Neotech NES-3003 II hangfalkábel teszt

2019. július 11., csütörtök, 05:10

Neotech audio hifi kábel hangfalkábel audio kábel hifi kábel hangsugárzó kábel Neotech kábel kábel teszt hangfalkábel teszt Neotech kábel teszt hangsugárzó kábel teszt

Mára már szerencsére a legtöbb hifi- és zenebarát számára evidencia, hogy a minőségi megszólaláshoz minőségi komponensek alkalmazása szükséges - ez igaz a kábelezésre is. Mindamellett, hogy az összes felhasznált kábel hatással van a hangzásra, biztosra vehetjük, hogy a hangfalkábel minősége - és milyensége - határozza meg legtöbbször a végeredményt. Ennek szellemében próbáltuk ki a Neotech NES-3003 II kábelét, és az előbbi axiómákat maximálisan igazoltnak láttuk (azaz hallottuk).

Neotech NES-3003 II hangfalkábelNeotech NES-3003 II hangfalkábelNeotech NES-3003 II hangfalkábelNeotech NES-3003 II hangfalkábelNeotech NES-3003 II hangfalkábelNeotech NES-3003 II hangfalkábelNeotech NES-3003 II hangfalkábelNeotech NES-3003 II hangfalkábelNeotech NES-3003 II hangfalkábelNeotech NES-3003 II hangfalkábelNeotech NES-3003 II hangfalkábelNeotech NES-3003 II hangfalkábelNeotech NES-3003 II hangfalkábelNeotech NES-3003 II hangfalkábel

Kinézet és technológia

A Neotech NES-3003 II kinézete és súlya már önmagában is láttatja, hogy itt bizony nem a konzumer kategóriával lesz dolgunk. A több mint két centiméter átmérőjű szürke PVC külső köpeny viszonylag merev és meglepően nehéz. Érződik a minőségi anyaghasználat és jól látható, hogy nagy keresztmetszetű vezetőket tartalmaz a NES-3003. A külső borítástól befelé haladva találunk egy további, CL3 (égésálló) minősítésű, szintén PVC szigetelőréteget. Utóbbi alatt fém árnyékolás is található, melynek szerepe ugyanaz, mint a tápkábelek esetében: a kívülről érkező zavarok, frekvenciák szűrése. Ezt már a vezetők saját, polipropilén szigetelése követi, melynek szerepe a külvilág mechanikai rezgéseinek csillapítása.

Neotech NES-3003 II hangfalkábel

A NES-3003 II hibrid kialakítású, egyedileg tervezett geometriájú vezetőt kínál. Ez a gyakorlatban olyan UP-OCC (Ultra Pure Ohno Continous Casting) technológiával készülő kábelt jelent, aminek vezető tulajdonságai lényegesen jobbak az OFC réz vezetőkhöz képest. A technológia segítségével 6N, azaz 99,9998 %-os tisztaság érhető el, kevésbé töredezett és nagyobb kristályméretű kristályszerkezet mellett. Viszonyításképpen a hagyományos réz oxigéntartalma 200-500 PPM (Particle Per Million, azaz részecske egymillió részecskére vetítve), míg az OFC technológia ezt a mennyiséget 10 PPM-re csökkenti. Ehhez képest az UP-OCC technológiával készülő réz mindössze 5 PPM oxigént tartalmaz, azaz az oxigénszennyezettséget a felére csökkenti. De akkor miért nem készül ilyen vezetőből minden hangsugárzó kábel? Az OCC eljáráshoz magas hőmérsékleten kell tartani a rezet és a kristály húzása nagyon sok időt vesz igénybe, ezek miatt bonyolultabb az előállítása, tehát az ára is magasabb.

Neotech NES-3003 II hangfalkábel

A keresztmetszete 6 mm2 erenként. A vezető egy belső, tisztán UP-OCC "magra" és egy külső, ezüstözött UP-OCC "héjra" bontható, így megvalósítva a gyártó marketing anyagaiban is szereplő hibrid felépítést. Ennek köszönhetően a hang nem csak tiszta és nyitott, hanem igen kiegyensúlyozott marad, kordában marad az ezüst csilingelő jellege, míg az OFC rézkábeleknél tisztább és részletesebb megszólalást kapunk.

