A technikus szemszögéből

Interjú Erdős Péterrel, a KáCsa csapat egyik megbecsült tagjával

2022. március 29., kedd, 09:00

KáCsa KáCsa Audió audio hifi kábel hangfalkábel audio kábel analóg kábel digitális kábel hifi kábel

Legújabb cikkünkben nem terméket, hanem személyt mutatunk be, nevezetesen Erdős Pétert a KáCsa Audió szaküzletből. Több olvasónk is jelezte, hogy örömmel fogadnának információs csemegéket és történeteket a magyar hifi kereskedelem világából. E törekvésünk első felvonása egy rövid, videóban elmesélt háttértörténet Pillis Ágnestől, amelyet Erdős Péter technikussal folytatott beszélgetés egészít ki.

KáCsa Audió Erdős PéterKáCsa Audió Erdős PéterKáCsa Audió Erdős Péter

A KáCsa Audió tevékenységéről írtunk egy bemutató cikket korábban. Ám eddig kevésbé tértünk ki azokra a hús-vér szereplőkre, akik a vállalkozás pilléreit képviselik. Mielőtt (a technikus urak képviseletében) Erdős Péterrel folytatott beszélgetésünkre sort kerítenénk, jöjjön egy másik, nem kevésbé érdekes interjú Pillis Ágnessel, aki Kiss Imre mellett létfontosságú szereplő volt a projekt elindításában és felfejlesztésében:

AV-Online: Mióta vagy a KáCsa csapat tagja?

EP: 2016 januárjában jöttem a KáCsa Audióba dolgozni. Akkor kezdődött ez az egész.

AV-Online: Hogyan került a hifi az életedbe?

EP: Igazából a hifi és a zene mondhatni gyerekkorom óta mellettem van. Általános iskolában kezdtem el érdeklődni iránta (akkor még a hangosítástechnika vonzott jobban). A helyi rendezvényeket, ünnepségeket ötödikes koromtól én csináltam. Onnantól kezdve ez középiskolába, kollégiumba is végig kisért. Utána, mikor 18 évesen megkaptam az első autómat, volt némi autóhifi őrületem, ami elhúzódott egy-két évig. Abba beletartozott többek között hangnyomás versenyzés és volt úgynevezett SQ (sound quality, magyarul hangminőség) - minőségi zenehallgatásra építettem autós hangrendszert, ami a legelső Seat Ibizámba került. Aztán ahogy bekerültem a KáCsába, onnan kezdve elengedtem az autóhifit és elkezdtem az otthoni hifivel foglalkozni.

AV-Online: A KáCsa tagjaként milyen újdonságokat fedeztél fel az iparágon belül?

EP: A szobai minőségi zenehallgatás az, ami a KáCsa miatt került hozzám közelebb. Lehetőségem nyílt a komolyabb kábelek és a viszonteladó partnerek által igényesebb komponensek kipróbálására.

AV-Online: Mi a szereped, feladatod a cégen belül?

EP: Riasztó, kamerarendszer, festettünk is már, úgyhogy lényegében minden... (nevet). De komolyra fordítva a szót, a műhelyfeladatok nagy részét kollégám és én látjuk el, amibe beletartozik még a szakmai tanácsadás vásárlóink részére, illetve az egyedi kábelek tervezése és szerelése. A műhely teljes tevékenységi körét mi látjuk el.

KáCsa Audió Erdős Péter

AV-Online: Milyen zenéket, zenei stílusokat szeretsz?

EP: Mióta a KáCsában vagyok, az akusztikus és a jazz vonal az, ami megfogott. Ott tud szerintem egy rendszer teljes mértékben kiteljesedni. Előtte gyerekkoromban és autóhifiben nyilván az elektronikus zene volt az, ami motivált. Most már a hangszeresebb vonal tetszik inkább.

AV-Online: Mi az utolsó koncert, amin voltál?

EP: Egy ByeAlex akusztikus koncert.

AV-Online: Mindegyik KáCsa technikusnak van specialitása - mi az, ami neked megy a legjobban?

