Beyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

Fülre szabva

2020. március 2., hétfő, 08:15

Beyerdynamic audio hifi fejhallgató Bluetooth fejhallgató Beyerdynamic fejhallgató zajzáras fejhallgató fejhallgató teszt Beyerdynamic fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt aktív zajzáras fejhallgató zajzáras Bluetooth fejhallgató

A travel fejhallgatók világa izgalmas téma a gyártók számára, hiszen sokan hajlandók a vezeték nélküli kényelemért és kellemes hangért akár sokkal magasabb összeget is áldozni, mint amennyibe mondjuk egy stúdió fejhallgató kerül. Utóbbi a Beyerdynamic szakterülete, de ideje volt már, hogy végre bizonyítsák rátermettségüket az utazós kategóriában is!

Haladni kell a korral

Korábban is készített Bluetooth füleseket a Beyerdynamic, de azokba túlságosan a saját meglátásait próbálta beletenni ahelyett, hogy a piac igényeit követte volna. A Lagoon ANC esetében már más a helyzet: tudását és külsejét tekintve is sokkal jobban megpróbál beilleszkedni a manapság divatos utazós fejhallgatók közé. Kb. 140 000 forintos árával is ezt igazolja, mivel fő vetélytársai szintén ugyanilyen összeggel debütáltak.

Beyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBeyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBeyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBeyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBeyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBeyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBeyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBeyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBeyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokBeyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokBeyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tartozékokBeyerdynamic Lagoon ANC MIY AppBeyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBeyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBeyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBeyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóBeyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Küllem

A Lagoon ANC már a gyártó dizájn frissítése után készült, ennél fogva mellőzi azt az indusztriális és kissé konzervatív küllemet, amellyel mondjuk a szintén utazóknak szánt Custom Street esetében találkoztunk. A méretes "Y" emblémát leszámítva egyértelműen letisztultra sikerült, olyannyira, hogy szégyenérzet nélkül beállhat a többi nagy gyártó terméke mellé.

Beyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A fejhallgató párnái fül köré fekvő kialakításúak, ugyanakkor az ezzel járó méret ellenére a kamrák viszonylag kicsinek tűnnek. A mélységet is relatíve alacsonyan tudták tartani, így a Lagoon ANC nem feltűnő jelenség. A matt külső és a sötét színek (barna vagy fekete opciók közül lehet választani) által épp olyan diszkrét, amilyennek egy utazós fejhallgatónak lennie kell.

Beyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Minden kezelőszerv a jobb oldali kamrán található. Alul sorakozik egymás után az USB-C és 3,5 mm-es Jack aljzat, amelyeket ki-bekapcsoló és zajszűrés választó tológomb követ. A jelszintet (hangerőt), zenelejátszást és egyéb parancsokat a jobb oldali érintésre érzékeny felületen keresztül lehet leadni. A fejpánt a szokásosnál lényegesen puhább, a fülpárnák memóriahabos bélése pedig feszesebb, keményebb. Megfigyelhető, hogy a "fánkocskák" fül alá eső része vastagabb annak érdekében, hogy a fej szögéhez igazodva kevesebb külső zajt engedjenek be.

Beyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A Lagoon ANC sajátossága, hogy üzemállapot jelző világítása nem külső LED. Ehelyett a kamrák belsejében, körben tündököl különböző színekkel és pulzálásokkal annak függvényében, hogy épp mit akar jelezni: az akkumulátor töltöttségét, beérkező hívást, vagy Bluetooth keresést. Amikor felvesszük a fejhallgatót, akkor a benne lévő mozgás szenzoroknak köszönhetően ezt érzékeli és fehér/piros fénnyel kezd világítani a bal/jobb oldali kamra. Lehet azon elmélkedni, hogy ez a beépített világítás mennyire jó ötlet, de az biztos, hogy egyedivé teszi a terméket és a külső szemlélők számára semennyire sem zavaró.

Beyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Használat közben

283 grammos tömegével a Beyerdynamic Lagoon ANC a kategória legkönnyebbjei közé tartozik. Komfortérzete viszont nem olyan légies és puha, mint konkurenseinek. Kicsit feszesebben, szigorúbban illeszkedik a fejhez. Ennek viszonylagos hátránya, hogy a felhasználót mindig emlékezteti saját magára a fejhallgató. Viszont a kissé határozott illeszkedés nem rontja el a hosszú távú komfortot. 30-60 percig is használtuk a Lagoon ANC-t anélkül, hogy idegesítő vagy fájdalmas érzetet nyújtott volna. Még szemüveggel is kiválóan viselhető.

Beyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A hibrid elven működő, legújabb generációs ANC 2 aktív zajszűrés finom, de jól érzékelhető mértékben csökkenti le a külvilág frekvenciáit. Nem okoz olyan markáns csendet, mint más népszerű utazós fejhallgatóknál, cserébe nem is produkál semmiféle fárasztó mellékhatást. A Lagoon ANC telefonálásra is kiválóan alkalmas, feltéve, hogy nem emberekkel zsúfolt vagy harsány zajokkal teli környezetben használják. Esetünkben (irodai szituációban és városi parkban egyaránt) beszélgetőpartnerünk kifejezetten dicsérte a vonal hangminőségét.

Beyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Az érintésérzékeny felület használatával nem volt gondunk, kiválóan érzékelte szinte minden mozdulatunkat, leszámítva annak tényét, hogy (bármely konkurenshez hasonlóan) csak kesztyű nélkül ismerte fel ujjunkat (elképzelhető, hogy az ún. kapacitív felhasználásra tervezett kesztyűkre képes reagálni). Ugyancsak említendő, hogy a füles ajakszinkron késése szinte észrevehetetlen, ezért pl. Netflix műsor vagy YouTube videók nézéséhez is remekül alkalmazható (professzionális munkálatokhoz nyilvánvalóan másfajta fejhallgatót, pl. a Beyerdynamic valamelyik DT modelljét javasoljuk).

Beyerdynamic Lagoon ANC MIY App

A fejhallgatóhoz dedikált alkalmazás is letölthető, amelyen keresztül állíthatjuk például a beépített világítás színét, de ennél fontosabb részletet is tartalmaz: A MIY app képes felmérni a felhasználó hallását és ennek megfelelően optimalizálni a Lagoon ANC frekvencia-átvitelét. Mindebben az a legjobb, hogy tényleg működik. Ráadásul a felhasználó több fokozatos eltéréssel döntheti el, hogy mekkora mértékben "korrigálja" az alkalmazás a hangzást a standard gyári és a fülre szabott szint között. Esetünkben nagyjából a köztes állapot tűnt leginkább élvezhetőnek.

Beyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tok

Hangminőség

A Lagoon ANC beépített D/A konvertere és erősítője által olyan dinamikus, magabiztos és gondosan árnyalt hangkaraktert nyújt, amit egy okostelefon hangkimenetéről, hagyományos kábellel szinte képtelenség lenne megvalósítani. Örömmel tapasztaltuk, hogy elérkeztünk arra a pontra, amikor egy Bluetooth fejhallgatóval is a zenére összpontosíthatunk és nem annak hiányosságaira. Itt azonban be kell szúrnunk két fontos megjegyzést.

Beyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

1. Megjegyzés: sok más Bluetooth fejhallgatóhoz képest a Lagoon ANC is jobban szól bekapcsolt zajszűréssel, mint passzív módban és/vagy kábellel. Ennek oka, hogy bekapcsolt ANC mellett kap olyan hajtást és kiegyenlítést a hangszóró, hogy a fülkamra adottságait figyelembe véve szólaljon meg.

2. Megjegyzés: a fejhallgató hangminőségét jelentős mértékben befolyásolja, hogy milyen műsorforrást használ hallgatója. Spotify vagy YouTube esetén is élvezhető és tiszta karaktert mutat, de pl. amikor számítógépről, JRiver lejátszóval indítottunk el veszteségmentes fájlokat, sokkal tisztábbá és élethűbbé vált a zene még Bluetooth kapcsolaton keresztül is. Mindez a fejhallgatót is dicséri, hiszen van már annyira fejlett, hogy egyértelmű különbségekre mutasson rá internetről közvetített és lokálisan lejátszott média között.

Beyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A Lagoon ANC karaktere tiszta, kerek, élvezhető, stresszmentes, ugyanakkor kellemesen dinamikus. Mellőzi a diszkós mélyeket, de egészséges mértékben izgalmas, kidolgozott, telt basszusokra is képes, ha kicsit vadabb zenékre kerül sor. Gondosan kidolgozott, józan frekvencia-tartománnyal dolgozik. Magas frekvenciái kissé lágy, selymes jellegűek, ennek köszönhetően mérsékelt terhelésen akár órákig is lehet élvezni a hangját. Zárt kivitele által színpadja kissé szűk, de sztereó tere Bluetooth viszonylatban stabil és szépen kidolgozott. Nem tár fel minden elásott részletet, de tudásához mérten alázattal és zselés, mosott érzet nélkül ad vissza akusztikus műfajokat is. Nem sok olyan vezeték nélküli fejhallgatót tudnánk megemlíteni, amelyen fintorgás nélkül végig tudtunk hallgatni egy Hiromi, Yuja Wang vagy Mozart számot, ugyanakkor Post Malone, Gramatik vagy DJ Shadow előadókra is épp ilyen kezesen képes reagálni.

Beyerdynamic Lagoon ANC aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tartozékok

Végszó

A Beyerdynamic Lagoon ANC azoknak készült, akik a fő konkurensek utazós fejhallgatóit hallva elégedetlenek maradtak, ugyanakkor ragaszkodnának a vezeték nélküliséghez. A Beyerdynamic komfortja nem kimondottan kényeztető, picivel feszesebben illeszkedik a fejhez, mint más fejhallgatók, de a hosszú távú használhatóság szempontjából nincsen miért szégyenkeznie. Felhasználóbarát, headset funkciót is képes betölteni, a 25 órás akkumulátor üzemidő is jónak mondható, mindazonáltal elsősorban a hangja miatt hívjuk fel rá egy Ajánlott Vétel cédulával a figyelmet.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.