iFi Audio ZEN Air Blue Bluetooth vevő teszt

Mindenre vevő

2023. január 11., szerda, 22:10

iFi iFiAudio audio hifi Bluetooth iFi Audio Bluetooth vevő Bluetooth receiver Bluetooth adapter iFi teszt iFi Bluetooth vevő Bluetooth vevő teszt Bluetooth adapter teszt

A vezeték nélküli kényelem már nem vágyálom. Azonban ha zenét akarunk hallgatni kábel nélkül, az kisebb-nagyobb mértékben, de mindig korlátja a jó hangminőségnek. Aki ilyen funkcióval szeretné hangrendszerét kiegészíteni, legegyszerűbben Bluetooth vevővel teheti meg. Közülük a legtöbb erős jóindulattal is csak átlagos hangzást nyújt. Vagy mégsem? Az iFi ZEN Air Blue elérhető áron kínál vezeték nélküli szabadságot, és ahogy gyártója fogalmaz, verhetetlen hangminőséget. Vajon mit értenek ezalatt?

iFi ZEN Air Blue Bluetooth vevőiFi ZEN Air Blue Bluetooth vevőiFi ZEN Air Blue Bluetooth vevőiFi ZEN Air Blue Bluetooth vevőiFi ZEN Air Blue Bluetooth vevőiFi ZEN Air Blue Bluetooth vevőiFi ZEN Air Blue Bluetooth vevőiFi ZEN Air Blue Bluetooth vevőiFi ZEN Air Blue Bluetooth vevőiFi ZEN Air Blue Bluetooth vevőiFi ZEN Air Blue Bluetooth vevő frontiFi ZEN Air Blue Bluetooth vevő hátlapiFi ZEN Air Blue Bluetooth vevő hátlapiFi ZEN Air Blue Bluetooth vevő hátlapiFi ZEN Air Blue Bluetooth vevőiFi ZEN Air Blue Bluetooth vevő talpiFi ZEN Air Blue Bluetooth vevőiFi ZEN Air Blue Bluetooth vevő

Általános jellemzés, funkciók

Az iFi ZEN Air Blue funkciója ugyanaz, mint bármely más Bluetooth audio adapteré, viszont fapados riválisaitól eltérően jobb minőségű alkatrészeket tartalmaz. Közéjük tartozik egy ESS Hyperstream DAC, amely 112 dB dinamikatartománnyal képes dolgozni. Tesztalanyunk nem egyetlen chipbe sűríti a Bluetooth fogadás és digitális továbbítás feladatkörét, helyette több elemet kombinál.

iFi ZEN Air Blue Bluetooth vevő

Egy Qualcomm chip gondoskodik róla, hogy a nyers Bluetooth jel az e feladatra optimalizált DAC-hoz kerüljön. A digitális időzítési hibákat (jitter) femtomásodperc pontossággal üzemelő GMT órajel rendszer korrigálja. Emellett elsőosztályú TDK kerámia kondenzátorok és alacsony zajú Texas Instruments integrált áramkörök is részt vesznek a torzítás és zaj alacsony szinten tartásában.

iFi ZEN Air Blue Bluetooth vevő

A legolcsóbb Bluetooth vevők AAC, SBC vagy jó esetben aptX kodekeket támogatnak. Ezesetben a támogatottsági lista meglehetősen hosszú, az összes aptX verzió szerepel rajta (aptX HD, aptX LL, aptX Adaptive), továbbá LDAC és LHDC is. Amennyiben a küldő fél is támogatja a felsoroltak valamelyikét, a standard AAC vagy SBC Bluetooth kapcsolathoz viszonyítva magasabb adatátvitel, jobb hangminőség valósulhat meg.

iFi ZEN Air Blue Bluetooth vevő

Küllem

Az eszköz a "megszokott szokatlan" formatervre épül, amely minden iFi ZEN termék sajátja. Fehér házával és fekete előlapjával egy kicsit feltűnő, kontrasztos jelenség, de összességében mégis baráti hatást kelt. A különc alak akkor nyer igazán értelmet, ha másik ZEN Air eszköz mellé helyezik (pl. iFi ZEN Air DAC). Az egész külső műanyag, ami a fényes fekete előlapot illetően kissé olcsó hatást kelt, de a ZEN Air Blue egyébként sem prémium kategóriás. A fentről oldalra hajló fehér borítás kompenzálja a fényes előlapot. Négyzetmintás domború textúra díszíti, ami feldobja az összképet.

iFi ZEN Air Blue Bluetooth vevő

Az előlapon található egy Bluetooth kapcsolatot és mintavételezési frekvenciát jelző LED, világító embléma és egyetlen nyomógomb. Utóbbival elindítható Bluetooth párosítás, vagy kikapcsolhatók az előlap fényei. Figyelmes részlet azoknak, akik nem akarják, hogy a hangrendszerük karácsonyfaként díszelegjen. A mindössze 300 grammos eszköz csúszásgátló gumitalpakon áll.

