A 3D TV lesz 2012 nagy slágere

2012. január 9., hétfő, 10:05

3D LED TV LCD TV plazma TV TV 3D TV passzív 3D aktív 3D full HD

2010-ben jelentek meg a 3D TV-k. Először persze méregdrágák voltak, de 2011-ben már 120 ezer forintért vehettél LCD TV-t, 140 ezer forintért pedig LED háttérvilágítású LCD TV-t. Nem kell különösebb jóstehetség: 2012-ben 100 000 forint alatt lesznek majd 3D-s LCD vagy plazma TV-k. Ha jót akarsz, akkor azonban ne csak az árat nézd. A tévékben két különböző 3D technológiát alkalmaznak a gyártók. Mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai, amelyeket célszerű szem előtt tartanod, ha 3D tévét akarsz venni.

Hogyan működik a 3D TV?

A 3D filmekben, műsorokban a jobb és bal szem számára szánt képet külön rögzítik és tárolják. Lejátszásnál biztosítani kell, hogy a jobb és a bal szemedbe csak az adott szem számára szánt képek jussanak el. Az agyad ebből képes újraalkotni az eredeti 3D képet, mintha azt saját magad látnád. A tévékben most két 3D technika verseng egymással, és egyelőre egyik sem áll nyerésre vagy vesztésre.

A passzív 3D technológia

A passzív 3D TV technológia polarizációt alkalmaz. Ilyenkor a két kép egyszerre jelenik meg a képernyőn eltérő polarizálással. (Hogy mi a polarizálás, a cikk szempontjából lényegtelen, ha érdekel, keress rá a Google-ban.)

A passzív 3D TV-khez passzív szemüvegeket adnak, amelynek egyik lencséje függőlegesen, a másik fele vízszintesen polarizált.

A passzív 3D televízió a jobb szem számára szánt képet a páros, a bal szem számára szánt képek a páratlan képsorokban jeleníti meg. A páros sorokban lévő képet függőlegesen, a páratlan sorokban lévő képet vízszintesen polarizálják. Így a szemüveg egyik lencséje csak a jobb szemnek szánt képsorokat engedi át, a másik pedig a bal szemnek szánt képsorokat.

Ennek azonban az az eredménye, hogy hiába van full HD 1080 sor felbontású tévéd, valójában a jobb szemed és a bal szemed is csak egy-egy 540 soros képet lát. Vagyis a tényleges felbontás 3D-ben nem Full HD 1920x1080, hanem 1920x540 képpont. Nagyképernyős tévénél, illetve ha közelről nézed a képet ez zavaró. Ha azonban a tévéd képernyője nem túl nagy, vagy az ideálisnál messzebbről nézed, akkor észre sem fogod venni. A legjobb, ha vásárlás előtt megnézel a megvásárolni kívánt tévén egy 3D filmet pont akkora távolságból, mint ahonnan otthonról tennéd.

aktív passzív 3D

A passzív 3D másik nagy hátránya, hogy ha nem pont szemből, hanem oldalról, felülről vagy alulról nézed a képet, akkor összefolyik a jobb és bal szem számára szánt kép, vagyis "szellemképessé" válik. A jobb szemed is látni fogja halványan a bal szem számára szánt képet és fordítva. Tehát ha a tévédet nem tudod a foteleddel pont szembe, szemmagasságba elhelyezni, akkor lehet, hogy nem ez a neked való technológia.

A passzív 3D-nek azonban nem csak hátrányai vannak. Előnye, hogy mivel a jobb és bal szem számára szánt képek nem egymás után, hanem egyszerre jelennek meg a képernyőn, ezért kétszer annyi ideig látod azokat. Emiatt kisebb a képvillódzás, a hosszabb távon át tudod úgy nézni, hogy nem fárad el a szemed. Ennek egyelőre főleg videójátékoknál van jelentősége. Ha egyszer a magyar TV adók is folyamatosan 3D-ben fognak sugározni, akkor pedig létfontosságú lesz, hiszen mint tudjuk, egy átlag magyar három és fél órát néz naponta tévét.

A passzív 3D hosszabb távú kényelmes nézhetőséget biztosítja az is, hogy ezek a szemüvegek könnyűek, nem nyomják az orrodat.

2011-ben az LG az LCD televízióinak választékában kizárólag passzív 3D modellek találhatóak, míg a a Philips csak az olcsóbb LCD televízióiban vezette be a passzív technológiát, a drágább modellekben az aktívat alkalmazza.

Az aktív 3D technológia

Az aktív 3D TV-kben a jobb és a bal szem számára szánt képeket teljes felbontással egymás után jelenítik meg. Azért hívják aktív 3D-nek, mert a szemüvegben egy áramkör és egy elem, vagy akkumulátor is található. Ez kapcsolgatja a szemüveg lencséiben lévő "redőnyt", ami eltakarja a jobb szemet, mikor a képernyőn a bal szem számára szánt kép van, majd eltakarja a bal szemet, mikor a képernyőn a jobb szem számára szánt kép látható. Ha ez a váltás másodpercenként legalább 48-szor bekövetkezik, az emberi látás tökéletlensége miatt az agy azt hiszi, hogy a két képet egyidejűleg látja, és létrejön a 3D élmény.