EP: Szinte csak hozzám tartozik az egyedi fejhallgató kábelek tervezése és készítése. Ezt emelem ki, mert ilyeneket már szinte napi rendszerességgel szerelek, belépőtől a high end kategóriáig. Mostanra bármit el tudok készíteni, ha van hozzá alkatrész.

AV-Online: Mi az a vásárlói kérdés, amit a leggyakrabban hallasz?

EP: "Lacibácsi itt van?" (felnevet). Amit egyébként leggyakrabban szoktak feltenni, hogy "Szeretnék egy rendszert építeni, milyen hangfalkábelt ajánlanak hozzá?". Ez a leggyakoribb, hogy milyen hangfalkábelt és milyen RCA összekötő kábelt tudnánk javasolni.

AV-Online: ...és van-e olyan vásárlói kérdés, amit nem szívesen hallasz?

EP: Igen van, a Scart - HDMI átalakító. Halálkomolyan mondom, nem telik el úgy hét, hogy ne keresne nálunk az idősebb vásárlók közül valaki Scart - HDMI kábelt. Nem tudjuk eleget hangsúlyozni, hogy nem létezik Scart - HDMI átalakító kábel és pusztán egy kábellel nem lehet digitálisból analógot varázsolni.

AV-Online: Mi a kedvenc termék kategóriád a kínálatotokon belül?

EP: Kábeleket és csatlakozókat árulunk - nekem a kábelek mindegyik kategóriája az, ami tetszik. Szerintem érdekes és sok esetben meglepő, hogy milyen mértékben befolyásolják a hangminőséget.

AV-Online: És van olyan termékkör, ami nem a szíved csücske?

EP: Nincs ilyen.

AV-Online: Van a bakancslistádon olyan hifi termék vagy rendszer, amit szívesen hazavinnél?

EP: Igen, van. Nagyon szeretnék otthonra egy felsőkategóriás Sonus faber hangfalat és egy hozzá passzoló, Deprez műszeres McIntosh erősítőt.

AV-Online: Mi a legnehezebb kábelszerelés, amit eddig elvégeztél?

EP: Így, hogy "legnehezebb", nem volt, mert eddig mindent (amit elvállaltunk természetesen) meg tudtunk csinálni.

KáCsa Audió Erdős Péter

AV-Online: ...és mi volt a legidőigényesebb szerelésed?

EP: Ha egy kábel sok vezetőszálat, illetve árnyékolást tartalmaz, akkor az erek egyenkénti szétszedése és forrasztása az, ami időigényes minden bonyolultabb kábelnél. Amikor például egyetlen kábelben harminc vezetéket kell egyesével blankolnom, az nem öt percet vesz igénybe. Bonyolultságától függően akár több óráig is eltarthat, míg egy komplex geometriájú kábeltípust készre szerelünk.

AV-Online: Szerinted melyik kábel a legfontosabb egy hifi rendszerben?

EP: A hangfalkábelt tenném az első helyre, utána pedig az XLR/RCA analóg összekötőket.

AV-Online: Mit tanácsolsz azoknak, akik hangrendszer fejlesztés előtt állnak?

EP: Spóroljanak (felnevet). A mai világban minőségi hifi rendszert összeállítani szerintem nem olcsó történet. Mindenképpen meg kell húzni egy határt. Utóbbit nyilvánvalóan aszerint, amennyit a pénztárca enged, illetve az otthoni szoba és annak akusztikája mit tesz lehetővé, hallhatóvá. Számít, hogy van-e kiindulási alap, tehát egy meglévő rendszer, vagy teljesen új láncot szeretne felépíteni? Elektronikus zenére jellemzően nem kell annyira komoly, min akusztikusra vagy jazzre, ahol több hangszer megszólal, amelyeket el kell helyezni a térben. Hallgassanak meg egy-két opciót mindenképpen, próbáljanak ki több rendszert és vegyék prioritásba, hogy mi az a zenei stílus, amit saját otthonukban szeretnének élvezni.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.