John Lennon/Plastic Ono Band album jubileumi kiadásai

2021. március 14., vasárnap, 10:05

vinyl lemez vinyllemez lemezajánló zeneajánló CD-lemez

A John Lennon/Plastic Ono Band album jubileumi újrakiadása a szerelmespár örökérvényű gondolatai mellett számos extra, eddig kiadatlan dalt is tartogat számunkra.

John Lennon Plastic Ono Band AlbumJohn Lennon Plastic Ono Band CD deluxe

A Beatles 1970 áprilisában bekövetkezett feloszlása után John Lennon és Yoko Ono részt vettek Arthur Janov négyhónapos ősterápiáján, ahol szembenéztek gyerekkori traumáikkal, majd ezekkel a művészet segítségével számoltak le. Így született a december 11-én megjelent John Lennon/Plastic Ono Band album, aminek középpontjában a zsigeri érzelmek állnak, így maguk a dalok is egyszerűek, valóban belülről jönnek. Phil Spector lett a társproducere, Ringo Starr dobolt, Klaus Voormann (a Manfred Mann tagja) basszusgitározott, Billy Preston zongorázott, de Lennon játszotta az összes gitár- és a legtöbb zongoraszólamot is.

Az album a megjelenését követően 1971 elején Nagy-Britanniában a nyolcadik, míg az USA-ban a hatodik lett az eladási listán. Köszönhető ez többek között az olyan szerzeményeknek, mint a Mother, vagy a többször is feldolgozott Working Class Hero, az egyik első olyan dal, amiben többször is előfordul a fucking szó, nem beszélve a God-ról, amiben mindent tagad a pop kultúrájával kapcsolatban, magát a The Beatlest is. 2003-ban a Minden idők 500 legjobb albuma szavazásán a John Lennon/Plastic Ono Band a 22. helyet érte el, de szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben is.

A lemez ötvenedik évfordulója ugyan tavaly volt, ahogyan John Lennon születésének nyolcvanadik, tragikus elvesztésének pedig negyvenedik évfordulója, de a rajongók biztosan megbékélnek a pár hónapos csúszással, hiszen nem szimpla újrakiadásról van szó. Az alap verzió mellett dupla CD, dupla vinyl, valamint hat CD és kettő Blu-ray super deluxe változatok is megjelennek. Utóbbi hat plusz tizenegy órányi újrakevert anyagot tartalmaz 192 bit/24 kHz felbontású sztereó, 5.1 csatornás surround és Dolby Atmos hangzással, és jár hozzá egy 132 oldalas könyv is fényképekkel, jegyzetekkel. Az új változat Yoko Ono keze alatt született, aki együtt dolgozott Paul Hicks, Rob Stevens és Sam Gannon hangmérnökökkel, és az összesen 102 felvétel között 87 olyan dal birtokosai is lehetünk, ami eddig kiadatlan volt.

John Lennon Plastic Ono Band CD deluxe

A dalok egyértelműen a popkultúra részei, akkor is, ha a mai fiataloknak maguk a ritmusok és tempók már visszafogottnak tűnhetnek. Megnyugtatunk mindenkit, az albumot ötven évvel ezelőtt sem a táncparkettre szánták, viszont a mondanivalói ma is aktuálisak, tulajdonképpen örökérvényűek, ahogyan a melódiák is.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.