Beyerdynamic Custom Street fejhallgató teszt

A megváltó hangváltó?

2017. szeptember 19., kedd, 08:45

Beyerdynamic audio hifi fejhallgató hifi fejhallgató Beyerdynamic fejhallgató fejhallgató teszt Beyerdynamic teszt Beyerdynamic fejhallgató teszt

Ritka és mégis emlékezetes esemény, amikor Beyerdynamic terméket tesztelhetünk. A Custom Street képes értünk megváltoztatni kinézetét és hangját is - mi másra vágyhatnánk még?

Ügyes húzás

Nem ritka, hogy a vásárló igényei szerint alakítható dizájn előnyt élvez a sablonos, bejáratott színekkel és formákkal szemben. Gondolunk itt a tetszés szerint összeállítható gyorséttermi szendvicsre, az autók variálható üléskárpitjára, sokszor még gördeszkák kerekét és festését is szinte művészi szintre tornázzák a kényes ízlésű tulajdonosok. Utóbbi vélhetőleg része annak a halmaznak, amelyet a Beyerdynamic Custom Street kitalálói megcéloztak. Ritkaság, hogy egy fejhallgató ennyire személyre szabható legyen.

Az cég nem először hoz ilyen döntést. Évekkel ezelőtt indult útjára MANUFAKTUR sorozatuk, amelyben két (akkor még) legnépszerűbb fejhallgatójuk, a DT 880 és DT 990 vásárolható meg, tetszés szerint átszínezhető idomokkal. Nem sokkal később, látva a fül köré fekvő monstrumok töretlen sikerét, vették a bátorságot, hogy a maguk stílusában elkészítsenek egy igazi zárt rendszerű kaméleont, ez volt az általunk is kipróbált Custom One Pro. Utóbbi a MANUFAKTUR modellekkel ellentétben nem a vásárlás előtt, hanem azt követően, a használat során kínált variálható külsőt és hangot. Ugyanezt a koncepciót hordozza tovább kisebb méretben a Custom Street.

Beyerdynamic Custom Street fejhallgató

Küllem

A fotók alapján is kiderül, hogy a Custom Street a kompakt, ún. fülre fekvő kategória képviselője. A fül köré fekvő monstrumoknál lényegesen kisebb, ezáltal hordozhatóbb is. Összecsukható kialakítású, ami örvendetes. Kapunk mellé egy meglepően jó minőségű, kemény falú, cipzáras védőtokot, amelyben még a legzsúfoltabb bőrönd mélyén felejtve is sértetlenül őrizhető.

Beyerdynamic Custom Street fejhallgató tok

Mi dönthetjük el, hogy a jobb-, vagy a baloldalba kössük be a kábelt, amely szintén példás minőségű. Nem gabalyodik, kellően rugalmas és vastag, egyszóval időtálló. A csatlakozó műanyag, de határozott pattanással rögzül a kamrában, ami pozitív - és csak erős mozdulat hatására jön ki a helyéről. A mikrofonos headset modul mindössze egy híváskezelésre és lejátszás/állj parancsra szolgáló gombot tartalmaz, tehát hangerő állítás a forráseszközön lehetséges.

Beyerdynamic Custom Street fejhallgató

Fekete és fehér színekben megvásárolható tesztalanyunk hangszórókamrájának külsején masszív karikát rögzít négy csavar. Ezeket a mellékelt kulccsal letekerve, kicserélhetjük a kör mögötti lemezt. 16 különböző betétet mellékel a gyártó, de némi kreativitással bármilyen saját motívummal is feldobhatjuk a fülest, ettől máris kicsit egyedibbé, saját magunkévá téve.

Beyerdynamic Custom Street fejhallgató

Mindezt megkoronázza a háromállású tolókapcsoló, amely a Custome One Pro-hoz hasonlóan most is alul található és a basszusok erősségének állítására szolgál. A parányi műanyag pöcök elsőre elérhetetlennek tűnt, a gyakorlatban viszont, amikor már magunkon hordtuk a fülest, meglepően könnyen tudtuk ide-oda pattintani.

