? Az Extreme Audio jóvoltából, bemutatótermükben hallgattuk meg a Musical Fidelity zászlóshajóját.

Musical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítőMusical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítőMusical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítőMusical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítőMusical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítőMusical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítőMusical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítőMusical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítőMusical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítőMusical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítő távvezérlőMusical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítőMusical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítőMusical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítőMusical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítőMusical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítőMusical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítőMusical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítőMusical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítő hátlapMusical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítő hátlapMusical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítő hátlapMusical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítőMusical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítő nuvistorMusical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítőMusical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítő

Bevezetés

A Musical Fidelity Nu-Vista 800 megjelenésével és méreteivel is tiszteletet parancsol. Egy átlagos méretű integrált sztereó erősítőhöz képest minden irányban nagyjából másfélszeres kiterjedést láthatunk, ezen túlmenően tömege is 40 kilogramm körüli, ami szintén igen komolynak tekinthető. A tesztmodell fekete színben pompázik, emellett kapható ezüst verzióban is.

Musical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítő

A készülék előlapján két darab méretes potmétert látunk, ebből az egyikkel a hangerőt állíthatjuk, a másikkal pedig forrást választhatunk. Ezen kívül még egy folyadékkristályos kijelző és bekapcsológomb kapott helyet a készülék elején, semmi sallang vagy felesleges kezelőszerv nem látható.

Musical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítő

Oldalán méretes, vastag hűtőbordák helyezkednek el, amikre a 330 wattos csatornánkénti teljesítmény mellett nagy valószínűséggel szükség is lehet. Hátlapján a szokásos be- és kimeneti csatlakozók helyezkednek el: 4 pár RCA és egy pár XLR bemenet, valamint két pár RCA kimenet. Utóbbiak jelszintje lehet fix és változtatható is. A hangsugárzók csatlakoztatására kettős kábelezésre alkalmas, valamint banándugókat is fogadó aljzatokat találunk. Természetesen mindegyiken látszik, hogy magas minőségű anyagokból készültek, remek kidolgozással.

Musical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítő hátlap

Technológiai szempontból a Nu-Vista széria mindegyik tagja, így a 800 is tartogat számunkra érdekességeket. Nevesül a Nuvistor technológiát, amit a múlt század ötvenes éveiben fejlesztettek ki.

Musical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítő nuvistor

A gyakorlatban olyan továbbfejlesztett elektroncsöveket jelent, amik a tradicionális üveg és kerámia anyagokból készültekkel szemben fémházasak, és egy sor, rájuk és a korai tranzisztorokra jellemző problémát kiküszöbölnek. Ilyenek lehetnek például a tartósság, ami a gyakorlatban nagyjából 50 000 órás élettartamot jelent. Ugyanígy a zenei produkció és használhatóság, rugalmasság terén is előrelépést jelentettek a kor tranzisztoraihoz képest. Többnyire trióda kialakításúak és közvetlen fűtésűek, valamint extrém hőmérsékleti körülmények között is használhatók maradnak.

Musical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítő

E technológiát tartalmazza a Nu-Vista, ugyanakkor csak az előfokok szintjén. A tetején, hátul, kis ablakon keresztül láthatjuk a 4 db megvilágított Nuvistor csövet, melyek bekapcsoláskor vörös, míg felfűtést követően zöld színben pompáznak.

Musical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítő

Kialakítása viszont teljesen szimmetrikus, így egyrészt két, erősen túlméretezett toroid trafót látunk a burkolat alatt, illetve technikailag két monoblokkot egy házba építve, ennélfogva "egyszerű" sztereó helyett egy dual mono erősítőt kapunk. Ennek megfelelően a csatorna szeparáció is kiemelkedő, áthallásokról vagy a panorámák esetleges pontatlanságáról szó sem lehet.

Musical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítő

Tesztkörnyezet és tesztzenék

Egy a Musical Fidelity Nu-Vista 800-hoz hasonló kaliberű erősítőhöz olyan további rendszerelemek láncba illesztése szükséges, amik kellően kiszolgálják, illetve megjelenítik képességeit. Ennek megfelelően minőségi tápellátáson és kábelezésen túlmenően Luxman DA-06 DAC-ot, illetve Monitor Audio Platinum PL300 hangsugárzókat illesztettünk a láncba. Lejátszóként egy egyszerű laptopot illetve egy Roksan Blak CD-lejátszót használtunk. Lényeges, hogy a Luxman DAC - hasonlóan a Nu-Vista 800-hoz - szintén dual mono kialakítású, így a digitális feldolgozás során már eleve teljesen elkülönül a két csatorna. Így biztosított, hogy a Nu-Vista dual mono felépítéséből ténylegesen a maximumot hozhassuk ki.

