DALI OPTICON LCR hangfal teszt

Design és funkció - melyik fontosabb?

2019. november 12., kedd, 10:30

DALI OPTICON audio hifi hangfal hangszóró DALI hangfal hifi hangfal hangfal teszt DALI hangfal teszt hifi hangfal teszt DALI OPTICON hangfal teszt

A neves dán gyártó modelljei közül már sok példányt teszteltünk, úgy az OPTICON mind a további - OBERON, RUBICON, stb. - szériákból. Jelenleg egy részint dizájn elemnek is tekinthető modellel van dolgunk, ami viszont, már csak ára okán is, magas minőségű hangot kell, hogy szolgáltasson. De mi marad a legendás DALI hangból, ha egy lapos, fali kialakítású dobozból érkezik?

DALI OPTICON LCR hangfalDALI OPTICON LCR hangfalDALI OPTICON LCR hangfalDALI OPTICON LCR hangfalDALI OPTICON LCR hangfalDALI OPTICON LCR hangfal hátlapDALI OPTICON LCR hangfal basszreflex portDALI OPTICON LCR hangfal csatlakozóDALI OPTICON LCR hangfal magassugárzóDALI OPTICON LCR hangfal magassugárzóDALI OPTICON LCR hangfal magassugárzóDALI OPTICON LCR hangfal magassugárzóDALI OPTICON LCR hangfalDALI OPTICON LCR hangfalDALI OPTICON LCR hangfal mélysugárzóDALI OPTICON LCR hangfal mélysugárzóDALI OPTICON LCR hangfal keresztváltóDALI OPTICON LCR hangfal keresztváltóDALI OPTICON LCR hangfal keresztváltó

Bevezetés

A DALI OBERON ON-WALL tesztje - bár eleinte szkeptikusak voltunk - meggyőzött minket, hogy fali kialakítású doboz is képes kifejezetten zenei, magas minőségű hangot szolgáltatni. Az OBERON ON-WALL messze árkategóriáján felül teljesített tesztünkben, így nagy várakozással néztünk a magasabb szériás testvér tesztje elé. Az OPTICON LCR dobozkialakítása gyakorlatilag azonos az OBERON-éval, szintén lefelé mutató reflexnyílással van ellátva. Így a fal nem állja útját a kiáramló levegőnek.

DALI OPTICON LCR hangfal basszreflex port

Természetesen az OPTICON-ban más típusú hangszórók foglalnak helyet, mint az OBERON-ban: a mélysugárzó itt 165 mm-es Wood Fibre - azaz farost alapú - kónuszt és a DALI által szabadalmaztatott, SMC technológiáját is tartalmazó mágnes rendszert kapott.

DALI OPTICON LCR hangfal mélysugárzó

Az SMC technológiával olyan anyag hozható létre, aminek nagyon nagy mágneses ereje van, alacsony elektromos vezetőképesség mellett. Ennek köszönhetően hozza az elvárt minőséget az egyéb mágnesek hátrányai nélkül. Mivel az OPTICON LCR kétutas, dedikált középsugárzót nem találunk benne.

DALI OPTICON LCR hangfal

DALI OPTICON LCR hangfal

Viszont a magassugárzó hibrid kialakítású: selyemdóm és szalagsugárzó is került a forgatható egységbe. A forgathatóság frappáns megoldás arra a helyzetre, ha OPTICON LCR-ünket fekve szeretnénk használni: ezesetben a magassugárzókat tartalmazó elemet 90 fokkal elforgathatjuk, úgy nem változik a fülhöz viszonyított pozíciója. A magashangok így mindig egyenletesen és a tervezett irányban érhetnek el hozzánk, a hangzást tehát nem befolyásolja, hogy álló, vagy éppen fekvő helyzetben helyezzük el a hangdobozokat. Sőt, a gyártói ajánlás szerint ily módon akár centersugárzóként is használhatjuk házimozi rendszerünkben; összességében tehát e megoldás bővíti és sokrétűvé teszi felhasználhatóságát.

DALI OPTICON LCR hangfal

Meghallgatás

A DALI OPTICON LCR-t mindenekelőtt alapos bejáratásnak vetettük alá, hogy valós képességeiről győződhessünk meg. Meghajtásához Naim Supernait 3 sztereó erősítőt, forrásként Parasound Zdac V.2-t nagyfelbontású fájlokkal, mindezekhez pedig minőségi kábelezést használtunk. Láncunk így bőséggel elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy kihozza az OPTICON LCR-ből tudása legjavát.

