AURALiC ALTAIR - új high end lejátszó

2016. április 17., vasárnap, 06:10

AURALiC audio hifi lejátszó médialejátszó ALTAIR digitális rádió digitális lejátszó digitális futómű AURALiC lejátszó AURALiC DAC hign end lejátszó high end DAC

Az AURALiC idén is bedob egy vonzó tudású és árú digitális zenelejátszót a high end piacra, ami bár az ARIES alapjaira épült, új névvel lép ki a közönség elé.

AURALiC ALTAIR high end lejátszóAURALiC ALTAIR high end lejátszóAURALiC ALTAIR high end lejátszó hátlapAURALiC ALTAIR high end lejátszóAURALiC ALTAIR high end lejátszó

Tudjuk jól, hogy ha valami sikeres, abból sok-sok változat készül. Így már egy éve sem csodálkoztunk igazán, amikor az AURALiC bemutatta az addigra már ismert és sikeres ARIES olcsóbb változatát, a MINI-t. Az idén azonban nem kisebbet, hanem még egy picit nagyobbat álmodtak a kínai cég tervezői.

Az ALTAIR az ARIES és ARIES MINI, illetve a VEGA DAC közös gyermeke, azoknak legvonzóbb műszaki jellemzőire alapozva.

AURALiC ALTAIR high end lejátszó

Az ALTAIR alapja az ARIES Tesla processzora, kiegészítve annak lineáris tápjával és a femtomásodperc pontosságú órajel-generátorral. Vagyis azokkal a jellemzőkkel, amik az eredeti ARIES két változata közül a drágábbiknak voltak sajátjai. Ehhez jön még hozzá a VEGA DAC-ból ismerős ESS Sabre 9018 jelfeldolgozó, az ARIES MINI-ből ismerős merevlemez foglalat, az OLED kijelző és a fejhallgató kimenet. Így egyetlen készülékbe sűrítve kapjuk meg az ARIES modellek legvonzóbb jellemzőit és egy remek DAC-ot.

Az új ALTAIR lejátszót a hírek szerint a MINI és az eredeti ARIES közötti modellnek szánták, de ez nem tartotta vissza a gyártót attól, hogy teletömje a gépet vonzó műszaki megoldásokkal és szolgáltatásokkal. Persze a legtöbbeknek elsőre alighanem a komoly táp és a femtomásodperc pontosságú órajel lesz az izgalmas, de akad még itt pár érdekesség. Ám ez a gép rendelkezik egy csinos előlapi hangerőszabályzóval is, ami természetesen digitális. Van benne hely egy 2,5 colos merevlemeznek, végre rendelhető lesz feketében is és még fülhallgató csatlakozót is kapott. Szóval, ez a kis készülék egy klassz kis továbbfejlesztése az ARIES MINI-nek. Igen, ez nem egészen versenytársa a külön ARIES és VEGA modellekből összeállított készletnek. Persze árban sem ér fel azok összértékével.

AURALiC ALTAIR high end lejátszó hátlap

A bemenetek között van AES/EBU, koaxiális, optikai, USB (számítógéphez), majd ezek mellett még találunk további két USB csatlakozót. Egyet egy esetleges külső DAC számára, egyet pedig külső adathordozónak. Persze itt van még az RJ45 vezetékes hálózathoz, kicsit feljebb 2 db, cserélhető antenna a WiFi-hez, ami ráadásul háromsávos (802.11b/g/n/ac) szabványú. Természetesen hallgathatunk a zenét az otthoni szerverünkről vagy számítógépünkről (uPnP/DLNA), a készülékbe opcionálisan beépíthető merevlemezről vagy SSD-ről, használhatjuk a TIDAL vagy a Qobuz szolgáltatását, hallgathatunk internet rádiót, és csatlakozhatunk a készülékre AirPlay-en, vagy Bluetooth-on keresztül is. A Songcast and RoonReady előkészítés pedig már csak hab a tortán, ahogy a tervek szerint hamarosan elérhető MQA frissítés is.

AURALiC ALTAIR high end lejátszó

A kimenetek sorában természetesen ott van a szokásos, analóg RCA és XLR is, ahogyan ide sorolható a már fentebb említett USB DAC és a fejhallgató aljzat is. A lejátszható formátumok jelenleg: AAC, AIFF, ALAC, APE, DIFF, DSF, FLAC, MP3, OGG, WAV, WV és WMA. A hang lehet PCM kódolású, akár 384 kHz/32 bit felbontásban, illetve DSD esetén DSD64, DSD128, DSD256 adatsűrűségű.

Hogy mikor lesz kapható és mennyire lesz jó a hangja? Erről alighanem a májusban sorra kerülő, müncheni HIGH END 2016 után tudunk bővebb információval szolgálni, ahol reményeink szerint meghallgatjuk az új típust.

audiocentrum.hu

www.auralic.com

AURALiC ALTAIR high end lejátszó

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.