Tippek aktív hangfal választáshoz

2023. december 16., szombat, 19:30

hangfal hangszóró hifi hangfal aktív hangfal hangfal teszt aktív hangfal teszt legjobb aktív hanfal

Folyamatosan nő az aktív hangfalak népszerűsége, évről évre egyre több gyártó nyit e termékkategória felé. A rohamosan bővülő választékból nem mindenki tud könnyen választani. Videónkban áttekintjük a legjobban sikerült darabokat azok közül, amiket eddig kipróbáltunk, és néhány támpontot is megfogalmazunk vásárlás előtt álló otthoni felhasználók számára.

Ellenőrzőlista aktív hangfal választáshoz

Mekkora szobába kell? - nagyobb szobába kevesebbnek tűnhet egy kicsi doboz térlefedő képessége (vagy ahogy sokszor nevezik, szórása). Emellett a kisebb hangszórók basszusa nagy hallgatói távolságból, tágas terekben sokszor legyengül. Mindez kompenzálható aktív mélyláda hozzáadásával (ha a hangfalakon található SUB vagy PRE OUT kimenet).

Klipsch The Fives aktív hangfal hátlapKlipsch The Fives aktív hangfalKlipsch The Sevens aktív hangfalKlipsch The Sevens aktív hangfal magassugárzóDALI OBERON C aktív hangfalDALI OBERON C aktív hangfal hangszórókDALI SOUND HUBKanto YU4 aktív hangfalSVS Prime Wireless Pro aktív hangfalSVS Prime Wireless Pro aktív hangfal kijelzőSVS Prime Wireless Pro aktív hangfal hátlapSVS Prime Wireless Pro aktív hangfal hátlapSVS Prime Wireless Pro aktív hangfal AppKEF LS 50 Wireless 2 aktív hangfalKEF LS 50 Wireless 2 aktív hangfal hangszóróKEF LS 50 Wireless 2 aktív hangfal hátlapJBL 4308P aktív hangfalJBL 4308P aktív hangfal magassugárzólegjobb aktív hangfalaklegjobb aktív hangfalaklegjobb aktív hangfalak

Mi lesz hozzá csatlakoztatva? - a legegyszerűbb, hagyományos aktív hangfalak (és a legtöbb stúdió monitor) egy analóg bemenetet tartalmaz, melyhez tetszőlegesen illeszthető bármilyen forrás. Ez tökéletes forgatókönyv, ha csak egy számítógépet vagy tévét kell kiegészíteni.

SVS Prime Wireless Pro aktív hangfal hátlap

Amennyiben a felhasználó több eszközzel rendelkezik (CD, médialejátszó, streamer, vinyl lemezjátszó stb.), további analóg vagy digitális bemenet válhat indokolttá.

SVS Prime Wireless Pro aktív hangfal App

Tartalmazzon hálózati funkciókat? - A közép- és felsőkategóriás, multimédiás célra szánt aktív hangfalak közül több is tartalmaz beépített streaming klienseket és WiFi alapú funkciókat. Ilyen a Google Chromecast, Spotify Connect, TIDAL Connect, vagy AirPlay. Ezek a szolgáltatások különálló hálózati zenelejátszóval is megvalósíthatók, de van, aki jobban szereti a letisztultságot. A hosszú távú szoftveres támogatottság és felhasználói kényelem szempontjából előnyt jelent telefonos alkalmazás megléte. Nem kritikus fontosságú, de a hagyományos infravörös távvezérlőt egyértelműen felülmúlja, mivel általa az egész otthoni WiFi hatókörön belül lehetővé válik a hangrendszer elérése.

DALI SOUND HUB

Legyen vezeték nélküli? - Ahogy a videóban is elhangzik, a gyártók eltérően értelmezik a vezetékmentességet. Néha ezt úgy értik, hogy a két hangfal közé nem kell kábel. Máskor a hangfalak és a forrás közé sem kell közvetlenül kábelt illeszteni, viszont egy központi HUB-hoz mindenképpen el kell juttatni a jelet (pl. DALI C sorozat, System Audio silverback széria stb.).

DALI OBERON C aktív hangfal hangszórók

Milyen hangkarakter a cél? - A felhasznált anyagoktól és technológiáktól, erősítő teljesítménytől függően eltérő lehet a lesugározható hangmező (a tölcséres hangsugárzók jellemzően szélesebb szórást nyújtanak), az információ felbontása és a terhelhetőség, illetve a basszus intenzitása. Aszerint érdemes szűkíteni a kört, hogy a leendő tulajdonos milyen zenéket szeret, filmre/játékra is fogja-e használni a szettet, illetve mennyire tart igényt a magas hangnyomásszintre.

KEF LS 50 Wireless 2 aktív hangfal hangszóró

Így tesztelünk aktív hangfalat

Kicsomagoljuk, beüzemeljük, hosszasan bejáratjuk (ezek napok, vagy hetek is lehetnek), meghallgatjuk, leírjuk, visszaküldjük. Egyszerűnek tűnik, de egy ilyen folyamat napokig, vagy inkább hetekig is eltarthat. A termékkel történő ismerkedés során feltérképezzük az általános és kevésbé szokványos funkciókat. Saját referencia számlista meghallgatása közben figyelünk a zeneiségre, érzelmességre, információk gazdagságára és a frekvenciák egyensúlyára. A kapott hangkaraktert összevetjük korábbi szubjektív tapasztalatokkal és a terméket saját kategóriájában pozícionáljuk. Különböző terhelésen járatjuk a hangfalakat, kisebb és nagyobb helyiségben is, hogy árnyaltabb képet kapjunk a tudásáról. A kritikus meghallgatást minden esteben alapos bejáratás előzi meg, ebben segítséget jelent az IsoTek bejárató CD-je. Értékelésnél a hangminőséget, kivitelt, formatervet és ár/érték arányt szubjektíven pontozzuk minden tesztcikk utolsó oldalán, a főbb előnyök és esetleges hiányosságok megemlítése mellett.

SVS Prime Wireless Pro aktív hangfal

Melyiket érdemes megvenni?

A mellékelt videóban különböző modelleket említünk meg 130 000 és 1 000 000 Ft között. Csak olyan aktív hangfalakra hivatkozunk, amelyeket ténylegesen kipróbáltunk. Biztosan léteznek más opciók is a kínálatban, ezért mindenkinek nyugodt szívvel javasoljuk, hogy ha teheti, próbáljon ki további típusokat is. A videó készítése során ügyeltünk arra is, hogy olyan aktív hangfalakat javasoljunk, melyek a hivatalos magyarországi forgalmazók vagy hivatalos viszonteladók boltjaiban meghallgathatók.

Klipsch The Fives aktív hangfal

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.