XLR vagy RCA kábel? Melyik jobb hifire?

2022. január 3., hétfő, 19:30

kábel RCA kábel XLR kábel kábel teszt RCA kábel teszt XLR kábel teszt

Visszatérő kérdés, amire nem lehet mindig egyértelmű igennel vagy nemmel válaszolni. Attól függ. Ha van lehetőség szimmetrikus analóg jeltovábbításra, akkor többnyire jobb eredmény érhető el az XLR kábellel. De vajon van más is a puszta csatlakozón kívül, ami befolyásolhatja az eredményt?

RCA és XLR kábelekRCA és XLR kábelekRCA és XLR kábelekKáCsa KCO-IS1 RCA és XLR kábelekKáCsa KCO-IS1 RCA és XLR kábelekKáCsa KCO-IS1 RCA és XLR kábelekKáCsa KCO-IS1 XLR kábelKáCsa KCO-RTC RCA és XLR kábelekKáCsa KCO-RTC RCA kábelKáCsa KCO-RTC XLR kábelKáCsa KCO-XLR kábelKáCsa KCO-XLR kábelKáCsa KCO-XLR kábel

Szimmetrikus és aszimmetrikus jel

Az eredetileg professzionális hangtechnikában (keverőpultok, aktív hangfalak, mikrofonok csatlakoztatására) használt, de manapság már hifi komponenseknél is előforduló, háromtűs XLR előnye, hogy szimmetrikus jelátvitelre alkalmas. Azért hívják szimmetrikusnak, mert egy hideg és egy meleg vezetőszálat is tartalmaz, amelyek ugyanazt a jelet továbbítják, viszont ellenkező fázisban. Az két ér kiegészül egy harmadikkal is, ami az árnyékolás. Ha a kábelben zaj kerül a jelre, ami a hideg/meleg csatornákon egyaránt megtalálható, azt a fogadó fél áramköre kioltja. A professzionális hangtechnikában, ahol fontos, hogy a hosszú kábelek alacsony zajú jelet továbbítsanak, ezért (és strapabíró csatlakozóinak köszönhetően) népszerű az XLR kábel.

Az analóg RCA kábel aszimmetrikus jelet továbbít. Ha az átvitel során zaj kerül a jelre, akkor az "beépülve" fog tovább haladni az erősítő felé. Egy hifi rendszer esetében legtöbbször nagyjából egyméteres hosszúságú analóg összekötő kábelekre van szükség. Ekkora távolságon kevesebb zajt szed össze a jel, viszont a jó szigetelés és árnyékolás fontos a hangminőség szempontjából.

RCA és XLR kábelek

A legjobb módszer

Aki biztosan tudni szeretné, hogy XLR és RCA csatlakozókkal egyaránt rendelkező hifi rendszere melyikkel szól a lehető legjobb hangminőségben, annak azt szoktuk javasolni, hogy próbálja ki, hallgassa meg mindkettőt. Az esetek döntő részében jobb eredmény érhető el szimmetrikus jelátvitellel (ahogy néhány sorral lejjebb is olvasható). Sok múlik viszont azon is, hogy milyen a készülékek belső felépítése, hogyan kezelik a jelet.

Van lehetőség XLR-RCA átalakításra?

Igen, léteznek olyan csatlakozó adapterek és kábelek is, amelyek egyik végükön RCA, másikon XLR dugót tartalmaznak. Ez esetben viszont a szimmetrikus jelből aszimmetrikus lesz. Ilyen típusú kábel használata előtt érdemes szakértő véleményét kikérni. Ritkán, de előfordulhat, hogy (csak példaként) egy CD-lejátszó vagy DAC XLR kimentéről akár 4 voltos feszültség érkezik, miközben az erősítők RCA bemenete többnyire 2 voltos. Ha az RCA bementre küldött jel túlvezérelt, az hosszú távon előfordulhat, hogy fárasztóbb hangélményt okoz.

RCA és XLR kábelek

Néhány személyes tapasztalat

Kölcsönkaptunk néhány (azonos szériába tartozó) RCA és XLR kábelt a KáCsa Audiótól, hogy utánajárjunk, vajon milyen hallható különbségre érdemes számítani? A válasz kiderítéséhez az Aymara Kft. bemutatótermében lévő, magas minőségű, B&W, Zidoo és Classé komponenseket tartalmazó hangrendszert választottuk.

