Bowers & Wilkins Formation Bar és Formation Bass teszt

2020. február 11., kedd, 13:10

Bowers Wilkins BW audio hifi házimozi hangfal hangszóró soundbar multiroom multiroom rendszer multiroom hangrendszer Bowers hangfal hangfal teszt hangszóró teszt soundbar teszt multiroom hangfal teszt

A Bowers & Wilkins Formation termékcsalád kipróbálásának, lényegében a végére értünk. Eddigi tesztjeink alapján nyugodt szívvel jelenthetjük ki, hogy a patinás vállalat ismét nagyot alkotott a minőségi, vezeték nélküli zenehallgatás terén, de mi a helyzet a mozirajongókkal? A Formation Bar éppen ezt a rést hivatott betölteni, mely önmagában is kecsegtető adatokkal rendelkezik, de a biztonság kedvéért a Formation Bass mélysugárzót is hozzáraktuk, hogy 100 %-ot hozhassunk ki belőlük.

Bowers & Wilkins Formation Bar soundbarBowers & Wilkins Formation Bar soundbarBowers & Wilkins Formation Bar soundbarBowers & Wilkins Formation Bar soundbar hangszóróBowers & Wilkins Formation Bar soundbarBowers & Wilkins Formation Bar soundbar hátlapBowers & Wilkins Formation Bar soundbar hátlapBowers & Wilkins Formation Bar soundbar konzolBowers & Wilkins Formation Bar soundbarBowers & Wilkins Formation Bar soundbar és Formation Bass mélyládaBowers & Wilkins Formation Bass mélyládaBowers & Wilkins Formation Bass mélyládaBowers & Wilkins Formation Bass mélyládaBowers & Wilkins Formation Bass mélyládaBowers & Wilkins Formation Bass mélyládaBowers & Wilkins Formation hangrendszerBowers & Wilkins Formation Bar AppBowers & Wilkins Formation Bar App

A majdnem tökéletes hangrendszer

Mit is várhatunk el manapság egy olcsónak éppen nem mondható hangrendszertől? Első sorban legyen nagyon jó hangja, ami az eddigi B&W Formation tesztek alapján már borítékolható. Legyen rugalmas felhasználhatóságú, ami ennél a termékcsaládnál talán a leginkább igaz a piacon. Nézzen ki jól, itt ugye megint csak nem kell sokat hozzáfűznünk. Imádjuk egytől egyig az összeset! Tehát lényegében tökéletesnek hangzik a dolog, de sajnos mégsem teljesen az.

Bowers & Wilkins Formation Bar soundbar

A hangrúd

A Formation Flex párosa után a Formation Bar már nem okozott nagy meglepetéseket a külsőt illetően. Lenyűgöző forma, makulátlan részletek és igazi felsőkategóriás kidolgozás. Méretivel is tekintélyt parancsol a hangrúd. Az átlagosnak mondható 10x10 cm körüli keresztmetszethez egy távolról sem átlagos, 124 cm-es szélesség társul, melyről már érdemes átgondolni, hogy milyen környezetben kívánjuk beüzemelni. Szerencsére műszaki szempontból a több hely mindig előnyös. A méretes hangrúdban összesen 9 db hangszóró kapott helyet (3 db 25 mm-es alumínium dóm magassugárzó és 6 db 65 mm-es, üvegszál erősítésű mély/középsugárzó) melyeket a Flex-hez hasonlóan a 600-as sorozatból örökölt a Formation Bar.

Bowers & Wilkins Formation Bar soundbar hangszóró

A hangszóró készlet maximális teljesítményéhez 6 db 40W-os D osztályú erősítő, DSP és Dynamic EQ, és egy 24 bit/96 kHz és D/A konverter járul hozzá, ahogy a többi Formation modellben is, ám ebben az esetben a jel továbbításnál ért minket egy kisebb csalódás. A csatlakozó egység sajnos kimerül egy Ethernet, egy USB (szerviz) és egy optikai aljzatban. Ez kapásból két szempontból is bökte a csőrünket. Egyrészt ezzel le lett korlátozva a csatlakoztatható perifériák száma 1 db-ra, másrészt hogy ez lényegében csak a fő készülék lehet (pl. a tévé) ugyanis ez a fantasztikus készülék nem kapott semmiféle HDMI csatlakozót, amit egy mozizásra szánt terméknél joggal várhatnánk el. További töltelék a fekete levesben, hogy ez által a legkedveltebb formátumok, mint a Dolby Atmos, vagy akár csak a DTS, DTS:X sincsenek támogatva, amiért szintén ráncoljuk a szemöldökünket.

