A legújabb TV technológiák az Audio & Vision SHOW-n

2013. november 22., péntek, 06:05

TV 4K TV UHD TV OLED TV hajlított TV Audio Vision Show hifi show házimozi show

Miközben a kiállítás legtöbb szobájában és termében csúcskategóriás vetítő gondoskodott a képről, vagy semmiféle képmegjelenítő nem volt jelen, az M szint báltermében a tévék uralkodtak. Nem is akármilyen típusok, hanem olyanok, amik jó eséllyel előre vetítik a közeljövő fejlődési irányát a televíziózás terén.

Audio and Vision Show 2013 PhilipsAudio and Vision Show 2013 Samsung S9 UHD TVAudio and Vision Show 2013 SamsungAudio and Vision Show 2013 Samsung OLED TVAudio and Vision Show 2013 Sony 4K/UHD TVAudio and Vision Show 2013 Samsung és PanasonicAudio and Vision Show 2013 Sony 4K/UHD TVAudio and Vision Show 2013 TV panoráma

A terembe lépve, mindjárt a jobboldalon volt látható a Philips két készüléke. Az első az EISA díjjal is jutalmazott 65PFL9708, ami 4K, vagyis UHD felbontással rendelkezik. A gyönyörű karcsú készüléken hol mozgó-, hol állóképek voltak hivatottak demonstrálni a Full HD-nál négyszer nagyobb felbontás előnyeit. Sajnos, ahogyan az jellemző szinte minden 4K demóra, ezek a fotók és videók sem voltak képesek igazán meggyőzően prezentálni a várható előnyöket, pedig a tévé képe amúgy igen jónak mondható.

A  sorban a Philips Design Line készüléke következett, aminek a képminőségét csak kevesen vizsgálgatták tüzetesebben. A legtöbb látogató inkább hátrébb lépett, hogy még jobban megnézhesse a hatalmas üveglapba foglalt televíziót.

Audio and Vision Show 2013 Samsung S9 UHD TV

Aki képes volt túltenni magát a Design Line okozta vizuális élményen, az hamarosan újabb hatalmas képernyővel nézhetett szembe. A Samsung S9 hatalmas 4K/UHD felbontású televíziója a kiállítás egyik leglátványosabbja volt. Nem csak azért, mert ilyen méretben már nagyon feltűnővé válik az UHD előnye, hanem azért is, mert itt egy valóban jó és látványos demó felvétel forgott! Ezen a ponton meg is kell torpanjunk egy picit, ugyanis az egész 4K/UHD forradalom egyik legfőbb hátráltatója, hogy nem csak a boltokból hiányoznak az ilyen felbontású filmek, de még a nagyobb részletgazdagságot valóban kihasználó bemutató anyagok is egészen ritkák! Így persze szegény vásárlók sokszor csak azt látják, hogy az új készüléknek simább és kellemesebb a képe, ám nem igazán részletgazdagabb, viszont sokkal drágább. Pedig a 4K prezentálása lehetne sokkal jobb is!

Audio and Vision Show 2013 Samsung

Szintén a Samsung standján állt egy F9000 sorozatú 4K modell és a mostanság oly sokat emlegetett hajlított képernyős OLED TV.

Audio and Vision Show 2013 Samsung OLED TV

Bizony itt volt egy ívelt OLED is és a látogatók egészen jól fogadták. Persze a készülékkel kapcsolatosan elhangzott érvek egy része, mint például a "3D szerű képélmény" úgy ahogy van csacsiság, de a képminőség ettől még nagyon tetszetős. Illetve csak lehetne, ha nem a szokásos mókusvakító dinamikus képmódot, hanem egy műszerrel kalibrált profilt mutatnának a nagyérdeműnek. Elkértük a távirányítót és néhány gombnyomással sokkal kellemesebb, sőt, egyenesen szeretnivaló képet varázsoltunk a homorú panelre.

Audio and Vision Show 2013 Samsung és Panasonic

Pár lépésre a Samsung készülékeitől, a Panasonic is kiállította saját 4K tévéjét. Ráadásul a japán óriás egészen meglepő trükkel élve, leküzdötte a pocsék 4K demonstrációs videók problémáját. A készüléken fotókat láthattunk! Méghozzá meggyőzően amatőr módon készítetteket. Olyanokat, amiket bármelyikünk csinálhatott volna egy nyaralás alkalmával. Amelyekből a profizmus legapróbb nyoma is hiányzik. Mégis, az egymást követő képek egyre jobban és jobban meggyőzték a nézőket, hogy a 4K egy igazán remek dolog. A képek teli voltak apró részletekkel. Hiába, a 8 megapixelnyi felbontás sokkal többet képes visszaadni a mai, 12-18 megapixeles fényképezőgépek által megörökített részletgazdagságból, mint egy 2 megapixeles (Full HD) képernyő.

Audio and Vision Show 2013 Sony 4K/UHD TV

A terem utolsó látványossága a Sony 65 colos 4K/UHD tévéje volt. Ezt a sorozatot korábban már mi is teszteltük és mind a képével, mind a hangjával nagyon elégedettek voltunk. Persze a kép itt nem volt annyira feltűnő, hiszen a teremben javarészt UHD tévék sorakoztak. A hang pedig a helyiség méretei és a jelentős háttérzaj miatt nem tudott érvényesülni. A helyzetet a cég munkatársa mentette meg, aki egy Xperia Tablet Z-vel a kezében mutatta be, hogy mennyire egyszerű ma a tartalommegosztás egy ilyen tévé és egy okostelefon, vagy tablet között.

Ám a tévék jövőjéről nem csak a modern készülékek árulkodnak, de a látogatók is, akik kérdéseikkel rendszeresen rávilágítottak bizonyos problémákra!

Az egyik legmeglepőbb kérdés így szólt:

"8K tévé miért nincsen kiállítva?"

Ma 8K gyártásról lényegében nem beszélhetünk. Kísérleti célokra ugyan készülnek ilyen tévék, de ma még szinte lehetetlen ilyen felbontású filmet vagy tévéműsort találni. Jelenleg nagyon távolinak tűnik a 8K kereskedelmi megjelenése és még távolabbinak tűnik annak elterjedése. Ne feledjük, hogy egyelőre a tévéadások többsége SD, vagyis a Full HD-nak negyede, a 4K-nak pedig nagyjából tizenhatoda!

A másik gyakori kérdés már évek óta terheli a szakmát:

"De ez most LED tévé vagy sima LCD?"

Ilyenkor szeretnénk ujjal mutogatni bizonyos cégek marketingesei felé: igen, ők a bűnösök! Valójában az összes LED tévéként emlegetett készülék LCD tévé. Bizony, kutyaközönséges LCD-k! Éppen csak a bennük rejlő, hagyományos hideg katód fluoreszcens (CCFL) fénycsöveket cserélték LED fényforrásokra, ami valamivel jobb fogyasztást és élettartamot eredményez.

Végül pedig egy olyan kérdést is leírunk, ami bennünk is megfogalmazódott. "De miért jó, hogy hajlított a tévé?" Szép, új, a szomszédnak biztosan nincs még ilyen, OLED technológiát használ.

Viccet és gonoszkodást félretéve: a panel felületének tükröződése sokkal kevésbé zavarja így a nézőket, mintha sík lenne. Valamint azt is demonstrálja, hogy az OLED-del ez is megvalósítható. Amikor vetítővászon méretű, 90-130 colos képátlóval rendelkező OLED tévék sorakoznak majd a boltok polcain, már senki fogja megkérdőjelezni az ívelt kialakítás létjogosultságát.

Audio and Vision Show 2013 TV panoráma

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.