Dune HD IFA 2012

Apró meglepetés

2012. szeptember 2., vasárnap, 13:40

IFA IFA 2012 kiállítás Dune Dune HD Dune HD MAX Dune HD PRO Dune HD Connect Dune HD Compact TV-201 TV-203 TV-403 TV-102 TV-202 TV-402 media player mediaplayer médialejátszó házimozi high end Sigma Designs SMP8672 SMP 8672 SMP8673 S

A Dune az idei IFA-n egy nagyobb és jobban elhelyezett standdal jelent meg, mint a korábbi években, ám az errefelé szokásos show helyett még mindig csak vitrinek, termékek és szakemberek várták a látogatókat. Az idei kiállítás fénypontja a régen beharangozott Dune HD PRO lehetett volna, ami már kimondottan igényes, a helyiek szava járása szerint high-end termék lesz. Ám erről valahogy nem akartak sokat beszélni. A teljesen új kínálatból látszólag csak egyetlen készülékről szerettek volna mesélni, ám arról sokat és sokfélét, ellentmondásoktól sem mentesen. Az új apróság a Connect , ami alig nagyobb egy pendrive-nál, de apró mérete ellenére többet is tud mint a most kifutó TV-101-es modell.

Connect

Az új alapmodell egy kicsit merész koncepció, hiszen az eddigi, jól hozzáférhető, apró dobozka helyett a tévé hátuljába illeszkedik. Tulajdonképpen tekinthetünk rá úgy, mint egy egyszerű, ?buta" készülék, vagy akár egy monitor ?okostévésítő" tuningjára. Egy HDMI aljzatba illeszkedik és a tévé USB csatlakozójából veszi a működéshez szükséges áramot. Természetesen üzemeltethető külső tápról is, de ez nem része az alapkészletnek. Az apró szerkezet a Sigma Designs SMP8672-es processzora köré épül, 512 MB rammal és 4 GB flash memóriával. Ha ennél többre volna szükségünk, akkor Micro SD kártyával is bővíthetjük. Csatlakoztathatunk rá külső merevlemezt és optikai meghajtót is, bár az, hogy ezeket a szokásos módon, USB-n keresztül képes lesz elegendő árammal ellátni, finoman szólva is kétséges. Beépített n-es WiFi is lesz a szerkezetben. Persze kérdéses, hogy egy falra szerelt tévébe dugva mennyire fog jól működni. Bár a bemutatott, félkész példányokon ez még nem látszott, a helyiek szerint a kész termék rendelkezni fog vezetékes LAN csatlakozással is, ami a készülék apró mérete miatt egy adapterkábelen keresztül megy majd. A szokásos DLNA kompatibilitás mellett, ami immár a 2.0 szabványnak is megfelel, a kis Dune képes lesz Samba és NFS protokollon keresztül is tartalmat keresni. Lesz a gépben böngésző (Opera, WebKit) és OpenGL illetve WebGL 3D támogatás, ráadásul a Flash 3.1 sem marad ki.

A rengeteg, már megszokott szolgáltatás mellett azonban a legérdekesebb talán az, hogy apró mérete ellenére a Dune HD Connect akár 50 Mbit/s adatfolyamot is képes lesz kezelni, ami ma még sok asztali lejátszónak leküzdhetetlen akadályt jelent.

További érdekesség, hogy ez az apróság saját DVB-T tunerrel is rendelkezik, ám a mérete miatt sajnos a kódolt adásokhoz nélkülözhetetlen előfizetői kártyát nincs hová dugni. Vagyis ez a szolgáltatás csak a kódolatlan adók roppant szűk körével használható.

A most kiállított darabok még infra adapter csatlakozóval rendelkeznek, vagyis a hagyományos távirányítót egy külső érzékelővel használják. Ugyanakkor a szóróanyagok már most rádiós távvezérlést emlegetnek, amit az itt dolgozók is alátámasztottak, ám volt közöttük olyan, aki azt jósolta, hogy az első darabok még infrával kerülnek piacra.

Végezetül meg kell említeni, hogy a kis készülék alighanem 2 változatban kerül a boltokba. Azt, hogy ezek miben fognak különbözni, sajnos nem sikerült biztosan kideríteni, mivel többen többfélét is mondtak a standon dolgozók közül. Alighanem az MHL kompatibilitás és a 3D fogja a két modellt megkülönböztetni, de ennél többet nem tudunk.

Akár azon is moroghatnánk, hogy a helyiek mennyire össze-vissza beszélnek, de az igazság az, hogy a termékek nagy része, annak ellenére, hogy elvben novemberig a boltokba kerül, még most is fejlesztés alatt van, számos tulajdonság nem véglegesített.

A teljes paletta átalakul, így megjelennek apró DVB-T és DVB-S tuneres modellek, a legtöbb típus 3D képes lesz és jönnek olyan felsőkategóriás típusok is amiket a gyártó a high-end kategóriájába sorol. Tény, hogy a Dune termékeknek eddig is jó volt a kép- és hangminősége, de ezt a besorolást mégis egy kis fenntartással fogadnánk, hiszen a helyiek még a készülékek tudásával és alkatrészkészletével kapcsolatosan is csak találgattak.

Az új csúcsmodell mindenesetre szemünknek tetsző módon XLR csatlakozásokkal is fel lett szerelve. A Dune HD PRO modell két egységből áll. Az alap egy lejátszó, a szükséges ki- és bemenetek sokaságával. Ezek között találunk 3 db XLR kimenetet is. Itt akad még két eSata port is, amik a PRO rendszer második egységét csatlakoztatják a lejátszóhoz. Ez egy Blu-ray lejátszót és egy 3,5colos merevlemez helyét foglalja magában. Itt találunk még kettő darab bővítő aljzatot is, ami alighanem későbbi DVB-T és DVB-S tunereknek van fenntartva.

Hasonló felszereltségű, de már egybe szerelt készülék a Dune HD MAX, persze szerényebb csatlakozókészlettel, XLR nélkül és alighanem egyszerűbb elektronikai alapokkal. A HD BASE pedig a MAX Blu-ray nélküli változata.

A stand többszöri meglátogatása után egyre bizonytalanabbak voltunk az egymásnak ellentmondó kijelentések hallatán, így végső soron csak az tűnik biztosnak, hogy októberben már érkezik az új modellek többsége. Ennek ellenére, a Dune eddigi teljesítménye miatt, mégiscsak bizakodóak vagyunk.

www.dune-hd.hu

www.dune-hd.com

Kiegészítés

Időközben a következő információkat kaptuk: A Connect a Sigma Designs SMP8672-es chipre épül. A TV-102, TV-202 és TV-402 az SMP8675-öt kapja, a TV-103D, TV-203D és TV-403D pedig az SMP8673 köré épül.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.