Neotech NES-3003 II hangfalkábel

A NES-3003II folyóméterben kapható, vagy rendelhető szerelten is. Utóbbi esetben a KáCsa Audió technikusai a budapesti műhelyben szerelik fel a vásárló igényeinek megfelelő csatlakozókkal. A négyeres szerkezetből adódóan kérhető bi-wire vagy full range kiosztásban is. Itt érdemes figyelmet fordítani a banándugó maximális befogadó képességére, mivel a 6 mm2-es felülethez tartozó átmérő már nem minden dugóval kompatibilis. Tesztpéldányunk Neotech professzionális kivitelű, szorítós, ródiumozott banándugókkal érkezett, melyek egyrészt kinézetben is jól illenek a NES-3003 MKII-höz valamint minőségben is azt a szintet képviselik, amit ez a kábel megkíván.

Neotech NES-3003 II hangfalkábel

Tesztkörnyezet

A Neotech NES-3003 MKII már bőven a csúcskategóriás kábelek közé sorolható, folyóméterenként körülbelül 38 000 Ft-os árával, ami a banándugók és a szerelés árát nem tartalmazza. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy tesztrendszerünket ehhez mérten alakítjuk ki olyan magas minőségű komponensekből, amik képesek megmutatni a NES-3003 II képességeit. Éppen ezért egy Naim Supernait erősítőre kötöttük őket, amihez forrásként Naim NDX DAC illetve Roksan Radius 7 lemezjátszó és szintén Naim előerősítő csatlakoztak. Láncunk végére egy pár Monitor Audio Silver 500 került, amit korábban teszteltünk nagy megelégedéssel és azóta kissé a szívünkhöz is nőtt - viszont bátran kijelenthetjük, hogy kategóriáját tekintve bőven képes megmutatni az egyes kábelek erényeit és hiányosságait is.

Neotech NES-3003 II hangfalkábel

Meghallgatás

Az éles tesztet megelőzően kiemelt figyelmet fordítottunk a bejáratásra, mivel egyrészt rendszerünk további elemei esetében is szükséges volt, másrészt a forgalmazótól is tudjuk, hogy a NES-3003 II igényli az alapos járatást, hangja normál használat mellett még 1-2 hét után is finomodhat. Kezdetben valóban kissé műanyagos és vájkáló magashangokat kapunk vákuum-szerűen kivájt basszussal, ezért ennek az időszaknak egy jelentős részét átugrottuk az IsoTek bejárató lemezének néhányszori lejátszásával és több napi zenehallgatással. Napról napra természetesebb, teltebb és magabiztosabb lett a karakter.

Neotech NES-3003 II hangfalkábel

Tesztzenéinket a szokásosnak mondható repertoárból válogattuk: Mike Oldfield - Return to Ommadawn, Jean Michel Jarre - Equinoxe Infinity, Wintersun - When time fades away, Shota Osabe - Happy Coat. Így több stíluson átívelő, mégis minőségi felvételeket hallgattunk és rendszerünk képesnek is bizonyult ezek magas minőségű lejátszására, így a NES 3003 II-n volt a sor, hogy bizonyítsa saját képességeit.

A NES-3003 II jóleső bőségérzetet teremtett mind színpadban, mind frekvencia ábrázolásban. Minden irányban nőtt a tér, a színpad mélyebb részeiről érkező hangok "mélyebb csendből" jelentek meg, mint más, olcsóbb kábelek esetében. A magastartomány tisztasága váratlanul hatott, miközben az ezüst fejfájdító csilingelése elmaradt: csak rendezett és erőlködés nélkül adagolt hangokat kaptunk. A Jean-Michel Jarre lemez esetében a 3D érzet került előtérbe: a hangok szinte elénk ugrottak a Silver 500 hangfalakból, szinte mintha surround rendszert hallgatnánk. Főként a középtartomány dicséretére szól, hogy az akusztikus felvételek részletei szintén új szintre emelkedtek, minden apró nüánsz a helyére került és semmilyen elmaszatolt, elkenődött részt nem tudtunk felfedezni a hangképben.