DALI OPTICON LCR hangfal magassugárzó

A tesztet elsősorban a zenehallgatásra hegyeztük ki. A felépítése meglepetésre, vagy elgondolkozásra adhat okot, de lényegében nem kell megijednünk. Az elmúlt évtizedekben divattá vált a hangdobozok szélességének csökkentése, mélységük viszont nőtt. A megelőző időszakokban ez a két arány nagyjából egységes volt, de ez az elv sem nevezhető teljesen idegennek. Lehet, sokan megköveznek majd érte minket, mert a kicsomagolást követően először az Audio Note neve ugrott be, akik a mai napig relatíve kis mélységgel dolgoznak, viszont csodákra képesek. A DALI bizonyára nem ezt a szintet hivatott megugrani, de a felépítése, stabilitása és nem elsősorban árcédulája is azt kívánja, hogy meglehetősen komolyan vegyük. A meghallgatáshoz nem is lehetett volna jobb választás a cég tesztlemezeinél, amik eddig is minden alkalommal beváltak.

DALI OPTICON LCR hangfal keresztváltó

Az OPTICON LCR legfontosabb védjegye a melegség. Ez biztosan köszönhető a felépítésének is, valamint a zenehallgatás és házimozizás jelen legfőbb céljának, hogy hosszútávon hallgatható legyen. Mindamellett, hogy elénk tárja a részleteket, már nem találkoztunk az akár többcsatornás rendszerek gyerekbetegségeivel, miszerint minden részletet hegyezzen ki, még a kisegerek cincogását is halljuk a sarokban. Halljuk azokat most is, csak nem vonja magára a figyelmünket. Először egyszerűen a használatban lévő állványunkra helyeztük az LCR-eket, ahol jól érezték magukat, de nem elég otthonosan. Nem volt hiányérzetünk, szórakoztatott az előadása, de jelezte, hogy nem ez az igazi helye. A falakat vettük tehát igénybe, ahol a hangkép érezhetően átrendeződött. A középtartomány jobban előtérbe került, stabilabbá vált, viszont a pozitívumként már említett melegség továbbra is megmaradt. Az LCR igénybe vette a fal támaszát, amivel sikerült a mélyhangok pontosságából kicsit veszítenie, de az még nem volt feltétlenül zavaró.

DALI OPTICON LCR hangfal mélysugárzó

Egy klasszikus állványos dobozhoz képest nem csökkent a tér, sőt egységesebbé is vált talán, azonban a magas- és a mélytartomány kevésbé volt definiált. Nem fogja, nem tudja tehát kiváltani egy hasonló kaliberű, klasszikus felépítésű hangdobozt még saját házon belül sem, itt más felhasználókat akartak kielégíteni. Az OPTICON LCR elsősorban azoknak készült, akik kicsit helyszűkében vannak, viszont szeretik az otthonos hangzást. Nem tesztelgetnek, nem akarják az áthívott szomszédokat azzal elámítani, hogy milyen jó kis dobozt vettek. Maguktól is rá fognak jönni, mert ezek a DALI-k nagyon barátságosak, feltűnés nélkül okoznak élvezetet.

DALI OPTICON LCR hangfal keresztváltó

Filmekkel is próbára tettük az OPTICON LCR tudását és megállapítottuk, hogy erre a célra kifejezetten ajánlható. Ennek oka, hogy a párbeszédeket igen életszerűen jelenítette meg, a zenei betétek szintén magas minőségben szólaltak meg, illetve az effektek és térhangok is úgy jelentek meg, ahogy egy ilyen kategóriájú sztereó rendszertől elvárható. Nem maradt hiányérzetünk semmilyen téren, kifejezetten kellemes élményt kaptunk.

DALI OPTICON LCR hangfal csatlakozó

Összegzés

Tapasztalatainkat összegezve elmondhatjuk, hogy a DALI OPTICON LCR hangsugárzók kifejezetten alkalmasak viszonylag jó minőségű zenehallgatásra, filmnézéshez pedig szintén ajánlottak. Ugyanakkor a doboz kialakításából fakadóan nem igazán tudja hozni az árkategóriájában, normál kialakítású hangsugárzóktól megszokott hangot. Ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni, amennyiben kifejezetten audiofil célra keresünk falra szerelhető hangsugárzót. Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy az általunk is tesztelt DALI OBERON ON-WALL hangsugárzók nagyjából féláron kínálnak nagyrészt hasonló megszólalást, mint az OPTICON LCR, így azok ár/érték aránya kiemelkedőnek mondható. Ez nem mondható el az OPTICON LCR-ről, sokkal inkább akkor ajánljuk, ha az OBERON-nál valamivel kifinomultabb hangért hajlandóak vagyunk megfizetni a körülbelül kétszeres vételárat. Kinézetével viszont hódíthat a fali OPTICON: sokszor előfordult, hogy rajta ragadt szemünk, mivel igényes, kifejezetten szép kialakítása vonzza a tekintetet ugyanúgy, ahogy az egyes komponensek megjelenése külön-külön is figyelemreméltó. Így lakásunk dísze még jól is szólhat, amennyiben hozzá illő erősítővel és forrásanyagokkal tápláljuk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.