Digitális átállás a Balaton körül 1. rész

2013. július 11., csütörtök, 11:45

digitális átállás digitális átállás 2013 digitális műsorszórás DVB DVB-T digitális adás

A következő hetekben a csapból is a digitális átállás fog folyni, nem is ok nélkül. A hagyományos földfelszíni analóg sugárzást ugyanis az ország körülbelül kétharmadán, július végén lekapcsolják! A többi területen pedig három hónappal később. Sem focimeccs, sem Formula1 nem lesz a régi, egyszerű szobaantennát, vagy tetőantennát használó, teljesen analóg tévéken!

Évtizedek óta, a magyar lakosság vidáman hordja le a balatoni nyaralókba az otthon már megunt tévéket, oda jó lesz az is alapon. Amikor a nagyihoz végre bekötötték a kábeltévét, leszedtük a tetőantennáját és azt is levittük Balcsira, vagy éppen Agárdra. Jó is volt ez, egészen mostanáig.

Legalább a Naplemente hangulatosEzen a képen is látszik hogy az északi parton pocsék a vételDigitális HD beltéri egységnagy veszteségű csatlakozósok boltan még mindig ezt kinálják elsőkéntFontos, hogy az F csatlakozó mérete a kábel átmérőjéhez illő legyen!Így kell helyesen felszerelni egy F csatlakozótDigitális ÁtállásEgy 100 dB-es kábel a Hama-tólmegfelelő csatlakozók

Mit tegyünk, ha véget ér az analóg sugárzás?

Számos lehetőség áll előttünk. A leginkább kézenfekvő megoldás természetesen az, hogy a nyaralónkban bizonyos eszközök beiktatásával nézhetővé tesszük a digitális adásokat. Ezen kívül előfizethetünk egy műholdas csomagra, melyek előnye, hogy sok csatornát kínálnak. Ugyanakkor arra érdemes figyelnünk, hogy a különböző szolgáltatók sok esetben eltérő minőséget nyújtanak. A műholdak használata nagyon sok pénzbe kerül a szolgáltatóknak, akik ezért igyekeznek saját bérelt frekvenciáikon belül a lehető legtöbb csatornát átpréselni. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, minél több csatornát szorítanak be egy-egy frekvenciára, annál gyengébb lesz a kép és a hang minősége, de egyúttal annál olcsóbb lesz maga a szolgáltatás is.

Ha van rá mód, akár a kábeltévé beköttetésével is próbálkozhatunk, bár nyaralók esetében talán ez a legkevésbé elérhető és praktikus.

Mi kell a digitális vételhez?

A legfontosabb természetesen a digitális vevő, vagyis DVB-T tuner. Ez lehet egy külső doboz, ami akkora, mint egy műholdvevő beltérije, és nagyjából ahhoz hasonlóan használható. Ilyeneket mostanság már minden áruházban, sok esetben még hipermarketekben is lehet venni. Persze ezekre csak akkor szabad áldozni, ha a tévé, amire ezt rá szeretnénk kötni, rendelkezik megfelelő bemenettel! Vagyis egy Scart vagy RCA bemenet mindenképpen kell, hogy legyen a tévén. Ha bizonytalanok vagyunk, fotózzuk le a TV hátulját és fényképpel a kezünkben induljunk el a kereskedőhöz!

Digitális HD beltéri egység

Ha lehetséges, érdemes a tévét korszerűbbre cserélni. Olyanra, ami eleve alkalmas digitális vételre. Ezek MPEG4 kompatibilis DVB-T tunerrel kell rendelkezzenek. Az elmúlt 3-4 évben többnyire már csak ilyeneket árultak a boltokban. Ezek a típusok elvileg MinDig TV matricákkal ellátva sorakoznak a boltok polcain.

Lesz, akinek nehezebb a dolga!