Aktív 3D TV

A Blu-ray 3D formátum is az aktívat támogatja, hiszen a jobb és bal szem számára szánt képek a lemezeken külön-külön kerülnek tárolásra.

Az aktív 3D szemüvegek szinkronizálására általában infravörös fényt, ritkábban Bluetooth-t használnak. Vannak olyan televíziók, amelyekben be van építve a szemüvegeket vezérlő infravörös fényforrás, de régebbi modellekhez ezt a jeladót külön kell megvásárolnod.

Az aktív 3D a szemüvegekben alkalmazott elektronika és a vezérlés miatt drágább, de teljes felbontású, full HD, 1920x1080 3D képet biztosít. Az aktív 3D látószöge függőlegesen és vízszintesen is sokkal szélesebb, így kevésbé kell ügyelned a TV elhelyezésére, illetve több barátoddal, családtagoddal élvezheted zavartalanul a 3D képélményt.

Az aktív 3D technológia jelentős hátránya, hogy a szemüveg az érzékeltfényerőt kb. a passzív 3D-hez képest is harmadára csökkenti. 3D TV vásárlás esetén tehát ezt vedd figyelembe!Egy napfényes nappaliban, délidőben ez már komoly gondot jelenthet.

Megfelelő fényerőt az úgynevezett LED TV-k biztosítanak. Ha plazma TV-t akarsz venni, vedd figyelembe, hogy azok fényereje eleve valamivel alacsonyabb így egy világos szobában a 3D filmek nézése már nem nyújt akkora élményt, mint sötétben.

Az aktív 3D másik nagy hátránya, hogy a képfrekvenciát a felére csökkenti, 50 %-ban osztja a két szem között. Vagyis egy 100 Hz-es televízió csak 50 Hz-es 3D képet biztosít, ezáltal feleződik a felbontás is, ráadásul zavaró villódzás lép fel, amitől hosszabb távon elfárad a szemed, megfájdulhat a fejed. Ezért figyelj arra, hogy ha aktív 3D tévét veszel, az legalább 200 Hz-es legyen.

Arról se feledkezz meg, hogy az aktív 3D szemüvegek valamivel nehezebbek, tehát hosszabb távon viselésük valamivel kényelmetlenebb, mint passzív változatoké.

A képek váltogatásának további hátránya, hogy megnő a jobb és bal szem közötti ?átlátás?. Vagyis az a szellemkép, ami a passzív 3D-ben akkor jön létre, ha nem szemből nézed a képernyőt, az aktív 3D tévékben alacsony képfrekvenciánál szemből is látható.

3D TV vásárlási szempontok

Nem mindegy, hogy egy 3D TV-hez hány darab szemüveget adnak gyárilag, ugyanis a 3D kép, szemüveg nélkül teljes mértékben élvezhetetlen. Vásárlás előtt nézz ennek utána, mert ha a családod vagy baráti köröd minden tagjára akarsz 3D szemüveget adni, az költséges beruházás lesz. A szemüvegek ára változó, de az aktív 3D szemüvegek drágábbak, és időnként elemet is cserélned kell bennük, ha nem akkumulátorosak.

3D szemüvegek

3D videójáték, két játékossal, teljes képernyőn

Mind a passzív, mind az aktív 3D lehetővé teszi, hogy egy baráttal vagy családtaggal teljes képernyőn játssz videójátékot. A 2D televíziókon a két pályát egymás alatt látod az ellenfeleddel a vízszintesen osztott képernyőn. A 3D tévék speciális szemüvegekkel lehetővé teszik, hogy te csak a saját pályád lásd, az ellenfeled pedig csak az övét, teljes képernyőn. Így egy 3D TV-n mindketten maximális játékélményt élhettek át. A passzív 3D tévékhez külön "játék" szemüveg kell, az aktív 3D szemüvegeken viszont egy kapcsolóval válthatsz át a 3D film és a 3D játék üzemmód között.

2D-3D átalakítás

Egyes gyártók - például a Panasonic, a Philips és a Samsung - 2011-ben bevezették 3D TV-iben a valós idejű 2D-3D átalakítást. Ez azt jelenti, hogy a teljes filmgyűjteményedet, még a régi fekete-fehér klasszikusokat is viszonylag életszerű 3D-ben élvezheted. A képátalakításra egy spéci szoftvert használnak a tévékben. Arra azért ügyelj, hogy az átalakítás nem tökéletes, össze sem hasonlítható a 3D-ben forgatott filmekkel. Érdemes figyelned arra, hogy a feliratok állandó mélységben jelennek-e meg, és nincsenek-e olyan hibák, hogy a háttér egyes részletei az előtérben jelennek meg, vagy szaggatottá válnak egyenes vonalak.

2D-3D

A 3D TV-k feltartóztathatatlanul terjednek. A gyártók éles, kontrasztos 3D TV képet emlegetnek, HD felbontásban, amit végre a saját nappalidban élvezhetsz. A fentiekből azonban te is láthatod, hogy a 3D élmény egyelőre nem mentes a kompromisszumoktól, és a zavartalan élvezetéhez alaposan meg kell fontolnod, hogy milyen 3D technológiájú TV-t veszel magadnak.

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.