Nappaliba bújt Moziszoba

High end integráció HMS stílusban

2017. július 7., péntek, 15:55

Házimozi Stúdió moziszoba házimoziszoba házimozi projektor hangfal hangfalszett házimozi projektor 3D projektor Revel hangfal házimozi hangfalszett high end házimozi

A nappali szobába installált házimozi rendszer kimeríthetetlen téma, hiszen legtöbben lakásuk e helyiségét használják filmnézésre. Sokaknak útmutatóként szolgálhat az a high end komponenseknek kulturált otthont nyújtó környezet, amelybe legutóbb ellátogattunk, és most fotókkal kiegészítve, röviden bemutatunk.

Házimozi Stúdió nappali-moziszobaHázimozi Stúdió nappali-moziszobaHázimozi Stúdió nappali-moziszobaHázimozi Stúdió nappali-moziszobaHázimozi Stúdió nappali-moziszobaHázimozi Stúdió nappali-moziszobaHázimozi Stúdió nappali-moziszobaHázimozi Stúdió nappali-moziszobaHázimozi Stúdió nappali-moziszobaHázimozi Stúdió nappali-moziszobaHázimozi Stúdió nappali-moziszoba REL 212SE aktív mélyládaHázimozi Stúdió nappali-moziszobaHázimozi Stúdió nappali-moziszobaHázimozi Stúdió nappali-moziszoba SIM2 házimozi projektor

Az igény

Örömteli érzés tölt el minket, amikor látjuk, hogy kis hazánkban is tisztelőkre, felhasználókra lel a high end kategória. A cikkben taglalt installáció, melynek technikai kivitelezése a Házimozi Stúdió nevéhez fűzhető, számos aspektusban érzékelteti, hogy egy bizonyos élményt csak meghatározott értékrend fölött kapunk meg. A házigazda e szoba tervezésekor a technológiát és a funkcionalitást is engedte érvényesíteni. Utóbbinak és a kedvező költségkeretnek köszönhetően kizárólag csúcskategóriás komponensek találhatók a kép- és hangmegjelenítésre szolgáló rendszerben (a készüléklánc elemeit név szerint lentebb soroljuk fel). Nem szabadott viszont figyelmen kívül hagyni a tér eredeti, azaz nappali szoba funkcióját. A férfiasan komoly, masszív technológiát kellemes színekkel és komfortos, más szóval könnyen elérhető és otthonosságot keltő bútorzattal egészítették ki. Másfelől a puha szőnyeg, a családi fotók és itt-ott elhelyezett dísztárgyak egyértelműsítik, hogy itt a család bármely tagja lehuppanhat, nem kizárólag apuka birodalma ez. Ha úgy tetszik, játszószobává alakítható teret akartak a lakás gerincét képező lazulós zónából úgy, hogy gombnyomásra biztosítva legyenek a házimozizáshoz szükséges feltételek.

Házimozi Stúdió nappali-moziszoba

A megvalósítás

Elég egy pillanatra a fotók bármelyikére tekinteni ahhoz, hogy megsejtsük; a megrendelő szereti a jó hangot és a jó basszust. Utóbbi érdekében többek között Revel hangfalak és REL mélyládák álltak csatasorba. A frontsugárzóként szolgáló Revel Performa3 F 208 állódobozok (háttérnek is velük azonos szériájú modellek kerültek be természetesen), valamint C 208 centersugárzó nem a kompakt kategória megtestesítői.

Házimozi Stúdió nappali-moziszoba

A kettős, 20 cm átmérőjű, alumínium membrános hangszórókhoz szükséges, nagy űrtartalmú házakat úgy kellett elhelyezni, hogy közéjük még elférjen egészségesen, azaz megfelelően szellőztetve az elektronika, valamint a mennyezetből legördülő, elektronikusan vezérelt házimozi vetítővászon. Egyedi gyártású médiabútor ad otthont a készülékeknek, sőt, helyenként betördelt vonalaival segít mérsékelni a technológiai dominanciát. Utóbbi alatt gondolunk a kétoldalt kiálló fiókos idomokra, amelyek alá kicentizve, cserébe teljes diszkrécióval elfér két REL S/5 aktív mélyláda. A tetőlemezbe mintha csak színházi súgókamra volna, stílszerűen beékelődik a hatalmas centersugárzó. A front hangfalak közti távolságot kiszámolták a vetítővászon szélessége és az ülőpozíció felé irányuló szórás függvényében.

Házimozi Stúdió nappali-moziszoba

A környezetbe gondosan beillesztett eszközök értelemszerűen nem találomra kerültek végleges helyükre. A megrendelő, a lakberendező és a Házimozi Stúdió közti folyamatos kommunikáció volt a sikeres megvalósítás kulcsa, mint korábban számos alkalommal. A bútorok készítéséhez egyeztetni kellett a komponensek méreteit, így minden épp a számára szükséges teret kapta meg végül.

Házimozi Stúdió nappali-moziszoba

A tulajdonos ízlése megkívánta az extra stabil, szükség esetén monumentális erejű alsó frekvenciákat, ezért a rendszer eredeti felállásához képest további 2 db REL 212SE mélyládával bővült. E monstrumok (zárt kialakításuknak köszönhetően) úgy lettek elhelyezve, hogy ne hívják fel magukra a figyelmet, mégis ideális módon tudjanak megszólalni. Így a high end teljesítményen kívül sikerült elkerülni olyan, sok esetben kellemetlen mellékhatásokat, mint a látómezőbe settenkedő, kilógó vezetékek, vagy ami még nehezebben orvosolható, a kioltódott mélyhangok.

