Parasound Zdac V.2 DAC és fejhallgató erősítő teszt

Óriásölő apróság

2019. augusztus 1., csütörtök, 14:30

Parasound audio hifi DAC DA konverter USB DAC fejhallgató erősítő DAC teszt Parasound DAC Parasound teszt USB DAC teszt fejhallgató erősítő teszt

A Parasound termékei között szép számmal találhatunk különféle hálózati lejátszókat, integrált és fejhallgató erősítőket. Az első kiadású Zdac fejhallgató erősítő és DAC a gyártó középkategóriás sikertermékének mondható, hiszen ár/érték arányával kiemelkedett versenytársai közül. A frissített második verzió természetesen még az elődnél is jobb tulajdonságokat ígér, azonban az általa elérhető hangminőség még az elődöt ismerve is meglepő.

Parasound Zdac V2 DACParasound Zdac V2 DACParasound Zdac V2 DACParasound Zdac V2 DACParasound Zdac V2 DAC hátlapParasound Zdac V2 DAC hátlapParasound Zdac V2 DACParasound Zdac V2 DACParasound Zdac V2 DACParasound Zdac V2 DACParasound Zdac V2 DACParasound Zdac V2 DACParasound Zdac V2 DACParasound Zdac V2 DACParasound Zdac V2 DAC hifi rendszer

Bevezető, kinézet

A Parasound Zdac V.2 egy fél rack nagyságú eszköz, így a klasszikus hifi mérethez képest igen kicsinek tűnik. Az egész készülék kialakítása letisztult és egyszerű: sehol egy felesleges törés, lámpácska vagy kijelző; az előlapon összesen két nyomógomb (egy ki-bekapcsoló és egy forrásválasztó) valamint két hangerő potméter - egy a fejhallgató és egy az RCA kimenethez - található. Fejhallgatóink csatlakoztatására egy 3,5 és egy 6,3 mm átmérőjű Jack aljzat szolgál, amiket szintén az előlapon találunk. A kijelző az éppen aktív bemenet zöld fénnyel történő megmutatására szorítkozik, és ennyi - semmi mást nem látunk a készülék egyébként igényesen kialakított, magas minőségérzetet keltő előlapján.

Parasound Zdac V2 DAC

A készüléket megfordítva a hátlapon egy IEC aljzatú tápcsatlakozó (ennek később még jelentősége lesz) valamint egy koaxiális, egy S/PDIF és egy USB B bemenet foglal helyet. USB A bementet nem találunk. Utóbbi egyrészt a Zdac V.2 árkategóriájában nem feltétlenül elvárható a meglévő digitális bemenetek mellett, valamint a Parasound filozófiája szerint inkább a külső lejátszást támogató megoldások kerülnek fókuszba, ezekből viszont a gyártó a maximumot igyekszik kihozni.

Parasound Zdac V2 DAC hátlap

Mindezeken túlmenően egy pár RCA és XLR kimenetet is találunk a hátoldalon, utóbbi ebben a kategóriában nem igazán megszokott és mindenképpen dicsértet érdemel. A csatlakozók jelszintjét egy billenőkapcsoló segítségével fixre vehetjük, vagy szabályozhatóvá tehetjük, ekkor a nagyobbik hangerő potméterrel szabályozhatjuk a kimeneti jelet. A készülék számítógépre való csatlakoztatása egyszerű, nem igényli külön driver telepítését; Windows környezetben automatikusan összebarátkozik a lejátszóként használt géppel, illetve minden elterjedtebb lejátszó program felismeri. JRiver, foobar2000 és HQPlayer eszközökkel próbáltuk ki, egyik esetben sem adódott driver problémánk.

Parasound Zdac V2 DAC

Felépítés

A Parasound Zdac V.2 áramellátásáról egy a készülékhez képest igen méretes toroid trafó gondoskodik. A digitális/analóg konverziót egy Analog Devices AD1893 típusú chip végzi, legfeljebb 24 bit/192 kHz felbontásban. Emiatt egy kis kritikával kell illetnünk a Zdac V.2-t, mivel a DAC chip nem kezel DSD állományokat. További apró szépséghiba, hogy a maximális 24 bit/192 kHz felbontást csak az optikai és a koaxiális bementeken keresztül érhetjük el, az USB B bemenet maximális felbontása 24 bit/96 kHz.

Parasound Zdac V2 DAC

Ugyanakkor a készülék tartalmaz egy dedikált "smaple rate converter", azaz mintavételezés-gyakoriság átalakító chipet is, ami szintén egy Analog Devices modell, nevesül az 1895. Ezzel kiegészítve a gyártó bármilyen bemenetére érkező jel esetében 24 bit/442 kHz felbontást ígér, ami DoF vagy DXD állományok minőségével kellene, hogy vetekedjen - ezt viszont nem deríthetjük ki a DSD kompatibilitás hiánya miatt.