Bowers & Wilkins Formation Bar soundbar hátlap

A mélysugárzó

A Formation Bass már sokkal inkább lett szerelem első (meg második, harmadik…stb.) látásra. Kompakt, gyönyörű, erős és méretéhez képest nehéz. Ezek voltak az első, nagyon pozitív benyomások, amikor a kezünkbe került. Működési elve lényegében megegyezik a B&W legendás PV1 mélysugárzóéval, mely talán az egyik legjobb a kategóriájában, így külön öröm, hogy ilyen géneket örökölt a Formation Bass. Az egymással szemben elhelyezett 2 db 16,5 cm-es, hosszú löketű hangszóró párt, 250 W-os D osztályú erősítő pumpálja, a gyártó szerint szinte nullára redukált torzítás mellett.

Bowers & Wilkins Formation Bass mélyláda

A Formation Bass véleményünk szerint nélkülözhetetlen kelléke a Formation Bar-nak a teljes frekvencia-tartomány (és persze a valósabb mozi élményhez is) eléréséhez, de az igazi zsenialitása nem csak ebben rejlik. Illetve ez inkább a Formation rendszer zsenialitása. A mélysugárzót nyugodt szívvel párosíthatjuk bármelyik Formation készülékhez, melyet mi egy rövid teszt erejéig meg is tettünk a Flex hangszóró párosával. Az eredmény több mint meggyőző volt. Ugyanígy tudtuk alkalmazni a Flex hangsugárzókat a Formation Bar, és Bass szatellitjeként, és így tovább. A Formation applikáció és a B&W saját hálózati rendszere pillanatok alatt felismerte és összeillesztette az egységeket, mely ezúttal is óramű pontossággal üzemelt a tejes teszt alatt, függetlenítve magát WiFi hálózatunktól.

Bowers & Wilkins Formation hangrendszer

Működés közben

A B&W Fromation Bar-t elhelyezhetjük a tv polcunkra és természetesen a falra is a mellékelt konzolokkal. Ebben nincs semmi extra, azonban itt különösen figyelmesnek kell lenni, mert az amúgy minőségi és szemet gyönyörködtető vászon anyag, mely az egész hangszórót fedi, igen sérülékeny lehet. Körmökkel rendelkező és azokat hivatásszerűen használó kisállatok környezetében kifejezetten veszélyes lehet, ugyanis pillanatok alatt le tudja nullázni a borítást egy ambiciózus házi kedvenc.

Bowers & Wilkins Formation Bar soundbar hátlap

A beüzemelés a már megszokott módon pillanatok alatt végbe ment. Itt azonban jött a következő problémánk. Ha még lenne is CEC vagy HDMI ARC, akkor is jól eső érzés egy távvezérlő használata filmnézés vagy akár zenehallgatás közben. A Formation vezérlő App egy kifejezetten mutatós és jól eltalált felület, de valahogy mégsem volt jó érzés, minden hangerő változtatásnál előkapni a telefonunkat, feloldani, megnyitni az App-ot stb. Nehezen érthető hiányosság.

Bowers & Wilkins Formation Bar soundbar konzol

A Formation Bar tesztjét is zenékkel kezdtük első körben, a mélysugárzó beiktatása nélkül. A cseppet sem alacsony ár ekkor vált érthetővé. A B&W 800-as sorozat készítőinek szárnyai alatt születnek meg e Formation modellek is, mely az első pillanatokban érezhető volt. Soundbar-tól az utóbbi időben egyszer hallhattunk ilyen elképesztően jó zenei hangot, de az a készülék (Sennheiser AMBEO Soundbar) önmagában többe került, mint itt a hangrúd és a mélysugárzó együtt. Több vezeték nélküli lehetőség is rendelkezésre áll (Bluetooth aptX HD, AirPlay2, Chromecast) de "sajnos" az igazi, minőségi hangzás (24 bit/96 kHz) ez alkalommal is csak a Roon segítségével volt elérhető. Ettől függetlenül rendkívül részletes, dinamikus és kellemes zenei élményt nyújtott a Formation Bar. A 600-as sorozat hangszórói (főleg a magassugárzó) mellőzve minden "soundbáros" jelleget, tisztán, légiesen és nagyon pontosan szólaltak meg.