Ha nagyon szerencsések vagyunk, akkor a fentiekkel már meg is oldottuk az átállást. Az igazság viszont sajnos az, hogy a nyaralóknak csak elenyészően kis része van úgy felszerelve, hogy egy egyszerű tévécsere, vagy DVB-T tuner elegendő legyen a boldogsághoz. A problémák pedig ezer forrásból fakadhatnak.

Az első és legkézenfekvőbb gond az antenna lehet. Bár ezen a téren a MinDig TV honlapja optimistán fogalmaz: "A szolgáltatáshoz a jelenleg az analóg műsorok vételéhez használatos legtöbb tetőantenna (lepke vagy logper antenna) megfelelő, amelyek alkalmasak az UHF frekvenciatartomány vételére. A zavartalan vétel jó állapotú antenna és koaxiális kábel esetén biztosítható."

Mi is hasonló optimizmussal fogtunk neki a tesztelésnek a Balaton partján, ám amit tapasztaltunk az messze nem volt ennyire biztató. A Balatont körbejárva hosszasan néztük a tetőket és azt láttuk, hogy a felszerelt antennák többsége még rendszerváltás előtti relikvia, illetve rettenetesen sok házon nincs is antenna. Ők talán szobaantennát használnak, vagy inkább visznek magukkal egy pár jó könyvet?

A második probléma az antennakábelekkel lehet kapcsolatos, ezek száma sajnos ezernyi, így ezeket végignézni sem egyszerű feladat.

nagy veszteségű csatlakozó

A gond lehet gyenge minőségből fakadó. Sok kiskereskedő, aki antennakábelt árul, csak egy típust tart. Ez szinte mindig az adott nagykereskedő által kínált legolcsóbb gyártmány, vagyis szerény minőségű! Ezeken sajnos sokat gyengülhet a jel, ami rossz kép- és hangminőséget eredményez. Maga a kábel és különösen annak külső szigetelése öregszik, vetemedik is, ami különösen kültérben lehet feltűnő. Ha a kábel ki van repedezve, vagy már esetleg hullik le róla a külső szigetelés akkor mindenképp cserélni kell. Lehet, hogy az analóg adás így még fogható, de a digitálissal ez előbb vagy utóbb komoly gondokat fog okozni!

A kábelek csatlakozásai is rengeteg jelveszteséget okozhatnak. Természetesen a legrosszabbak a műanyag, árnyékolatlan típusok. Ám a fém kivitelűek között is rengeteg silány minőségű van. Illetve minden esetben fontos kérdés, hogy a csatlakozó hogyan lett felszerelve? Ha a csatlakozó régi, megeshet, hogy belül már meglazult.

Fontos, hogy az F csatlakozó mérete a kábel átmérőjéhez illő legyen!

A kilencvenes években elterjedő csillagpontos kábeltévéknek köszönhetően divatba jöttek az F, vagyis menetes csatlakozások is. Ezek elméletileg jobbak, ám megfelelő gyakorlat nélkül nehéz őket stabilan összeszerelni, ami ismét csak gyengébb kapcsolatot okoz, illetve ami miatt ezek a csatlakozások az évek során hajlamosak meglazulni.

A fali aljzattól a tévéig vezető kábel minősége is nagyon fontos! Ezekből is érdemes jót venni.

Többszörös árnyékolású antennakábel

Többszörös árnyékolású antennakábel

 

Megoldás?

Elsőként érdemes megnézni a MinDig TV honlapját, ahol pontos cím alapján kaphatunk tájékoztatást arról, hogy merre érdemes az antennát fordítanunk, illetve hogy mennyire szükséges nagyobb nyereségű, kültéri antennára költenünk.

A legegyszerűbb és talán legjobb megoldás?

Bízzuk meg a helyi antennaszerelőt, hogy szerelje fel nekünk az antennát és készítse az a szükséges kábelezést, illetve ha az szükséges, akkor építsen be egy erősítőt! Ragaszkodjunk hozzá, hogy jó minőségű kábelt húzzon be és ahol csak lehet, használjon krimpelt F csatlakozókat!

Egy 100 dB-es kábel a Hama-tól

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.