Primare PRE60 sztereó előerősítő és A60 végfok

2017. január 10., kedd, 17:25

Primare audio hifi erősítő előfok végfok végerősítő high end Primare hifi hifi teszt erősítő teszt Primare teszt hifi erősítő teszt Primare hifi teszt

Már meghallgatható a hazai márkaképviseletnél a Primare 2016-ban bemutatott 60-as sorozatú elő- és végerősítője melyek a cég új zászlóshajói.

Mit jelent az, hogy a 60-as sorozat a Primare zászlóshajója, kínálatának csúcspontja? Maximalizmust és a kompromisszumok elutasítását. Egyebek között olyan műszaki jellemzőket, mint az előerősítő tápjának hatalmas, 43000 μF-os kondenzátor készlete, vagy mindkét készülék 25 mm vastag előlapja. Tény, hogy sok-sok hifista fele ekkora kapacitású kondenzátorokkal, és 15, vagy akár 5 mm vastagságú előlappal is boldog lenne, de a Primare nem érte be kevesebbel. Bizonyos értelemben ez a fajta, maximumra törekvés is egyfajta szolgáltatás a gyártó részéről.

Primare A60 végfok

Primare PRE60

A PRE60 egy referencia minőségű audiofil előerősítő, ami különálló analóg és digitális tápellátást...

Ne húzzuk az időt konzerv szöveggel! Ez most a skandináv márka csúcs előerősítője, a tudásuk legjava. A Primare pedig már amúgy is egy prémium gyártó, így tehát nem kevés, amit ígér és nem kevés az sem, amit elvárunk tőle.

Primare PRE60 előfok

Lássuk inkább, hogy mit is kapunk a csatlakozók terén, hiszen az előerősítőknek mindig is ez az egyik legizgalmasabb része. Egy gyors pillantás a gép mögé, és már látjuk is, ahogy ott sorakozik a szokásos RCA bemenetek mellett két pár XLR bejárat, négy S/PDIF amiből 3 Toslink, egy RCA (koaxiális), egy-egy USB A és USB B, WiFi és Bluetooth antenna, valamint RJ45, avagy LAN csatlakozó. Itt egy pillanatra meg is állunk, mert a Bluetooth eredetileg egy külön rendelhető bővítő modul volt és a gyártó honlapján még cikkünk írásának idején is így szerepel. Az Audiophile Szalonban azonban biztosítottak minket arról, hogy az általuk forgalmazott darabok esetében ez az alapfelszereltség része. A kimenetek között találunk egy digitálist, és 4 pár analógot.

Primare PRE60 előfok hátlap

A vezérlést, vagy okos otthon rendszerbe integrálást segíti a hátlapon IR bemenet és kimenet, trigger kimenet és RS-232 csatlakozó is. No és ha jól megnézzük, találunk még a hátlapon egy feszültségválasztó kapcsolót is. Akit foglalkoztatott már a tápegységek működése, az most bizakodva mosolyoghat.

Nehéz lett volna az iménti felsorolást egy szuszra elhadarni.

Primare PRE60 előfok hátlap

Ha a csatlakozók mögött rejlő szolgáltatásokat nézzük, akkor az analóg bemenetek nyilván nem szorulnak magyarázatra. A digitális bejáratok mögött a DAC30-ban is használt Crystal DSD DAC CS4398 dolgozik. Az összes digitálisan beérkező jel automatikusan 24/192-es felkonvertálásra kerül. Külön érdekesség, hogy az USB-hez használt chip firmware-jét a gyártó XMOS és a Primare közösen fejlesztette, hogy az alkatrész a lehető legjobban illeszkedjen a rendszerbe.

Primare PRE60 előfok belső

Az elérhető digitális szolgáltatások között, természetesen ott van az iPod és pendrive csatlakoztatás lehetősége, vagyis USB adathordozóról közvetlenül is hallgathatunk zenét. Az USB B csatlakozón keresztül számítógépről vagy külső lejátszóról is megszólaltathatjuk a rendszert. Az optikai és koaxiális digitális bejáratokra a megszokott módon köthetünk digitális forrásokat. A helyi hálózatra csatlakozva (WiFi vagy LAN) hallgathatunk zenét az otthoni szerverünkről, NAS-ról vagy más, tartalmat megosztó eszközről.

Primare AIR streaming App

Ehhez használhatjuk a nemrég megjelent Primare AIR alkalmazást, amivel a UPnP tartalmak és a Spotify mellett egyebek között a Deezer, és a TIDAL is elérhetővé vált. Persze ezek ellenére, a Primare továbbra is előfokként emlegeti a típust és nem médialejátszóként, amivel mi is egyet tudunk érteni. Jó dolog, hogy rendelkezik ilyen szolgáltatásokkal a gép, de sokkal fontosabb, hogy eredeti szerepében helytálljon. A lejátszók világában hetente jönnek az újabb és újabb modellek, és néhány évente érezzük is, hogy újabbat szeretnénk venni. Ám egy erősítő, az évtizedekben mérhető ideig szolgál. Még akkor is, ha a Primare kitartóan készíti majd az újabb és újabb alkalmazásokat és bővítő modulokat. 

