Sennheiser AMBEO Soundbar teszt

2020. január 9., csütörtök, 10:55

Sennheiser AMBEO audio hifi házimozi hangfal hangszóró soundbar hangfal teszt soundbar teszt Sennheiser teszt Sennheiser AMBEO Sennheiser hangfal Sennheiser soundbar Sennheiser AMBEO soundbar Sennheiser soundbar teszt

Ha ma azt mondjuk, hogy soundbar, garantáltan legalább tíz gyártót fel tudnánk sorolni csípőből, de az szinte biztos, hogy a Sennheiser nem lenne köztük. Márpedig az AMBEO 3D megjelenésével, ez lesz "A" soundbar, amíg valaki nem tud jobbat gyártani. Előre persze nem akarjuk lelőni a poént, de annyit spoilerezhetünk, hogy a Sennheiser mérnökei nyugodt mosollyal hátradőlhetnek, és várhatják a méltó vetélytársat, aki jobbat tud prezentálni. Szerintünk még ilyen aszályos állapotban is sok víz le fog folyni addig a Dunán. Nagyon sok víz.

Sennheiser AMBEO SoundbarSennheiser AMBEO SoundbarSennheiser AMBEO SoundbarSennheiser AMBEO SoundbarSennheiser AMBEO SoundbarSennheiser AMBEO SoundbarSennheiser AMBEO SoundbarSennheiser AMBEO SoundbarSennheiser AMBEO SoundbarSennheiser AMBEO SoundbarSennheiser AMBEO SoundbarSennheiser AMBEO SoundbarSennheiser AMBEO SoundbarSennheiser AMBEO SoundbarSennheiser AMBEO SoundbarSennheiser AMBEO SoundbarSennheiser AMBEO SoundbarSennheiser AMBEO SoundbarSennheiser AMBEO SoundbarSennheiser AMBEO SoundbarSennheiser AMBEO SoundbarSennheiser AMBEO SoundbarSennheiser AMBEO SoundbarSennheiser AMBEO Soundbar csatlakozókSennheiser AMBEO Soundbar mikrofonSennheiser AMBEO Soundbar távvezérlőSennheiser AMBEO Soundbar távvezérlőSennheiser AMBEO Soundbar AppSennheiser AMBEO Soundbar AppSennheiser AMBEO Soundbar AppSennheiser AMBEO Soundbar AppSennheiser AMBEO Soundbar falikonzol

Hívhatjuk egyáltalán soundbar-nak?

Mivel "a professzionális audio készülék gyártás világából átültetett technológiával rendelkező high end hangkeltő rúd" állati furcsán hangzana, maradunk a köznyelvű soundbar elnevezésnél. Ide kívánkozik egy megjegyzés, a soundbar nem hangprojektor, bármennyire erőltetik a hazai importőrök és üzletek, az bizony egy másik termékkategória! Első lépésben nézzünk pár nyers adatot, aztán vizsgáljuk meg, hogy ezeknek mi az oka. A Sennheiser AMBEO Soundbar közel 20 kg, és az ára több mint 800 000 Ft. Számunkra ennyi elég is volt első körben, hogy kisebb sokkot kapjunk, amikor meghallottuk ezeket az adatokat.

Sennheiser AMBEO Soundbar

Több olyan "divatmárka" is létezik a piacon, melyeknél nem ritka egy ilyen árcédula, de pontosan tudjuk, hogy ott inkább a mestermunkát végző marketingesek és dizájnerek munkáját kell megfizetni, hogy a sznob multi gazdag tulaj fel tudjon vágni a hasonló képességű barátai közt, mintsem a valós technikai tudást. A Sennheiser tevékenysége azonban távolról sem erről szól. A hétköznapi felhasználók közt szinte mindenki ismeri ezt a nevet, ha fej- vagy fülhallgatókról van szó, ami persze még nem indokolná, hogy ilyen ára legyen egy soundbárnak, de ha csak felidézzük azt, amire a Sennheiser Orpheus képes, máris máshogy állunk a dolgokhoz. A Sennheiser azonban a számunkra kevésbé ismert professzionális audio termékeiből ülteti át a technológiát ezekbe az elérhetőbb készülékekbe, így nem meglepő, hogy olykor húzósabb árcédulát mellékelnek egy-egy termékükhöz. Az AMBEO család igazi tudása a zeneiparból, stúdió felszerelésekből, filmiparból és hasonló területekből származik, ahol a gyártója elképesztő profizmusa szinte mindenhol érvényesül.

