CEDIA 2011 - Sony

2011. október 19., szerda, 10:05

CEDIA 2011 kiállítás vetítő projektor 4K 3D

A CEDIA EXPO egyik csúcspontja minden bizonnyal a Sony 4K felbontású házimozi projektora volt. Míg a bemutató ütős volt, és megérte a várakozást, kevesebb beszéd, és több bemutató kellett volna bele. Kétszer is meg akartam nézni, de a végeláthatatlan hosszú sor miatt elvetettem az ötletet: a maximum 10 perces előadás nem ér meg annyit.

A Sony új, 4K-s projektorát egy Stewart Ultramatte 150-es, 180 colos vásznon mutatták be. Ahogy a legtöbb Sony bemutatón általában, ebben is többet beszéltek, mint mutattak. Szerencsére megérte a várakozás, az első tesztanyagot leszámítva (Resident Evil, 1080p felbontás felturbózva 4K-ra), ugyanis tele volt képhibával, ami nem a vetítő, hanem a forrásanyag minőségének a hiányossága. Nem beszélve arról, hogy Motionflow képjavító alkalmazáson is keresztülfuttatták, ami bár nem rontott rajta, de nem is sokat javított.

Ezzel szemben, A csodálatos Pókember előzetese, amit 2012-ben fognak bemutatni, már natív 4K felbontásban került a projektorba. Egy szóval: lenyűgöző, a részletezettség észbontó. Érdekességnek számít, hogy a VW1000ES egyetlen(!) darab HDMI 1.4 kábelen keresztül képes fogadni a 4K felbontású jelet. Bár ettől még nem lesz több 4K forrásanyag a boltok polcain, mivel az még csak a jövő zenéje.

De menjünk kicsit a részletekbe: 4096x2160 sorfelbontás, 2000 ANSI Lumen fényerő, ami egy 200 colos vászon megvilágításához is elég (a 3D-nél persze érdemes kisebb vásznat választani a fényerő vesztés miatt). Van itt még új SXRD panel, és Iris3 technológia, ami a dinamikus kontrasztértéket 1 000 000:1-re emeli. Persze 3D-s készülék, és teljes anamorfikus képet is kínál.

De mi is van ezzel a 4K-s tartalommal? A Sony azt is bejelentette, hogy egy egész sor 4K terméken dolgoznak, és a Blu-ray Szövetséggel is folyamatban van a 4K specifikációnak a kialakítása. Szerencsére a VW1000ES egy alaplapi 4K skálázóval is rendelkezik.

Na és mennyi az annyi?! A Sony csupán annyit árult el, hogy kevesebb, mint 25 000 dollár. Ez sokkal olcsóbb, mint a Sony vagy JVC 4K digitális mozivetítői, ami egy nagyszerű 4K jövőt vetít elénk. A VW1000ES-t decemberben lehet leghamarabb beszerezni, és amint lehet, mi is rácsapjuk a kezünket!

Másik vetítő is van a Sony háztáján, mégpedig a VPL-VW95ES. Többek között 2D anamorfikus módot, és Picture Position funkciókat tartalmaz, amik segítségével különböző zoom, fókusz, és képarányokat tárolhatunk el a memóriában. Az SXRD panel többzónás beállítást, a fejlett írisz pedig 150 000:1 arányú dinamikus kontrasztot tesz lehetővé. A 3D oldaláról a VW95ES beépített infra-jeladót, 2D-3D konverziót, dinamikus izzóvezérlést, és különálló 2D és 3D beállításokat is kínál.

Magyarországi forgalmazó:

www.sony.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.