Beyerdynamic Custom Street fejhallgató

A Beyerdynamic épp annyira szerves része a hangtechnikának, mint az ARRI a filmiparnak. Ez elsősorban a Németországban gyártott termékeire érvényes. A Custom Street utóbbiakhoz képest lényegesen megfizethetőbb kategóriát képvisel (ezért nem is Európában készült), ennél fogva anyaghasználata is visszafogottabb. A DT modellekhez hasonló, kamrákat tartó fémvilla rajta is felfedezhető, de szélei nem olyan finoman csiszoltak, mint a nagyágyúk esetében.

Beyerdynamic Custom Street fejhallgató fejpánt

A párnák aránylag kemények, ezért hosszú utak során és/vagy szemüveggel való használat esetén nem biztos, hogy a tartós komfortot garantálni tudják. Mindettől eltekintve a Custom Street robusztus, strapabíró eszköznek tűnik, sokkal magabiztosabban vettük kézbe, mint a manapság oly népszerű, ujjlenyomatokat gyűjtő, fényesre polírozott divatfüleseket.

Beyerdynamic Custom Street fejhallgató fejpárna

A Custom sorozat bevezetésekor abból is megpróbált hasznot meríteni a gyártó, hogy a mikrofonok területén is otthonosan mozog. Utóbbit igazolja a Custom Headset Gear nevű kiegészítő, amelynek főleg irodai asszisztensek és vloggerek ill. számítógépes játékosok fognak örülni. Az említett, opcionálisan megvásárolható csomag egy meglepően masszív kábelt és száj elé hajlítható microportot tartalmaz, minden része moduláris, így pl. a vezeték elszakadása esetén nem kell a mikrofonnak is kukában végeznie.

Használat közben

A tesztelésre szánt hetek alatt hamar nyilvánvalóvá vált, hogy nem akar prémium szintű komforttal kényeztetni a Custom Street. Rövid időtartamú használat esetén, míg villamoson-metrón megteszünk néhány megállót, bejutunk az iskolába vagy munkahelyre, még gondtalanul helytáll. 20-30 percnyi használatot követően párnái hamar elfáraszthatják a fülkagyló porcait, a szokásos nyomó, terhelő érzést keltve. Utóbbi némileg mérsékelhető a fejpánt óvatos, nem túl erős visszagörbítésével. Másfelől a stabilitás a feszes kialakításnak köszönhetően nagyon jó, futás, fejrázás közben sem valószínű, hogy a Custom Street bárki kobakjáról lepottyanna.

Beyerdynamic Custom Street fejhallgató

A zajszűrés leginkább átlagosnak nevezhető, ilyen téren lényegesen jobban teljesít nagyobbik testvére. 50 %-ra állítva telefonunk jelszintjét, az erős belvárosi zaj foszlányai még alaposan behallatszottak. 60-70 %-on már csak a leghangosabb motorbúgás tolakodott be, ez a hangerő viszont hosszú távon nem egészséges.

A kábel olyannyira elnyűhetetlen és vastag lett, hogy csomómentes köpenye által kicsit nehezebb is az átlagnál. Ez egyedül telefonálás közben jelenthet problémát, amikor a himbálózó vezetékkel, amely folyamatosan ruhánkhoz csapódik, próbálunk beszélgetni. Ekkor partnerünk hamar panaszkodni fog, hogy nem érti, amit mondunk, mert valami csörgés elnyomja a szövegünket. Ezt elkerülendő érdemes ruha alatt nadrágzsebig átfűzni a kábelt, netalán gemkapcsot használni, amellyel kabátunkhoz rögzíthetjük a kábelt, hogy az ne verődjön neki mindennek.