Sennheiser AMBEO Soundbar

Egy új dimenzió

Az AMBEO Soundbar a külsejében talán nem is tér el olyan sokban a vetélytársaiétól. Méretei persze már nem olyan átlagosak. A majdnem 127 cm széles, 13 cm magas és 17 cm mély hangrúd megköveteli a helyet magának, és a korábban említett majdnem 20 kg-os súly sem mondható átlagosnak ebben a termékkategóriában.

Sennheiser AMBEO Soundbar

A hangrúd igényes szálcsiszolt alumínium háza és roppant merev kompozit teste ad otthont a nem mindennapi technikáknak. A hangszórókészlet összesen 13 tagból áll. Ebből 6 db 100 mm-es mélyközépsugárzó és 3 db 25 mm-es alumínium dóm magassugárzó a hallgató irányába, 2 db srévizavé oldalra, valamint 2 db 90 mm-es szélessávú hangszóró felfelé sugározva gondoskodik az 5.1.4 térhatás létrehozásáról.

Sennheiser AMBEO Soundbar

Ezeket a soundbar-oknál rendhagyó módon egy eltávolítható védőrács teszi láthatatlanná, ami talán jobb is, ha fent marad, ha csak valaki nincs megőrülve a nyers ipari kinézetért. Mindenesetre jó volt látni a mélyközépsugárzók membránjainak játékát terhelés alatt.

Sennheiser AMBEO Soundbar

A hangszóró tetején találjuk a legfontosabb vezérlő gombokat, elöl pedig egy nem túl nagyra sikerült LED kijelző tájékoztat bennünket az aktuális műsorforrásról. A valódi csemege ez alkalommal is a hangrúd hátulján fogadott minket.

Sennheiser AMBEO Soundbar csatlakozók

Korábban csak álmodtunk ilyen mértékű csatlakozó kínálatról, itt végre valósággá vált. Analóg sztereó RCA, (bemenet és Sub Out) optikai (1 db) HDMI (4 db)-n keresztül jut el az adatfolyam a 24 bit/96 kHz-es D/A konverterbe, valamit egy Ethernet és egy szerviz USB állnak még rendelkezésre. A nagy durranás azonban a HDMI eARC, ami akár 32 hangcsatornát képes továbbítani, köztük nyolccsatornás, 24 bit/192 kHz-es tömörítetlen adatfolyamokat akár 38 Mbps sebességgel, mellyel lényegében a most létező összes formátumot támogatja a Sennheiser AMBEO Soundbar.

Sennheiser AMBEO Soundbar

A beépített 500 W csúcsteljesítményű digitális erőstő, valamint a nagy múltú Faruenhofer IIS intézettel közösen fejlesztett virtualizációs technológia szintén kiemeli az AMBEO-t a konkurencia forgatagából.

Sennheiser AMBEO Soundbar távvezérlő

Az AMBEO Soundbar vezérléséről egyrészt egy elegáns matt fekete távvezérlő gondoskodik (sajnos nem smart), másrészt a Sennheiser applikációja, mely sokkal inkább szól a soundbar-ról és annak mindenre kiterjedő beállításáról, mintsem a különböző hálózati, vagy kényelmi funkciókról.

