Devialet Phantom bemutató a HIGH END 2015 kiállításon

2015. június 1., hétfő, 12:15

Devialet Phantom audio házimozi hifi hangfal hangrendszer high end Devialet Phantom Silver Phantom Devialet hangfal Devialet hangrendszer Devialet házimozi házimozi rendszer

A Devialet Phantom létezéséről már bő fél éve tudunk, mégis vártuk a müncheni HIGH END 2015 első napját, ahol alapos bemutatót ígért a francia gyártó.

Mi is az a Phantom?

A Phantom egy gömbölyded hangrendszer, ami egymaga hivatott helyettesíteni komplett hifi és házimozi rendszereket, olyan minőségben, amihez hasonlót eddig nem nagyon láthattunk.

A Devialet Phantom a HIGH END 2015 egyik legnehezebben kategorizálható terméke. Nem csak egy aktív hangfal, inkább mindent magába foglaló, hangsúlyosan high end minőségű hangrendszer. Vagy ha éppen úgy tetszik, egy nagyobb, akár az egész házat magába foglaló rendszer alapköve.

A külleme a kortárs formatervezés eklatáns példája. Építési minősége az Apple legjobb termékeit előzi, maga mögé utasítva számtalan olyan high end gyártót, akik számára az összeszerelés minősége összefonódik a sok-sok alumínium, rozsdamentes acél, vagy fa felhasználásával. A benne lapuló technika pedig legalább annyira forradalmi, mint a Citroen DS volt a maga idejében.

Devialet Phantom bemutató a HIGH END 2015 kiállításon

A Devialet kezdetektől fogva hangoztatja, céljuk, hogy egy napon mindenki választhasson magának egyet a cég termékei közül. Nemes cél ez, aminek nyilván több akadálya is van. Egyrészt a francia cégnek esze ágában sincsen olcsó kommersz termékekkel foglalkozni. Másrészt, nem mindenki szeretné, ha az otthonát a hagyományos hifikre jellemző, méretes elektronikák és hangfalak uralnák. Ebből a nagy elektronikák problémáját a Devialet már évekkel ezelőtt leküzdötte az ADH-nak nevezett erősítő technológiával. Majd egy éve megérkezett a SAM nevű szoftver, ami az erősítőt adott hangfal típushoz tudta hangolni, hogy a hang a lehető legközelebb kerüljön a tökéleteshez. Most pedig megérkezett a Phantom, ami egy komplett hangrendszer, sőt annál is több!

Devialet ADH diagram

Mért kell a Phantom?

A Phantom célja, hogy alternatívát nyújtson a hatalmas high end hangfalakkal szemben, olyan hangzást kínálva, amit ebben a méretben másnak eddig nem sikerült megvalósítania, olyan egyszerű használattal, amiről minden zenerajongó álmodik. Ám ezeket megvalósítani cseppet sem volt egyszerű.

Az egyik leglátványosabb megoldandó feladat a méret problémája, ami különösen a mélyhangok visszaadásában állította komoly kihívások elé a tervezőgárdát. A mélyek hatásos reprodukciójához ? ezzel bizonyára mindenki tisztában van ? a közép- és magassugárzóénál nagyobb membránfelület, illetve nagyobb kilengés kell.

Devialet Phantom

Nem kívánunk a fizika és a hangfalgyártás alapfogalmaiban elmerülni, ezért csak röviden foglaljuk össze a kihívásokat.

Az első, hogy a hangszóró membránjának nem csak a felénk néző oldalán keletkezik hang, de a hátoldalán is, aminek többségét általában a hangdobozzal igyekszünk elnyeletni. Ha nem így tennénk, akkor a két hang egymást gyengíthetné. A hátrafelé, pontosabban a doboz belsejébe sugárzott hang elnyeletését erősebb doboz szerkezettel, nagyobb belső térfogattal és hangcsillapító töltettel szokás segíteni. Illetve egy jól megtervezett reflexnyílással, bizonyos frekvenciákat felerősíthetünk, bár ennek is vannak hátulütői. A lényeg, hogy a levegő és más rugalmas anyagok, a hangot ?elnyelik? avagy hővé alakítják.

