Cambridge Audio Budapesten

2014. január 28., kedd, 09:40

Cambridge Audio audio hifi DAC előerősítő végfok AERO hangfal

Ismét hazánkban járt a Cambridge Audio nemzetközi kereskedelmi vezetője Dan Poulton, hogy személyesen számoljon be a cég újdonságairól, a nagyobb változásokról, no meg persze azért, hogy egy kicsit még jobban megkedveltesse velünk az angol hangzást.

A hazai disztribútor, az Audiophyl Kft. meghívására gyűlt össze a szaksajtó és számos viszonteladó, hogy egy délutánt a Cambridge Audióról beszélgessünk Dan-nel a cég kereskedelmi képviselőjével. Akár egy éve, most is az Audiophile Szalon emeleti demószobája volt az esemény helyszíne. A főszerep ezúttal az új 851-es sorozatnak jutott, bár az előadásban több más termék is szóba került.

Az előadás - ahogyan egy évvel ezelőtt is - a Cambridge Audio történetének rövid bemutatásával kezdődött. Erről persze már akkor is írtunk ezért nem ismételjük meg. A legtöbben amúgy is az új 851-es modellekre kíváncsiak, így inkább ezekkel kezdjük!

Az Azur 851-es sorozat új tagjai, a 851D típusjelzésű DAC, a 851W végerősítő és 851E előerősítő.

Az új 851D DAC AFT2 felskálázó rendszert és kettős DAC-ot kapott. Bemenetei sorában megtaláljuk a hagyományos koaxiális és optikai csatlakozókat, az egyre gyakrabban felbukkanó USB portot, amivel a számítógép hangkártyáját válthatjuk ki (akár USB Class2 módban is), de van itt BNC, sőt AES/EBU bejárat is. Ez utóbbi ma még igazi ritkaság! Természetesen nem maradt ki a BT100 Bluetooth adapter használatának lehetősége sem. A hátlapon ezek mellett még láthatunk Control Bus, RS232, infra jeladó és trigger portot is.

Cambridge Audio 851D DAC hátlap

A készülék hagyományos RCA vagy XLR csatlakozással köthető integrált erősítőre, vagy akár közvetlenül végfokra is. Utóbbiért külön elismerést érdemel a gyártó, hiszen a fejlett digitális hangerő szabályozásnak köszönhetően a készülék akár előfokként is használható!

Cambridge Audio 851E sztereó előerősítő

A 851E előerősítő kapcsán az első dolog, amit meg kell említenünk, az annak jel/zaj viszonya. Az 1 kHz-en mért <0,00045% és a 20 kHz-en mért <0,000057% egészen elképesztő értékek. A hangerő szabályozás is megérdemel egy kis figyelmet, mert az új szerkezet ötvözi a digitális és az analóg eljárás előnyeit. A vezérlés alapja digitális, ami lehetőséget ad a precíz, 1 dB-es lépésközű beállításra, ugyanakkor mentes a digitális megoldásokra jellemző lépcsőzetes, apró kattanásokkal teli működéstől. A hátlapon sorakozó 8 bemenet közül 3 XLR csatlakozással is beköthető. Persze találunk felvételi, valamint 2 db trigger ki- és 1 db bemenetet, infra jeladó csatlakozást, Contol Bus ki- és bemenetet valamint RS232 portot.

Az új 851W végerősítő legnagyobb leadott teljesítménye 8 ohmon mérve csatornánként 200 W, 4 ohmon 350 W, hídba kötve pedig 500, vagy 800 W. Fenti adatok hitelességéről az is elárul egy keveset, hogy a rendszer legnagyobb teljesítményfelvétele 2400 W! A stabilitást szolgálja még a szimmetrikus felépítés, az oldalanként külön szekunder tekercset használó toroid transzformátor és a vezérlés áramigényét külön ellátó, plusz toroid táp. Mindezek mellett a készülék automatikusan képes ki- és bekapcsolni, ami megkönnyíti a mindennapi használatot, akár sztereó, akár házimozi rendszerről van szó.