Szintén külön chip felelős a fejhallgató erősítésért, ami egy Texas Instruments TPA6120-as lapka. Bár sok információ nem áll rendelkezésünkre, hallásunk alapján kijelenthetjük, hogy kiválóan teszi a dolgát. Az USB bementei jel kezelését szintén dedikált (!) Texas Instruments TAS1020B chip végzi. A belső felépítés rendezett, nem látunk feleslegesen hosszú vagy kusza kábeleket. Összességében a technikai specifikációk alapján kettős érzésünk lehet: az egyes elemek önmagukban talán nem képviselnek kiemelkedő minőséget, összjátékuk azonban kitűnő lehet - erre a meghallgatás során derül fény.

Parasound Zdac V2 DAC

Tesztkörnyezet, zenék, felkészülés

A Parasound Zdac V.2 tesztjével egyidőben vendégeskedtek nálunk olyan hangfalak, amelyek bejáratása mindenképpen szükséges volt. Mivel az IsoTek bejárató lemez a lánc minden komponensére jó hatással van, úgy gondoltuk, hogy a megszólaltatást a Parasound-ra bízzuk, így ez is bejáródik. Összességében körülbelül 30-40 órát járattuk viszonylag alacsony hangerőn a Zdac-ot, így nagyjából biztosak lehettünk benne, hogy a végleges hangját halljuk. Tápkábelnek egy IsoTek EVO3 Elite modellt használtunk, ami kifejezetten forráseszközök csatlakoztatására készült, így a Zdac V.2 hangján is érződött jótékony hatása. Ám annak érdekében, hogy a maximumot hozzuk ki az egységből, elé kötöttünk egy LessLoss Firewall 1x tápszűrőt is, ami egy kategóriával megemelte a Parasound hangját. Itt térünk ki az előzőekben foglaltakra, miszerint nagy előny, hogy a Zdac V.2 IEC tápcsatlakozóval készül és nem egy olcsó adaptert kapunk hozzá, mert audiofil tápkábel és tápszűrő használatával nagyságrendileg növelhetjük a kapott hang minőségét.

Láncunkba került még egy Naim Supernait 2 erősítő és egy pár Monitor Audio Silver 500 hangfalpár, hozzájuk illő kábelezéssel, valamint a nálunk lévő Naim NDX DAC is részt vett tesztünkben, hogy összehasonlíthassuk a Parasound produkcióját egy, a rendszerünket mindenben maximálisan kiszolgáló eszközzel is.

A fejhallgató erősítő egység kipróbálására referencia Sennheiser HD 600 fejhallgatónkat használtuk, ami szintén átesett egy hosszabb bejáratási perióduson a meghallgatás előtt.

Tesztünk során a szokásos, változatos repertoárt hallgattuk meg: Wintersun - When Time Fades Away, Jean-Michel Jarre - Equinoxe Infinity, Mike Oldfield - Return to Ommadawn, illetve Gustav Holst - Planets című szvitje és Shota Oshabe - Happy Coat.

Parasound Zdac V2 DAC

Meghallgatás

A Parasound Zdac V.2 árkategóriájában egy DAC sem lehet válogatós, azaz minden stílusban meg kell állnia a helyét. Értelemszerűen az eltérő stílusok eltérő követelményeket támasztanak: egyes esetekben a dinamika, máskor a felbontás és részletező képesség, megint máskor a jelenlétérzet vagy éppen az élőzene finom nüánszai játszák a főszerepet. Tesztzenéink mindegyik szempontból megdolgoztatták rendszerünket, így ha tesztünk során bizonyos megállapításokra jutottunk, akkor azok nagy valószínűséggel reprodukálhatók bármilyen más, magas minőségű forrásanyaggal is. A Wintersun dal esetében a részletek és a felbontás, valamint a dinamika kerültek fókuszba. A Zdac V.2 mindegyikből kellően arányos, tiszta és élénk hangképet varázsolt hatalmas, a 35 m2 körüli teszthelyiség falait messze túllépő térrel. Ezt a mutatványt bizony nem minden DAC képes megvalósítani a Zdac V.2 versenytársai közül, így ezzel elégedettek voltunk sőt, még meg is haladta talán elvárásainkat. Gyors váltással Jean-Michel Jarre albumát indítottuk el, ami egy kifejezetten komplex hangképeket felvonultató összetett, dinamikus mű. A megszólalástól kissé libabőrösek lettünk, mivel a Zdac V.2 olyan 3D érzetet varázsolt elénk, mintha házimozi rendszert hallgatnánk. A tér nem csupán mélységet kapott, hanem egyes hangok gyakorlatilag elénk ugrottak a hangsugárzókból, szinte a szoba belterében cikáztak és kergették egymást a panoráma terén belül. Erre nem számítottunk egy 300 000 Ft alatti árú eszköztől. Jöhetett a jazzlemez, hátha a jelenlétérzeten és a természetesség, klubhangulat visszaadásán vérzik el a Parasound! (Ez gyakorta előfordul az alacsonyabb kategóriás eszközökkel.) Megint kellemesen csalódtunk, semmilyen fedettséget, műanyag hangzást vagy természetellenes megszólalást nem tapasztaltunk. Mike Oldfield lemezét indítottuk, amiben a dinamika, részletesség és a természetesség is egyszerre van jelen, így próbára teszi a Parasound Zdac V.2 e képességeit is. Minden a helyén volt: a hangok ott helyezkedtek el a térben ahol megszoktuk őket (a Naim NDX DAC-ot használva), természetes, részletes és szellős hangot kaptunk. Bár a basszusok kerek, megfogott hangja már eddig is feltűnt, ezen a lemezen mindez hihetetlen dinamikával is párosult bizonyos tételek esetében. Ezután Holst szvitjét szinte már csak élvezetből hallgattuk meg, biztosak voltunk benne, hogy a Zdac nem hagy cserben minket. És igazunk lett, minden hangszer a helyén szólalt meg, szép, levegős, dinamikus és erőteljes hangot kaptunk, nagy tisztaság és részletesség mellett. Természetesen ott még nem tartottunk, hogy meg tudjuk mondani, melyik zenész hol foglal helyet a nagyzenekarban, de ezt csak több kategóriával drágább eszközöktől várhatnánk el, így elégedettek maradtunk.