Primare PRE60 előfok belső

Primare A60

Az A60 nem más, mint a PRE60-hoz tervezett teljesítményerősítő. Természetesen ez is a Primare tudásának legjavát képviseli. Itt azonban a bőséges szolgáltatások helyett bőséges erőt várunk, amit meg is kapunk, 8 ohmos terhelés mellett 2 x 250, 4 ohm esetében 2 x 500 watt formájában.

Primare A60 végfok

Ehhez pedig tegyük még hozzá, hogy a torzítás még 250 wattot kihasználva is kevesebb, mint 0,02 %, 10 wattnál pedig mindössze 0,002 %. Itt különösen az első adat előtt emelhet kalapot sok-sok büszke erőgép. Ezek mellett még elmerülhetünk kicsit a műszaki jellemzők sorolásában is. Itt van a 2600 VA-es kapcsolóüzemű tápegység, a MELF ellenállások, az egyedi tervezésű hűtőbordák, a WBT hangfal és RCA illetve a Neutrik XLR csatlakozók, a Van Den Hul SCS belső kábelezés és a trigger illetve RS-232 csatlakozók.

Primare A60 végfok hátlap

Persze aki komolyan érdeklődik egy ilyen masina iránt, az talán már most, beszámolónk közepéhez érve megnyitotta a primare.net oldalát és ott nézegeti a műszaki adatlapot. Ezért nem is húzzuk tovább az időt a paraméterekkel.

Primare A60 végfok belső

Meghallgattuk

Természetesen nem csak nézegettük, hanem meg is hallgattuk a Primare csúcs elektronikáit. Igaz, most nem egy átfogó tesztet végeztünk. Amit itt leírunk, az csupán egy kellemesen töltött délután élményeinek rövid kivonata. Az is fontos, hogy mivel hallgattuk a PRE60 és A60 párosát, ezért eláruljuk, hogy ottjártunkkor a rendszerben az Audio Research CD6 CD-lejátszója volt az elsőszámú forrás. A hangfalak pedig a Sonus faber Il Cremonese típusok voltak.

Primare PRE60 A60 és Sonus faber hangfalak az Audiophile Szalonban

Az elsőként meghallgatott dal az El Séptimo Día (Asesinatos) volt Roque Baños előadásában. Itt még mi is csak bemelegedtünk, de a Primare erősítőkre jellemző dinamika és gyorsaság már itt kiérdemelte, hogy feljegyezzük. Hallgattuk sorban a dalokat, és jól is éreztük magunkat. Majd jött Handel Haec Est Regina Virginuma a Musica Antiqua Köln előadásában. Itt jött el az a pillanat, hogy nem volt erőnk tovább haladni. A végén visszaléptettük, újból és újból. A folytatásban megszólalt Hugh Mesekela - Stimela (The Coal Train) című dala, amivel tökéletesen elmerültünk a zenében, a fantasztikus, hologram szerű térábrázolásban és dinamikában. A következő dal Eva Cassidy előadásában, a Fields of Gold volt. Ezúttal a könnyű, mégis szinte kitapintható jelenléte és ereje fogott meg. A folytatásban Dominic Miller London Paris Cardiff című dalán volt a sor. Ennek kapcsán egyetlen egy szót sikerült lejegyzetelni, a fülgazmust. Mire felocsúdtunk az élményből, már meg is szólalt Carol Thomson és az O'reada: Women Of Ireland ami kemény, határozott jelenlétével és fényével ragadott meg. Ekkor merült fel, hogy régebben szinte könyörögtünk volna, hogy a Primare elektronikáját ELAC hangfalakkal hallgathassuk meg. Pusztán az előítéleteink, vagyis a márkák kapcsán bennünk élő kép miatt. Mégis, a Sonus faber nagyszerű, csodás társa a skandináv elektronikáknak! Ezután még meghallgattunk pár dalt, élveztük a pillanatokat, amikor a trombita sírt, vagy amikor az énekesnő aranyló fényt énekelt. Annyira jó volt, hogy még egy merész, provokatív megjegyzést is megengedünk magunknak: ezek után senki ne akarjon meggyőzni minket arról a hitéről, hogy egy D osztályú elektronika nem lehet zenei. Csodás atmoszférával, a selymestől az aranylóan ragyogó énekhangokig, ez az összeállítás dalról dalra elvarázsolt. Aki a Primare csúcs elektronikájának kategóriájában keresgél, az mindenképp hallgassa meg az A60 és PRE60 együttesét. Akár a Sonus faber nagy hangfalaival, akár mással!

Primare PRE60 A60

Mint már annyiszor, most is csak azt tudjuk ajánlani az érdeklődőknek, hogy hallgassák meg a rendszert. Esetleg tegyenek próbát az ELAC valamely hangfalával is. Persze tudjuk, hogy ebből úgyis sok-sok ott töltött délután lesz, hiszen ebben a kategóriában ez már csak így megy.

Iránytű

Ár:

Primare PRE60 előerősítő: 7500 euró

Primare A60 teljesítményerősítő: 7500 euró

Forgalmazó:

Audiophyl Kft.

www.audiophyl.net

Bemutatóterem:

Audiophile Szalon

+36-1-332-5545

+36-1-408-7042

+36-70-944-1551

1202 Budapest, Mártírok útja 145.

www.audiophile-szalon.hu

 

Primare PRE60 A60

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.