Sennheiser AMBEO Soundbar App

Működés közben

Az AMBEO kicsomagolásakor találhatunk egy kevésbé diszkrét méretű bekalibráló mikrofont, melyet a beüzemelés első lépései közt kell aktiválni. Az Android és iOs rendszerű Smart App minden lépésünkben segít a szoba korrekció folyamatában. Mielőtt elindította a puttyógó hangeffekteket, diszkréten megkért minket, hogy húzzunk ki a szobából, majd nekilátott.

Sennheiser AMBEO Soundbar mikrofon

Az egy percig sem tartó folyamat után lecseréltük a kanapén trónoló mikrofont magunkra, és indulhatott a teszt. A Sennheiser Smart App használatát inkább csak a kezdeti lépésekben és a finom beállításoknál tartottuk indokoltnak, amúgy tökéletesen elegendő volt a távvezérlő.

Első lépésben az AMBEO zenei képességeit feszegettük Chromecast és Bluetooth kapcsolaton, bár mint már oly sokszor, itt is bebizonyosodott, a soundbar-ok nem feltétlenül erre születnek.

Sennheiser AMBEO Soundbar App

Az már az első pillanatban nyilvánvalóvá vált, hogy a Sennheiser ezzel nem értett egyet. Nem túlzunk, ha azt mondjuk, soha korábban nem hallottunk még hangrúdból ilyen zenei hangot. Az AMBEO funkció aktiválásával olyan sztereó színpadot kaptunk, ami abszolút átírta a soundbar-okról alkotott megítélésünket. A 3D hangzás ebben az esetben már nem csak marketing rizsa, hanem valós technológia. A színpad magassága, mélysége és szélessége egyaránt lenyűgöző volt, és a hangok, hangszerek térbeni elhelyezése szintén. Lényegében elénk vázolta egy erős, középkategóriás hifi rendszer sztereó színpadát, bár hangzásban nem feltétlenül hozta ugyanazt a szintet. A 6 db 10 cm-es, hosszúlöketű mélyközépsugárzó olyan basszusokat varázsolt a helyiségbe, amire garantáltan egyetlen hangrúd sem volt képes eddig nálunk, de a fizika törvényeit továbbra sem tudta megkerülni.

Sennheiser AMBEO Soundbar

A dinamikája lenyűgöző, testes, feszes volt és rendkívül részletgazdag, de a basszusok terén legfeljebb egy kisméretű állványos sugárzóval vetekedhet, ami alapvetően elismerésre méltó tulajdonság egy egyedül álló hangrúdnál. A középtartomány enyhén digitális karaktere és fátyolossága miatt éreztük azt, hogy nem említhetjük egy napon egy sztereó rendszerrel, de a magashangok tisztasága és részletező képessége néha felül is múlta egyesekét.

Sennheiser AMBEO Soundbar

A folytatásban már a Sennheiser AMBEO igazi vadászterületére utaztunk, a filmek világába. Itt érkeztünk el ahhoz a részhez, ahol kezdett értelmet nyerni a csillagászatinak tűnő vételár. Minden alkalommal amikor soundbar-t tesztelünk, kihangsúlyozzuk, hogy ezek nem helyettesíthetnek egy többkomponensű házimozi rendszert. Az AMBEO Soundbar esetében ezt így már nem tudjuk kijelenteni. A megfelelő kiterjesztésű filmek csatasorba állítása után magunk is megdöbbentünk azon, hogy a Sennheiser mit alkotott. Jól emlékszünk rá, hogy háromból hárman kapkodtuk le a fejünkről az Orpheus fejhallgatót, és kezdtük el forgolódni hangszórókat keresgélve, mert egészen biztosak voltunk abban, hogy a hangok nem abból jönnek. Nos, de. Abból jöttek. Persze ott 15 millió forint dolgozott a fülünkbe, ám az AMBEO Soundbar ugyanerre volt képes. Durva túlzásnak éreztük az 5.1.4 kifejezést egy soundbar esetében, elvégre ez 9 hangsugárzót és egy mélysugárzót jelentene, egyetlen hangrúdban. A végeredmény: igen, majdnem.

