Inakustik Referenz LS-804 AIR hangfalkábel teszt

2020. január 10., péntek, 09:05

Inakustik audio hifi kábel hangfalkábel Inakustik kábel Inakustik hangfalkábel audio kábel hifi kábel kábel teszt hangfalkábel teszt Inakustik kábel teszt Inakustik hangfalkábel teszt

Sokan és sokszor vitázunk a kábelezés jelentőségéről, az egyes kábelek közötti különbségekről és így tovább. Egy valamiben azonban mind egyetérthetünk: a legjobb szigetelőanyag a levegő, avagy vezetőereink között akkor érhetjük el a legteljesebb elcsatolást, ha azokat fizikailag, térben elválasztjuk egymástól és közöttük levegő marad. Ezt az elgondolást valósítja meg az Inakustik AIR szériájával, amelyből most az LS-804 hangfalkábelt volt szerencsénk alaposan kipróbálni.

Inakustik LS-804 AIR hangfalkábelInakustik LS-804 AIR hangfalkábelInakustik LS-804 AIR hangfalkábelInakustik LS-804 AIR hangfalkábelInakustik LS-804 AIR hangfalkábel

Bevezetés

Az Inakustik Referenz LS-804 AIR, ahogy a bevezetőben is írtuk, levegőt használ szigetelőanyagként. Emiatt olyan lapos, mégis vaskos kábeltestet kapunk, amiben néhány centiméterenként kis, speciális műanyagból készült "távtartók" vezetik a belső vezetékezést. A vezetők anyaga tellúr-réz ötvözet, 4x1,2 mm2-es, lakkozással szigetelt huzalként futnak a kábel belsejében. A szimpla kialakítású kábel szerelten érkezik, esetünkben ródiumozott Z dugós csatlakozóval. A kábelt kívülről minőségi műanyag szövet borítja, feltűnően könnyű a konstrukció. Ugyanakkor könnyen csatlakoztatható és kezelhető, mivel szemben a hagyományos, vastag, merev kábelekkel ez kifejezetten könnyen hajlik. Ennek oka - szemrevételezés és óvatos próba alapján - az lehet, hogy az említett "távtartók" között gyakorlatilag csak a külső borítás képez minimális ellenállást.

Inakustik LS-804 AIR hangfalkábel

Tesztkörnyezet

Árát is figyelembe véve, olyan láncban próbáltuk ki az Inakustik LS-804 AIR-t, amit egyrészt jól ismerünk, másrészt legalább egyazon kategóriát képvisel, mint tesztalanyunk. Így bekötöttük Parasound Zdac V.2 DAC-unkat Naim Supernait 3 sztereó erősítőnk elé, mindezt Monitor Audio Gold 300 hangsugárzókkal párosítottuk. Lejátszónak és "futóműnek" foobar2000 szoftvert és egy átlagos laptopot használtunk, minőségi kábelezéssel. Tesztünk során egy árban hasonló Neotech NES-3003 II hangfalkábellel is összevetettük az LS-804 AIR képességeit.

Inakustik LS-804 AIR hangfalkábel

Zenék tekintetében változatosságra törekedtünk, így a következőket hallgattuk meg: Yes - Close to the Edge lemeze, Mike Oldfield - Return to Ommadawn, Wintersun - When Time Fades Away, Jean Michel Jarre - Equinoxe Infinity, Kebu - Perplexagon, Rick Wakeman - Return to the centre of the Earth, Shota Osabe - Happy coat.

Meghallgatás előtt természetesen alaposan bejárattuk az Inakustik Referenz LS-804 AIR hangfalkábelt, és kellően bemelegedett rendszeren, közepes hangerőn hallgattunk zenét.

Inakustik LS-804 AIR hangfalkábel

Meghallgatás

A Wintersun - When Time Fades Away című számával indítottuk a meghallgatást. Ahogy a zene építkezett és egyre több szólamot hallottunk, úgy egyre jobban hallatszott a Referenz LS-804 AIR légiessége és könnyedsége. A szólamok pontosan, könnyedén érkeztek, különösen a magas-közép tartományban, sima magashangokkal, amiket órákig is szívesen hallgattunk, főleg mivel tisztaságuk is lenyűgöző volt. A hangszínpad méretes és minden irányban kiterjedt volt, ez különösen nagyobb hangerőnél vált egyértelművé. A mélyhangok viszont sajnos nem érkeztek meg kellő erővel és dinamikával, amellett, hogy amit kaptunk kifejezetten szép és pontos, megfogott basszushang, mégis kevésnek tűnt. Elektronikus zenék esetében megkaptuk ugyanazt a hatalmas teret és nyitott, légies hangot, mint az akusztikus felvétel esetében, ugyanakkor itt már nem volt hiányérzetünk basszus tekintetében sem. Talán valamivel kevésbé dinamikusak voltak, mint megszoktuk, de a nyitottság és a hatalmas tér ezért bőven kárpótolt. Összetett zeneművek esetében mutatta meg legjobb tudását az LS-804 AIR - minden hangszer, minden szólam és részlet pontosan kirajzolódott a hangképben, szinte már túlzó térmélységgel. Eközben az egész előadás légies és könnyed maradt - remek élmény. A jazz felvétel pregnánsan, "szárazon" csendült, a hangulat maradéktalanul érkezett, jelenlétérzet tekintetében viszont kissé csalódottak voltunk, az intimitás mintha nem menne át az LS-804 AIR-en. Ugyanakkor az élmény parádés volt, úgy tűnt sikerült eltalálni a kábel számára is otthonos láncot.

Visszacserélve a Neotechre, a hangképbe visszakerült a basszus, viszont a nyitottságból kicsit veszítettünk. Újra csatlakoztatva az LS-804 AIR-t bebizonyosodott: ez a hangfalkábel kifejezetten a légies, könnyed előadásmódot képviseli, mélyekből és a dinamikából kicsit elvéve a Neotech-hez képest.

Inakustik LS-804 AIR hangfalkábel

Összegzés

Az Inakustik Referenz szériájával első tapasztalatunk volt az LS-804 AIR és igen pozitív benyomást keltett előadásmódjával, könnyedségével. A mélyhangok sajátos megjelenítése miatt inkább klasszikus, vagy olyan zenékhez ajánlható, ahol a közép és középmagas tartomány kiteljesedése lényeges, illetve ha kifejezetten könnyed, légies előadásmódra vágyunk. Kategóriájából is adódóan ez a hangfalkábel olyan rendszerben tudja maximumát hozni, ami vele azonos szintet képvisel, így nagyjából 2-3 millió forint összértékű láncokban mutatja meg valódi képességeit. Külön kiemelendő a kezelhetősége, gyakorlatilag bármilyen helyre beilleszthető, egyáltalán nem merev kialakítású, ami igen szerencsés. Mindezen pozitívumok okán Ajánlott Vétel minősítéssel jutalmazzuk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.