Beyerdynamic DT 150 monitor fejhallgató teszt

Német Tank - stúdióba vagy zenehallgatásra!

2019. október 16., szerda, 05:10

Beyerdynamic audio hifi fejhallgató hifi fejhallgató monitor fejhallgató Beyerdynamic fejhallgató fejhallgató teszt hifi fejhallgató teszt Beyerdynamic fejhallgató teszt monitor fejhallgató teszt Beyerdynamic hifi fejhallgató

A Beyerdynamic fejhallgatók igen kedveltek és elterjedtek pro-audio körökben. Stúdiók, hangmérnökök, művészek használják nagy elégedettséggel modelljeiket, nem véletlenül. A DT 150 viszonylag alacsony áron kínál kiemelkedő minőséget hangzás és kialakítás terén is.

Beyerdynamic DT 150 fejhallgatóBeyerdynamic DT 150 fejhallgatóBeyerdynamic DT 150 fejhallgatóBeyerdynamic DT 150 fejhallgatóBeyerdynamic DT 150 fejhallgatóBeyerdynamic DT 150 fejhallgató fejpántBeyerdynamic DT 150 fejhallgató fejpántBeyerdynamic DT 150 fejhallgatóBeyerdynamic DT 150 fejhallgatóBeyerdynamic DT 150 fejhallgatóBeyerdynamic DT 150 fejhallgatóBeyerdynamic DT 150 fejhallgatóBeyerdynamic DT 150 fejhallgatóBeyerdynamic DT 150 fejhallgató fejpántBeyerdynamic DT 150 fejhallgató fejpántBeyerdynamic DT 150 fejhallgató hangszóróBeyerdynamic DT 150 fejhallgató hangszóróBeyerdynamic DT 150 fejhallgató hangszóróBeyerdynamic DT 150 fejhallgatóBeyerdynamic DT 150 fejhallgató kábelBeyerdynamic DT 150 fejhallgató kábelBeyerdynamic DT 150 fejhallgató kábel

Bevezetés

A Beyerdynamic DT 150 tesztje elé nagy várakozással néztünk, hiszen előzetes ismereteink alapján remek darabról van szó. Éppen ezért izgatottan csomagoltuk ki dobozából, ami nem különösebben feltűnő, ám a célnak tökéletesen megfelel. A DT 150 formája meglepő, hiszen a fejhallgatók között ritkának számító, négyszög kinézetű fülpárnákban ülnek a nagyméretű membránok és a hozzájuk tartozó erőteljes neodímium mágnesek.

Beyerdynamic DT 150 fejhallgató hangszóró

Kézbe véve elsőre feltűnik mérete - a DT 150 kifejezetten nagy darab. Súlya viszont nem kiemelkedő, 250 g. Kialakítása zárt, így használatával nem zavarjuk a körülöttünk lévőket - valamint a tomboló apokalipszis hangja sem tántoríthat el minket attól, hogy elmerüljünk az alkotásban, vagy zenehallgatásban. Igaz emiatt talán kicsivel kisebb teret kapunk, mint egy nyitott modelltől, de a basszusok ezért kárpótolhatnak - erről kicsit később bővebben. A fülpárnák kellően méretesek és puhák ahhoz, hogy a DT 150 használata hosszútávon se legyen kényelmetlen.

Beyerdynamic DT 150 fejhallgató fejpánt

Tesztkörnyezet, tesztzenék

A DT 150-et mindenekelőtt alaposan bejárattuk az Audio Engineers kifejezetten fej- és fülhallgatókhoz tervezett lemezével. Ezután csatlakoztattuk Parasound Zdac V.2 fejhallgató erősítőnkhöz, amit minőségi táp és USB kábellel csatlakoztattunk a hálózathoz illetve számítógépünkhöz. A tápellátás tökéletesítésére bevetettünk még egy LessLoss Firewall 64x tápszűrőt is, így már biztosak voltunk abban, hogy a DT 150 tudása legjavát fogja nyújtani tesztünk során. A meghallgatás során a következő zenéket hallgattuk: Wintersun - When Time Fades Away, Jean-Michel Jarre - Equinoxe Infinity, Dream Theater - Dream Theater, Shota Osabe - Happy Coat, valamint felkerült a Yes - Close to the Edge lemeze is, Steven Wilson által újra kevert verzióban. Természetesen hangszeres gyakorláshoz és alapvető stúdiómunkára is bevetettük a DT 150-et, hiszen alapvetően egy professzionális felhasználásra is szánt modellről van szó. Lássuk mit tapasztaltunk!

