Itt van az ELAC Debut

Megérkezett az ELAC Debut család az Audiophile Szalonba

2015. december 14., hétfő, 11:45

ELAC audio hifi házimozi hangfal hangszóró ELAC hangfal hifi hangfal házimozi hangfalszett ELAC házimozi ELAC mélyláda ELAC Debut hangfal

Ezúttal nem zászlóshajó, vagy high end csoda, hanem a német ELAC belépő szintű hangfalcsaládja érkezett meg Dél-Pestre, az Audiophile Szalonba. A Debut azonban egy kicsit más, nem annyira német és most ne a kínai összeszerelésre gondoljon a Kedves Olvasó, hanem egy picivel mélyebb dologra. Ez a hangfalcsalád ugyanis a napfényes Kaliforniában született Andrew Jones kezei alatt. Megmagyarázzuk.

Kielből Kaliforniába?

Az ELAC az elmúlt évben komolyan megerősítette amerikai jelenlétét, és nem csak az eladások terén. A német cég komoly befektetésekkel igyekszik kiaknázni az észak-amerikai lehetőségeket a fejlesztés terén is. Ennek egy igen látványos példája az új, kaliforniai tervezőiroda. Persze senki ne aggódjon, az ELAC nem adta újoncok kezébe a hangfaltervezés feladatát. Az új irodával nem más csatlakozott az ELAC csapatához, mint a szakma nagyjai között számon tartott Andrew Jones.

ELAC Debut F5 hangfal

Az úr az elmúlt évtizedekben a KEF, Infinity és a TAD műhelyében is dolgozott és ismertsége ma már akkora, hogy a puszta szignójának is értéke van. Szó szerint. Korábbi munkáltatója - bár Jones nevét új típusokon már nem használhatja, hiszen Andrew nekik már több hangfalat nem tervez - a szignójának használati jogát így is ravasz módon megszerezte. Elvégre Amerikában bármi elperelhető... Erről ugyan meg van a véleményünk, de ezt most hagyjuk! A lényeg, hogy Andrew már az ELAC-nál dolgozik, ahol új munkáltatói a nagyipari spórolás helyett a legjobb hangzást várják el tőle. A hátlapra pedig szignó helyett nyomtatott betűkkel írták fel a tervező nevét. Úgysem ez a fontos, hanem a hang. Erről pedig Andrew a lehető legalaposabban gondoskodik, magára vállalva az egyes hangszórók, keresztváltók és a dobozok tervezését is. Ennek a munkának első gyümölcse az új Debut sorozat, amit később nagyobb szériák is követhetnek.

ELAC Debut C5 centersugárzó

A Debut az ELAC első Amerikában tervezett hangfala, ami mindjárt megmagyarázza a névválasztást is. Hiszen az ELAC amerikai leányvállalata ezzel a típussal debütál.

Szeretnénk elismerően meghajolni a német/amerikai csapat előtt, amiért a legkisebb sorozatot nem valami nagyotmondó és megtévesztő studio/reference névvel illették. A névválasztás egyszerű, őszinte és frappáns. Jó lenne, ha több gyártó is követné a nemes példát!

ELAC Debut B5 hangfal robbantott képe

Az új típusok az ELAC jellegzetességei mellett nagyon erősen tükrözik tervezőjük, Andrew Jones tudását és az Ő megközelítését. Ennek egyik példája, a tölcsérbe ültetett dóm magassugárzó és az ez előtti rácsozat.

ELAC Debut S10EQ mélyláda

A mélysugárzó sem az ELAC jellegzetes szendvics szerkezetű membránját használja, hanem aramid szövetet. Mint azt már fentebb is írtuk, mind az egyes hangszórók, mint a doboz és a keresztváltó is egyedi, Andrew Jones által tervezett komponensek. Ennek is köszönhető, hogy ezúttal nem a nagyobb ELAC modellekből lett átemelve a technológia. A hangfalak fémes erezetű, fekete borítást kaptak, ami ha jó irányból éri a fény, kis "techno csillogással" kápráztatnak, de jellemzően, inkább semleges megjelenésűek.

ELAC Debut mélysugárzó

A család jelenleg a kis állványos B5, a nagyobb B6, az álló F5, és a center C5 típusból áll. Ezek kiegészíthetők a 200 wattos S10, 400 wattos S10EQ és 1000 wattos S12EQ aktív mélysugárzóval. Utóbbi két modell típusjelzésében az EQ utótag arra utal, hogy ezek a is kalibrálhatók és irányíthatók az ELAC applikációjával. Ennek képességeiről korábbi SUB 2070 tesztünkben már írtunk.

ELAC Sub Control App

Az új hangfalak már meghallgathatók és megvásárolhatók az Audiophile Szalonban. A család egyes darabjait természetesen igyekszünk tesztre fogni, már csak azért is, mert mi magunk is nagyon kíváncsiak vagyunk, milyen az amerikai ELAC?

www.audiophile-szalon.hu

ELAC Debut hangfalak

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.