JBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

Úton a profizmus felé

2020. október 6., kedd, 21:55

JBL audio hifi fejhallgató zajzár zajszűrés Bluetooth Bluetooth fejhallgató zajzáras fejhallgató JBL fejhallgató fejhallgató teszt JBL fejhallgató teszt Bluetooth fejhallgató teszt zajzáras fejhallgató teszt

A JBL új CLUB fejhallgató sorozatának drágább modelljei komolyabbak és igényesebbek ahhoz képest, amit a gyártótól eddig megszokhattunk. Ebben persze a matt fekete gúnya és tőlük teljesen szokatlan, modernebb dizájn is szerepet játszik. Az összképet figyelve azonban úgy tűnik, hogy a cég felvenné a harcot az utazós kategóriában páváskodó prémium riválisokkal (mint pl. Sony és Bose), miközben fél lábbal már a stúdiós világba lép. De mennyire sikerül nekik?

Bevezető gondolatok

Ahogy a gyártó népszerűsíti, "pro minőségű" hangban részesíti használóját a JBL CLUB ONE. Az állítás kissé furcsának tűnhet egy Bluetooth fejhallgatótól. 110 000 forintért azonban sokan már joggal várhatnak el az átlagtól jobb hangzást és a CLUB ONE nem csak vezeték nélküli használatra készült: jár mellé egy olyan csavart kábel is, amelyet a népszerű DJ fejhallgatókon szokás látni. Így egyfajta hibridet kapunk, amely elméletben a hétköznapok kényelmét és a zenei alkotáshoz szükséges komolyságot próbálja ötvözni. Ebben szerepet játszik a 40 mm-es, egyedi tervezésű "narancs grafén" hangszóró és a vastag párnákkal határolt, fül köré fekvő kialakítás.

JBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tokJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató tartozékokJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatóJBL CLUB ONE App

A CLUB ONE szolgáltatásai bőségesek, hozza a kategóriától elvárható extrákat: kettős mikrofonjaival zajos környezetben is érthetővé teszi a felhasználó beszédhangját, adaptív zajszűréssel csillapítja a külvilág zaját, miközben zenét hallgatnak rajta. Ritkább extrának számít, hogy a moduláris kábel tetszés szerint csatlakoztatható a jobb vagy bal oldali kapszulába. További érdekesség, hogy a mobileszközökre letölthető applikációban a legnépszerűbb DJ-k által alkalmazott egyedi EQ profilokat utánozza a fejhallgató.

JBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Küllem

A JBL hatalmasra nőtt az elmúlt évek, évtizedek alatt és mostanra érződik igazán, hogy mennyire értik az igényeket. A CLUB ONE csak matt feketében készül, ami fejhallgatós viszonylatban a leginkább univerzális opció, bár a hölgyek bizonyára örülnének fehér/rozéarany kiadásnak is. Ettől eltekintve minden egyéb részlet a gyártó alapos figyelmére utal. A kárpitozás például műbőr, de kifejezetten jó minőségű anyagból, vastag béléssel.

JBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A fülpárnák egyetlen mozdulattal cserélhetők. A jobb és bal oldalakat összekötő kábel vastag, textilköpenyes, így vélhetőleg bírni fogja az idő próbáját. A fejhallgató összecsukható, biztonságosan tárolható. Az oldalsó emblémák végre nem túlzottan hivalkodók, csupán egy fényes rétegként jelennek meg a matt fekete kör közepén. A kezelőszerveket vastag gumi fedi. A töltés USB-C kábellel lehetséges. Minden adott a modern összképhez.

JBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Használat közben

Érdemes belepillantani a rövid felhasználói kézikönyvbe, mert a gombok elrendezése, illetve a hozzájuk rendelt funkciók elsőre nem lesznek egyértelműek. Például a multifunkciós gomb kétszeri lenyomásával hívhatók elő a Bixby/Siri asszisztensek, viszont a Google Asszisztens és Alexa aktiváláshoz azonban a bal oldali emblémát kell benyomni. Persze ezeket nem, vagy csak részlegesen lehet itthon használni egyrészt a regionális korlátozások, másrészt a magyar nyelvismeret hiánya miatt.

JBL CLUB ONE App

Gombnyomásra kapcsolható ki/be az ambient aware funkció. Ilyenkor szinte teljesen lehalkul a zene és hallhatóvá válik a külvilág, így nem kell levenni minden alkalommal a fejhallgatót, ha például az irodában dolgozó kollégák kérdeznek valamit. A CLUB ONE maximum két forráseszközt képes "megjegyezni". Akkumulátoros üzemidejét nem mértük le, de a papíron közölt 22 óra (bekapcsolt ANC-vel) valósnak bizonyult. Kikapcsolt zajszűréssel több, mint kétszer ennyi ideig képes üzemelni, ami manapság még nem túl gyakori.

JBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Látszólag elhanyagolható részletek, mégis sokat emelnek a színvonalon, hogy igényes védőtokot csomagoltak hozzá és a tekercselt "DJ" kábel is azt sugallja, hogy nem csak a buszon ülve kamatoztathatók a CLUB ONE képességei.

JBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Esetleges hiányosságok, negatívumok? Minden bekapcsoláskor "automatikusan" aktiválódott az ANC is még akkor is, ha csendes környezetben tartózkodtunk (nem az lenne az adaptív szűrés lényege, hogy csendes szituációban inaktív marad?). Illetve akik hozzászoktak a könnyű és komfortos fejhallgatókhoz, azoknak feltűnhet, hogy a CLUB ONE picit nehezebb az átlagnál. 378 grammos tömegével nem tartozik a legkönnyebbek közé és fülpárnáin, illetve fejpántján keresztül is némileg érzékelteti súlyát. Félórás használat után előfordulhat, hogy kellemetlen nyomó érzést vált ki a felső fejrészen, de a pánt előre-hátra mozdításával ez orvosolható.

JBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Hangminőség

A JBL CLUB ONE karaktere csak nyomokban tartalmazza azt a feszes és lendületes JBL érzetet, amellyel a korábbi (olcsóbb) aktív zajzáras Bluetooth fejhallgatók tesztelése során találkoztunk. Karaktere a stúdiós és a populáris között helyezkedik el, de (mindenki meglepetésére) kicsit inkább az előbbihez áll közelebb. Dinamikai árnyalása vezeték nélkül is gyorsabb, jobban kidolgozott a várthoz képest, kábellel pedig simán hozza azt a szintet, mint amit mondjuk a sokak által preferált Audio-Technica ATH-M50 hallgatásakor kaptunk.

JBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A basszus nem annyira felfűtött és izmos, mint a kisebb JBL fejhallgatókon. Továbbra is ott lappang benne a játékosság és extra lendület, de jóval könnyedebb és lazább ahhoz képest, amit általában a cég nyújt. Ne feledjük, hogy a JBL a HARMAN nemzetközi gigacég alá tartozik, szoros rokonságban áll az AKG névvel, tehát a mérnököknek nem kell egy kicsit felnőttesebb akusztikai élményért messzire menni.

JBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

A középső frekvenciák könnyű, integrált, stresszmentes módon jelentek meg, a magas hangokon érzékelhető maradt egy kis él még kábellel is, de ésszerű terhelés mellett ez a legkevésbé sem okozott bántó, harsány mellékhatást. A tér a zárt kialakítás miatt szűkös és közeli maradt, de a hangszerek élénken, közvetlenséggel, árnyaltsággal szólaltak meg jazz jellegű műfajoknál (pl. Tsuyoshi Yamamoto) is. Próbált mindenes benyomást kelteni a CLUB ONE, de számunkra hamar egyértelművé vált, hogy kissé felturbózott frekvencia görbéje inkább elektronikus alapú zenéknél (Moby, Apashe, Gramatik, Deadmau5 stb.) tették teljessé az élményt. Ettől függetlenül eleven, határozott módon ábrázolta az énekhangokat, kellemes feszességet kölcsönzött az ütőhangszereknek. Szóval egyáltalán nem reménytelen, ha akusztikus műfajokkal etetik, de kicsit otthonosabban mozog a fiatalos stílusokban.

JBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Alternatívák

Komfortban a Bose és a Sony hasonló összegbe kerülő utazós fülesei kicsivel jobbak. A JBL azonban azokhoz képest valamivel pedánsabb, fegyelmezettebb közép/magas frekvenciákat nyújt. Kábellel egészen kerek és artikulált karakterű, ami a Bluetooth-centrikus prémium fülesektől ma még jellemzően távol áll. Érdekes vetélytársa lehet a DALI IO-6, amely hasonlóan kidolgozott hangzást produkál és még valamivel kényelmesebb is, cserébe kb. 20 000 forinttal drágább és testesebb is (viszont a DALI mellé nem jár DJ kábel).

JBL CLUB ONE aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató

Végszó

A JBL CLUB ONE fejhallgató tesztelése fenntartásokkal kezdődött, mert mostanra meglehetősen telített a kategória, amelybe pozícionálták. Kellemes csalódásként hatott azonban, hogy a mellékelt vezetékkel nagyon hasonló hangkaraktert nyújtott, mint egy jó középkategóriás stúdió fejhallgató. Így a Bluetooth funkció mellett teljesértékű monitor célú eszközzé is tehető filmesek és zenészek számára. Karaktere alapvetően inkább a fiatalos ízlésűeket veszi célba, de részletessége közben mégis komolyan vehető annyira, hogy hifi célra is ajánlani merjük. Utóbbi a Bluetooth esetén is kijelenthető, persze főleg akkor, ha a küldő fél aptX HD kompatibilis. Ha picit könnyebb házat kapott volna, már ott lógna rajta az ajánlott vétel cédula, persze így is sok pozitívumot felmutatott. A CLUB ONE megfontolandó mindenes, azoknak való, akik az elektronikus műfajok megszállottjai, igénylik a zárt kialakítást és egy fülest több célra (utazós, dolgozós, zenehallgatós) akarnak használni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.