Beyerdynamic DT 150 fejhallgató kábel

Meghallgatás - hangszeres gyakorlás

Elektromos gitár gyakorlással kezdtük a DT 150 kipróbálását. A fejhallgató nagyon kényelmes, könnyen beállítható és valóban nem okoz gondot hosszútávú viselete sem. A megszólalás pazar volt: a gitár természetes hangja, nüánszai szépen megmutatkoztak a viszonylag zárt térben, amit a DT 150 kínál. Basszusokból sem volt hiány: az alsó húrokat pengetve, ritmusjáték közben határozott, kerek mélyek szólaltak meg még torzított gitár esetében is. Pregnáns, megfelelően pontos volt a megszólalás, ami tetszés szerint állítható szárazabb irányba is. A sztereó delay effekt panorámái is szépen szólaltak meg, valamint érezhető volt a hangszer minden rezdülése is hangban. Összességében pazar hangzást kaptunk, amikor gitározást gyakoroltunk a DT 150-nel.

Beyerdynamic DT 150 fejhallgató kábel

Meghallgatás - stúdiómunka

Természetesen csak alapszintű felvételkészítésről és minimális masteringről beszélhetünk egy ilyen típusú teszt során. Ugyanakkor ez a próba is rendkívül sok mindenre rávilágított: a hangszerek megszólalása pontos volt, legyen szó virtuális vagy valós eszközökről. A vonósok szépen, részletesen szólaltak meg, a dobok erőteljesek és jól hallhatóak voltak az egyes nüánszok is, kiváló lecsengések mellett. A szintetizátor-hangok alapvetően is jól szólnak szinte minden stúdióeszközön, nem volt ez másként a DT 150 esetében sem, viszont annyi pluszt adott hozzá, ami által még éppen megmaradt a színezetlen karakter, de jó irányt adott mastering tekintetében. A tér végső kialakítása és a valós mastering most elmaradt, de a néhány órás session során meggyőződhettünk róla, hogy a DT 150 nem csak szónikus képességeivel, hanem kényelmével is hódít. Kifejezetten elégedettek voltunk, hasonló árkategóriában talán csak az Ultrasone egyes modelljei kerülnek a DT 150 közelébe.

Beyerdynamic DT 150 fejhallgató fejpánt

Meghallgatás - zenehallgatás

Eddigi tapasztalatainkra alapozva bizakodóan indítottuk el kedvenc zenéinket - természetesen nagyfelbontású fájlok használatával. A DT 150 kifejezetten semleges arcát mutatta meg: nem válogatott stílusok tekintetében, mindig hozta azt a szintet, amire számítottunk az eddigiek alapján. Megfelelő térérzetet, remek basszusokat és tiszta magashangokat kaptunk, nagyon picit fedett középtartománnyal. Ugyanakkor minden a helyén volt: a hangszerek elhelyezkedése bőven megfelelt, a jazz esetében a jelenlétérzet is kielégítőnek volt mondható. A nagyon összetett hangszerelésű Wintersun dal esetében viszont elvesztettünk néhány részletet és a felbontásban is éreztünk némi hiányt. Ugyanakkor nem lehet panaszunk, mivel árához viszonyítva még így is remekelt a Beyerdynamic DT 150.

Beyerdynamic DT 150 fejhallgató

Összegzés

A Beyerdynamic DT 150-et olyan zenészkollégáknak és zenebarátoknak ajánljuk, akik egyrészt kedvelik a zárt kialakítású fejhallgatók hangzásvilágát, másrészt kimagasló ár/érték arányt várnak el, minimális kompromisszumok mellett - gondolunk itt a zárt kialakításból adódó, kisebb hangszínpadra. A DT 150 semmiképpen sem fog csalódást okozni, hangja remek, nem válogat stílusok között, viselete pedig sok-sok órán keresztül is kényelmes. Viszonylag kis súlya miatt a nyak számára sem megterhelő a használata. Erőteljes, kerek basszusaival és tiszta középtartományával igazi zenei élményt nyújt. Ahogy már említettük, árazása pedig több, mint baráti, így örömmel adjuk neki az Ajánlott Vétel elismerést!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.