HIGH END 2012 Második rész

2012. május 6., vasárnap, 23:20

High End Show 2012 high end hifi sztereó erősítő CD lejátszó DA konverter hangfal kiállítás

Kezdésnek ismét egy igazi különlegességet mutatunk be ? holnapra is hagyunk egy hasonlót ? melynek neve Göbel Epoque Reference. A 190 kilós, 201 centi magas alumínium hangdobozokat alaposan telepakolták hangszórókkal. A 12 db 6,5 colos mélysugárzóból - elöl 6 hátul 6 - csak 4 meghajtott, a többi 8 passzív radiátor. Középen helyezkedik el a magassugárzó, ami egy négyszög alakú, 9 rétegű fa membrán. Az alacsony, 86 dB érzékenységű hangfalakat Audia Strumento végfok hajtja meg, ami elé PS Audio DAC és CD-játszó volt csatlakoztatva. Hangjába csaknem beleszerettünk, de a légtér kevésnek bizonyult a seregnyi mélysugárzó számára, high-end mércével vizsgálva kissé elkent basszust produkáltak.

A jó házasság titka, hogy összeillő egyedek alkossák a párost. Ez vitathatatlanul megvalósult a Primare és az ELAC esetében, itt a kiállításon és a magyarországi forgalmazónál is bebizonyították. Hangminőségükért és kinézetükért egyaránt dicséret illeti őket. Bárcsak több időnk lett volna, hogy a Reference hangfalpár előtt még üldögéljünk egy órácskát!

Már belépő kategóriás készülékeknél is jelentős hang- és képminőség javulás érhető el az áramellátás rendbetételével, és ahogy haladunk feljebb a ranglétrán, úgy válik kötelezővé a minőségi tápszűrők és elosztók alkalmazása. A szegmens talán legnevesebb gyártója, az Isotek négyféle ár és minőségi osztályba csoportosította termékeit, ezek nevei: Discovery, Performance, Select, Ultimate.

Franciás eleganciájukkal vonzották a tekinteteket az YBA lejátszók és erősítők. Itt Münchenben nem lehetett meghallgatni, mire képesek, ám nemsokára megérkeznek Magyarországra, remélhetőleg az első szállítmányból ki tudunk ragadni néhány tesztpéldányt!

Virtuális citromdíjunkat kiérdemelte az ADAM Audio, akiknek a szobájában felsorakozott a teljes paletta. Két összeállítást hallgattunk meg, a legnagyobbat és a legkisebbet. Ez utóbbi egy multimédiás aktív hangdobozpár, mely méretét meghazudtolóan testes és részletező előadásával vonzott maga elé tömegeket. A Tensor Alpha Mk2 paraméterei lenyűgözőek: 171 centis magasság, 190 kilós súly, 2 db 30 centis mélysugárzó. A kivitelébe sem lehet belekötni, viszont a hangjától cseppet sem voltunk elájulva.

A kiállítás jelmondatában szereplő ?Das Beste Bild? (a legjobb kép) jóformán nem is kapott hangsúlyt, kivételnek számított a Quadral demószobája, melyben a Titan, Vulkan, Base Prestige és Orkus dobozok hangjához JVC vetítő képét társították. A Cinemike tuningos Denon és OPPO lejátszók, Denon AVP-A1HDA előfok és Advance Acoustic végerősítők (5 db) kihozták az Aurumokból a legjobb formájukat, ám a képminőség nem érte el a high-end színvonalat.

A Canton szobájában a cég fennállásának 40. évfordulója alkalmából, limitált darabszámban készített Reference Jubilée hangfalakat szólaltatták meg, mely csak hangjában és méretében high-end, darabonkénti 4500 eurós ára inkább barátinak nevezhető.

Néhány éve még Budapesten is volt T+A képviselet és bemutatóterem, sajnos bezárt, azóta Németországba kell látogatni, ha e márka termékeinek hangjára kíváncsi valaki. Ki merjük jelenteni, megéri, mert hangdobozaik a szintén saját gyártmányú elektronikákkal elképesztően jól szólnak.

Letisztultan, viszonylag csendesen fogadott minket a PSB hangfalgyártó cég standja. Katonásan felsorakoztatott SubSeries mélynyomóik közvetlen közelébe, kisebb porondra helyezték a jelenleg is futó, sokak által elismert Imagine, Alpha és Synchrony modelleket. Annál nagyobb durranásnak számított, hogy immár az amerikai gyártó is úgy gondolta, 4 évtizeddel a háta mögött illendő volna a többiekhez hasonlóan dobbantani valamiféle fejhallgatóval! A késztetés eredménye egy, egész pontosan kettő termék lett, az elegáns formavilágú M4U szériás (Music 4 You - Zene Neked) fülesek. A ?Fekete Gyémánt? és ?Jeges Fehér? fantáziaszínekkel megálmodott produktumok egyaránt alkalmasak utcai viseletre és otthoni zenehallgatásra. A gyártó elmondása szerint kiemelt figyelmet szenteltek a fejlesztéskor a már eddig létrehozott hangsugárzóikra, ennek tényét a fülesekbe épített ?Room Feel?, azaz Szoba Érzet technológia igazolja. A nagyobbik, M4U 2-es típus aktív zajzárral, illetve külön (!) üzemeltethető, szintén beépített erősítővel rendelkezik, lemerülő elem esetében ugyanúgy üzemelni fog.

Swans - Koloniál bútordarabokat megszégyenítő kivitelük árkategóriájukban páratlannak nevezhető, és a hangminőségük is teljesen rendben van. A brutális méretű 2.8 típusszámú ?hangtornyuk? 198 centi magas, 90 kiló súlyú, 27 db hangszórót tartalmaz. Mellette az M1 eltörpült, viszont a hangjától, pontosabban a mélyeitől leesett az állunk. Gyanúsnak találtuk és igazunk lett, két db hatalmas aktív szubládából származtak a gyomorrengető hanghullámok. Így könnyű.

Amikor sajtóbelépőnket megkaptuk, nem akartunk hinni a szemünknek, a nyakpánton a KáCsa Audió név és termékeik logói sorakoztak. Standjukon bemutatták mindazt a rengeteg kiegészítőt ? belépő kategóriától high-endig - amitől méltán kedveltek és népszerűek.

Igazi különlegességgel állt elő a Dynaudio, ami egy vezeték nélküli, aktív hangdobozpár. Természetesen áramot azért rézdróton keresztül kaptak, csak a megszólaltatnivaló érkezett hozzájuk láthatatlanul. Ezt is szívesen hallgatnánk itthon!

A Lansche Audio gyönyörű kivitelű hangdobozai és elektronikái mögé kifeszített vászonra felírtak néhány nevet. Olyan előadókét, melyek zenéjét ott helyben szívesen végighallgattuk volna, például: Miles Davis, Pink Floyd Beethoven, Frank Sinatra, John Lennon, Schubert.

A Phonar is csak kiállított, bemutatóval nem kényeztette a nagyközönséget. Mi ettől cseppet sem keseredtünk el, mert a hazai forgalmazó jóvoltából a Credo Reference csúcsmodellt és kisöccsét a P4-et is rövidesen tesztelni fogjuk.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.