Bowers & Wilkins Formation Bar App

A DSP segítségével meglepő színpadot varázsolt maga köré, olykor sztereós érzést keltve. A középtartomány meggyőzően domináns ének és hangszerhangokat produkált, de ezúttal sem tudta levetkőzi D osztályos mivoltát. A mélytartomány szintén meggyőző volt ahhoz képest, hogy hangrúdról beszélünk, de a 40 Hz-es alsó határértéket túlzásnak éreztük. Ekkor lépett be a Formation Bass mélysugárzó, mellyel minden hiányérzetünk tovaszállt. Elképesztő ez a kis szubláda. Nyoma sem volt brummogó, olcsónak tűnő hangnak, túlzó melldöngetésnek, műanyagos érzésnek, egyszerűen csak tiszta, erőtől duzzadó gyomorig hatoló basszusok rezgették a bútorokat. Méreteit abszolút meghazudtolva zenélt, és akár egészen alacsony jelszinten is magabiztosan támogatta a hangrúdból áradó muzsikákat. Fájó (főleg anyagilag) érzés kimondani, de őket a közös munkára álmodták meg.

Bowers & Wilkins Formation Bar App

A folytatásban már kissé ellentmondásos tapasztalatok születtek. Ez a páros alapvetően házimozizásra készült, mégis ekkor jöttek a zavaró negatívumok. A HDMI kapcsolat hiánya sajnos csak a veszteséges formátumok megszólalását tette lehetővé, mely nem csak a zenéknél, hanem kedvenc filmjeinknél is okozott némi hiányérzetet.

Bowers & Wilkins Formation Bar soundbar és Formation Bass mélyláda

Ezekkel a képességekkel is nagyon jó atmoszférát varázsolt maga köré a Formation Bar, de az amúgy zseniálisan megszólaló dedikált center sávot körülvevő környezeti hangok már nem tudtak úgy elkülönülni a párbeszédek helyétől. Ettől függetlenül, a dialógusok, esemény hangok, zenei betétek, messze az átlag feletti minőségben szólaltak meg, mely igazolta, hogy a Bowersnél tudják mit jelent felsőkategóriás hangszórókat alkotni. A teszt során a korábban sztereó zenével tesztelt B&W Flex párost beiktattuk háttérsugárzóknak, mellyel megint csak új szintre lépett a rendszer, de az ésszerűség határát itt már átléptük, amikor az egységek értékét összeadtuk. A valós többcsatornás hangélményt ekkor sem kaptuk meg maradéktalanul, de ha a B&W ezt orvosolni tudja, akkor kijelenthetjük, hogy az egyik, ha nem a legjobb vezeték nélküli házimozi rendszert sikerült létrehozniuk. Arról nem is beszélve, hogy az egyik legszebb darabok, amiket eddig láttunk.

Bowers & Wilkins Formation Bar soundbar

Összegzés

A Bowers & Wilkins Formation termékei jelen pillanatban vitathatatlanul olyan úttörőkké váltak melyeket nehéz lesz felülmúlnia a konkurenciának. A megépítést és dizájnt csak a hangminőség, és a saját vezeték nélküli rendszerük precizitása múlja felül, de mintha még nem lenne teljesen kész. A különböző egységek rugalmas párosítgatásaival lenyűgöző hangrendszereket hozhatunk létre zenehallgatáshoz, de a mozizáshoz még kompromisszumokat kell kötnünk. Ha tekintetbe vesszük, hogy a komplett 5.1 rendszer így már a lélektani 1 millió Ft fölé csúszik (állványok nélkül) akkor már az apró hiányosságok is nagyobb jelentőséggel bírnak. A jelen helyzetben azonban a Formation Bar és Formation Bass kettőse, kiemelkedően jó hangminőségével, és exkluzív külsejével abszolút éllovasa a kategóriának, és remélhetőleg az említett apró hiányosságokra hamar reagál majd a gyártó.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.