LG ívelt OLED TV teszt

2014. június 6., péntek, 09:20

LG OLED TV OLED TV LG TV curved OLED TV ívelt OLED TV hajlított OLED TV OLED TV teszt

Alkalmi bemutatótermet nyitott az LG a budaörsi MaxCity bevásárlóközpontban, hogy egyedi környezetben, testközelből is be tudják mutatni az új OLED tévéket.

LG hajlított OLED TVLG hajlított OLED TVLG hajlított OLED TVLG hajlított OLED TVLG hajlított OLED TVLG hajlított OLED TVLG hajlított OLED TVLG hajlított OLED TVLG hajlított OLED TVLG hajlított OLED TVLG hajlított OLED TVLG hajlított OLED TV

Az LG nincs különösebben rászorulva a saját boltra, vagy bemutatóteremre. A gyártó készülékei ott vannak minden nagy áruházban, minden kis kereskedésben. Ennek ellenére, mivel az OLED ma még nagyobb különlegességnek számít, az LG egy külön pop-up store-t, vagyis ideiglenes bemutatóhelyet hozott létre. Hasonló, alkalmi üzlethelyiséget itthon jellemzően a divat és dizájn cégek használtak, akik gyakran olcsó és minimalista módon művelték mindezt. Az LG azonban nagyon is komolyan vette magát, és olyan kis demó szobát hoztak létre, amilyennel ritkán találkozhatunk. Talán 30 m2 sincs a helyiség, mégis leesik az ember álla, amikor meglátja. Az egyik oldalon ugyanis mindjárt 5-6 tévé sorakozik egy ív mentén. Majd jobban megnézve, feltűnik, hogy az csak 3 db, a folytatás pedig egy nagyon jó minőségű és precízen elhelyezett tükör!

LG hajlított OLED TV

Az íven felsorakoztatott tévék a már ismerős, kerámia hangszórókkal felszerelt 55EA980V típusúak. A szoba jobboldalában pedig az új 55EA970V típus látható, ami annyiban különbözik, hogy a különleges, átlátszó hangszórók helyett egyszerűbb, kisebb teljesítményű, rejtett hangrendszert kapott. Erről a modellről röviden már korábban beszámoltunk most azonban egy rövidke tesztre is alkalmunk nyílt.

Milyen az új OLED tévé?

Érkezésünkkor a kiállított tévéken a szokásos demó felvételek futottak, ami természetesen látványos. Mi azonban hoztunk magunkkal tesztképeket és olyan videókat is, amiket teszteléshez szoktunk használni. Mivel az már eddig is nyilvánvaló volt, hogy az OLED fantasztikus feketéket és briliáns színeket tud, az első dolgunk nem a kontraszt vizsgálata volt. Kezdésnek néhány tesztábrával igyekeztünk kideríteni, hogy a legvilágosabb és legsötétebb árnyalatokat hogyan adja vissza. Az alapbeállítások mellett a legvilágosabb zöld és vörös árnyalatok összemosódtak, a legsötétebbek pedig csak nehezen voltak megkülönböztethetőek. Ezt a képbeállításokban pár perc alatt tudtuk orvosolni anélkül, hogy a kép bármit is veszített volna szubjektív élvezeti értékéből. Vagyis a panel képességei jók, de az alapbeállítások feláldozzák a pontosságot a látványosabb kép érdekében. Éppen úgy, mint bármely más mai típusnál. Minimális finomhangolás után az is kiderült, hogy a legsötétebb árnyalatokban a panel fantasztikus dolgokra képes, ha segítünk neki. A lehetséges legsötétebb szürkék határozottan különböznek a feketétől és felismerhetően különböznek egymástól is. A gyári beállításokat böngészve úgy tűnt, hogy a legjobb képminőséget a film üzemmód adja, épp úgy, mint a hagyományos LCD vagy plazma típusoknál.

LG hajlított OLED TV

A fotókkal és filmrészletekkel végzett szubjektív teszt azonban váratlan eredményt hozott. A megszokottnál mélyebb feketék, és a hatalmas kontraszt miatt, a filmek sötét részletei nem érvényesültek úgy, ahogyan megszoktuk. Mintha a legfényesebb képrészletek elvakítanák a nézőt.

A filmes és fotós tesztek után egyértelműnek tűnik, hogy az OLED technológia remek jellemzői mellett érdemes volna a képüzemmódokat tovább fejleszteni. Jó lenne, ha lenne a programok között olyan, ami az OLED extrém képességeit egy kicsit megszelídíti. Továbbá az sem volna rossz dolog, ha a képbeállítás menüablaka nem foglalná el a képernyő felét. Bár ez talán a jövőben változni fog...

A színek pontosságáról műszeres vizsgálat hiányában nehéz hitelesen szólni. Tény, hogy a legtöbb üzemmódban a zöld a megszokottnál egy kicsit sárgásabb volt, a vörös pedig egy kicsit lilás. Ám a mai LED megvilágítású LCD tévék nagyon nagy része is küzd hasonló gondokkal. Azok többsége a fehéret lilás-kékes árnyalattal színezi.