Ám a Phantom belsejében, a mélysugárzók mögött, alig 3 liter légtér van! Ebben a kis térfogatban kell a hangszórók által hátrafelé sugárzott hangokat, energiát kezelni. Mivel ilyen kis térben a hang elnyelése reménytelen feladat, másképp kell a problémát kezelni. Tudomásul kell venni, hogy az elnyeletlen hangenergia újból és újból nekifeszül a Phantom belsejének és persze a hangszórónak. Kicsit olyan ez, mint egy benzin- vagy dízelmotor égéstere, csak éppen vaskos fémdugattyú helyett egy vékony membrán küzd a nyomással. Ráadásul a szép egyenletes járás helyett, a beérkező jel változásait azonnal le kell követni, tehát a terhelés nem csak nagy, de gyorsan változó is. A fejlesztés során a Devialet mérnökei számos erős, nagy teljesítményű hangszórót kipróbáltak, ám a hatalmas terhelés alatt a legtöbb membrán, szó szerint összeroppant, szilánkokra tört. Ezért a franciák ezt is saját fejlesztéssel kellett megoldják. Az eredmény: a Phantom-ba szerelt mélysugárzó, a kategória legnagyobb terhelést elviselő típusa, ami kibírja a 2 x 3 literes dobozban fellépő 174 dB (!) hangnyomást. Hogy ez mennyire nagy teher, azt jól szemlélteti az is, hogy a hangszórókat 1,2 tonna nyomást kifejtő csavarozás tartja a helyén. Hagyományos csavarozással a doboz szabályosan szétfeszítené/robbantaná magát működés közben.

Devialet Phantom bemutató a HIGH END 2015 kiállításon

A másik kihívás, amit egy kis hangdoboz elkészítésénél figyelembe kell venni, Newton 3. törvényével kapcsolatos. Amikor a hangszóró tekercse a membránt, avagy a mozgó alkatrészt egyik irányba kilendíti, azonos, de ellentétes irányú erő hat a hangszórótest állónak tekintett részére, illetve vele együtt az egész dobozra. Vagyis, a valóságban, amikor a membrán előre lendül, a doboz egy picit hátra mozdul, illetve amikor a membrán hátra tér ki, a doboz egy aprót előre rezzen. Persze a hangdoboz nagyságrendekkel nehezebb a membránnál, így annak a kilengése sokkal-sokkal kisebb lesz. Ám ha szerkezet méretét drasztikusan csökkentjük, de mégis nagy hangot akarunk belőle kicsikarni, sajnos a doboz már olyan mértékben fog rezegni, hogy az gondot jelent. Ezért a Phantom-ban két darab mélysugárzó dolgozik, egymásnak háttal, ellentétes fázisban. Vagyis a hangszórók egymásnak feszülnek, egymást kiegyensúlyozzák.

A fenti technikák, amiket a Devialet csak HBI vagyis Heart Bass Implosion néven emleget, segítenek a Phantom-nak, hogy a nagy hangfalakat megszégyenítő mélyeket produkáljon. A gyári adatok szerint +/- 2 dB tűréssel egészen 16 Hz-ig dolgozik, 20 Hz-ig pedig elképesztő, 0,5 dB-es pontosságot ígér! Szó mi szó, a bemutató alatt mi is rácsodálkoztunk a mélyekre?

Devialet Phantom bemutató a HIGH END 2015 kiállításon

A Phantom összeszerelése is szokatlan. Miközben sok gyártó azzal büszkélkedne, hogy a terméke mennyi apró alkatrészből áll, az apró Devialet, modulonként mindössze 10 építő elemből áll össze. Amit csak lehetett, szilárd, nem bontható kötéssel rögzítettek az egyes részegységeken. A kevesebb csavar és bontható alkatrész masszívabb, megbízhatóbb szerkezetet ígér. Hasonló okokból, a Phantom belsejéből a kábelek is száműzve lettek.