Sennheiser AMBEO Soundbar App

A Dolby Atmos kódolású filmek minden hangsávját képes volt odatenni az AMBEO Soundbar ahova kellett, de a Wonder Woman durva háborús jeleneteinél legfeljebb akkor érezhettük volna, hogy hátulról, fentről röpködnek a golyók, ha a szoba közepére ültünk volna. Fontos tehát a hallgatói pont, hiszen nincs fizikai hangszóró a hátunk mögött, de maga a hangrúd mégis képes úgy használni a falainkat mintha lenne.

Az AMBEO funkció kiiktatásával lényegében összeomlott a varázslat így annak használata nélkülözhetetlen, és azon belül is a "Boost" azaz, a 3. fokozatán értük el a legdrámaibb hatást.

Sennheiser AMBEO Soundbar

A Jurassic Park - Fallen Kingdom vulkánkitörős jelenete közben csak csóváltuk a fejünket és hangosan nevettünk azon, hogy mennyire befolyásolható a hallásunk és az agyunk. Az egy darab hangsugárzó ott feküdt a szemünk előtt, de az életükért rohanó szereplők és dínók körülöttünk mindenhol üvöltöztek, a lávatörmelék darabok pedig valósághűen fentről, oldalról és olykor még hátulról is röpködtek. Egyszerűen nem értettük, hogy ez hogyan lehetséges, de az AMBEO család összes termékének tesztjeit nézve, olvasva, pontosan ugyanezek a reakciók. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben nincs elegendő hangvisszaverő felület, csupasz falak és plafon a helyiségben, akkor ez a magasztalt térhatás sokkal kevésbé fog kialakulni. Viszont az olyan, átlagos nappalikban, amik éppen a visszhangosságuk miatt erősen kompromisszumosak, vagy csaknem alkalmatlanok 5/7.1, pláne Atmos rendszer kiépítésére, azok ideális felhasználási helyei az AMBEO Soundbar-nak.

Sennheiser AMBEO Soundbar

A filmek alatt nem hangtér alakult ki, hanem inkább atmoszféra. Hinnünk kellett a fülünknek, mert a józanész már csődöt mondott. Az AMBEO Soundbar úgy játszott a térrel, és a hangokkal mintha valóban külső hangszórók támogatták volna az előadást, és mindezt nem is akármilyen minőségben. Aki már hallott komolyabb házimozi demót, az tudja, hogy mire gondolunk. A szemből érkező akció és beszédhangok nagyon erőteljes, tisztán, feszesen és lehengerlő dinamikával vágtak mellbe. Ilyet, de még csak ehhez hasonlót sem tapasztaltunk korábban soundbar-tól. Ha ezt nevezné valaki hangprojektornak, semmi ellenvetésünk nem lenne. A gyárilag megadott 30 Hz-es alsó határfrekvencia akár még igaz is lehet, mert valóban húsos és testes basszusok szabadultak ránk, de azzal nem tudunk egyetérteni, hogy a Sennheiser AMBEO Sounsbar képes helyettesíteni egy dedikált mélysugárzót, sem filmeken, sem zenén.

Sennheiser AMBEO Soundbar távvezérlő

Összegzés

A Sennheiser AMBEO Soundbar egészen más szintre emelte ennek a kategóriának a felső lécét. Ez nem svájci bicska. Nincsenek hangzatos hálózati vagy kényelmi funkciók, mint a legtöbb "tucat" soundbar-nál. Ellenben elérhetővé tették a közember számára is azt a technikai tudást, melyet a cég a professzionális készülékeinél is alkalmaz, és most ezt berakhatjuk a nappalinkba. Már ha bírjuk. Az AMBEO Soundbar ugyanis, nagyon nehéz, nagyon drága, de olyan házimozi élményt biztosít, melyet eddig csak nagyon komoly rendszerekből hallhattunk, és mélysugárzót még nem is kötöttünk rá.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.