Csatlakoztattuk Sennheiser HD 600-unkat - itt jegyezzük meg, hogy a fejhallgató erősítő és a további kimenetek egyidejűleg nem használhatók - és újabb okunk adódott, hogy csodálkozzunk: így még nem hallottuk szólni kedvenc fejhallgatónkat! A Parasound kihozta a Sennheiser legjobb tulajdonságait, hihetetlenül részletező, dinamikus és tiszta megszólalással. Nyitott kialakítása révén a HD 600 térleképzése is kimagasló, amihez a Zdac V.2 kifejezetten jó partnernek tekinthető.

Mindezek után már csak egy igen igazságtalan küzdelem maradt, inkább az érdekesség kedvéért: tesztzenéinket egyesével újra hallgattuk először a Parasound majd utána a Naim NDX tolmácsolásában, a fentiekben részletezett rendszeren. A Zdac V.2 itt is várakozáson felül teljesített: rendszerünkben alig-alig hallottunk minőségi különbséget az NDX-hez képest, ami viszont körülbelül hatszor annyiba kerül. Magasabb kategóriás rendszerek esetében természetesen az NDX előnye drasztikusan megnőhet, de jóleső érzés volt igazoltnak látni a feltevést, hogy adott összértékű rendszerben mindig érdemes egyensúlyt találni az egyes eszközök között; nincs értelme valamiből nagyon drágát, míg másból olcsót választani, az egyensúlyban lévő felépítés hozza el a maximális teljesítményt adott összeg fejében. Ekkor tűnt fel a Parasound Zdac V.2 könnyed zeneisége is, az NDX steril profizmusához képest mintha egy kicsit élőbb lett volna a hang.

Parasound Zdac V2 DAC hifi rendszer

Konklúzió

A Parasound Zdac V.2 meghallgatása számunkra kiváló élmény volt, az eszköz minőségét talán az mutatja meg legjobban, hogy még tesztelés közben is hajlamosak voltunk belefeledkezni a zenébe ahelyett, hogy a hibákat, gyengeségeket kerestük volna. A Zdac V.2 egy rendkívül zenei hangot produkáló egység, amivel bármilyen zenét hallgathatunk, nem fogunk csalódni. Természetesen szükséges, hogy vele azonos minőségű láncba kössük, vagy komoly fejhallgatóval hallgassuk. Szintén fontos a tápellátás: az érdekesség kedvéért kipróbáltuk gyári kábellel is, amihez képest az IsoTek és a LessLoss tápszűrő is hozzáadott egy-egy további dimenziót, vagy úgy is mondhatjuk: mindkét kiegészítő egy-egy kategóriával emelte megszólalását. Így bátran kijelenthetjük, hogy a minőségi tápellátással a Zdac V.2 hangján sokat javíthatunk. Két apróság okozott hiányérzetet: a DSD kompatibilitás és az USB A bemenet hiánya. Ugyanakkor a Zdac V.2 áráért - minden további tudásán túlmenően - nem elvárható, hogy ezek is jelen legyenek. Ár/érték arányban a Zdac V.2 kimagaslót kínál, hiszen hangminősége, kialakítása és kompatibilitása is irigylésre méltó. Ritkán találkozunk olyan termékkel, ami nem csupán ebben nyújt kiemelkedőt, hanem objektív értelemben vett - és ártól függetlenül szemlélt abszolút - minősége is kimagasló, bármilyen összehasonlításban. A Parasound Zdac V.2 határozottan ilyen, méghozzá remek áron, a cikk írásakor kevesebb, mint bruttó 290 000 forintért. Ennek megfelelően az Ajánlott Vétel és Kiváló Termék minősítésünket is megérdemelné, ám ez nem lehetséges, választanunk kell. A kimagasló ár/érték arány inkább az Ajánlott Vétel felé húz minket, így örömmel adjuk neki ezt a minősítést!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.