Tesztzenék tekintetében CD minőségű, illetve nagyfelbontású PCM, valamint DSD fájlokat hallgattunk meg.

Musical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítő

Meghallgatás

A meghallgatást PCM fájlokkal indítottuk. Már az első pillanatokban feltűnt a hatalmas tér és a részletek kifinomult megjelenítése, amit egy ilyen kategóriájú erősítő - és teljes lánc - esetében joggal várhatunk el. A Nu-Vista kifejezetten pontos sztereóképet jelenített meg és a tér mélységével sem fukarkodott. A hangok plasztikusan, nagyon pontos elhelyezkedéssel jelentek meg előttünk, hamar feledni tudtuk a szobát, ami - különösen nagyobb hangerő esetében - alkalmi koncertteremmé avanzsált.

Musical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítő

A kategóriára jellemző módon itt már a zenei részletek, és azok finomsága nem csupán abban nyilvánult meg, hogy az egyes szólamok között bátran válogathattunk, hiszen minden ilyen részlet pontosan hallatszott, hanem abban is, hogy az egyes hangok, például lecsengések, felfutások, mikrodinamikai jellemzők is gazdagon jelentek meg a hangban. Mindezt természetesen magától értetődő koherenciával, az erőlködés legkisebb jele nélkül tette elénk a Nu-Vista 800. Egy idő után felfigyeltünk a kifejezetten folyékony, ténylegesen csöves analóg hangzást idéző megszólalásra, mint utóbb kiderült ezt a különbséget a nagyobb hangerő és a Nu-Vista 800 teljes bemelegedése hozta meg. Így ismét levonhattuk a már szinte szokásosnak mondható következtetést: bemelegítésre is időt kell hagyni és a végleges véleményünket csak ezután alakítsuk ki, hidegen egy készülék sem hozza maximumát. Ugyanakkor eddig talán csak Naim készülékek esetében éreztük ekkora különbséget melegítés hatására.

Musical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítő

Akusztikus, énekes felvételek esetében szinte lubickolhattunk az élő megszólalást idéző részletek között: nem csupán a zongora felharmonikusai és a kalapácsütések finom dinamikai különbségeit, hanem még a zongorista halk lélegzetvételeit is pontosan hallottuk, ami még közelebb vitt minket az élőzene érzetéhez. Ezt az élményt megalapozta - erre is csak egy idő után lettünk figyelmesek - hogy a hangok kapcsolatát a PL300 hangsugárzókkal szinte teljesen elveszítettük: a hatalmas térben pontosan elhelyezett hangok nem a hangszórók irányából érkeztek, hanem valóban abban a háromdimenziós térben, amit e készülékek megjeleníteni hivatottak.

Musical Fidelity Nu-Vista 800 sztereó erősítő távvezérlő

Összegzés

Nagy sajnálatunkra néhány óra zenehallgatás után a Nu-Vista 800 tesztelése véget ért. Ugyanakkor emlékeinkben élénken él tovább, hiszen kiváló élménnyel gazdagodtunk. Különösen pozitívan értékeljük, hogy bár a Musical Fidelity Nu-Vista modelljei eddig nem voltak készleten Magyarországon, az Extreme Audio jóvoltából most lehetőségünk van kipróbálni, meghallgatni, ráadásul mindjárt a széria legnagyobb modelljét. Árát is figyelembe véve elvárásaink magasak lehetnek, a Nu-Vista 800 viszont kiválóan megfelel az elvárásoknak és megmutatja mire képes ma egy csúcskategóriás integrált sztereó erősítő. Szerencsére semmilyen szolgáltatás, szoftveres varázslat nem rontja az alapfunkciót, így még a legigényesebb, kizárólag analóg forrásokat elfogadó zenehallgatók számára is ajánlott. A verseny természetesen kiélezett ebben a kategóriában, nagy nevekkel kell versenyeznie a Nu-Vistának: Naim, Luxman, Krell, McIntosh - hogy csak néhányat említsünk. Mindenképpen javasoljuk a meghallgatását mielőtt elköteleződnének, hiszen ha jól döntenek életre szóló szerelem lehet, míg ha nem akkor inkább tartós kényszerházassággá válhat a beruházás.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.