Cambridge Audio 851W sztereó végfok hátlap

Végül még annyit megjegyzünk, hogy az erősítőben használt XD osztályú erősítés nem digitális és nem is D osztályú! A Cambridge Audio mérnökei által kifejlesztett rendszer az A osztályú erősítők hangminőségét igyekszik ötvözni az AB osztály hatékonyságával, de ennek mikéntjébe most inkább ne merüljünk bele! (XD = Crossover Displacement, vagyis egyfajta aszimmetrikus AB felépítéssel van dolgunk)

A fenti modellek már most is meghallgathatóak az Audiophile Szalonban, a szintén nemrégiben bejelentett Azur 651W pedig márciusban érkezik. Apró érdekesség, hogy ez utóbbit kimondottan a vásárlók által megfogalmazott igény miatt alkották meg. A 2x100 wattos erősítő műszaki alapját a 740A modell adja.

Az újdonságok között találjuk a MinX C46-ot, ami a szatellit MinX 11 hangdobozok mennyezetbe építhető változata, és egy tipikus spot lámpa helyére illeszthető. Vagyis a beépítéséhez nem kellenek speciális szerszámok. Egy villanyszerelő éppen úgy tudja előkészíteni, mint a mennyezetbe süllyesztett világítást. Ehhez a termékhez még ez évben érkezni fog egy 8 colos mélysugárzó is.

Cambridge Audio Minx C46 falbasüllyeszthető hangsugárzó

Az idei újdonságok között fontos még megemlíteni, hogy a Stream Magic 6-hoz kínált Android és iOS alkalmazások a közeljövőben megújulnak. Ezzel egyrészt a vásárlók igényeire reagál a gyártó, másrészt az alkalmazásokat fejlesztő csapat nemrégiben új tagokkal bővült, aminek egyik eredménye, hogy a mostanáig apránként fejlesztgetett applikációk teljesen új alapokat kapnak majd. A cél a stabilitás és az eddigieknél magasabb szintű felhasználói élmény.

A Cambridge Audio idén még számos új típussal fog jelentkezni. Ezek között természetesen lesz majd, ami egy korábbi modell frissített változata, de meglepően sok olyan készül, amelyik a már meglévő kínálatot fogja szélesíteni. Konkrét típusokat sajnos nem említhetünk. A beszélgetés során kiderült, hogy egy-egy új Stream termék mögött 3,5-5 évnyi fejlesztés van, ami bizony elég vadul hangzik. Sokszor úgy érezzük, hogy ez a piac szinte napi szinten változik, erre azt kell hallanunk, hogy némely terméken már 5 évvel a bemutatás előtt elkezdtek dolgozni?! Persze tudjuk, hogy egy digitális alkatrészekkel telezsúfolt gépet nem lehet kapkodva összerakni, mert abból csak pocsék hang és megbízhatatlan működés származhat. Igaz, épp az egyik terméket, amit konkrétan nem nevezhetünk meg, már egy évvel ezelőtt is bemutatták nekünk, de szerényebb képességekkel. Vagyis az évek során nem csak csiszolgatják a terveket, de a majdan sorozatgyártásba kerülő alkatrészeket is tesztelik, hogy kiderüljön, azok megbízhatóan teljesítenek-e? Olyan alkatrészekre kell gondolni, mint például egy jelfeldolgozó processzor, amit nem maga a Cambridge Audio fejleszt.

Mivel a márka sikerének lényeges eleme, hogy a termékek ár/érték aránya kimagasló, az Audiophyl Kft. igyekezett a hazai árazással a vásárlók kedvében járni. Ennek köszönhető, hogy a legtöbb készülék itthon kedvezőbb áron vásárolható meg, mint Európa más országaiban. Így kerülhet egy 1300 eurós készülék 349 990 forintba.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.