Házimozi Stúdió nappali-moziszoba REL 212SE aktív mélyláda

Említést érdemel a médiabútorban fészkelődő PurePower+ elektromos áram generátor is, mely utólag épült a láncba. A tulajdonos nem csak hang, hanem képminőség terén is jelentős javulást érzékelt a rendszerben, ezért döntött az akkumulátorról újratermelt áram használata mellett.

Házimozi Stúdió nappali-moziszoba

Hogy a családi televíziózás és egész estés filmezés jellegű tevékenységek zökkenőmentesen áthidalhatók legyenek, egy modern okostévé is beékelődött a láncba, mint másodlagos képmegjelenítő. Az ugyancsak telepített intelligens házvezérléssel egyetlen érintést követően kialszik az esetlegesen felkapcsolt szobavilágítás, beindul a projektor, behúzódnak az akusztikai és fényzáró szempont szerint választott súlyfüggönyök és leereszkedik a televízió felületénél csaknem négyszer nagyobb vetítővászon.

Meghallgatás

A hangrendszer lelkét képező Arcam AV860 házimozi processzor épp úgy, mint a gyártó kínálatában jelenleg futó AVR-ek, magába foglal Dirac szobaakusztika korrekciót is. Ez a P777 végerősítővel kiegészülve olyan részletgazdag, ugyanakkor dinamikus és életszerű hangot eredményez, amit még sztereós hozzáállással is csak elismerő hümmögésekkel tudunk konstatálni. Mivel a lánc valamennyi elemét már jól ismertük, tömören már annyit leszögezhetünk, hogy a rendszer úgy szólt, ahogy elvártuk.

Házimozi Stúdió nappali-moziszoba

Utóbbit tapasztalva eleinte meg is lepődtünk, hozzátesszük, hogy a Dirac sokat korrigált a hangmező méretén és a térben elhelyezett részletek mélységérzetén, irányítottságán. Épp azt a tisztaságot kaptuk, amit a Házimozi Stúdió bemutatótermében tapasztaltunk, mikor először füleltünk Arcam házimozi erősítő által hajtott, Dirac-korrigált Revel hangfalszettet. Az LCR (bal-center-jobb) hangfal csatorna ügyesen átejtette valóságérzetünket. A filmes jelenetekhez kevert fizikai hanghatások (pl. kocsiajtók nyílása, kulccsomó csörgése, statiszták kiáltozása külső helyszínen) annyira valódinak tűntek, hogy élénkebbnek, valósabbnak éltük meg a film dimenzióját, mint azt a tompán megvilágított szobát, amiben épp ültünk. Koncertfelvételeknél gyönyörű szellősséget kaptunk, a centersugárzó pedig amilyen monumentálisan csücsült középen, épp olyan könnyedén és áttetszően, artikulálva adott ki minden vokált és dialógot.

Házimozi Stúdió nappali-moziszoba

Laikusok azt feltételeznék (és az első meghallgatásig kicsit mi is így voltunk vele), hogy négy mélyláda egyszerűen sok és képtelenség korrigálni őket. Kiindulva abból, amit korábbi tesztünk során egyetlen REL 212SE-vel tapasztaltunk, mi is túlzásnak gondoltuk az összesen mintegy 3 000 wattnyi, kizárólag 80 Hz alatti frekvenciákra szánt létesítményt. Tény, hogy ekkora szobát egy doboz is úgymond be tudna robbantani, de a cél nem az erőfitogtatás volt, hanem az, hogy az L-alakban végigfutó, hosszú ülőgarnitúra bármely pontján egységes és testes basszusokat kapjanak a hallgatók. Így, hogy a szoba elejében, közepén és hátsó végén is dolgoztak a REL mélyládák, utóbbit sikerült is megvalósítani. Az alsó frekvenciákat korlátlannak, tengernyinek éreztük, de azok mégsem folytak rá a Performa3 hangfalszett tranzienseire.

Házimozi Stúdió nappali-moziszoba SIM2 házimozi projektor

Amit (el)vártunk, megkaptuk!

Néhány szót váltva a tulajdonossal (akinek utólag is köszönjük, hogy hozzájárult szobájának fotózásához és rendszerének meghallgatásához) osztoztunk elégedettségében, elvégre nem mindennapi jelenség, hogy egy vásárló gyakorlatilag ugyanazt a hangot kapja meg a nappalijában, mint amibe a bemutatóteremben, az első demonstráció során beleszeretett. Hogy lényegre törően illusztráljuk a Házimozi Stúdió szakértelmét, ők éppen ennek köszönhetik sikerüket és a felhasználó elégedettségét, hogy kellő figyelmet szenteltek a részletekre, így lehetővé téve, hogy a drága rendszer ne olcsóra redukált, hanem megunhatatlan és élvonalbeli teljesítményt nyújtson.

Iránytű

Hangrendszer:

Revel Performa3 F208 álló hangfal

Revel Performa3 C208 centersugárzó

Revel Performa3 S206 háttérsugárzó

REL S/5 aktív mélyláda (2 db)

REL 212 SE aktív mélyláda (2 db)

Arcam AV860 házimozi processzor

Arcam P777 házimozi végerősítő

Képmegjelenítés:

SIM2 NERO 3D házimozi projektor

Samsung ívelt 65 col képátlójú LCD TV

Cima by Stewart 110 col képátlójú oldalfeszített, elektronikusan vezérelt rolós vetítővászon

Rendszereszközök:

PurePower+ 2000 elektromos áram generátor

Arcam UDP-411 univerzális médialejátszó

Sony PlayStation 4 játékkonzol

Kivitelezés:

Házimozi Stúdió

+36-70-333-0099

2045 Törökbálint, Kastély u. 20.

www.hazimozistudio.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.