Beyerdynamic Custom Street fejhallgató

Hangminőség

Bizonyára sokan próbálják elképzelni, hogy vajon milyen lehet, mennyire hatékony a basszus erősséget állító kapcsoló. Ezt értelemszerűen mindenkinek személyesen kell kipróbálnia ahhoz, hogy megértse, de ahogy a Custom One Pro esetében, ezúttal is könnyen érzékelhető, egyértelmű különbségeket fedeztünk fel. A legkisebb (azaz teljesen elzárt) beállításon szinte hallhatatlan mértékűre csökkentek a mélyhangok, sőt, az utcán sétálva jóval inkább úgy tűnt, hogy teljesen megszűntek. A négy fal között tartózkodva nagyon óvatosan adagolt, diétásan kezelt alsó frekvenciákat nyújtott a fejhallgató, amelyeknek köszönhetően egyértelműen természetesebb jellege lett a hangszeres felvételeknek. A közepes fokozat (amit mi leggyakrabban használtunk) máris kalandosabbá, mozgékonyabbá tette nem csak a basszusokat, velük együtt a Custom Street teljes karakterét. Utcai forgalomban, bizonyos esetekben még ez is mértéktartó beállításnak tűnt, de összességében kiegyensúlyozottságra törekedett, míg egy kis extra élénkséggel is huncutkodott. A legalsó (azaz teljesen nyitott) fokozaton kicsit bődülőssé váltak az alsó frekvenciák, érezhetően ránehezedtek a zenei élményre és nem a dinamikát fokozták fel, hanem a komplett tónust tették mélyebbé, sötétebbé. Extra testességet is tapasztaltunk így, ami főleg könnyűzenei és hip hop illetve hard rock jellegű felvételeknél bizonyult előnyösnek, sőt, létfontosságúnak. Minden Queens Of The Stone Age, Deadmau5 vagy Infected Mushrooms jellegű zenei műfaj egyértelműen megkívánta, hogy legmélyebbre állítsuk a Custom Street kapcsolóit.

Beyerdynamic Custom Street fejhallgató

A középső frekvenciák kicsit szárazon, viszont meglepő természetességgel szólaltak meg, ami a divatfejhallgatók tompa ömlengéséhez képest egyértelműen felüdülést jelentett. Az énekhangok megdöbbentően szépen és tisztán rajzolódtak ki, laza és könnyed részleteket kaptunk, amelyek által nagyobb felbontású felvételekben is kicsit jobban elmélyedhettünk. A magas frekvenciák esetében egyfajta kimértséget vettünk észre, ami már-már hifi szinten pedáns jellemet eredményezett. Érezni lehetett, hogy szakértő kezek alatt formálódott a Custom Street belsejében lévő hangszóró. A zárt kialakítás miatt szűkös, koponyába zárt színpadképet kaptunk, de jóleső, kicsit visszafogott dinamikával.

Beyerdynamic Custom Street fejhallgató

Végszó

A Beyerdynamic Custom Street ideális választás azoknak a sokszínű egyéniségeknek, akik kacsingatnak a tartósabb kialakítású fülesek felé, de a prémium szintet nem engedhetik meg maguknak. Mindezek mellett számításba kell venni, hogy a komfort megosztó. Hosszú távon problémás lehet, ez persze szubjektív, fül és fejformától is függ, mindenesetre a Custom Street (mint a legtöbb fülre fekvő rendszer) inkább rövid utakhoz szánt partner, amit csak azért sajnálunk, mert a benne lévő hangszóró többet nyújtott, mint amit elsőre vártunk, és még hosszasan hallgattuk volna. De szinte már látjuk is Németországból érkezni a fennakadásunkat kioltó választ, hogy akkor tessék a nagyobb testvért, a Custom One Pro-t választani, elvégre az a modell jelenti a fentebb ecsetelt extrák következő, kevesebb kompromisszumot követelő lépcsőfokát.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.