Yamaha YAS-306 soundbar teszt

Minek ide mélysugárzó?

2017. február 1., szerda, 11:20

Yamaha audio hifi házimozi hangfal hangszóró soundbar hangrendszer hangfalszett MusicCast Yamaha hangfal Yamaha hangrendszer Yamaha soundbar soundbar teszt hangfal teszt Yamaha teszt MusicCast teszt Yamaha MusicCast MusicCast soundbar

Úgy tűnik a soundbarok piaca is változás elé néz. A Yamaha, mint a virtuális surround rendszerek nagy virtuóza, a YAS-306 bevezetésével egy új irányvonalat indíthat el. A hagyományos megoldással szakítva, mindössze egy hangrúdra bízza a teljes virtuális hangzás létrehozását. A különálló mélysugárzót egyáltalán nem igénylő soundbar épp ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja, mint a klasszikus összeállítású testvérei: MusicCast vezérlés, többféle térhangzás, analóg és digitális hangbemenetek, WiFi és Bluetooth adatkapcsolat és streaming, 7.1 virtuális térhangzás. Mindezt pedig 129999 Ft-ért kaphatjuk meg. Szerintünk biztos, hogy a többiek másolni fogják.

Yamaha YAS-306 soundbarYamaha YAS-306 soundbarYamaha YAS-306 soundbarYamaha YAS-306 soundbarYamaha YAS-306 soundbarYamaha YAS-306 soundbarYamaha YAS-306 soundbarYamaha YAS-306 soundbar hangszórókYamaha YAS-306 távvezérlőYamaha YAS-306 MusicCast soundbarYamaha YAS-306 MusicCast soundbarYamaha YAS-306 soundbar dialógus kiemelésYamaha YAS-306 MusicCast soundbar DSPYamaha YAS-306 soundbar színek

"Egy csak egy legény..."

A történetet valahogy így is kezdhetnénk: egyszer volt, hol nem volt, egy nagy és híres audió ipari multi, amelyik jelentősebb teret szakított már eddig is magának, a virtuális térhangzást előállító soundbarok piacán, hangprojektorainak szinte egyeduralmáról nem is beszélve. Szóval gondolt egyet ez az óriás - nevezzük nevén Yamaha - és az eddigi kommersz felépítésű soundbar hangsugárzó szettek egy új irányvonalát alakította ki. Ehhez mást nem kellett tenni, szóltak a marketingre, illetve a fejlesztő mérnököknek, és láss csodát eltűnt az önálló mélysugárzó, megszületett a YAS-306.

Persze azért a kiskapu megmaradt: van rajta mélysugárzó kimenet, biztos ami biztos alapon. De szükség van-e erre? Nyilván könnyen rávághatjuk, hogy igen, de azért ne legyünk ebben annyira biztosak, hiszen azért ma már egész kisméretű hangfalakból is elképesztő hangminőséget tudnak elővarázsolni. Misztikumból pedig a soundbarok világában amúgy is van bőven.

Yamaha YAS-306 soundbar

Felépítés

Egyáltalán nem bonyolult a felépítése, legalább is, amit a felhasználó lát ebből. A szövetborítás felett helyezkedik el egy LED sor és néhány alig észrevehető kezelőgomb, amit a felhasználó láthat. Oldalról megnézve egy-egy reflexnyílás árulkodik arról, hogy itt belül több lakozik, mint néhány hangszóró egymás mellett.

Yamaha YAS-306 soundbar hangszórók

De mielőtt bárki azt gondolná, hogy tömegével találjuk a soundbarban a kis hangszórókat, a helyzet az, hogy jobb- és baloldalon egy-egy mély-, közép- és magassugárzó található, amit egy reflex labirintus egészít ki. A hátoldalon középen helyezték el a vezetékes csatlakoztatási lehetőségek be- és kimeneteit. Az optikai, koaxiális és analóg bemenetek mellett mélysugárzó kimenet is található rajta. Természetesen vezeték nélkül, Bluetooth és WiFi adatkapcsolaton keresztül kommunikál az okos készülékekkel, illetve otthoni hálózattal. Érdekes és egyben furcsa, hogy HDMI csatlakozó nincs rajta, sőt ami USB a hátlapon található, az is csak szerviz célokat szolgál.

Elhelyezés szempontjából egyszerű és könnyű dolgunk van: asztalra vagy falra is telepíthető, és elég jól illeszkedik a legtöbb televízióhoz, különösen, hogy fekete- és ezüstszínben is létezik.