KáCsa KCO-IS1 RCA és XLR kábelek

Első körben a KCO-IS1 kábelt csatlakoztattuk a rendszer agyát képező Classé erősítő és Zidoo médialejátszó közé. Az IS1 RCA és XLR dugóval is létezik, egyméteres kiadásban kb. 25 000 forintért kapható. Már az RCA-tól is sok részletet és magas felbontást kaptunk, határozott, telt basszusokkal, kicsit fényes érzettel. Ugyanennek a kábelnek az XLR dugóval szerelt változata józanabb, finomabb basszusokat eredményezett és egy kicsit szellősebb határokat segített kialakítani a hangsávok és hangszerek között. A dinamikai alapok és az alapvető tónus megmaradt, de javult a felbontás, hasonlóan ahhoz, mint amikor (csak példaként) egy 16-bites zenefájl után a 24-bitesre váltanak.

KáCsa KCO-RTC RCA és XLR kábelek

A KCO-RTC felnőttesebb dinamikára volt képes, mint a KCO-IS1. Frissebb és szellősebb lett a hangszínpad ahhoz képest, amilyen az olcsóbb kábelnél volt. Javultak az apró részletek, ugyanakkor az énekesnőt kísérő zongora közel sem volt annyira tömör és éles, mint amikor az IS1 volt beillesztve. A KCO-RTC szériás RCA kábel jobban szólt, mint a KCO-IS1 XLR kábel, de előbbi majdnem kétszer annyiba került! Az RCA/XLR dugóval szerelt, tehát azonos szériájú KCO-RTC kábelek között is volt hallható eltérés, de közel sem olyan mértékű, mint amekkorára számítottunk. A basszus textúrája leheletnyit könnyedebb volt a szimmetrikus csatlakozók esetében, illetve a magas frekvenciák kaptak hangyányi mértékű légiesség javulást, amitől alig hallhatóan, de picit tágasabb lett az atmoszféra.

KáCsa KCO-XLR kábel

Érdekesség gyanánt a gyors kipróbálás egy kakukktojással záródott. Az utolsó kábel, amit beillesztettünk, a KáCsa Audió jelenlegi legjobb minőségű saját gyártású XLR kábele (KCS-XLR) volt, amelyből egy egyméteres pár 85 000 forint körül kapható. A KCS-XLR szemben az előtte kipróbált kábelekkel, tiszta, tömör ezüst vezetőt tartalmaz, ami leírhatatlan természetességet és nyugalmat eredményezett. Ezzel a kábellel mutatta legfinomabb és kiegyensúlyozottabb "arcát" a rendszer, megszűntetve a korábbi fényességet. A kisebb modellek esetében kicsit markánsabb, katonásabb volt egyes részletek megjelenítése, azokhoz viszonyítva a KCS-XLR inkább áramoltatta a hanginformációt.

KáCsa KCO-XLR kábel

Záró gondolatok

Az RCA vagy XLR közötti választás leghatékonyabb módja a személyes próba. Elég néhány pillanat ahhoz, hogy kiderüljön, melyik kábel hogyan jelenít meg kulcsfontosságú zenei részletet. A fentebb írt rövid beszámoló során az derült ki, hogy egy magasabb anyagminőségű RCA kábellel jobb hangzás érhető el, mint egy gyengébb tervezésű XLR kábellel. Az eredményt tovább árnyalja, hogy a tiszta réz és ezüst vezetők között jelentős különbség hallható. Bizonyos gyártók olyan részletekre is ügyelnek, hogy a csatlakozót milyen anyagokból készítik, és melyik technológiával illesztik a kábelhez.

Összességében fontos a minőségi kábel, de ha minden komponens ideális szintet képvisel, akkor a végső eredmény nem alapozható pusztán az RCA és XLR közötti különbségekre, sőt, még egy olyan hifi lánc is szólhat kiválóan, amelyen egyáltalán nincsen szimmetrikus XLR csatlakozási lehetőség. Ha mégis van és adott hozzá egy pár "ellenőrzött" minőségi kábel is, akkor nyugodt szívvel javasoljuk az XLR használatát, mi is azt választjuk, részben strapabíróbb kivitele miatt, másrészt olyan esetben, ha nagyobb távolságban kell a jelet továbbítani.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.