IFA 2011 - Sennheiser

2011. szeptember 8., csütörtök, 14:05

IFA2011 kiállítás fejhallgató fülhallgató Sennheiser

A Berlini Csúcsra a wedemarki székhelyű Sennheiser az alábbi szlogennel készült: ?Igazi hang? az igazi zenerajongóknak. Ezt a ?igazi?-t több új modellel is be akarta mutatni, a vezeték nélküli high-end kategóriás fejhallgatóktól a professzionális fülhallgatókon át az új HD modellek gazdag hangzásával és trendkövető designjával, valamint néhány meglepetéssel. Nézzük őket sorban.

Az új RS 220-szal új időszámításba lépünk a vezeték nélküli adatátvitelben. Eddig elmondhattuk, hogy a kábelen továbbított hang minősége felülmúlta a vezeték nélküli átvittét. A Sennheisernek most először sikerült dinamikus átalakítók, erős neodímium mágnesével tiszta, élethű, high-end minőségű vezeték nélküli zenei élményt biztosítani, 19 Hz és 21 kHz között, maximális 106 dB-lel.

Az adattovábbítás a Direct Sequence Spread Spectrum (DSSS) technikával működik, ami egy stabil 2,4 GHz-es kapcsolatot biztosít az adó és a fejhallgató között. Ezen keresztül tömörítetlenül áramolhatnak az audio jelek, a 2008-ban debütáló, ugyancsak Sennheiser újításnak, a Kleer-nek köszönhetően. Maga a DSSS technológia pedig megakadályozza, hogy esetleges interferenciák esetén megszűnjön az információáramlás. Mindezt az átviteli frekvencia szórt spektrumú sugárzásával érik el. Vagyis az erősen redundáns rendszer magas fokú megbízhatóságot garantál.

Tehát hallgatóként nem kell törődnünk azzal, hogy vajon lesz-e olyan jó és stabil a hangzás vezeték nélkül, mint kábellel, a Sennheiser mindezt megoldotta számunkra.

Mivel a zenei összhatást az adóba érkező jel minősége is meghatározza, az analóg mellett, koaxiális- és optikai digitális bemeneteket is találunk az adón. Újratöltés nélkül akár nyolc órán keresztül is élvezhetjük a kényelmes viseletet. Az RS 220 hatótávolsága 100 m, akár falakon keresztül is.

A már jól ismert IE sorozat új tagjaival is találkoztunk a Sennheiser standon.

A hallójáratba illeszkedő fülesek sokoldalúak, hiszen a szimpla MP3 lejátszók és veszteségmentes zenelejátszók mellett a Sennheiser még monitorozáshoz is ajánlja professzionális apróságait.

Az IE 80 a zenében való elmerülést akár 26 dB hatású, passzív zajelfojtással is segíti, de vigyázzunk, mert ez már elég ahhoz, hogy ne halljuk meg időben egy közeledő tűzoltóautó szirénáját. A beépített meghajtó igen széles dinamikai és frekvenciatartománnyal dicsekedhet. A 80-as modell különlegessége, hogy mélyátvitele egy apró csavar segítségével szabályozható, egyedi ízlésünk szerint finomhangolható. Az élethű és részletgazdag hangzást ígérő apróság 10-20000 Hz között dolgozik, cserélhető kábellel, illetve praktikus és díszes, párátlanító dobozzal érkezik. A kisebb IE 60 változat frekvenciatartománya 10-18000 Hz közötti. Zajelfojtó képessége 20dB.

A kiállításon a HD család 200 és 400 sorozatának legújabb tagjaival is megismerkedhettünk. Ezeken belül is három, illetve négy fajta modell, a HD 219, 229, 239 valamint a HD 419,429, 439 és 449-esek ,utatkoztak be. Természetesen nagy előnyük, hogy zárt kialakításuk miatt utazás közben nem zavarjuk a mellettünk ülőket, miközben mi semmit sem veszítünk a kiváló basszusból, amit a HD 229 ad. Ez a modell Black (fekete, lila) és White (fehér, narancs) kivitelben is kapható lesz. A hosszan tartó zenehallgatás élménylét az extra-puha párnázottság garantálja.