Yamaha YAS-306 soundbar színek

Szolgáltatások

A YAS-306 abszolút illeszkedik a Yamaha által gyártott okos készülékekre épülő koncepcióba. Soundbarunk ugyanis MusicCast kompatibilis, ami gyakorlatilag teljes körű illeszthetőséget tesz lehetővé a hasonló képességekkel rendelkező Yamaha multiroom készülékek közé, másrészt maximális kényelmet nyújt a kezelés szempontjából.

Yamaha YAS-306 távvezérlő

Használatához első körben elegendő a saját távvezérlője, amivel azonban csak a legfontosabb alapfunkciók érhetők el. A kártya méretűnél valamivel nagyobb, és kivételesen jól átgondolt, de a maga nemében egyszerű távirányítóval elérhetjük az egyes bemeneteket, mint a TV, BD/DVD, analóg forrás, vagy éppen a Bluetooth adatkapcsolat. Kiválaszthatjuk a térhangzás opciót, és a hagyományos sztereó hangvisszaadást. Közvetlenül elérhetjük a mélyhangzás erősségének változtatását, illetve az extra mélyhang kiemelést, ha valakinek az alapszint nem lenne elegendő. A funkciók között a beszédhang kiemelése jól jön a mozifilmeknél, illetve tévéműsorok esetében.

Yamaha YAS-306 soundbar dialógus kiemelés

A YAS-306 érdekes szolgáltatása a szájszinkron lehetősége, legalábbis az, hogy finomhangolhatjuk, amennyiben a látott kép és kapcsolódó hang esetleg kicsit késik egymáshoz képest. Megtaníthatjuk a YAS-306-ot a TV távvezérlőjének felismerésére, így a hangerőt, ki- és bekapcsolást azzal is elvégezhetjük. Az info gomb arra hivatott, hogy az aktuális beállításokat LED-ek felvillanásával igazolja vissza. Képernyő menü nincs, de minek is, amikor ott az okos készüléken a MusicCast szoftver. Azzal a teljes vezérlést átvehetjük a soundbar felett, feltéve, ha van megfelelő teljesítményű okostelefonunk. Amivel többet tud szoftveren keresztül a készülék, például az ötféle surround mód, a multiroom elérés, internet rádió és rengeteg internetes tartalomszolgáltató használata. A legismertebbek a Spotify, Napster, Pandora, Juke stb. Mindezek mellett a teljesen alapfunkciókat, mint például a mélyhang kiemelést is egy gombnyomással állíthatjuk.

A YAS-306 kompatibilis természetesen az Android rendszerekkel és az Apple által kialakított AirPlay streaming technológiával is.

Tapasztalatok

A YAS-306 érdekes darabnak bizonyult, már a kicsomagolás pillanatában. Az nagyon furcsa volt, de igencsak kényelmes, hogy nem szükséges egy különálló mélysugárzóval bíbelődni. A házimozi "fanok" nyilván most felszisszentek, hiszen ez szinte elfogadhatatlan, mivel a házimozi rendszerek kulcsa a mélyláda. Márpedig itt önálló nincsen, de cserébe szembesültünk azzal, hogy a hangrúd nehezebb a szokásosnál. Az elhelyezés nagyon egyszerű, mivel vagy asztalra (állványra, polcra) helyezzük, vagy pedig falra a televízió alá, mindkettő létező megoldás. A legegyszerűbb például optikai kábellel összekötni a TV megfelelő kimenetével, és máris a legtöbb forrás hangját azonnal hallhatjuk, ami a televízióhoz csatlakozik. Persze a külső források csatlakoztatására közvetlenül is lehetőség van, de erre valószínűleg ritkábban lesz példa. Összegezve: kezelhetősége első percben elnyerte tetszésünket, mert ez tényleg "plug and play" elven működik, ami azért elég ritkán sikerül, a reklámszövegek ellenére.

Yamaha YAS-306 MusicCast soundbar DSP

A bekapcsolás után egy Androidos telefonra telepítettük a MusicCast kontroller szoftvert, ami a párosítás után végigment a kötelező menükön: melyik szoba, mi legyen a neve stb. A művelet végén azonnal a soundbar firmware frissítését kínálta fel. Ez pár perc alatt gond nélkül lement és már használhattuk is a MusicCast szoftvert. Ennek főleg akkor van jelentősége, ha több helységben több olyan készülékünk van, ami kompatibilis ezzel a megoldással és egyszerre több forrást szeretnénk vele kezelni.