Mivel sokan szeretik a hangzatos adatokat, felsorolunk néhányat! A Phantom megszületéséhez rengeteg, szám szerint 88 védett szabadalom kellett.

A Phantom 750 watt, a Silver Phantom 3000 watt teljesítményt ígér.

A Phantom használható magában, párban, házimozi rendszerként és az egész házban, szobánként eltérő felállásban.

A Phantom és annak alkatrészei, Franciaországban készülnek.

Pierre-Emmanuel Calmel a Devialet Phantom tervezése közben

Ha több Phantom-ot szeretnénk együtt használni, akkor szükségünk lesz egy Dialog nevű kis dobozkára, ami összefogja az egységek vezérlését. A Dialog egyúttal Deezer, Tidal és qobuz szolgáltatásokkal is felruházza a Phantomokat. A Dialog nevű ingyenes alkalmazás egyszerre akár 24 Phantom vezérlésére is képes!

Devialet DIALOG

Technológiából élmény

A Phantom a fenti műszaki megoldások ellenére is, sokkal inkább szól az élményről, mint a technológiáról. A legújabb Devialet feladata ugyanis az, hogy kiiktassa a hang és hallgató kapcsolata között tornyosuló klasszikus hifi-t illetve a technika kezelésével járó terheket. Tény, hogy ez így, leírva elég irreálisan hangzik, de amit a bemutatón láttunk, az minket is megdöbbentett.

A Phantom, vagy Phantomokból álló rendszer használata szinte letaglózóan egyszerű. A bemutató alatt játszi könnyedséggel szólaltak meg a különböző Phantom-ok, egymás után, vagy egyszerre, 1, 2 vagy akár 5 csatornán keresztül. Mindezt hol egyik, hol másik iPad-ről vezérelve, úgy hogy az átállás teljesen észrevétlen volt. Ez az a pont, ahol ismét érezzük, hogy a Devialet nem csak ígér, de teljesít! A high end jelző pedig nem csak a termék minőségét, megjelenését vagy hangját írja le, de a használati élményt is jellemzi!

Devialet Phantom bemutató a HIGH END 2015 kiállításon

A hang?

A bemutató alatt hosszasan hallgattuk a Phantom és Silver Phantom rendszereket, egycsatornás, sztereó és 5.0 felállásban is. Persze igazán átfogó képet, ennyi idő alatt nem kaphattunk róluk. Ezt majd a hazai márkaképviselet, a Penna Poor bemutatótermében pótoljuk. Az elsőként lejátszott felvételek leginkább a mérethez képest meglepően erős, stabil mélyeket igyekeztek bemutatni. Tény, hogy a mélyhangok minősége, illetve a nyers energiatömeg az, ami leginkább váratlanul éri a hallgatót. Vagyis egy rövid bemutatóhoz ez jó választás. No de mi van a kevésbé agresszív zenék közvetítésével? Szerencsére a demón hallottunk néhány, sokak által kedvelt, tesztelésre is sokat használt dalt. Ezalatt a Phantom szorgosan bizonygatta, hogy nem csak erő, de érzelmek közvetítésére is képes. Tényleg jó volt, amit hallottunk és a gyártó által ígért, a méretet meghazudtoló, mégis igényes hangzás valóság. Kalapot emelünk előtte és a Devialet mérnökei előtt!

A Phantom egyértelműen az elmúlt évek egyik legmerészebb terméke. A korábbi termékkategóriák egy különös keveréke, amihez hasonlót nagyon-nagyon keveset láthattunk eddig. A szerkezetben évtizednyi fejlesztői munka lapul, csúcstechnológiával és különlegesen magas gyártási minőséggel ötvözve. A külleme igazi európai, francia formaterv, a használata pedig önfeledt szórakozás.

Pierre-Emmanuel Calmel, Quentin Sannié, Emmanuel Nardin a Devialet Phantom-mal

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.