Összességében a panel jó minőségű, a képfelület világossága egyenletes, a technológia pedig nagyon-nagyon ígéretesnek tűnik. Jó beállításokkal remek eredményekre számítunk.

Csak a félreértések elkerülése végett megjegyeznénk, hogy a gyári beállításokkal teszteken, a legtöbb mai tévé elbukik! Minél drágább egy TV, annál fontosabb, sőt, kötelező a műszeres kalibrálás!

A hang?

A kiállított 980V és 970V típusok közötti különbség a hangszórókészletben keresendő, ezért a meghallgatásra is szántunk egy kis időt. Elsőként a kisebbik, 2x10 wattos változatot hallgattuk meg, ami egy igényes tévé hangminőségét hozta, de csodát nem tett. Elismerésre érdemes, hogy az íves talpról visszaverődő hang szépen terjed, ami miatt kellemesebb, mint a mai tévék többsége, de csodát semmiképp ne várjunk!

LG hajlított OLED TV

A 980-as típus 4x10 wattos hangrendszere erőteljesebb és rámenősebb hangú, de egyúttal egy kicsit keményebb is. Mozizásra ezt sem ajánljuk, de tény, hogy a nagyobb hangszórófelület miatt alighanem nagyobb szobákban is képes lesz érthetően tolmácsolni a reklámok és a híradó hangjait. Elemezhetnénk hosszasan, de felesleges. Az LG büszke lehet, mert korrekt hangot hoztak össze mind a két modell esetében. Ám akár zenét szeretnénk hallgatni, akár mozizni volna kedvünk, arra továbbra is egy önálló hangrendszer lesz az igazi.

A készülékek külleme

A 980-as és 970-es modellek külleme szinte mindenben megegyezik. Mivel az OLED panel nagyságrendekkel vékonyabb, mint a plazma vagy az LCD, a tévé nagy része elképesztően vékony, alig 4,3 mm vastagságú. Persze a hátlap közepén, ahol az elektronika és a hangszórók helyet kaptak, van egy kitüremkedés. Ez egyúttal a készülék alatt végigfutó plexi ívét is megadja. A készülék elölről nézve szinte csak kép és egy átlátszó láb. Vagyis ha szép dolgot nézünk, akkor a tévé is szép, ha azonban épp az Alien valamely szaftosabb jelenete fut, akkor... Szóval a tévé szemből maga a kép. Hátulról nézve pedig egy gyönyörű, szálerősített polikarbonát (drága és erős műanyag) felületet látunk és persze egy púpot az elektronikával és hangszórókkal, no meg a csatlakozókkal. Összességében, még a képernyő és a talp ívével együtt is minimalista a formaterv, a részletek kidolgozottsága pedig igényes.

LG hajlított OLED TV

Egyetlen komoly panaszunk a fali rögzíthetőség hiánya. Emellett még megemlítenénk, hogy a kábelek elvezetése sincs a készüléken megoldva, így arról a lakberendezőnek kell majd gondoskodnia.

A két típus közötti különbség, a 980-as modell talpba szerelt hangszórója nem különösebben feltűnő, így ezt nem is értékelnénk külön.

Vélemény?

Az elmúlt évben sokan megsirattuk azt a pillanatot, amikor a Panasonic bejelentette, hogy kiszáll a plazmák piacáról. Ez bizonyos értelemben, egy jelképes pillanata volt a technológia haláltusájának. Hiába a fantasztikus képminőség, ha a vásárlók valamiért úgy döntöttek, hogy plazma helyett az LCD modelleket hozzák el a boltokból. A most látottak alapján azonban okunk van a bizakodásra. Az OLED átveheti a plazma szerepét. Bár az alaptechnológiája már nem fiatal, maguk a praktikus OLED tévék még első generációsnak tekinthetőek, és mint ilyenek, remekül szerepelnek! Aki emlékszik az első generációs plazmákra, az arra is emlékszik, hogy azoknak a képminősége meg sem közelítette az akkori legjobb képcsöves tévékét. Az első LCD-k pedig egyenesen pocsék képet kínáltak. Ehhez képest most itt van egy új technológia, ami már most birokra mehet a plazmákkal.

Amit láttunk, azok alapján nem igazán kell más az OLED sikeréhez, mint az árak természetes csökkenése és egy kis tapasztalat, hogy a gyártók pontosan azt kínálhassák, amit a vásárlók és a szakemberek is várnak.

Iránytű

Ár (a cikk megjelenésekor):

1 199 900 Ft (55LE970V)

1 399 900 Ft (55LE980V)

Forgalmazó:

LG Electronics Magyar Kft.

1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 3/a.

www.lg.hu

Mérleg

Gyönyörű, elegáns formaterv és igényes kidolgozás

Meggyőző képminőség és elégséges képbeállítási lehetőség

Gyors reakcióidő ami hasznos a mozgó témáknál

Fantasztikusan gyors menürendszer

Csinos és okos távirányító

A szélsőségesen nagy kontraszt kezelését az átlagos felhasználók csekély hányada tudja - hozzáértés hiányában - megoldani

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.