Yamaha YAS-306 MusicCast soundbar

A TV hangja

A leggyakrabban használt műsorforrás hangjával kezdtük a tesztet. Lényegesen jobb volt a hangminőség, mint ahogy arra látatlanban számítani lehetett. A beszédhangok nagyon jól érthetők voltak, a magas és a középtartomány is a helyén volt, elég testes a hangzás. A mélyek kiemelése érezhető volt, de nem volt olyan erőteljes, mint egy mozifilm esetén. A szokásos esti filmnézéshez persze teljesen elégségesnek bizonyult így is.

Yamaha YAS-306 soundbar

Blu-ray

Ebben az esetben már egész más volt a helyzet. Ami eddig jónak tűnt, az most sokkal jobbnak bizonyult. Minden tartományban kiteljesedett a rendszer hangminősége, drasztikusan hallhatóvá vált, hogy mennyi tartalék volt még benne, amit a kábeles televízió csatornákon egyszerűen nem lehetett kihasználni.

Nagy és alacsonyabb hangerőn is dinamikusan szólt, a mélyek elegendő mennyiségben voltak jelen, a közép- és magastartomány szintén kellő energiával szólalt meg. Magasabb hangerőn a beszédhang kiemelés nem hozott jelentősebb változást, míg alacsonyabb hangerőn például egy-egy énekhangnál igazán jól jött. A hangeffektekben bővelkedő Frozen (Jégvarázs) című mesefilmnél is Elsa énekét a clear voice funkcióval normál hangerőn is nagyon élvezetessé lehetett tenni. Ami bizonyára mindenkit érdekel, az a mélytartomány. Egy szóval összefoglalva: meggyőző. Erőteljes, dinamikus, sokkal jobb, mint arra első pillanatban gondoltunk. Nyilván nem tud annyira átütő, falrengető mélyeket produkálni, mintha egy önálló szubbasszus sugárzót használnánk hozzá, de így is kiváló a maga nemében.

A térhangzás annyira nem sikerült látványosra, mint ahogy azt vártuk. Az mindegyik surround üzemmódban hallatszik, hogy nem sztereót hallgatunk, de a hangeffektekből csak a nagyon határozott hanghatásoknál lehetett megmondani, hogy melyik pozícióból érkezett az effekt. A hangsugárzó kompatibilis az eredetileg 7.1 csatornás hangforrásokkal is, amit tulajdonképpen két hangszóró csoporton keresztül hivatott visszaadni.

Yamaha YAS-306 soundbar

Sztereó anyagok

Akár direkt analóg, akár Bluetooth kapcsolaton keresztül próbáltuk, hasonló vélemény alakult ki. Ugyan csekélyebb a sztereó színpad, de dinamikában nem volt hiány. Dave Brubeck nagyon is hozta ismét a formáját, nem volt fárasztó hallgatni. A sztereó hangkép csak a kötözködők számára lehet ellenérv, mivel csak zenét, ezen a hangrendszeren a legvalószínűbb, hogy más tevékenység mellett fogunk hallgatni, így nem is hallhatjuk igazán a jobb és bal csatorna elkülönítését. A vezeték nélküli lejátszás nagyon stabil volt, messzebbről és közelebbről hallgatva is.

A MusicCast szoftver jól vizsgázott távvezérlőként. Ha hálózatba van illesztve a YAS-306, akkor csak az App-ot kell elindítani. A hangerő szabályzás ugyan kicsit lassabban reagál, nem azonnal követi a csúszka elmozdítását. Az extra mélykiemelésnek akkora hatása nincs, abban az esetben, ha a mélyek hangerejét már eredetileg is növeltük. Ott eléri a rendszer a korlátait, de az már a nem hosszútávon hallgatható hangerőt jelenti.

Ajánlás

A Yamaha YAS-306 egy kimondottan jól sikerült és könnyen kezelhető soundbar. Mozifilmekhez és zenéhez egyaránt ajánljuk, mivel a jó hangzás mellett költség- és helytakarékos. Ha valaki a HDMI csatlakozót hiányolja, ne tegye! A rendszer megtanítható a televízió távvezérlőjére, és a MusicCast szoftver is rendelkezésre áll, így minden kényelmi funkcióval ellátott. Árkategóriájában és a soundbarok között is abszolút ajánlott vétel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.