A most megjelent 400-asok közül a HD 449 nyújtja a legjobb zenei hangzást, 16 Hz és 24 kHz közötti tartományban. Nem csoda hogy azt állítják, csukott szemmel szinte láthatjuk a zenekart magunk előtt. A gyári csomag ennél a változatnál egy kis tokot és egy hosszabbítót is tartalmaz.

A Sennheiser világának talán legszínesebb fülhallgatóira, a CX 215 és MX 365 modellekre is vethettünk pár pillantást Sennheiser standján. A CX 215 színei (vörös, narancs, bronz, zöld és kék) a mikroszkopikus képek színeit idézik, míg az MX 365 a fehér, narancs, barna, bronz, kék és piros színeiben tündököl. Utóbbi mély hangja kiemelkedő méretéhez képest, még előbbi inkább ár/érték arányában erős, a már-már meghökkentő, de fiatalos, lendülettel teli sokszínűség mellett.

A játékkonzolok kedvelőire is gondolva az X 320-zal tökéletes élményt ígér a gyártó, kiváló térérzettel, anélkül hogy meg kellene fordulnunk karakterünkkel, biztosak lehetünk benne, hogy mindjárt lekaszabolnak egy láncfűrésszel. Nem is beszélve az Xbox 360-ról, aminél már a 3D-ben futó játékoknál is fontos, hogy a bal vagy a jobb fülünknél suhan el egy golyó. Az online játékok során nem csak a környezet hangjaira, de saját hangunkra is szükség lehet, ezt jó minőségben biztosítja a profi zajszűrővel szerelt mikrofon. Eközben más ?gémerek? hangját és a játékét külön-külön szabályozhatjuk, van mélyhang kiemelés és újdonság az automatikus mikrofonnémítás, így nincs szükség még egy gombra, mely menet közben zavaró lehet. Igaz, így az is előfordulhat, hogy akkor kapcsol be automatikusan a mikrofon, mikor mi nem szeretnénk.

A már korábban tárgyalt Sennheiser és Adidas együttműködés után (itt említeném meg, hogy az ebből született termékek is megjelentek a kiállító standján, mégpedig kiemelt helyen) újabbról adhatunk hírt a VMX200 vonatkozásában, igaz némileg fordultak a viszonyok. A Sennheiser Communications most a sportóriás helyett a hallókészülék specialista Oticonnal lépett szövetségre és dolgozta ki azt az innovatív technológiát, mely biztosítja a Bluetooth 3.0 headset stabil hangszűrését. Ehhez két beépített mikrofont használ, melyekkel meghatározza a beérkező hang irányát, majd egy software a legtöbb zajt kiszűri, így csak a használó hangját küldi tovább a telefonnak. Christian Ern termékmenedzser az útközben dolgozó üzletembereknek ajánlja ideális társként ezt a Red Dot Award for Product Design 2011 díjjal kitüntetett vonzó kis headsetet. Egyszerre akár két eszköz is rákapcsolható, legyen az egy plusz mobil, vagy laptop, képes velük kapcsolatot tartani, akár tíz napig is, ugyanis eddig tart készenléti ideje. Folyamatos beszélgetési ideje hat óra, ami tízgrammos súlya mellett igen szép eredmény, nem beszélve kedvező áráról, hiszen már 49 euróért fülhöz kaphatjuk.

Az RS 220-as mellett ez a VMX200 hatott a legnagyobb újdonság erejével, várhatjuk a többi gyártó válaszát ezekre a lépésekre, meglátjuk, mit hoz a jövő. Csak lihegő kutyák hada követi majd Wedemark farkasait reménytelenül, vagy egy izgalmas agárverseny mikrométeren és nanohertzen eldőlő futamát izgulhatjuk végig?!

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.