Neotech NES-3003 II hangfalkábel

Holott törekedtünk rá, hogy e tekintetben is komoly feladat elé állítsuk a NES 3003 II-t illetve egész rendszerünket: A Wintersun - When Time Fades Away című számának egyes részei 2-300 sávon kerültek rögzítésre, azaz rendkívül összetett, hihetetlenül részletes hangképet kaphatunk egy megfelelő rendszerrel. A Neotech kábel kibontotta ezt a komplex felvételt és hatalmas térben tárta elénk minden egyes hangját. Most vettük csak észre, hogy egész eddig mennyi részletet nem hallhattunk egyébként szeretett zeneműből.

A basszustartományt is új formában ismerhettük meg, az olcsó kábelekre jellemző kissé túlzott, bumfordi kerekség árnyaltabb, ugyanakkor szikárabb mélyhangra cserélődött. A kábel nem tette olyan légiesen áttetszővé és pillekönnyűvé a basszust (mint gyökeresen más felépítésű, vagy még drágább vetélytársai), a mennyiséget nem csökkentette, inkább a közlésmódon változtatott. Mint amikor egy pankrátor és egy testépítő fizikumát mérjük össze - mindketten hasonló tömegűek, mégis teljesen máshogyan fejtik ki az erőt és egyikük megjelenése esztétikusabb. A lényeg, hogy a Neotech beillesztésével megmaradt az izgalom és játékosság, szükség esetén extra határozottsággal. Aki gyengéd és finom ütemekre vágyik, annak lehet, hogy ez a fajta basszus egy kicsit túl markáns és bátor, de bizonyos rendszerek pont ilyen határozottságot hálálnak meg. Pl. a Monitor Audio Silver 500-on megszólaltatva ez érzékelhető volt, mivel e modell basszus előadásmódja érdekes: a több mélyhangot tartalmazó zenékben rendre úgy szólalnak meg a basszusok, mintha elfolynának, de a Monitor Audio - valahogyan - éppen akkor fogja meg az összes ilyen hangot, amikor az elfolyás határára érnek.

Neotech NES-3003 II hangfalkábel

Megjegyzés: ugyanezt a hangfalkábelt használtuk az Usher Audio SD-500 és KEF R3 állványos hangfalak tesztelésekor is. A NES-3003 II által hozott változások mindhárom nekifutás során azonosak voltak, ami segített a fenti, szilárd vélemény megformálásában. Lényegében három fő előnyt biztosított mindegyik rendszernek: több tisztaságot, nagyobb teret, levegősebb basszust.

Összegzés

A Neotech NES 3003 II tesztelése - a rendszer további elemeinek köszönhetően is - igazi zenei élménnyé eszkalálódott, aminek során eleinte még tudtuk intenzíven figyelni a rendszer - és ezen belül a kábel - teljesítményére, tudására, azonban miután egyszerűen nem találtunk fogást a megszólaláson, inkább hátra dőltünk és a fotelhez szegeződve élveztük a zenét. Éppen ezért a NES-3003 II-t olyan igényes zene és hifibarát audiofilek számára ajánljuk, akiknek fontos, hogy a megszólalás több nyitottságot és mélységet hozzon komplex hangszerelésű, nagyzenekarra írt vagy más szempontból összetett zenéknél. Minden stílus meghálálja a természetesebb frekvencia ábrázolást és nagyobb teret, a hangyányit megfeszített basszus pedig előny lehet a lomha karakterű hangfalaknál. A végére - hogy ne legyünk elfogultak - megemlítjük: vastagságából adódóan merev és nehezen hajlítható, éppen ezért szűk helyeken, terekben nehézkes lehet bekötése. Mindezeket tekintetbe véve örömmel adjuk neki az Ajánlott Vétel címkét!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.