iFi ZEN Air Blue Bluetooth vevő talp

A hátsó oldal még az előlapnál is egyszerűbb. Található rajta egy analóg sztereó RCA hangkimenet és egy tápcsatlakozó. Utóbbihoz olyan kábelt adnak, amit szabványos telefontöltő adapterre lehet csatlakoztatni. E koncepcióval alapjában nincsen baj, viszont az említett kábel lehetne kicsit hosszabb is.

iFi ZEN Air Blue Bluetooth vevő hátlap

Használat közben

Az eszközt Rotel A-10 integrált sztereó erősítőhöz csatlakoztattuk, amely DALI SPEKTOR 2 állványos hangfalakat hajtott. A beüzemelés nem is lehetett volna könnyebb. Az iFi gombjának megnyomása után automatikusan kereső módba lépett, a teszthez használt iPhone pedig azonnal felismerte. Apró részlet, de a szokásos tompa Bluetooth-os sípszó helyett tiszta női hang jelezte a kapcsolat létrejöttétt.

iFi ZEN Air Blue Bluetooth vevő

A vezeték nélküli hatókör átlagos beltéri környezetben gond nélkül elérte a 10 métert is. Csak annyi dolgunk maradt, hogy meghallgassuk a jól ismert zenéket és szubjektív emlékezetünkre (más, a múltban már kipróbált Bluetooth vevőkhöz képest) támaszkodva megítéljük a hangminőséget.

iFi ZEN Air Blue Bluetooth vevő

Funkcionális értelemben egyértelmű kompromisszumokat kellett kötni a kedvező árért cserébe. Közéjük tartozott a digitális kimenet hiánya. Hozzá kell tenni, hogy az eszközben az átlagnál jobb minőségű DAC chip (ES9023) dolgozik, aminek tudása a következő bekezdésben ki is derül. Bizonyos Bluetooth vevők jelszint vezérlő (hangerő szabályzó) és zenei navigációs gombokat is tartalmaznak, az iFi esetében mindent a forráseszközről kell irányítani. Nekünk ezzel nem volt gondunk, hiszen legtöbben egyébként is csak lerakják a hangrendszerük mellé és mindent a telefonon keresztül intéznek.

iFi ZEN Air Blue Bluetooth vevő front

Hangminőség

A karaktert legegyszerűbben a tiszta és lendületes jelzőkkel lehet leírni. Tetszett, hogy az összkép több dinamikát és több tisztelettel kezelt frekvenciákat tartalmazott, mint az általunk eddig kipróbált, tipikus belépőszintű alternatívák esetében. A basszus lendületes volt, de nem vált löttyedté és túlzottan pumpálóvá sem. Az énekhang meglepően friss és kerek érzettel szólalt meg hangsugárzóinkból. A magas frekvenciák nem töredeztek szét nagyon zavaró mértékben, ami az egyszerűbb Bluetooth adapterek esetében gyakran zavaró jelenség. Érezni lehetett, hogy az iFi helyenként kissé túlfinomította az apró részleteket (pl. a Drave Brubeck Quartet cintényérai lágyabb tónussal jelentek meg), de nem lett tőle konkrétan tompa az összkép.

iFi ZEN Air Blue Bluetooth vevő hátlap

Több lendületes zeneszámba is belehallgattunk (pl. Yellowcard - Only One, Donny Hathaway - The Ghetto, Gregory Porter - Liquid Spirit), melyek erős hangulati elemekre és laza dinamikára épülnek. Az iFi jól megőrizte e zenék játékos, könnyed jellegét, nem préselte össze a dinamikus részleteket, amitől megmaradt az áramló hatás. Igen, a mikro-dinamikus részletekből és atmoszférikus mélységből hajlamos volt lecsippenteni helyenként.

iFi ZEN Air Blue Bluetooth vevő

A sztereó színpadot is enyhén összébb húzta. De közben azt is érzékelni lehetett, hogy a zene jól esett a fülünknek. Kimaradt belőle az a harsány digitális csörömpölés, ami sokszor legfeljebb háttérzeni szinten hagy élvezetet a Bluetooth alapú zenehallgatásnak.

iFi ZEN Air Blue Bluetooth vevő front

Végszó

Az iFi ZEN Air Blue bebizonyította, hogy jó alkatrészekkel és széleskörű Bluetooth kodek támogatottsággal kedvező áron is elérhető élvezetes hangzás. Értelemszerűen nem high end szintű a sztereó színpad, amelyet megjelenít, de irányítottság, dinamika és frekvencia elosztás szempontjából sokkal kellemesebb eredményt nyújtott, mint amire eleinte számítottunk. Aki ennyi pénznél nem szeretne többet költeni Bluetooth vevőre, annak kár kihagyni. Annyit kell észben tartani, hogy digitális kimenetet nem tartalmaz és a tápkábele viszonylag rövid. Ettől még belépőszintű hangrendszerekhez kifejezetten praktikus kis okosító eszköz.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.